©
Kaisersenf der Monschauer Senfmühle, © Historische Senfmühle Monschau

Deftig, zoet en handgemaakt


Traditioneel genot in Noordrijn-Westfalen

Talrijke traditionele bedrijven met genotpotentieel nodigen je uit in Noordrijn-Westfalen te proberen en te proeven. Bezoek printenbakkers, mosterdmolens en bonbonmakers en ontdek heerlijkheden van vroeger en nu!

Zoet en lekker

Zoet en handgemaakt: De bonbonmaker

Frambozenbonbons, citroenschijven, roombonbons, pepermuntkussentjes; voor oudere bezoekers worden herinneringen wakker in het Simmenrather bedrijf van de bonbonmakers, terwijl de jongeren gewoon zin krijgen in de lekkere bonbons. In handarbeid ontstaan hier bonbons die gemaakt worden van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Zoetekauwen kunnen de bonbonmaker onder andere ieder jaar op de Akener Kerstmarkt toekijken bij zijn ambacht.

www.bonbonmacher-anno1900.de

Een zoete instelling: Het chocolademuseum Keulen

Is er überhaupt nog iemand, die nog nooit in het chocolademuseum is geweest? Waar wacht je nog op! Het Chocolademuseum Keulen is een bekendheid op het gebied van evenementenmusea en zijn concept is wereldwijd uniek. Bezoekers kunnen hier niet alleen de gehele geschiedenis van de cacao volgen, maar ook nog eens een echte cacaoboom bewonderen, van de chocoladefontein snoepen en zich in een cursus als chocolatier bewijzen. Op het programma staan bovendien ook speciale tentoonstellingen, rondleidingen en speciale proeverijen.

Zoete zonden uit de pralineproductie in het Münsterland

In de pralineproducties van het Münsterland kunnen bezoekers een kijkje over de schouder van de chocolatiers tijdens hun werk wagen: In de glazen productie hebben gasten een directe kijk op de chocoladekunstenaars. In handwerk ontstaan hier de meest diverse pralines, truffels, chocolade en chocoladefiguren, met verschillende vormen, formaten en smaken. Bij Große-Bölting in Rhede zijn groepsrondleidingen mogelijk en bij Turmhaus in Südlohn kunnen hobby-chocolatiers ook een praline-cursus volgen.

www.pralinen-manufactur.de | www.turmhaus.com

Deftige delicatessen

Een erfenis van de grote Keizer: De Akener Karlswurst

De kruidig-unieke smaak heeft de Karlswurst te danken aan de Middeleeuwse Europese heerser Karel de Grote. Want deze schreef in zorg om de gezondheid van zijn onderdanen een wet voor groente- en fruitteelt vast. Uit de lijst aan Middeleeuwse kruiden bedienen zich tegenwoordig nog de slagers om een traditionele “Mettrohwurst” te produceren: De Akener Karlswurst. Deze is bijvoorbeeld verkrijgbaar bij de Akener slagerij “Metzegerei Lemmen”.

www.aachener-fleischer.de | www.metzgerei-lemmen.de

De reis door de keuken van Westfalen: Het Westfalen Culinarium

“Laat mij zien, wat je eet, en ik zeg je, wie jij bent” - deze spreuk zou de bezoekers van het Westfaalse Culinarium Nieheim tijdens het bezoeken van de vier verschillende musea door het hoofd kunnen schieten. De musea voor kaas, ham, bier en brood vertellen niet alleen veel over de culinaire geneugten en eigenaardigheden van Westfalen, maar ook veel over het volk, zijn cultuur en geschiedenis. Bezoekers zijn in elk van de musea heel dicht bij het productieproces van Westfaalse specialiteiten, komen bijzondere details over de heerlijkheden te weten en kunnen op sommige dagen zelfs mee bakken en mee brouwen.

Mosterd vers uit de molen

Peper uit de molen kent iedereen, maar mosterd? De kennis van het productieproces van ons dagelijks levensmiddel is tegenwoordig niet meer zo bekend. Goed, dat er nog mosterdmolens te vinden zijn, die de hartige specialiteit nog op traditionele manier maken. In Monschau in de Eifel wordt de “Moutarde de montjoie”, de Monschauer mosterd, nog tussen twee oude molenstenen van de historische molen uit 1882 gemaakt. De molen wordt reeds in de vijfde generatie door de Noordrijn-Westfalense ambassadrice van de heerlijkheden Ruth Breuer geëxploiteerd. De Keulse mosterdmolen is zelfs nog uit het jaar 1810. Beide mosterdmolens bieden naast de verkoop van hun handgemaakte mosterdsoorten ook rondleidingen aan.

www.senfmuehle.de | www.senfmuehle.net

Heet en aromatisch

Duitslands oudste koffiebrander: Plum's in Aken

In 1820 werd Plum's Kaffeerösterei opgericht in Aken. Ook al heeft er een wissel van eigenaar plaatsgevonden; de naam bleef bestaan en is ook heden nog een synoniem voor de beste koffietraditie en omzichtige productie. Bijzonder populair is de espresso uit eigen branderij. Bovendien bezit Plum's Kaffeerösterei een eigen werkplaats voor espressomachines.

www.plumskaffee.de

Hier wordt koffie cult: Cult-koffie in Heiligenhaus

In Heiligenhaus, direct naast de panorama-fietsroute Niederbergbahn, gaat alles om de herkomst, de verwerking en de verkoop van koffie. Gasten kunnen de koffiespecialiteiten van de plant tot aan de kop volgen, de exploitant en branderijmeester Uwe Liebergall reist regelmatig naar de landen van herkomst en kent bijna al zijn koffieboeren, die volgens biologische criteria produceren.

www.kult-kaffee.jimdo.com

Brouwen zoals vroeger

Brouwerijkunst in de vierde generatie: Familiebrouwerij Fiege

Sinds minstens 1736 wordt in de privé-brouwerij Moritz Fiege gebrouwd. In 1741 schreef de Westfaalse historicus Dietrich von Steinen over de mensen in Westfalen, “sie seien dumme Oxen (Ochsen), saufen wie die Beester (Biester)” (ze zijn domme ossen en zuipen als de beesten). De aanhanger van de Reformatie zou het niet bevallen, dat in de Bochumse brouwerij nog altijd wordt gebrouwd; en dat met toenemend succes. Tegenwoordig zijn er tal van verschillende soorten traditierijk bier, waaronder ook specialiteiten zoals het “Gründerbier”, dat herinnert aan de beginperiode van de familiebrouwerij.

www.moritz-fiege.de

Sünner: De oudste Kölsch brouwerij ter wereld

De oudste nog steeds producerende Kölsch brouwerij ter wereld opent haar deuren ook voor bezoekers. Tijdens een professionele brouwerij-bezichtiging wordt het brouwerijproces van de grondstoffen tot en met het eindproduct begeleid. Vervolgens gaat het naar de Sünner-kelder: In de vroegere ijskelder van de brouwerij kunnen gasten nu gezellig zitten en genieten van het Kölsch samen met een lekker hapje.

www.suenner-keller.de

Brouwerij-ambacht in het Münsterland

In de brouwerijen in het Münsterland kunnen bezoekers niet alleen volgens oude brouwkunst gebrouwde bieren proberen, maar ook deelnemen aan rondleidingen of tijdens biercursussen zelf leren, hoe bier wordt gebrouwd. De Erlebnisbrauerei Pott's en de Brauerei Gruthaus in Münster evenals het Brauhaus Stephanus in Coesfeld bieden diverse programma's aan.

www.brau-backhaus.de | www.gruthaus.de/braukurse | www.brauhaus-stephanus.de

Onderaardse bierbelevenis: Barre’s Brauwelt in Lübbecke

Voor de biervrienden die helemaal in de wereld van Barre's Brauwelt willen duiken, gaat het naar beneden in de kelder. De sinds 1842 bestaande privébrouwerij Ernst Barre in Lübbecke gebruikt zijn oude opslagkelder tegenwoordig als tentoonstellingsruimte. Het enige brouwerijmuseum in Oostwestfalen-Lippe bezit een grote verzameling van oude brouwerijmachines, gereedschappen en andere tentoonstellingsstukken, die veel vertellen over de geschiedenis en traditie van de bierbrouwerij.

www.barres-brauwelt.de

Met ettelijke toeren

Hier wordt Korn gestookt

De heldere klare, die wordt gemaakt van granen en daarom als Kornbrand of Korn door het leven gaat, heeft minstens 32% alcohol. De traditionele Kornbrennerei Boeckenhoff in Raesfeld biedt rondleidingen en proeverijen aan en in de Feinbrennerei Sasse in Schöppingen kunnen bezoekers de traditionele productie van het Münsterlandse Langkorn beleven, de Alte Kornbrennerei Schneider in Bestwig producteert haar borrels “Kahler Asten” of “Ganz Alter Schneider” volgens originele recepten zoals ten tijde van de voorouders en de Brennerei Hoffer Alter in Rösrath stookt sinds 1880 haar eigen Bergisches Korn.

www.kornbrennerei-boeckenhoff.de | www.sassekorn.de | www.schneider-korn.de | www.hoffer-alter.de

Likeur ontmoet chocolade

Zoetekauwen zijn in Dortmund aan het juiste adres: De traditionele stokerij, likeurfabriek en chocoladeproductie August Krämer produceert edele likeurtjes en fijne pralines. De in handwerk gemaakte producten hebben creatieve namen zoals “August mit dem Schlips” (August met de stropdas) en “Dortmunder Kohle” (Dortmundse kolen). Het sinds 1863 bestaande bedrijf let zeer op de gecontroleerde herkomst van de bestanddelen, om uiteindelijk lekkernijen met de beste kwaliteit te kunnen verkopen.

www.august-kraemer.de

Sandwiches en belegd brood

“Backestage” in Siegerland-Wittgenstein

Wat tegenwoordig een toeristisch highlight is, was vroeger een noodzakelijkheid: De traditionele “Backestage” herinneren aan het gemeenschappelijk bakken van vergane generaties. Om hout te sparen, gelastte Graaf Johann von Nassau in de 16e eeuw, dat in in gemeenschappelijke bakhuizen moest worden gebakken. Op vaste dagen bakten zo acht tot vijftien families hun broodvoorraad in de gemeenschappelijke oven; niet zonder hierbij over de nieuwste dorpfsroddels te praten. Tegenwoordig vinden talrijke “Backestage” in tal van plaatsen in Siegerland-Wittgenstein plaats en herinneren aan lang vergane tijden.

www.siegen-wittgenstein.de

Bakken in het Bergische Land

Zes originele bakhuizen bestaan nog in het Bergische Land. Een ervan maakt deel uit van een bijzonder bezienswaardig gebouwencomplex uit de 17e eeuw. Op enkele vrijdagen vanaf 17 uur wordt op Gut Hungenbach de “Backes” aangewakkerd en de verse Bergische broden direct verkocht aan de bezoekers. Wie wil, kan zijn verblijf op Gut Hungenbach in het aldaar gelegen restaurant of hotel verlengen.

www.guthungenbach.de

Brood volgens Benedictijnse recepten

In de Abdij Königsmünster kunnen bezoekers eten zoals een monnik. Want de kloostereigen bakkerij bakt het dagelijkse brood van de benedictijnen volgens oude recepten en op traditionele manier. Gasten kunnen specialiteiten zoals het notenbrood in de kloosterwinkel kopen.

www.koenigsmuenster.de

 

Voor het kerstseizoen

Akener nationaal gebak: De printen

Om ze honing- of lebkuchen te noemen, is een schande; de mensen uit Aken houden vast aan het unieke karakter en de onvergetelijke smaak van hun printen. Dat ze het niet mis hebben, bewijzen ook de cijfers: Akener bedrijven en bakkerijen produceren per jaar meer dan 4.500 ton printenmassa. Hieronder bevinden zich ook heel traditionele bedrijven, die het zoete gebak nog in oude ambachtelijke traditie maken. De Akener printenbakkerijen Nobis en Klein bieden na aanmelding ook rondleidingen aan.

www.printen.de | www.nobis-printen.de

Akener Printen