An jedem 1. Freitag im Monat ist "Doggy Day" im Neanderthal Museum., © Neanderthal Museum

Uit­stap­jes met de hond


Van de Dog­gy Day in het mu­se­um tot en met een over­nach­ting op een woon­boot

Je kunt natuurlijk op tal van plaatsen wandelen met je hond. Maar waar mogen honden mee naar het museum, dierentuin of in een meertje? Wij hebben de beste tips voor uitstapjes met je hond in jouw Noordrijn-Westfalen. Bovendien laten we je gelijk ook heel bijzondere overnachtingsmogelijkheden zien.

Zwei Hunde schwimmen in einem See, © Lena Meinker

Uit­stap­jes rond­om het wa­ter


Freilinger See, Blankenheim
Surfen, duiken, roeien, peddelen, zwemmen, hengelen of gewoon ontspannen op een grasveld picknicken - dat alles kun je doen bij de Freilinger See in Blankenheim in de Eifel. Honden zijn ook welkom op het speciale hondenstrand. Wie na het zonnebaden nog een beetje wil wandelen, kan dat doen op meerdere nordic walking-routes met verschillende niveaus, die rondom de door het bos omsloten meer lopen.
www.eifel.info

Kemnader See, Witten
De Kemnader See heeft de reputatie, een echt hondenparadijs te zijn. Direct aan het oever aan de zijde van Witten ligt een grote hondenweide, waar honden vrij kunnen rondrennen en ook in het water mogen. Om botsingen te voorkomen, is het aangrenzende skater-gebied afgescheiden door een hek. Als je na het spelen zin hebt in een koel drankje, is het strandterras aan het meer vooral in de zomer een goed idee. Je kunt heerlijk ontspannen op een strandstoel onder de palmen en ook honden zijn hier, aangelijnd, op het grootste gedeelte van het terrein van harte welkom.
www.kemnadersee.de

Glörtalsperre, Breckerfeld
Tussen beboste heuvels aan de grens met het Ruhrgebied en het Sauerland ligt de Glörtalsperre met zijn uitgebreide hondenstrand. Het meer is een van de weinige plekken in de omgeving, waar honden ook in het water mogen. Vanwege saneringswerkzaamheden werd het stuwmeer eind 2017 drooggelegd en wordt in de herfst van 2018 weer gevuld.
www.ruhr-guide.de

Freizeitsee Menzelen, Alpen
De Freizeitsee Menzelen ligt tussen Alpen en Santen langs de Niederrhein en wordt omzoomd door kilometerslange fiets- en wandelpaden. Bij het strandbad in het meer mogen hondenbezitters ook hun dieren meenemen, maar ze moeten wel aangelijnd blijven.
www.ricks-beach.de

Eyler See, Kerken
Bij de Eyler See in het Nederrijnse Kerken is er een extra hondenstrand. Daar mogen honden vrij spelen en ook in het water; en dat ook buiten het zwemseizoen.
www.eyllersee.de

Openlucht zwembaden, diverse plekken
Ieder jaar weer bieden openlucht-zwembaden een highlight voor honden: Voordat het water aan het einde van het seizoen uit de zwembaden wordt gelaten, mogen de honden naar hartenlust zwemmen. Welke openlucht-zwembaden een dergelijk evenement aanbieden, verschilt van jaar tot jaar. Het Grugabad in Essen is hierbij regelmatig van de partij. Een overzicht van actuele deelnemers is bijvoorbeeld terug te vinden op de internetpagina
www.hundimfreibad.de

Kölntourist-Schifffahrt, Keulen
Ook tijdens een vaart op de rivier is het mogelijk zijn hond mee te nemen. Bijvoorbeeld bij de vloot van Kölntourist in de Domstad. Hier mogen honden zelfs kosteloos meevaren, maar ze moeten wel aangelijnd blijven.
www.koelntourist.net

Kanotochten met de hond
Wie liever zelf peddelt, kan dat op de Wupper. Meerdere keren per jaar worden hier kanotochten aangeboden waar de hond mee kan. Wie hieraan wil deelnemen moet snel zijn, want de termijnen zijn altijd snel volgeboekt.
www.wupperkanutouren.de

UNESCO-Welterbe Zeche Zollverein in Essen, © Ruhr Tourismus Jochen Schlutius

Op naar de cul­tuur


Zeche Zollverein, Essen
De Zeche Zollverein gold ooit als mooiste mijn ter wereld. Tegenwoordig behoort zij samen met de bijbehorende kooksfabriek tot de Unesco-werelderfgoedlijst, waartoe meerdere musea behoren, maar ook een groot buitengebied bezit. In het buitenbereik mag u ook wandelen met uw hond, maar hij moet wel worden aangelijnd. 's Avonds is een bezoek bijzonder indrukwekkend, als de beroemde dubbele bok wordt verlicht.
www.zollverein.de

LVR-Archäologischer Park, Santen (archeologisch park)
In het grootste archeologische openluchtmuseum in Duitsland kunnen bezoekers een tijdreis maken naar de tijd van de Romeinen. In het Archäologischer Park Santen staan gereconstrueerde gebouwen in de vorm van een stadsmuur, haventempel of een kolossaal ampfitheater in maat 1:1. Ook honden mogen het park bezoeken, echter niet in het LVR-Römermuseum en andere tentoonstellingsruimtes. Maar ze zijn welkom in het restaurant in de Romeinse herberg en krijgen er zelfs een bakje met vers water. En op de wei direct achter de parkingang Haventempel kunnen ze ook nog een beetje ravotten.
www.apx.lvr.de

Neanderthal Museum, Mettmann
De bezoekers van het Neanderthal Museum in Mettmann, niet ver van de vindplaats van de Neanderthaler, begeven zich op een tijdreis in de geschiedenis van de ontwikkeling van de mens. Hondenbezitters kunnen de 1e vrijdag van de maand in hun kalender schrijven. Want dan is Doggy Day, waar de baasjes samen met hun honden de vaste tentoonstelling kunnen bezoeken. Er worden af en toe zelfs Doggy-toeren aangeboden. Rondleidingen voor baasje en hond door de vaste tentoonstelling.
www.neanderthal.de

Burg Satzvey, Mechernich
In Mechernich in de Eifel staat een van de mooiste waterburchten van het Rijnland, Burg Satzvey. De burcht is in privé-eigendom en ook tegenwoordig nog woon- en centraal punt van de familie van Graaf Beissel von Gymnich. De familie biedt bezoekers in het weekeinde en tijdens feestdagen echter rondleidingen aan, waar je een kijkje kunt nemen op het landgoed. Bovendien worden er het hele jaar door talrijke evenementen zoals ridderspelen, een paasmarkt en een kerstmarkt georganiseerd. Hierbij zijn honden van harte welkom.
www.burgsatzvey.de

Im Allwetterzoo Münster gibt es unter anderem Katas, © Allwetterzoo Münster

Op be­zoek bij an­de­re die­ren


Tierpark Bochum
In het Tierpark Bochum mogen honden samen met hun baasjes de apen, alpaka's en andere dieren bekijken, maar de honden moeten natuurlijk wel aangelijnd blijven. Wie na een bezoekje aan de dierentuin nog voldoende energie over heeft voor nog een wandeling, kan dat doen in de aangrenzende stadstuin. De hondenbezitters hoeven trouwens geen entree te betalen voor hun viervoeters.
www.tierpark-bochum.de

Allwetterzoo, Münster
Zoals de naam al verklapt, is de Allwetterzoo in Münster een bezoekje waard bij elk weer, want tal van 'alleweer-gangen' maken het de bezoekers mogelijk, vele huizen van de dierentuin ook bij regen zonder een nat pak te bereiken. Ook viervoeters zijn hier aangelijnd welkom en je hoeft geen entree te betalen voor de viervoeters. Op tal van plekken in de dierentuin staan er zelfs bakjes met vers water. In het paardenmuseum, de kinderboerderij en de bewandelbare dierenverblijven mogen de honden echter niet mee.
www.allwetterzoo.de

Zoom Erlebniswelt, Gelsenkirchen
De dierentuin van Gelsenkirchen staat bekend voor zijn natuurlijke en grote verblijven, waar de dieren bijzonder veel plaats hebben. Bezoekers en dieren zijn in de meeste gevallen van elkaar gescheiden door nagenoeg onzichtbare afzettingen. Honden mogen aangelijnd mee naar de dierentuin, maar sommige gedeeltes zoals het bewandelbare dierenverblijf, de winkels en de attracties zijn taboe.
www.zoom-erlebniswelt.de

Wildpark Gangelt, regio Heinsberg
In het Wildpark Gangelt bij de Nederlandse grens kunnen bezoekers de Europese wilde dieren observeren in hun natuurlijke omgeving. Hier leven onder andere bruine beren, elanden, wasberen en marmotten. Bovendien zijn er tal van grijpvogels. Honden mogen aangelijnd mee in het park, maar een bezoekje aan de valkerij is dan toch verboden.
www.wildpark-gangelt.com

Kaisergarten, Oberhausen
De Kaisergarten in Oberhausen is een kleine dierentuin, waar vooral inheemse dieren kunnen worden bewonderd, maar bijvoorbeeld ook alpaka's. Een bezoek is gratis en ook honden mogen meewandelen door het park, maar dan wel aangelijnd.
www.tiergehege-kaisergarten.de

Das Haus an der Müngstener Brücke, © Lichtturm Solingen

Park­toe­ren


Grugapark, Essen
Het Grugapark in Essen is gedurende het hele jaar een ideaal uitstapje voor lange wandelingen door een gevarieerd parklandschap. Hier kunnen bezoekers genieten van een rozentuin en een tropisch huis, maar ook een labyrint, kinderboerderij en een waterval zijn hier te vinden. Een architectonisch highlight is het door de Oostenrijkse kunstenaar Friedensreich Hundertwasser ontworpen Ronald McDonald-huis. Honden zijn ook welkom in het park, maar ze moeten wel aangelijnd blijven.
www.grugapark.de

Westfalenpark, Dortmund
Sinds de opening aan het einde van de jaren '50 van de vorige eeuw is het Westfalenpark in Dortmund een klassiek uitstapje voor een zondagse wandeling. Maar het is natuurlijk ook geopend op de andere dagen. Met zijn vele verschillende tuinen, vijvers en weides is er veel plaats voor steeds weer nieuwe ronden. Honden mogen aangelijnd ook het park bezoeken.
www.dortmund.de

Nationalpark Eifel
Het enige nationaal park in Noordrijn-Westfalen biedt tal van verschillende dieren en planten een thuis, waaronder ook veel zeldzame en beschermde soorten. Desalniettemin mogen honden ook meewandelen door het nationaal park, maar natuurlijk wel aangelijnd.
www.nationalpark-eifel.de

Wienburgpark, Münster
Helemaal zonder lijn mogen honden ravotten op de grote weiden in het Wienburgpark voor de poorten van Münster. Het natuurlijke park met zijn met strooisel bedekte wegen is ook ideaal voor lange wandelingen. Binnen de stad mogen de honden langs de westelijke nieuwe Aasee, in delen van het Nordpark of langs de kanaaloevers vrij rondlopen.
www.unterwegs-muenster.de/wienburgpark-muenster

Müngstener Brückenpark, Solingen
In het Müngstener Brückenpark staat niet alleen de hoogste treinbrug van Duitsland. Langs de Wupper en door de omringende bossen kun je ook heerlijk lange wandelingen maken. Op ongeveer vier kilometer afstand van de brug is er intussen een hondencafé, waar honden niet alleen water, maar ook lekkers krijgen, bijvoorbeeld zelf gebakken koekjes met de smaken smeerworst, ham of tonijn.
www.die-bergischen-drei.de

Terrein voor loslopende honden, Keulen
Op een kaart die online ter beschikking staat, kun je zien waar honden in Keulen los mogen rondrennen. Er zijn in totaal meer dan 80 van deze plekken. Ook informatie over de aanlijnplicht en andere regels zijn terug te vinden op de kaart.
www.stadt-koeln.de

Feine Kaffee-Spezialiäten probieren, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Shop­pen en ont­span­nen met hond


Gertrudenhof, Hürth
Bij de belevenisboerderij Gertrudenhof in Hürth bij Keulen staat de hond één keer per jaar centraal: Tijdens een weekeinde in november nodigt de boerderij uit, samen met je viervoeter te genieten van de hondenkerstmarkt. Geselecteerde aanbieders tonen en verkopen hier zelfgemaakte producten, lekkernijen, grappige of edele dingen voor de hond, van bekleding en toebehoor tot en met trainingsproducten en fotografie.
www.erlebnisbauernhof-gertrudenhof.de

Shoppen, diverse locaties
Principieel geldt: Ver weg van de drukke winkelstraten is het winkelen het voor honden en zodoende ook voor het baasje duidelijk meer ontspannen. In Noordrijn-Westfalen zijn er tal van kleinere en middelgrote steden met leuke binnensteden waar zowel de hond maar ook het winkelende baasje aan hun trekken komen.
www.nrw-vakantie.nl 

Brouwerijen, diverse locaties
Wie eens wil genieten van de alledaagse cultuur in Noordrijn-Westfalen, is bij een brouwerij aan het juiste adres. Bij veel brouwerijen zijn honden ook van harte welkom, bijvoorbeeld in het Gaffel am Dom of in het Früh am Dom in Keulen, in het Brauhaus Wenkers bij de markt in Dortmund of in het Füchschen in Düsseldorf. Omdat het vooral 's avonds erg druk is, zijn de randtijden voor een bezoek met hond natuurlijk beter.

Themensuite Alpenglühn im Hotel Fire and Ice, © allrounder.de

Bui­ten­ge­wo­ne over­nach­tin­gen


Bouwkeet, Mülheim an der Ruhr
Direct aan de oevers van de Ruhr staan in Mülheim vier uitgebouwde bouwketen, waarin tot wel vier personen kunnen overnachten en ook honden welkom zijn. Iedere keet heeft een klein gemeubileerd terras voor de deur waar je heerlijk kunt ontspannen en voor uitstapjes op de Ruhr staan kano's ter beschikking.
www.kanu-kettwig.de

Alte Lohnhalle (oude loonhal), Essen
De Alte Lohnhalle was het centrum van de voormalige mijn Bonifacius in Essen. Vroeger werd hier het geld geteld, maar intussen werd het onder monumentenzorg vallende gebouw omgebouwd in een hotel met restaurant, dat zijn industriële roots niet verstopt. Wie wil kan bij de overnachting ook gelijk een mijnrondleiding erbij boeken. In het hotel zelf zijn honden van harte welkom tegen een meerprijs.
www.alte-lohnhalle.de

Hotel Beverland, Ostbevern
In het hotel Beverland in het noordoosten van Münster kunnen gasten kiezen uit tal van individueel vormgegeven kamers. Je kunt er bijvoorbeeld slapen in een biervat, in de middeleeuwse Junior Suite, in de boksring of in de Winnetou-tent. Honden mogen ook overnachten in het hotel tegen een meerprijs.
www.hotel-beverland.de

Floating Houses, Niederrhein
Vakantiegangers zijn heel dicht bij het water in de zogenaamde 'floating houses' op de Nordsee bij Santen. De woonboten liggen langs de oever van het meer langs de Niederrhein en zijn vast verankerd. In sommige van de verblijven zijn ook honden van harte welkom.
www.rueckenwind-ferien.de

Liebesgrün, Schmallenberg
Het Liebesgrün in het Sauerlandse Schmallenberg is het waarschijnlijk meest noordelijk gelegen bergdorp in het Duitstalige gebeid en biedt gasten verschillende luxueuze hutten waar ze kunnen overnachten. In sommige hutten zijn honden ook van harte welkom. Voor actieve vakantiegangers is er nog een extra pluspunt in de winter: Je hebt er een eigen skilift direct voor de deur van de hut.
www.liebesgruen.de

Fire & Ice, Neuss
Gasten kunnen in het hotel Fire & Ice in Neuss een van de standaard kamers boeken of kiezen uit verschillende thema-kamers en -suites, waarvan de meeste kamers een betrekking op de bergwereld hebben. Honden mogen tegen een meerprijs ook worden meegenomen. In de gastronomie van de aangrenzende skihal, de Salzburger Hochalm, mogen ze je eveneens begeleiden.
www.hotelfireandice.de

Trekking-tenten, Eifel
In het natuurpark Hohes Venn-Eifel zijn de eerste trekking-tentlocaties van Noordrijn-Westfalen te vinden. Gasten slapen hier middenin de natuur, want de tentlocaties zijn alleen te voet te bereiken tijdens een wandeling. Honden mogen eveneens meekomen.
www.trekking-eifel.de

Factory Hotel, Münster
Het Factory hotel in Münster bevindt zich in de voormalige Germania Brouwerij. De blootgelegde klinkers en stalen balken zijn nog afkomstig uit deze tijd en bieden een mooi contrast met het moderne interieur. Honden mogen hier tegen betaling eveneens overnachten.
www.factoryhotel-muenster.de

Klever Tor, Santen
Vroeger diende het Klever Tor in Santen als stadspoort. Tegenwoordig bevindt zich in het gebouw uit de 14e eeuw, dat het oude centrum en de groene gordel van de stad met elkaar verbindt, drie vakantie-appartementen. Honden mogen tegen een geringe meerprijs worden meegebracht.
www.xanten.de

Artgenossen, Lindlar
Het hotel Artgenossen in het Bergisches Lindlar is de locatie bij uitstek voor kunstvrienden, want elk van de 14 kamers in het onder monumentenzorg vallende Jugendstil-huis is niet alleen individueel ingericht, maar ook versierd met originele werken van gerenommeerde kunstenaars. Honden mogen tegen een meerprijs ook meekomen.
www.artgenossen-hotel.de

Jeugdherbergen, diverse locaties
Ook in sommige van de jeugdherbergen in Noordrijn-Westfalen mogen reizigers hun hond meebrengen, bijvoorbeeld bij de Möhnesee in het Sauerland, dat ook wel de 'Westfaalse zee' wordt genoemd, of in Horn-Bad Meinberg, op een kleine afstand van de beroemde 'Externsteine'. Een compleet overzicht van alle overnachtingsmogelijkheden, waar honden ook welkom zijn, heeft het Deutsche Jugendherbergswerk samengesteld op zijn internetpagina.
www.jugendherberge.de