Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

In het Teu­to­bur­ger­woud ligt een bij­na ver­dwe­nen na­tuur­lijk pa­ra­dijs

Kom in het moe­ras - daar waar de vlees­eten­de plan­ten groei­en! Het Torf­moor in het Teu­to­bur­ger­woud is een unie­ke, span­nen­de na­tuur­be­le­ve­nis. Ook rond­lei­din­gen door het moe­ras zijn mo­ge­lijk.

In de buurt van Minden in het Teutoburgerwoud ligt een, voor Noordrijn-Westfalen, uniek natuurgebied: Het Große Torfmoor ligt tussen Hille en Lübbecke en is niet alleen het grootste nog bestaande veenmoeras in het land, maar ook één van de meest waardevolle gebieden voor de natuurbescherming. Tal van zeldzame planten- en diersoorten hebben hier, sinds het begin van de renaturering in de jaren '70, een veilig gebied gevonden.

De diverse uitkijktorens bieden het beste uitzicht op het romantische landschap met zijn veenplassen, open wateren en heide. Van hieruit dwaalt de blik af naar de hoogtes van het Wiehengebirge; en met een beetje geluk kunnen bezoekers ook een ooievaar ontdekken. De ooievaars brengen in de omgeving van het Großes Torfmoor hun jongen ter wereld, waar ze in de door de landbouw slechts omzichtig gebruikte weiden voldoende voedsel vinden.

Onderweg op het moeras-belevenispad, met rondleidingen en in de tentoonstelling

Maar ook als geen ooievaars onderweg zijn, is het moeras tussen het Wiehengebirge en het Mittellandkanaal een spannende omgeving. Een bijzondere tip is het Moeras-belevenispad, een ongeveer drie kilometer lange rondlopende route, die ook toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Op acht stations krijgt de bezoeker veel interessante dingen te weten over de ecologische samenhang, maar ook over planten en dieren in het moeras. En ook de invloed van de mens wordt hier niet achterwege gelaten. Tenslotte is het moeras door menselijk toedoen bijna voor altijd verdwenen. Sinds het begin van de vorige eeuw werd het gebied ontwaterd, om turf te kunnen steken, en met het water verdween ook de leefruimte van tal van dieren en planten. Alhoewel inmiddels sinds vier decennia getracht wordt, dit ongedaan te maken, is het tot op heden nog steeds niet gelukt, alle tot nu toe verjaagde organismen weer terug te brengen. 

Wie een nog dieper kijkje in het moeraslandschap wil nemen, kan ook deelnemen aan een rondleiding door het moeras. De Nabu Minden Lübbecke beidt toeren voor volwassenen, maar ook voor kinderen aan. Een bijzonder aanbod zijn hierbij de maneschijn-toeren speciaal voor kleine ontdekkers, waarbij tijdens de wandeling verhalen over vampieren, moeraslijken en vleesetende planten worden verteld. De vleesetende planten behoren überhaupt tot de weinige planten, die in het zure, oligotrofe moeras, waar het in de zomer vanwege het gebrek aan bomen ook nog eens tamelijk heet kan worden, op hun gemak voelen. Wie zelf eens wil uitproberen, hoe het moeras aanvoelt op de huid, kan na een rondleiding een duik nemen in de moeras-slikkuil. Enige voorwaarde: breng een handdoek en een beetje tijd mee. Voor een moerasbelevenis van het ietwat minder avontuurlijke soort is er ook nog een tentoonstelling in het Nabu Infozentrum Moorhus, waar de bezoekers veel informatie krijgen over het moeras en het ontstaan ervan; dit met behulp van teksten, afbeeldingen, exposities, films, vertelde verhalen en haptische instrumenten.

Openingstijden:

1 april tot en met 30 september:
Woensdag tot en met zaterdag: van 14.00 tot 18.00 uur
Zondag en tijdens feestdagen: van 11.00 tot 18.00 uur

1 oktober tot en met 31 maart:
Woensdag tot en met zaterdag: van 14.00 tot 17.00 uur
Zondag en tijdens feestdagen: van 11.00 tot 17.00 uur

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Bohlenweg im großen Torfmoor, © NABU Kreisverband Minden Lübbecke Fotograf Wolfgang Sack
Südblick auf das Torfmoor, © NABU Kreisverband Minden-Lübbecke Fotograf Wolfgang Sack
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer