©
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torfmoor (veenmoeras) in Lübbecke en Hille


In het Teutoburgerwoud ligt een bijna verdwenen natuurlijk paradijs

Kom in het moeras - daar waar de vleesetende planten groeien! Het Torfmoor in het Teutoburgerwoud is een unieke, spannende natuurbelevenis. Ook rondleidingen door het moeras zijn mogelijk.

In de buurt van Minden in het Teutoburgerwoud ligt een, voor Noordrijn-Westfalen, uniek natuurgebied: Het Große Torfmoor ligt tussen Hille en Lübbecke en is niet alleen het grootste nog bestaande veenmoeras in het land, maar ook één van de meest waardevolle gebieden voor de natuurbescherming. Tal van zeldzame planten- en diersoorten hebben hier, sinds het begin van de renaturering in de jaren '70, een veilig gebied gevonden.

De diverse uitkijktorens bieden het beste uitzicht op het romantische landschap met zijn veenplassen, open wateren en heide. Van hieruit dwaalt de blik af naar de hoogtes van het Wiehengebirge; en met een beetje geluk kunnen bezoekers ook een ooievaar ontdekken. De ooievaars brengen in de omgeving van het Großes Torfmoor hun jongen ter wereld, waar ze in de door de landbouw slechts omzichtig gebruikte weiden voldoende voedsel vinden.

Onderweg op het moeras-belevenispad, met rondleidingen en in de tentoonstelling

Maar ook als geen ooievaars onderweg zijn, is het moeras tussen het Wiehengebirge en het Mittellandkanaal een spannende omgeving. Een bijzondere tip is het Moeras-belevenispad, een ongeveer drie kilometer lange rondlopende route, die ook toegankelijk is voor kinderwagens en rolstoelen. Op acht stations krijgt de bezoeker veel interessante dingen te weten over de ecologische samenhang, maar ook over planten en dieren in het moeras. En ook de invloed van de mens wordt hier niet achterwege gelaten. Tenslotte is het moeras door menselijk toedoen bijna voor altijd verdwenen. Sinds het begin van de vorige eeuw werd het gebied ontwaterd, om turf te kunnen steken, en met het water verdween ook de leefruimte van tal van dieren en planten. Alhoewel inmiddels sinds vier decennia getracht wordt, dit ongedaan te maken, is het tot op heden nog steeds niet gelukt, alle tot nu toe verjaagde organismen weer terug te brengen. 

Wie een nog dieper kijkje in het moeraslandschap wil nemen, kan ook deelnemen aan een rondleiding door het moeras. De Nabu Minden Lübbecke beidt toeren voor volwassenen, maar ook voor kinderen aan. Een bijzonder aanbod zijn hierbij de maneschijn-toeren speciaal voor kleine ontdekkers, waarbij tijdens de wandeling verhalen over vampieren, moeraslijken en vleesetende planten worden verteld. De vleesetende planten behoren überhaupt tot de weinige planten, die in het zure, oligotrofe moeras, waar het in de zomer vanwege het gebrek aan bomen ook nog eens tamelijk heet kan worden, op hun gemak voelen. Wie zelf eens wil uitproberen, hoe het moeras aanvoelt op de huid, kan na een rondleiding een duik nemen in de moeras-slikkuil. Enige voorwaarde: breng een handdoek en een beetje tijd mee. Voor een moerasbelevenis van het ietwat minder avontuurlijke soort is er ook nog een tentoonstelling in het Nabu Infozentrum Moorhus, waar de bezoekers veel informatie krijgen over het moeras en het ontstaan ervan; dit met behulp van teksten, afbeeldingen, exposities, films, vertelde verhalen en haptische instrumenten.

Openingstijden:

1 april tot en met 30 september:
Woensdag tot en met zaterdag: van 14.00 tot 18.00 uur
Zondag en tijdens feestdagen: van 11.00 tot 18.00 uur

1 oktober tot en met 31 maart:
Woensdag tot en met zaterdag: van 14.00 tot 17.00 uur
Zondag en tijdens feestdagen: van 11.00 tot 17.00 uur

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Bohlenweg im großen Torfmoor, © NABU Kreisverband Minden Lübbecke Fotograf Wolfgang Sack
Südblick auf das Torfmoor, © NABU Kreisverband Minden-Lübbecke Fotograf Wolfgang Sack
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Natuurparken

Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr
©

Weidelandschap Bislicher Insel bij Xanten

Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
©

Het zuidelijke natuurpark Rheinland

Münsterland Dülmen Wildpferde Herde, © Tourismus NRW e.V.
©

Het natuurpark Hohe Mark

Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
©

Het Nationalpark Eifel

Siebengebirge Ölberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.
©

Het wilde Siebengebirge

Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
©

Het natuurpark Schwalm-Nette

Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
©

De Rieselfelder in Münster

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
©

Flamingo's in het Münsterland: het Zwillbrocker Venn