©
 Zonsopkomst Sauerland, © Paul Masukowitz

Win­ter­se ge­luks­mo­men­ten


Idee­ën, tips & ver­ha­len voor de win­ter­tijd in NRW

Slecht weer – slechte sfeer? Niet in NRW! Wij geven je ideeën, tips en leuke verhalen tegen winterse somberheid en tonen je hoe je bij nevel, sneeuw en koude of helemaal ontspannen vanuit je eigen thuis echte geluksmomenten kan beleven. Verheug je alvast ook dit jaar op het koude seizoen!

©
Marcel Schmitz mit Glühwein auf dem Aachener Weihnachtsmarkt, © Tourismus NRW e.V.

Ver­ha­len uit Aken


Met Mar­cel Schmitz in kerst­stem­ming

Breng jezelf in kerststemming met de verhalen van Marcel Schmitz, een echte “Oecher Jong” (jongen die uit Aken komt) die beide grote passies ijs en glühwein deelt. In de winter is Marcel op de Akense kerstmarkt te vinden en geurt het in zijn Akense glühweincafé (de allereerste glühweinstand in Aken) naar heerlijke wijn. Hier leer je de traditionele trendsetter kennen!

©
Blassgänse am Niederrhein, © Sebastian Hennigs

Gan­zensa­fa­ri aan de Nie­der­r­hein


Het wil­de NRW li­ve ont­dek­ken

Bezoekers kunnen het hele jaar door een onvergelijkbaar natuurschouwspel aan de Niederrhein beleven: in het koude seizoen landen ongeveer 180.000 wilde ganzen tussen Duisburg en de Nederlandse grens en bevolken de weiden en waterplaatsen in zwermen. Al van ver hoort men het gakken van de arctische Kolganzen die de Niederrhein als relatief warm winterverblijf gebruiken.
www.rvr.ruhr

©
 Mist in de Winter- en Weiherbachtal, © Johannes Höhn

Win­ter­wan­de­len door mist en sneeuw


Be­sneeuw­de land­schap­pen met bij­zon­de­re sfeer

Wie in de winter wandelt, beleeft het landschap in een heel bijzondere stemming; bijna schijnt het alsof ook de natuur aan de bezinnende stemming rond kerstmis wil bijdragen. Meestal is het rustig, vaak is men op de paden alleen onderweg. De kale bomen kraken bij windstoten en onder de schoenen kraakt misschien de sneeuw.

Enkele regio’s bieden bijzondere winterwandelpaden. Wandelaars hebben dan de keuze of ze liever op vers geruimde routes stappen of in tegendeel voorkeur hebben voor de diepe sneeuw. Ook geleide wandelingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld ’s avonds met fakkels naar verzonken dorpjes in het bergachtige Wiehltal of met alpaca’s of husky’s als dierenbegeleiders door het winterse landschap.

©
Slakkenberg Rheinpreußen bij Moers, © Johannes Höhn

Licht voor don­ke­re win­ter­da­gen


Haldenkunst, die licht geeft

Als een reuzegrote rode kaars zorgt „Das Geleucht“ op de top van de Rheinpreußen heuvel in Moers voor een streepje kleur in de duisternis. Dit begaanbare industriële erfgoedsculptuur is samen met de heuvel onder haar ongeveer 120 meter hoog en biedt dag een nacht een panoramisch zicht panorama's over het landschap naar Duisburg, Bottrop en Kamp-Lintfort, de Rijn en de nog werkende staalfabrieken. Het door Otto Piene gecreëerde werk herinnert aan de mijnwerkerslamp, een belangrijk hulpmiddel voor de mijnwerkers.
www.ruhr-tourismus.de

Essen in duizend lichtjes

Nog tot 2 januari kunnen bezoekers tijdens een wandeling door de Essense binnenstad een sprankelende tijd beleven. Lichtinstallaties op verschillende plaatsen zorgen voor een kerstgevoel in het donkere seizoen en voert tot ware geluksmomenten. Al sinds 1950 tellen de Essense lichtweken tot de mooiste tradities van de stad.
www.visitessen.de

©
Stern op de kerstmarkt in Essen, © EMG / Ralph Lueger

Kerst­mis he­le­maal an­ders


Di­gi­ta­le kerst­markt, Es­sen

Vanaf nu nodigt de digitale kerstmarkt in Essen iedereen uit voor een virtuele shopping-tour: kunsthandwerk, kerstlekkernijen en originele geschenkideeën worden daar online door de handelaars aangeboden. Een videoterugblik en foto’s uit voorbije jaren zorgen voor een extra portie stemming en mooie herinneringen en verlangen naar wat volgend jaar komt.
www.visitessen.de/digitalchristmasmarket

©
Die Aachener Printen sind eine weltbekannte Lebkuchenspezialität, © aachen tourist service e.v.

Het ori­gi­neel


Aken­se prin­ten

Licht of donker, met amandelen, honing of kruiden – de lekkere lebkuchen die in Aken zelf het hele jaar door wordt gegeten, maar tijdens de advent echter over de hele wereld wordt gesmaakt, vindt men in de meest uiteenlopende soorten. Smakelijk zijn ze allemaal. Als originele Akense printen gelden uitsluitend deze die sinds 1820 in Aken en enkele naburige steden worden gemaakt.

De oorspronkelijke Printen leken van buitenaf sterk op de huidige speculaas. Het was Napoleon die de printenbakkers ertoe dwong om met nieuwe ingrediënten te improviseren omwille van de door hem ingevoerde continentale blokkade en de daaruit volgende tekorten aan rietsuiker en Amerikaanse wildbloesemhoning – dat was de geboorte van de vandaag zo bekende platte “Schnittprinte”.
www.aachen-tourismus.de 

Sto­ries uit NRW


Unie­ke men­sen, bij­zon­de­re sto­ries

Marcel Schmitz bij zijn ijssalon, de Oecher Eis-Treff in Aachener, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW
©

Mar­cel Schmitz - een ech­te `Oe­cher`

Nina Braun - die einzige Frau, die in NRW als Rangerin arbeitet., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©

Ni­na Braun - in een an­de­re we­reld

Gudrun Hagemeister mit Hund Jule auf dem Olsberger Gipfel, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©

Gud­run Ha­ge­meis­ter - on­der­weg met Kneipp

Meer elementen laden