Weiße Stadt Eulerstraße, © M97995619_M. Pflüger CC-by-sa 3.0

Wit­te stad

Als eni­ge Keul­se wijk con­se­quent in in­ter­na­ti­o­na­le stijl ge­bouwd.

De ar­chi­tec­ten Wil­helm Rip­hahn en Ca­spar Ma­ria Grod heb­ben de­ze in to­taal on­ge­veer 580 wo­nin­gen even­als kerk en ge­meen­schaps­huis tel­len­de wijk in de hui­di­ge wijk Buch­forst van 1929 tot 1932 la­ten bou­wen. Dit is de een­vou­dig­ste wijk in de­ze stijl in Keu­len en kon op vrij ter­rein wor­den ge­pland en zon­der re­ke­ning te moe­ten hou­den met de aan­we­zi­ge ge­bou­wen.

Samen met de woonwijk Blauer Hof geldt deze als belangrijke bijdrage voor het nieuwe bouwen in Keulen. Terwijl de Blauer Hof in blokrandbebouwing werd gebouwd rondom een groot hof, werd de witte stad in progressieve bouwwijze uitgevoerd. De rijtjeshuizen met één of twee etages en plat dak, maar ook de vijf etages tellende huurhuizen zijn voorzien van ruime balkons en dakterrassen. Langs de hoofdstraat liggen één etage, in paviljoenachtige bouwwijze gebouwde winkels. Tussen de naar windstreken uitgelijnde gebouwen werden begroeiingen en voortuintjes aangelegd.

Het gehele ensemble onderscheidt zich door grote vrije ruimtes, sociale inrichtingen evenals door de gemeenschap gezamenlijk te gebruiken ruimtes. In het centrum van de wijk bouwden Riphahn en Grod de katholieke parochiekerk St. Petrus Canisius.
 

Kaart van NRW