Ausblick auf die Zeche Zollverein in Essen, © andyhendrata

Ze­che Zol­l­ve­rein

Ex­pres­sie van een nau­we ver­bin­ding van in­du­stri­eel ont­werp en ar­chi­tec­tuur

In to­taal 20 af­zon­der­lij­ke ge­bou­wen vor­men als mijn en kook­sfa­briek Zol­l­ve­rein de tech­ni­sche werk- en pro­duc­tie­pro­ces­sen van de steen­kool­win­ning. He­le­maal vol­gens de Bau­haus-grond­re­gel: form fol­lows func­ti­on.

In 1932 zetten de architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer met de schacht Zollverein XII nieuwe architectonische maatstaven, die richtinggevend werden voor de industriële architectuur van navolgende generaties. Het is een uitstekend voorbeeld voor de toepassing van de vormgevingsconcepten van de Bauhaus-architectuur in een industriële samenhang.

De sociaal realistische staalvakwerkarchitectuur van de schacht XII en op de in de jaren '50 van de vorige eeuw met dezelfde vormen gebouwde kooksfabriek Zollverein, vormde een zelfstandige variant van de Bauhaus-gedachte. Hij beïnvloedde de industriële architectuur van de navolgende generaties en leverde Zollverein de reputatie van 'mooiste mijn ter wereld' op.

In 2001 werd de mijn en kooksfabriek Zollverein als 'Industrieel complex Zeche Zollverein' opgenomen op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Bovendien is het ankerpunt van 100 plaatsen langs de Route van de moderne.

Rondleiding 'Zollverein-architectuur gisteren en vandaag': Deze zet de door Bauhaus beïnvloedde sociaal realisme-architectuur van Fritz Schupp en Martin Kremmer in de context van de architectuur van de moderne en bespreekt bovendien de invloed op de Zollverein-architectuur.
www.zollverein.de

Hier vind je de highlights in het kader van het Bauhaus-jubileum in Essen. 

Kaart van NRW