©
Der Weser Skywalk an den Hannoverschen Klippen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de hemel: de Weser-skywalk


Geniet van de mooie uitzichten vanaf de Hannoverschen Klippen op het Teutoburgerwoud

Laat het leven van alledag in het dal en bekijk de wereld van boven: vanaf de Hannoverschen Klippen heb je een adembenemend uitzicht op het Teutoburgerwoud.

Ruwe klippen vallen steil in de afgrond, aan de voeten ervan ligt de Weser, de blik gaat over de ruwe oude bomen in de verte: Wie op de Weser-skywalk bij Würgassen in het uiterste oosten van Noordrijn-Westfalen klimt, wordt beloond met een grandioos uitzicht op het bovenste Weserdal. Vanaf een hoogte van meer dan 80 meter kan men het landschap van het Teutoburgerwoud op een heel nieuwe manier ontdekken. En het open rooster, dat meer dan vier meter uitsteekt buiten de roodbruine rotsen van de Hannoverschen Klippen en waar de bezoeker toegang tot heeft, als hij dan durft, verleent als beloning voor hun moed het gevoel, alsof je boven de rivier en de klippen zweeft.

Je hebt de keuze uit meerdere routes: vanaf een boven de klippen gelegen parkeerplaats is het uitzichtsplatform te bereiken via een 300 meter lang wandelpad. Uit de richting van het oude centrum en het station Bad Karlshafen leidt een twee kilometer lange weg naar het doel. Bezoekers kunnen ook vanaf Würgassen uit de “Holzweg” nemen, waar ze gelijktijdig ook nog tal van wetenswaardigheden rondom de onderwerpen bos en hout te weten komen.

Zeldzame planten en vlinders bij de Hannoverschen Klippen

Het maakt niet uit welke route de wandelaar kiest; eindelijk aangekomen staat een uitzicht over een uniek natuurreservaat te wachten, dat wordt bepaald door de rotsen van de Hannoverschen Klippen. Op de stenen hebben zich de overlevenskunstenaars onder de planten gevestigd; bijvoorbeeld korstmossen, die tevreden zijn met weinig voedingsstoffen. Maar ook de bomen hebben zich hier de afgelopen eeuwen prachtig kunnen ontplooien, want de steile klippen maken bosbouw zo goed als onmogelijk.

Een bijzonderheid voor de noordelijke landstreek is daarentegen de diversiteit aan vlinders bij de Hannoverschen Klippen. Omdat de naar het zuiden gerichte rotsen overdag erg warm worden en de warmte tot in de nacht opslaan, hebben tal van soorten, die eigenlijk liever in warmere omgevingen zoals bijvoorbeeld rond de Middellandse Zee zijn, zich hier gevestigd. Meer dan 500 soorten vlinders werden hier reeds gesignaleerd. En ook andere dieren en planten, die normaal gesproken eerder in richting het zuiden te vinden zijn, hebben hun plekje aan de Weser gevonden.

www.kulturland.org

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Blick auf Herstelle und Würgassen, © Hermann-Josef Sander
Ansicht auf die Plattform, © F. Grawe / Kulturland Kreis Höxter

Natuurparken

Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr
©

Weidelandschap Bislicher Insel bij Xanten

Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
©

Het zuidelijke natuurpark Rheinland

Münsterland Dülmen Wildpferde Herde, © Tourismus NRW e.V.
©

Het natuurpark Hohe Mark

Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
©

Het Nationalpark Eifel

Siebengebirge Ölberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.
©

Het wilde Siebengebirge

Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
©

Het natuurpark Schwalm-Nette

Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
©

De Rieselfelder in Münster

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
©

Flamingo's in het Münsterland: het Zwillbrocker Venn