Giraffen bei der Fütterung, © Depositphotos

Die­ren­tui­nen & die­ren­par­ken

Van het oli­fan­ten­park tot en met de rep­tie­len­we­reld: Ie­de­re die­ren­tuin scoort met zijn ei­gen bij­zon­der­he­den.

Noor­drijn-West­fa­len heeft zo veel die­ren­tui­nen als geen en­kel an­de­re deel­staat. Is het dan ook ge­lijk saai? Ze­ker niet! Of het nu een oli­fan­ten­park, apen­huis of rep­tie­len­we­reld is - ie­de­re die­ren­tuin heeft zijn spe­ci­a­li­teit.

Noordrijn-Westfalen heeft met elf wetenschappelijk geleide zoölogische tuinen de wereldwijd grootste dichtheid aan dierentuinen. Statistisch gezien bezoekt iedere derde inwoner van Noordrijn-Westfalen jaarlijks een dierentuin of dierenpark. Maar waarom niet gewoon een keertje één meer bezoeken? Deze special over dierentuinen en dierenparken toont: Er zijn tal van dierlijke excursiemogelijkheden in Noordrijn-Westfalen. Men moet alleen weten, waar.

Zwevend in de Zoo Wuppertal

Een bezoekje aan de Zoo in Wuppertal is alleen al vanwege de heenreis uniek te noemen, want als enige dierentuin in Duitsland heeft hij een halte voor de zweeftrein. Tot de highlights in de dierentuin zelf behoort het pinguinverblijf, dat tot de grootste en modernste in zijn soort in Europa hoort. Voor een bijzonder belevenis zorgt de 15 meter lange acrylglas tunnel onder het wateroppervlak, waar de dierentuinbezoekers de zwem- en duikkunsten van de dieren vanuit een bijzonder perspectief kunnen zien.

Ook de leeuwen hebben een bijzonder verblijf. Toen het aanvullende roofdier-verblijf in 2007 werd geopend, was het het grootste, ooit in een Duitse dierentuin gebouwde leeuwenverblijf. De grote dieren hebben hier één hectare voor zichzelf. De bezoekers kunnen ze vanaf een toren toekijken maar ook door een tunnel met spionrotsen midden in het verblijf terecht komen, om echt heel dicht bij de leeuwen te komen.
www.zoo-wuppertal.de

Een bezoekje bij de olifanten in de Kölner Zoo

De Kölner Zoo is een traditierijke dierentuin: Hij werd in 1860 geopend en is zodoende het op drie na oudste dierenpark in Duitsland en tevens één van de grootsten: Meer dan 500 verschillende soorten dieren van alle continenten en uit alle zeeën hebben in de dierentuin van de domstad een nieuw thuis gevonden. Een bijzonderheid van de Keulse dierentuin is zijn olifantenpark, dat met een oppervlak van twee hectare tien procent van het totale oppervlak van de dierentuin in aanspraak neemt. Hier worden de dikhuiden volgens de nieuwste inzichten zo goed mogelijk volgens het welzijn van de dieren gehouden.

Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan werd met de Hippodrom nog een highlight in gebruik genomen: In de nabootsing van een Afrikaans rivierenlandschap kunnen de bezoekers van de dierentuin nijlpaarden en nijlkrokodillen ook onder water bewonderen.
www.koelnerzoo.de

In Duisburg kunt u kijken hoe de koala's slapen

Als eerste dierentuin in Europa heeft de Zoo Duisburg sinds medio jaren negentig van de vorige eeuw iets heel bijzonders: In het koalahuis worden sindsdien enkele van de guitige Australische buideldieren geherbergd. De eucalyptus van de koala's, die in het Midden-Europees klimaat niet groeit, wordt iedere week per vliegtuig gebracht. Zo kunnen de gasten van de dierentuin de schattige diertjes toekijken tijdens het eten - als ze dan niet aan het slapen zijn.

Het Duisburgs delfinarium heeft op zijn beurt duidelijk grotere en actievere dieren in zijn wateren: De grote tuimelaars zwemmen door 3 miljoen liter zeewater en tonen de bezoekers dagelijks in dolfijn-shows hun kunstjes. Aan de andere kant zijn nog veel meer dieren: De Zoo Duisburg is aan weerszijden van de snelweg A3 gesitueerd en wordt verbonden door een brede brug, waarbij men het oversteken over de snelweg nauwelijks merkt - op de brug groeien hoge planten en bomen, die de blik van de bezoekers op zich trekken.
www.zoo-duisburg.de

Fossielen bekijken in het Bochumer Tierpark

Bochum bezit nog een verdere dierentuin in het Ruhrgebied. De dierentuin met aangrenzende fossilium levert spannende inzichten in de evolutie, want de huidige soortgenoten van tal van fossielen zijn gelijk naast de deur in de aquaria en terraria te zien. Onder het motto Noordzee kunnen bezoekers bekijken, hoe zeehonden en Humbold pinguins in het zeewater zwemmen.
www.tierpark-bochum.de

Beleef Zuid-Amerika in de Dortmunder Zoo

De Dortmunder Zoo bevindt zich op een groot areaal van 28 hectare, dat vroeger deel uitmaakte van de Rombergschen Parkanlagen, die medio 19de eeuw werden aangelegd. Hier presenteert de dierentuin tegenwoordig meer dan 240 diersoorten in een mooie groene omgeving. De dierentuin heeft zich gespecialiseerd op het fokken en houden van Zuid-Amerikaanse diersoorten. Fans van grote miereneters, boommiereneters, reuzenotters en spannende Amazonas-bewoners moeten echt een keertje naar de Dortmunder Zoo.
www.dortmund.de/zoo

In de Zoom Erlebniswelt Gelsenkirchen kunt u een duik nemen in verschillende thema-werelden

De vroegere Ruhr Zoo noemt zich tegenwoordig Zoom Erlebniswelt en biedt in de drie thema-werelden Alaska, Afrika en Azië een kijkje in de voor deze werelden typische fauna maar ook in de flora van deze continenten. Een bijzondere attractie in de Alaska-wereld is de Beringstraat, een negen meter lange glazen tunnel door het water, waarin de bezoeker de nieuwsgierige zeeleeuwen van dichtbij kunnen beleven. De bezoekers kunnen de beleveniswereld Afrika met bootjes verkennen en in de thema-wereld Azië spelen de orang-oetangs door de grote Azië-hal. Een bijzonder highlight voor kinderen is de Grimberger Hof met de kinderboerderij en avonturen-speelplaats, die zich bij de ingang van de Zoom Erlebniswelt bevindt.
www.zoom-erlebniswelt.de

Met droge voeten door de Allwetterzoo Münster

De Allwetterzoo Münster werd in de jaren 70 van de vorige eeuw geopend en heeft de naam niet voor niets: Tal van “alleweer-gangen” maken het de bezoekers mogelijk, vele huizen van de dierentuin zonder natte voeten te bereiken. Op zowat 30 hectare wonen in de Allwetterzoo ongeveer 300 diersoorten. In de zomer ontmoeten de bezoekers ook wel eens de pinguins, die dagelijks een fitness-programma op de bezoekerpaden afleggen. Het vroegere dolfinarium wordt tegenwoordig Robbenhaven genoemd en is nu de thuisbasis van een groep Californische zeeleeuwen. Tot de verdere attracties van de Allwetterzoo Münster behoren bijvoorbeeld het primatenhuis, het berenhuis en het aquarium.
www.allwetterzoo.de

Zoo Krefeld: Een must voor alle vogelaars en vlinderfans

De Krefelder dierentuin maakt een goede indruk op alle vogelaars met zijn vogeltropenhuis. Hier wonen de gevederde vrienden van drie verschillende continenten in een tropisch-vochtig klimaat en maken indruk op de bezoekers met hun mooie kleuren en exotische vormen. In de vlinder-jungle kunnen de gasten van de dierentuin zich door tot wel 200 verschillende soorten vlinders laten betoveren. Op de grote Afrika-wei lopen intussen alle denkbaar mogelijke Savanne-bewoners rond. En in de fauna van Zuid-Amerika lummelen gelukzalig de tweevingerige luiaarden.
www.zookrefeld.de

Vrij rondvliegende ooievaars en vrij rondlopende aapjes in de Naturzoo Rheine

Bijna in het wild levende berberapen begroeten de bezoekers in de Münsterlandse Naturzoo Rheine. In de eerste apenwereld in Duitsland kunnen zich mens en makaak letterlijk in de ogen kijken. Ook in de andere leefwerelden zoals het ooievaarreservaat, waarin 60 vrij rondvliegende witte ooievaars wonen, of in de draslandvollière, waarin reigers, ibissen en lepelaars tussen de moerasplanten naar eten zoeken, beleven de bezoekers de dieren van heel dichtbij. De Naturzoo wil, zoals zijn naam al verraad (natuurlijke dierentuin), zijn bezoekers de samenhang in de natuur uitleggen. Daarom vinden de bezoekers op het complete areaal leerspelletjes, waarmee ze hun kennis voor dier en natuur bij kunnen timmeren. Het Naturlehrpfad (natuur-leerpad) en de Zooschule (dierentuinschool) voor kinderen ronden dit concept af.
www.naturzoo.de

In het Bielefelder Heimat-Tierpark Oderdissen de inheemse fauna beleven

Het Heimat-Tierpark Olderdissen heeft zich gespecialiseerd op het behoud van de inheemse fauna. Op het ongeveer 15 hectare grote areaal kunnen de gasten van de dierentuin onder andere wisenten, tarpans, wolven, lynxen, wilde katten, oehoes en raven bezoeken - een mooie gelegenheid, kinderen de inheemse fauna uit te leggen. Het grijpvogel-station van het park neemt bovendien gewonde vogels zoals buizerds en uilen op, om ze later weer vrij te kunnen laten, als ze weer gezond zijn. Het gerenoveerde berenverblijf geldt als bijzondere attractie. Dierenvrienden zijn bovendien altijd welkom in Bielefeld: Het Heimat-Tierpark Olderdissen is 24 uur per dag geopend.
www.heimat-tierpark-olderdissen.de

Warmbloedig ontmoet koelbloedig in de Terra Zoo Rheinberg

De Terra Zoo in het Niederrheinse Rheinberg heeft uitsluitend reptielen, amfibieën en enkele ongewervelde dieren zoals bijvoorbeeld vogelspinnen. In totaal leven er ruim 400 koudbloedige dieren, verdeeld op ongeveer 100 verschillende soorten in de gebouwen van de dierentuin. Grote en kleine bezoekers kunnen in de Terra Zoo veel over deze speciale dieren te weten komen: De bezoekers kunnen de dierenverzorgers toekijken tijdens hun werkzaamheden en kunnen tijdens dagelijkse rondleidingen of in de Zooschule (dierentuinschool) veel leren, ook over de inheemse reptielen. Voor reptielen uit de gematigde breedtegraden staat er ook een buitenbereik klaar.
www.terrazoo.de

Impressies & video's

Lass Dich in­spi­rie­ren: Dein NRW in Bil­dern

Ein Affe genießt das Leben, © Depositphotos
Zoom Erlebniswelt - Gelsenkrichen, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Im Allwetterzoo Münster gibt es unter anderem Katas, © Allwetterzoo Münster
Unterwegs im Elefantenpark, © Kölner Zoo

Meer voor fa­mi­lies met kin­de­ren

Odysseum Themenwelt, © Odysseum Köln

Keu­len voor fa­mi­lies

lees meer
Neanderthal Museum, © Neanderthal Museum / H.Neumann

Ne­an­der­land voor fa­mi­lies

lees meer
Heimat-Tierpark Olderissen, © Bielefeld Marketing GmbH

Bie­le­feld voor fa­mi­lies

lees meer
Aussicht auf die Region, © aachen tourist service e.v.

Aken voor fa­mi­lies

lees meer
Radrast auf Eifeler Heuballen, © Archiv Eifel Tourismus GmbH

De Ei­fel voor fa­mi­lies

lees meer
Historische Arbeit mit dem Pferdepflug, © Klaus Stange

Ber­gis­ches Land en fa­mi­lies

lees meer
Ansicht auf die Wuppertaler Schwebebahn, © ccvision

De Ber­gi­sche drie voor fa­mi­lies

lees meer
Fahrt auf der Wildwasserbahnim Wunderland Kalkar, © Wunderland Kalkar

Nie­der­r­hein voor fa­mi­lies

lees meer
Fahrspaß auch für kleine Motorsportfreunde, © Michael Schumacher Kart & Event Center

Rhein-Erft-Kreis voor fa­mi­lies

lees meer
KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro des Kreises Siegen-Wittgenstein

Sie­ger­land-Witt­gen­stein voor fa­mi­lies

lees meer
Planetarium Bochum von Außen, © Stadt Bochum Presse u. Informationsamt  Planetarium

Het Ruhr­ge­bied voor fa­mi­lies

lees meer
Schwimmen im See, © Sauerland Tourismus e.V.

Sau­er­land voor fa­mi­lies

lees meer
Freizeitspaß für die ganze Familie im Mitmach Erlebnispark Ketteler Ho, © Münsterland e.V. / Robert Denzer

Mün­ster­land voor fa­mi­lies

lees meer
Familienausflug in einen Kletterpark, © Interakteam

Fa­mi­lie­tipps Teu­to­bur­ger­woud

lees meer

Ge­hei­me tips voor...

Rheinradweg NRW, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann

Uit­stap­jes langs de Rijn

lees meer
Eifelblick Eugenienstein , © Tourismus NRW e.V.

Na­tuurfans

lees meer
Das Restaurant "Glück und Seligkeit" in Bielefeld ist in einer früheren Kirche untergebracht., © glückundseligkeit.de

Bui­ten­ge­wo­ne gas­tro­no­mi­sche be­le­ve­nis­sen

lees meer
An jedem 1. Freitag im Monat ist "Doggy Day" im Neanderthal Museum., © Neanderthal Museum

Uit­stap­jes met de hond

lees meer
Baumhaus V-Hotel, Bonn, © V-Hotel

Bui­ten­ge­wo­ne ac­com­mo­da­ties

lees meer
Eifelblick Hirschley Heimbach , © Tourismus NRW e.V.

Mi­cro-avon­tuur: Spon­taan va­kan­tie om de hoek

lees meer