©
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zuidelijke natuurpark Rheinland


Fruit, overal waar je kijkt

Roze-rode bloemenzee en lekkere vruchten: bezoek de grootste fruitteeltregio van Noordrijn-Westfalen, bij Meckenheim ten zuiden van Bonn!

In de lente straalt de buurt rondom Meckenheim in roze-rood. Hier, ten zuidwesten van Bonn, in de Rhein-Sieg-regio, ligt het zuidelijke Natuurpark Rheinland, waar dankzij de vruchtbare bodem en het milde, zonnige klimaat sinds eeuwen peren, kersen, aardbeien, braambessen en vooral appels worden gekweekt. En ieder jaar tussen medio april en medio mei veranderen de grote fruitplantages en wilde boomgaarden het landschap in een ware zee van fijne roze-witte bloemen.

De “fruit- en groentetuin van Keulen”, zoals het gebied rond de Rijn en het voorgebergte van de Eifel reeds sinds de tijden van de Romeinen werd genoemd, is de grootste teeltregio voor fruit in Noordrijn-Westfalen en de op drie na grootste in heel Duitsland. Vele bekende soorten worden hier geteeld, maar de fruitboeren doen ook hun best, oude soorten te behouden of te revitaliseren. In de talrijke winkeltjes op de boerderijen in de regio vinden kopers daarom vele soorten, die in de normale supermarkt niet verkrijgbaar zijn.

Op ontdekkingstoer door de fruitweiden van Noordrijn-Westfalen

De regio kan het beste te voet of op de fiets worden verkend, bijvoorbeeld op de 38 kilometer lange fruitroute, die rondom Meckenheim loopt, of via de tien kilometer lange “Alfterer kunst- en cultuurlandschapspad Streuobst”, waar op informatieborden veel wetenswaardigheden rondom het onderwerp wilde boomgaarden en over de leefruimte van de boomgaard vertellen. Want de weiden zijn een echt paradijs voor dieren - voor vogels maar ook voor amfibieën en kleine zoogdieren en vooral voor insecten: In de boomgaarden met de vele honderden bomen, die ieder jaar weer kleurig in bloei staan, vinden bijen en hommels een regelrecht feestmaal.

Wie nog meer te weten wil komen over de wilde boomgaarden of de buurt liever met anderen wil verkennen, kan zich ieder jaar in de lente aanmelden voor de wilde boomgaard-toer in Wachtenberg of tijdens het traditionele bloesemfeest in Meckenheim op de fiets, te voet of met de huifkar de regio ontdekken en hierbij een pauze inlassen bij een van de vele fruit- of andere boerderijen. Vele winkeltjes bij de boerderijen zelf verkopen niet alleen regionale producten, maar nodigen ook uit te genieten van een rondleiding, waarbij de bezoeker veel te weten komt over de teelt en verwerking van fruit. In de Edelobstbrennerei Brauweiler (veredelde fruitdistilleerder), de enige fruitboer met distilleerrecht in de Rhein-Sieg-regio, kan men bovendien overtuigen van de kwaliteit van de gedistilleerde producten.

Een klein fruitteelt museum is te vinden in Bornheim-Merten. In de landbouwgebouwen van een boerderij worden hier tractoren, spuiten, sorteermachines en veel teksten en afbeeldingen rondom de geschiedenis van de fruitteelt evenals de veredeling en verwerking van het fruit getoond. Een heel bijzonder tentoonstellingsstuk is de oudste fruitkoelmachine van Duitsland, die nog afkomstig is uit het jaar 1908.

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
Schifffahrt auf dem Rhein, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
Besonders häufig werden Äpfel angebaut, wie auf dieser Meckenheimer Apfelplantage, © Rhein Voreifel Touristik e.V., Hans Otzen

Meer informatie


Nu ontdekken!

Natuurparken

Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr
©

Weidelandschap Bislicher Insel bij Xanten

Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.
©

Het zuidelijke natuurpark Rheinland

Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung
©

Het Nationalpark Eifel

Siebengebirge Ölberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.
©

Het wilde Siebengebirge

Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette
©

Het natuurpark Schwalm-Nette

Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.
©

De Rieselfelder in Münster

Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.
©

Flamingo's in het Münsterland: het Zwillbrocker Venn