Gudrun Hagemeister met hond Jule op de top van de Olsberg, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Kneip­pen in het bos

Gud­run Ha­ge­meis­ter - on­der­weg met Kneipp

Vroeger, toen Gudrun Hagemeister nog met haar man haar eigen café in het centrum van de kleine gemeente Olsberg leidde, had ze een plan gemaakt: 'Als ik met pensioen ga, wil ik alleen nog maak hiken.' Tegenwoordig, 'in mijn tweede carrière', heeft ze deze droom verwezenlijkt. Iedere dag trekt de 80-jarige erop uit in de bossen van het Sauerland. Het maakt niet uit hoe het weer is, en welk seizoen het net is. 'Want zonder te hiken ben ik maar een half mens.' Tijdens haar tochten is ze vaak niet alleen. Sinds twaalf jaar leidt de opgeleide gezondheidstrainer voor Kneipp-toepassingen groepen, bemiddeld door de plaatselijke Olsberg VVV, tijdens geselecteerde etappes van de in totaal 39 kilometer lange, gecertificeerde Kneipp-weg rondom het Kneipp-kuurzoord Bad Olsberg. Dan pakt ze haar rugzak, waaraan een klein gietertje aan bungelt, neemt hond Jule aan de lijn en trekt erop uit. 'DeinNRW' is samen met de vijfvoudige oma en zevenvoudige oeroma op weg gegaan en heeft midden in het bos gewoon de schoenen en sokken uitgetrokken.

  • Café Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Gudrun Hagemeister voor Café Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Bewegwijzering Olsberg Kneipp Wanderweg, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Gudrun Hagemeister met hond Jule in het bos, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Mevrouw Hagemeister op weg naar de top Olsberg, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Want zonder te hiken ben ik maar een half mens."

Gudrun Hagemeister

Als een ooievaar waden we dus door het nieuw vormgegeven trappelbassin bij de Luisen-bron. Dat ziet er, toegegeven, een beetje zeldzaam uit en er werd in het verleden ook wel eens lacherig over gedaan. 'Maar alleen zo wordt er voor reflectorische prikkelingen gezorgd die de doorbloeding stimuleert', legt Gudrun Hagemeister het principe van de Kneipp-toepassingen uit, voordat ze haar rugzak en een stapel bekers en een kleine fles eruit haalt. Want terwijl de voeten in de lucht drogen, gunt ze zich en haar mede-wandelaars graag een slokje zelf gemaakte vlierbessen-jenever. Dat is natuurlijk alleen voor volwassenen. Maar ook de kinderen, die Gudrun Hagemeister tijdens haar ontdekkingstochten in het bos bijzonder graag ziet, krijgen natuurlijk een klein opkikkertje. Er liggen per slot van rekening nog bijna 400 hoogtemeters voor de wandelaars, voordat ze het kruis op de top van de Olsberg, met 704 meter boven NAP trouwens de hoogste dalverhoging van het Sauerland, bereiken.

Maar zoals iedereen weet, is de weg het doel. Daarom last Gudrun Hagemeister steeds weer graag een pauze in. Dan laat ze haar blik over de groene bossen van het Sauerland dwalen, hoort de stilte van het bos en maakt haar begeleiders attent op de kleine bijzonderheden van de natuur.

  • Hagemeister stapt door het Kneipp bad, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • De voeten drogen tijdens het kneden in de lucht, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Zelfgemaakte vlierbessen schnaps, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Hagemeister kijkt uit over het Sauerland, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Uitzicht over het Sauerland, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Je moet de natuur beleven. En ik sta vaak versteld, hoe ook volwassenen plotseling open staan voor de natuur. Of het nu om een zeldzaam gevormd blad, een dikke tak of ook alleen bij de bewuste waarneming van de zachte bosbodem is."

Fa­vo­rie­te plek­je

De geur van ver­se krui­den

De Kneipp-animatrice vertelt haar gasten, waarvan ze met velen al jaren samen wandelt, met open ogen door de natuur te wandelen. Want ook al kent ze de bossen rondom het beschouwelijke stadje Olsberg waarschijnlijk beter kent als wie dan ook: 'In het bos is het steeds weer anders.' In de herfst bijvoorbeeld, legt de 77-jarige uit, 'is de sfeer hier 's morgens vroeg bijna een beetje mystiek'. Gudrun Hagemeister houdt van deze bijzondere sfeer, als de nevel nog tussen de bomen zweeft. Ze vindt het ook leuk als in de lente het mos op de indrukwekkende klippen in de zon glinstert of haar de geur van verse boskruiden rond haar neus zweeft. Dan wandelt de vrouw met de wakkere ogen en het zo aanstekelijke enthousiasme ook voor de kleine dingen in haar omgeving graag naar haar favoriete plekje een beetje afzijdig van de bewegwijzerde Kneipp-weg. Bij de Ännhen-bron vergeet ze dan de tijd, luistert naar het klateren van de kleine beek, die zich van de Olsberg slingert, en geniet de paar zonnestralen, die door de hoge takken van de bomen op de kleine houten bank schijnen.

  • Gele bloem in de hand, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Wegwijzer naar de Ännchenquelle in Sauerland, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Ännchenquelle in het Sauerland, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Gudrun Hagemeister met haar hond op een bankje, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Op dit punt moet een YouTube- of Vimeo-video worden afgespeeld. Wanneer video's op deze website worden toegestaan, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar YouTube of Vimeo.

Accepteer video's
De arm gips, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Hier komt dan eindelijk ook de kleine gieter aan de beurt, die Gudrun Hagemeister aan haar rugzak heeft hangen. 'De armstraal', legt de expert uit, terwijl ze haar begeleiders het koude water langzaam over de onderarmen laat lopen, 'is zoiets als de koffiekop van de Kneipp-gangers'. Je wordt er wakker van, het is verfrissend en vitaliserend. In de tussentijd zorgt het watertrappelen juist voor ontspanning. 'Wij noemen het ook het trekpleister van de slechte krachten', zegt de gezondheidstrainer en adviseert haar begeleiders, de voeten na ieder Kneipp-bad niet af te drogen. Tenslotte worden de voetzolen ook 'hulpnieren van het lichaam' genoemd. 'Door de zweetklieren onder de voeten ontgiften wij ons lichaam.' Gudrun Hagemeister kent de grondregels van Kneipp van begin tot het einde, en leeft elke dag volgens deze regels. 'Want het is niet voldoende het te weten, je moet het ook toepassen', citeert Gudrun Hagemeister zomaar Johann Wolfgang von Goethe. 'En het is niet voldoende te willen, je moet het ook doen.'

Nauwelijks uitgesproken, zoekt ze ook al gelijk naar haar thermoskan in de rugzak. Hete vlierbessenthee met gember. 'Dat verbetert het immuunsysteem.' De wandelgids heeft echt overal aan gedacht. Op de vraag, wanneer ze zelf de laatste keer ziek of verkouden is geweest, moet de 77-jarige hartelijk lachen. 'Dat weet ik niet eens meer, dat moet lang geleden zijn geweest.' Kneipp hè.

Olsberg Kneipp Wandelpad, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Ols­berg

...heeft een kuur­oord-sta­tus

Gudrun Hagemeister houdt zich al vele jaren bezig met het natuurgeneeskundige proces van de pater Kneipp uit Bad Wörishofen. Tenslotte is haar thuisbasis Olsberg, waar ze samen met haar man meer dan 45 jaar lang een van de 100 beste cafés van Duitsland heeft geëxploiteerd en klanten uit de hele wereld heeft voorzien van zoete specialiteiten zoals 'Kirschwassermäusen' en marsepein-pralines, is sinds 1895 een erkend Kneipp-kuuroord. Sinds 2017 mag zich het idyllische stadje zelfs Bad Olsberg noemen, zoals Gudrun Hagemeister zichtbaar trots weet te vertellen. Zo kwamen mensen uit heel Duitsland dus hier naartoe, om zich te laten behandelen. Tegenwoordig komen ze ook naar Olsberg, om met Gudrun Hagemeister op de Kneipp-weg te wandelen en middenin het bos gewoon de schoenen en sokken uit te trekken.

Drie vra­gen aan Gud­run Ha­ge­meis­ter

'Sau­er­län­de­rin' met het he­le hart

Mevrouw Hagemeister, u heeft 48 uur vrij. Wat zou u in deze tijd absoluut willen doen in Noordrijn-Westfalen?

Gudrun Hagemeister: Dat is duidelijk. Dan ga ik in ieder geval naar de bossen in het Sauerland. Eerst zou ik samen met mijn hond Jule een uitgebreide wandeling met rugzak maken en de twee dagen vervolgens in de sauna afsluiten.

Welke plaats in Noordrijn-Westfalen heeft u weer opnieuw ontdekt?

Gudrun Hagemeister: Een heel mooie plek is de kleine Friedenskapelle in de buurt van Elleringhausen. Deze werd midden in het bos ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog gebouwd en wordt nog altijd met liefde verzorgd. Hier ga ik naartoe, als ik rust nodig heb of een beetje langzamer aan moet doen. De kleine kapel is voor mij een echte krachtbron.

Uw persoonlijke lievelingsplek in Noordrijn-Westfalen.

Gudrun Hagemeister: Dat is eigenlijk heel eenvoudig – de natuur.

Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.