Timo - een echte Köbes uit Keulen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Ie­de­re ta­fel is een büh­ne

Ti­mo Eck­stein – een echt Keul­se Kö­bes

Om misverstanden te voorkomen: Timo Eckstein heeft niets tegen vrouwen. Helemaal niet. Als het echter om zijn beroep gaat, 'dan word ik een chauvinist', zegt de man en voegt met een charmante glimlach toe: 'Ik ben de Köbes, vrouwen zijn serveersters'. Begrepen. Maar Timo, die het laatst in het Keulse cult-café Lommerzheim heeft gewerkt en inmiddels in de eveneens voor de stad beroemde brouwerij 'Zur Malzmühle' serveert, bedoelt het niet vervelend. In tegendeel. Want voor de baan als Köbes moet je toch zijn geschapen. Waarom, dat heeft Timo DeinNRW tijdens een bezoekje in Keulen uitgelegd.

  • Deurbord Kölsch Pub Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Typisch Köbes schort en portefeuille, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo de Köbe in het Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Binnenopname van het Kölsch café Lommerzheim met schilderij van Lommi, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Timo de kok tikt, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Waar de benaming Köbes vandaan komt, weet tegenwoordig eigenlijk niemand meer. Maar een ding is duidelijk, dat de Köbes de Keulse variant van Jacob is. Verder duikt het ergens in de Brouwerij-nevel van de 19e eeuw op, zoals het in Keulen wordt geneomd. Het kan best wel zijn dat toen veel brouwerij-jongens ('Brauers-Pooscht'), die overdag in de brouwerij werkten en 's avonds in het Brauhaus bedienden, de naam Jacob droegen. Een ander verhaal daarentegen vertelt dat het Jacobs-bedevaartgangers moeten zijn geweest, die in het Brauhaus bedienden om hun reiskas aan te spekken en de Köbes zijn naam gaven. Het maakt niet uit. In ieder geval is de Köbes nog altijd de geheime baas in het Brauhaus en absoluut niet de gast, maar uitsluitend het bier toegewijd. Maar hij is ook entertainer en filosoof, soms een beetje cru, maar altijd charmant.

'Als Köbes mag je kordaat zijn, maar nooit onbeschoft.' Zo beschrijft Timo zijn manier in de omgang met gasten. Want 'iedere tafel is een bühne'. Daar wordt gekoketteerd en geflirt, gefopt en gelachen. En als een gast dan echt een 'Altbier' bestelt, 'dan zeg ik tegen hem, dat hij het Kölsch gewoon lang genoeg moet laten staan, dan wordt het vanzelf 'alt' (oud)'. En pils? 'Krijg je gratis in het zwembad.' Een pakkende spreuk heeft Timo altijd op zijn lippen. 'Ik trap de mensen gewoon op de juiste voet', zegt de jonge man met dichte zwarte baard en de winstgevende lach.

Iedere tafel is een bühne.

Timo

In Keulen, waar Timo meer dan 30 jaar woont en bij de Nippese Lappepirate natuurlijk ook graag carnaval viert, krijg je gewoon Kölsch, en that's it. Maar het moet mooi getapt en vers zijn, daar hecht de Köbes, die zichzelf serieus neemt, grote waarde aan. Ook Timo, diens ouders vele jaren zelf in Keulen bij de Hansaring een café hadden en hij zodoende 'in de gastronomie is geboren', sluit hij geen compromissen bij het tappen. De gast heeft tenslotte het recht dat zijn glas ook daadwerkelijk tot aan de serveerstreep (bij de Kölsch-glazen gaat het hierbij trouwens niet om een eikstreep) gevuld is en een goede kraag heeft. 'Mooi getapt', legt Timo de leek uit, 'is een biertje alleen, als er in het glas goede gordijnen zijn'.  En ieder biertje heeft schuim nodig, ongeacht of het boven- of ondergistend is.

  • Köbes Timo in actie - elke tafel is een podium, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Een krans van vers getapt Kölsch bier, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo is een Köbes in de Lommerzheim Keulen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo aan het werk in de biertuin van Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Een krans van vers getapt Kölsch bier, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Op dit punt moet een YouTube- of Vimeo-video worden afgespeeld. Wanneer video's op deze website worden toegestaan, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar YouTube of Vimeo.

Accepteer video's
Buitenaanzicht van het cultcafé Lommerzheim in Keulen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Op dit punt moet een YouTube- of Vimeo-video worden afgespeeld. Wanneer video's op deze website worden toegestaan, worden de gegevens automatisch doorgestuurd naar YouTube of Vimeo.

Accepteer video's

Druk­te zo­als bij de uit­ver­koop

In de typisch Keulse cafés en brouwerijen zoals het Lommerzheim in Keulen-Deutz moet iedere Köbes natuurlijk ook kunnen tappen. Maar hij heeft vooral ook doorzettingsvermogen nodig. Want vaak voordat de Keulste van alle Kösch-cafés zijn poorten opent, 'staan er al mensenmassa's voor de deur alsof er een uitverkoop is.' Dan kan het gebeuren dat de Köbes, trouwens ook goed te herkennen aan de lange blauwe schort en de leren beurs, iedere 20 minuten een 50 kilo zwaar houten vat naar voren in het café zelf moet brengen en het moet aansluiten. Iedere 20 minuten dus 31,5 liter Kölsch: Net zoveel past er in de Dicke Bertha van de Brauerei Päffgen, die in het Lommerzheim een lange traditie voortzet. Reeds sinds 1959 bestaat het Brauhaus, werd 45 jaar lang door Hans 'Lommi' Lommerzheim en zijn vrouw Annemie geëxploiteerd. En over de stille, maar slagvaardige kastelein worden veel anekdotes verteld. Zo heeft hij in 1999, ter gelegenheid van de economische wereldtop, een bezoekje van de toenmalige president van de Verenigde Staten, Bill Clinton, in zijn met hout beslagen café, geweigerd. De reden: De vaste gasten zouden buiten hebben moeten blijven. Bij het bier, dat in het Brauhaus trouwens niet besteld maar door de Köbes wordt gebracht, tot de gast het bierviltje op het glas legt, krijg je in Lommerzheim traditioneel een kotelet. Maar niet zomaar eentje. Het al bijna legendarische varkenskotelet hier brengt goede 700 gram op de weegschaal en is natuurlijk niet afkomstig van de discounter. Alles, wat in het rustieke café op tafel komt, is afkomstig van producenten of handelaars uit de regio. Dat moet de nieuwe kastelein Frank Glitscher natuurlijk voor zijn gasten voortzetten. À propos: 'Op een goede dag serveren we tot wel 400 koteletten.' Tijdens Pinksteren zijn het er zelfs een keer 1.200 geweest.

Timo's huidige werkgever is populair bij gasten uit alle uithoeken van de wereld: de traditionele brouwerij Zur Malzmühle. Dit is de op twee na oudste in zijn soort in Keulen en was 150 jaar geleden in eerste instantie als maltbier-brouwerij van start gegaan. En nog altijd is het maltbier naast het Mühlen-Kölsch een van de verkoopsuccessen van de brouwerij, die nog altijd op de oorspronkelijke locatie in het oude centrum van Keulen te vinden is. Vooral in het weekeinde staan mensen hier in de rij om het een of andere Kölsch te kunnen bemachtigen.

Köbes zijn, dat is, zoals gezegd, geen makkie. En als Timo erover verteld, kun je je goed voorstellen hoe de 1,75 meter grote, getrainde man zich een weg baant door de vlak naast elkaar staande gasten. En waarom mannen Köbesse zijn en vrouwen serveersters... Ikzelf ben voor deze baan eigenlijk ook 10 centimeter te klein', geeft de voormalige ijshockeyspeler nog te kennen. Wil hij dus liever iets anders doen? 'Nee absoluut niet. Mijn beroep zit middenin mijn hart.'

  • Timo's Harley voor het Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • De beroemde 700g koteletten van Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Tafel in de brouwerij, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • De lamp van de nachtwaker in de cultuskroeg Lommerzheim, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Timo in gesprek met gasten, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Mijn beroep zit middenin mijn hart."

Timo

Timo op de weg in Keulen Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

In zijn Vee­del

Zo is Timo ook in zijn vrije tijd, als hij niet toevallig met zijn Harley door Nippes rijdt, vaak in het Brauhaus te vinden. In de 'Golde Kappes' praat hij graag met zijn collega's. Als kind was hij al vaak met zijn ouders in de traditionele herberg, waar je nog altijd een biechtstoel kunt bewonderen. Hier kreeg de Köbes vroeger zijn 'Kranz' overhandigd en er werd afgerekend, voordat hij naar het café ging. Tegenwoordig loopt de afrekening via bonnetjes of 'Märkchen'. Toen maar ook nu nog betaalt de gast altijd aan het einde. En dan geldt in het Brauhaus:

'Bierviltje is erezaak'.

Timo

'In de Golde Kappes war zaterdag altijd familietijd', herinnert zich Timo uit zijn jeugd. 'Eerst gingen we boodschappen doen, dan aten we een 'Strammer Max' (brood met spiegelei en spek), voor mijn moeder een Kölsch en voor mij een limonade, en dan gingen we verder winkelen.' Zijn vader, vroeger ook ooit kastelein, vertelde hem toen graag verhalen uit zijn geboortestad. Veel ervan, zoals bijvoorbeeld het verhaal van de aartsbisschop von Westerburg en de slacht van Worringen in 1288, heeft de zoon tot op heden onthouden. Want de 38-jarige, die op zijn vrije dag met beige skaterbroek, fleece-jas, basecap en donkere zonnebril nauwelijks te herkennen is, hecht veel waarde aan zijn stad. En nog veel meer aan zijn 'Veedel' (Keuls voor wijk). 'Tenslotte is Keulen ook alleen maar een samensmelting van vele kleine dorpjes.' En als Timo vandaag door de straten met de graffiti en de cafés loopt, heeft hij ook altijd tijd om even een praatje te maken. Want Timo kent de mensen in Nippes, en zij kennen Timo.

  • Timo op weg naar Em Golde Kappes in Keulen Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Oude vouwfiets in Keulen Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo op pad in zijn wijk Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
"Bierdeckel ist Ehrensache", © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Bierviltje is erezaak."

Timo

Als remeniscentie aan 'zijn Keulen' ziet Timo ook zijn stadslabel, dat hij enkele jaren geleden samen met zijn bevriende grafische designer uit de bodem heeft gestampt. De naam 'Trois Rois' is natuurlijk afkomstig van de Drie Koningen, die erg belangrijk zijn voor de bewoners van Keulen. Maar het pakt ook de invloed van de Fransen op. 'Ik zeg bijvoorbeeld altijd nog trottoir', aldus Timo. Op T-shirts, cappies en mokken staan nu dus namen van wijken als Nippes, Deutz, Ehrenfeld en Kalk, met eronder de oude postcode 5000 en een klein doodshoofd, zoals de bedenker ook aan zijn vinger draagt. In de kleine trendy winkeltjes, die inmiddels weer te vinden zijn in Nippes, worden de spullen veelvuldig verkocht. Want net als Timo zelf zijn de meeste inwoners van Keulen een beetje lokale patriotten. 'Ik zou zelfs willen beweren', zegt de 38-jarige en moet er zelf een beetje over lachen, 'dat Keulen de stad is, die de meeste religieuze voorwerpen aan de eigen mensen verkoopt.' Want ook al 'is Keulen niet meer echt mooi. Ik houd van deze stad.'

  • Timo op pad in Keulen-Nippes op de Wilhelmplatz, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo in gesprek voor de cultuswinkel "vielfach" in Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Timo met een shirt van zijn label "Trois-Rois, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  • Graffiti in Keulen Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Timo op zijn Harley in Nippes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Timo op pad in Keulen-Nippes op de Wilhelmplatz, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Drie vra­gen aan Ti­mo Eck­stein

"Köl­sche Jung" en mo­tor­fiets fan

Meneer Eckstein, u heeft 48 uur vrij. Wat zou u in deze tijd absoluut willen doen in Noordrijn-Westfalen?
Timo Eckstein: Dat is duidelijk, motor rijden. Dat is absoluut het mooiste: Helm op, op de Harley stappen en dan met de vrienden door de buurt rijden.

Welke plaats in Noordrijn-Westfalen heeft u weer opnieuw ontdekt?
Timo Eckstein: Mijn Ewald in Herten. Daar was laatst nog een motor-event. Dat was de eerste keer dat ik er was. De oude industriële coulisse beviel me van meet af aan.

Uw persoonlijke lievelingsplek in Noordrijn-Westfalen.
Timo Eckstein: De Rijn! Ik geniet er altijd van, ergens langs de Rijn te zitten of er langs te wandelen. Het mooiste is het, als de zon langzaam onder gaat en je vanaf een van de vele bruggen op het water kijkt, waarop het silhouet van Keulen glinstert. Dat heeft bijna iets mystieks.

Fa­vo­rie­te spots en tips van Ti­mo

Gro­te stad, bier ge­not & Rijn-me­tro­pool

Bierkrans met Kölsch, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Bier-Rou­te

lees meer
Stadskern Keulen, © Sanny Zoekt Geluk

Keu­len en Rhein-Erft-Kreis

lees meer
Severin von Hoensbroech, © Tourismus NRW e.V.

Se­ve­rin von Hoens­broech - re­gis­seur voor de toe­komst van het kas­teel Tür­nich

Ont­dek meer van de nieuw le­ven in het kas­teel

Meer Stories uit NRW