©
Volker Dingebauer und Hund Tessa auf der Holzterrasse., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Va­kan­tie­fee­ling langs het bag­ger­gat

Vol­ker Din­ge­bau­er - melk­boer met een ei­gen woon­boot-ver­huur

De moderne hedendaagse boer draagt jeans, sneakers en een donkere gewatteerde jas. Volker Dingebauer komt net uit de stal, als de hond Tessa ons bezoek reeds heeft aangekondigd. De hond laat de boer geen moment uit het oog, terwijl hij onze blik naar de Diersfordter Waldsee direct voor zijn deur leidt. 'Ik hoef alleen maar de straat over te steken en dan ben ik al op vakantie', vertelt de 58-jarige met een lach. Want langs de oevers van het baggergat in Wesel-Bislich liggen vijf houten woonboten, deels voorzien van privé panorama-sauna. DeinNRW heeft een bezoekje gebracht aan de melkboer met eigen woonboot-verhuur en daarbij een natuurlijk kleinood langs de Niederrhein ontdekt.

 • ©
  Volker Dingebauer und Hofhund Tessa, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  alte Arbeitsbank auf dem Pootenhof von Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Wegweiser "Dingebauer aan Zee" steht im Garten von Familie Dingebauer., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Volker Dingebauer auf einem seiner Hausboote., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©
Blick auf die Hausboote., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Zachtjes schommelt de 'Biberburg' heen en weer. Lichte golven zorgen ervoor dat de 36 ton zware, vast aan de oever verankerde woonboot in beweging komt. En eventjes krijg je op het grote terras echt het gevoel, alsof je op het baggergat vaart, diens water blauw-turquoise glanst in de zon. 'Het meer is samen met mij gegroeid', vertelt Volker Dingebauer. Want ooit waren hier enkele dozijn boeren te vinden. De meesten moesten echter vertrekken vanwege de kiezelginning. En nog altijd blokkeren gigantische baggers, die hier uit twintig meter diepte onvermoeid zand afgraven, een beetje het zicht tot aan de bosrand aan de andere oever van het meer. Maar nu al zien ze er in de verte uit als kleine speelgoedauto's, en binnenkort zullen ze helemaal zijn verdwenen en plaats maken voor zeldzame dieren zoals de aalscholvers en arctische wilde ganzen, die hier een stuk natuur terug veroverd hebben. Zelfs een zeearend heeft Volker Dingebauer al gezien, en als in de herfst de wilde ganzen richting het Zuiden trekken, is dat een heel bijzonder spectakel. 'Er komen ieder jaar ook ooievaarspaartjes, om hier bij ons hun nest te bouwen', zegt de natuurliefhebber en wijst trots op een mast tussen de eigen fruitweiden. Hij heeft hier zelf een paar jaar geleden het ooievaarsnest gebouwd.

©
Volker Dingebauer auf seiner Lieblingsbank., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

"Het meer is samen met mij gegroeid." 

Volker Dingebauer 

Be­zoek van de be­ver

De vakantiegangers krijgen ook regelmatig bezoek van de bever, als ze in hun strandstoel op het terras zitten of gewoon de benen in het water laten bungelen. Langs de oever, die Volker en Dorothee Dingebauer met veel liefde beplant hebben met duizenden bloemen, struiken, treurwilgen en bijna 4000 jaar oude veeneiken, zijn hun sporen duidelijk te zien. De melkboer, die op het moment nog absoluut niet erover nadenkt het boerenleven achter zich te laten, neemt zijn gasten ook graag mee op een bevertocht. Met zijn zelf omgebouwde zeilboot, dat in Volker Dingebauers 'kleine haven' naast een uitgerangeerde waterfiets is vastgebonden aan een paal, gaat het vroeg in de ochtend, als de nevel in een nagenoeg mystieke sfeer dompelt, op weg naar een klein eiland. Daar, in het kleine, natuurlijk beschermde gebied, kun je goed futen en visdieven observeren. Maar er is ook een klein gebied waar je kunt vissen.

 • ©
  Zu jedem Hausboot gehört eine riesige Holzterrasse., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Mit dem Boot fahren Volker Dingebauer und seine Frau jeden Abend aus den See., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Die Biber hinterlässt seine Spuren., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Ausblick vom Hausboot auf die alten Mooreichen., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Daarom behoort een verrekijker tot de standaard uitrusting van de op vijf gigantische pontons zwemmende woonboten, die tenslotte allemaal gemaakt zijn van natuurlijke materialen zoals Siberisch larikshout. 'Dat impregneert bijna vanzelf', legt de verhuurder uit terwijl we de grote ruimte met uitzicht op het meer betreden. De zon schijnt door de patrijspoort aan de zijde en het grote panoramaraam voor het terras, van waaruit de gasten direct een duik in het water kunnen nemen of kunnen genieten van de avondschemering in de comfortabele hangstoelen. Er is zelfs een eigen steiger direct bij het zwemmende vakantiehuis. En als het eens koel wordt, kunnen de vakantiegangers in hun heel eigen privésauna zweten en gelijktijdig genieten van het gebeuren op het water.

Want bij de planning en uitvoering van de boten heeft Volker Dingebauer veel waarde gehecht aan kwaliteit. Zijn gasten moeten zich niet alleen op hun gemak voelen, maar ook kunnen genieten van luxe. Maar met de decoratie bemoeit hij zich niet. 'Dat is het gebied van mijn vrouw', zegt de 58-jarige en wuift de vraag nonchalant weg. 'Zij heeft met haar smaak uiteindelijk toch altijd gelijk.' Heeft ze. Kleine details zoals het 'lievelingsplaats'-kussen, de keukenklok in de vorm van een vrolijk beschilderd, natuurlijk niet gebruikt blikje vis en spectaculaire natuurfoto's aan de wanden zorgen in ieder van de vijf woonboten voor een heel individuele, gezellige touch 'als het ware voor de softies onder de bootvaarders', voegt de geëngageerde man van de Nederrijn met Westfaalse roots nog snel als grapje toe.

 • ©
  Ausblick auf den Diersfordter Waldsee., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Liebevolle Inneneinrichtung aus den Hausbooten: das Fernglas darf nicht fehlen., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Bootsanleger am Hausboot., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Die typischen Bullaugen gehören ebenfalls zum Hausboot., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Impressies & video's


Va­kan­tie­fee­ling langs het bag­ger­gat

Blick auf die Hausboote., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Relaxen im großzügigen Hängesessel., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Ausblick aus der Panoramasauna., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
direkter Zugang zum See, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Volker Dingebauer und Hund Tessa auf einer Hausboot-Terrasse., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Innenaufnahme Hausboot, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Eine unbenutzte Fischkonserve dient als Küchenuhr., © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
Volker Dingebauer an seinem privaten Badesteg und Floß, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©
typische Kopfweiden am Niederrhein, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Het idee...

...is af­kom­stig van zijn vrouw Doro­thee

Dorothee Dingebauer, moeder van drie bijna volwassen kinderen en eveneens opgegroeid op een boerderij was uiteindelijk de drijvende kracht, die ongeveer tien jaar geleden het idee had met het het verhuren van woonboten. In Europa werd op dat moment heftig gestreden over de opheffing van de melkquota, en ook haar man ging met een plakkaat naar het EU-parlement in Brussel. Totdat het echtpaar tijdens een beurs de woonboten ontdekte. Na een 'zelftest' tijdens een familievakantie was het plan geboren. Over de bureaucratische rompslomp, die hen toen nog te wachten stond, kan Volker Dingebauer vandaag de dag bijna lachen. Hij vertelt veel liever over hoe ongeveer anderhalf jaar geleden de eerste beide boten met buitenproportionele vrachtwagens in het uithoekje langs de Niederrhein werden gebracht en dat de verankeringen voor de volgende boten reeds zijn gemonteerd. Want hij is helemaal blij dat de familie allemaal achter het plan stond en nu rustig naar de toekomst kan kijken. Want alle vijf boten waren al voor de eigenlijke seizoensstart reeds 100 dagen geboekt.

Tips voor ex­cur­sies en fiets­toch­ten

Want ook de gasten, die vooral afkomstig zijn uit de grote steden, weten tijdens hun vakantie in het kleine Wesel-Bislich niet alleen de afzondering in de natuur, maar vooral ook de familiaire sfeer bij de Dingebauers te waarderen. Zo ontvang je tijdens aankomst altijd een glaasje mousserende wijn of appelsap uit eigen productie, en binnenkort krijgt iedere boot ook zijn eigen broodjes-box. De bezorgservice van de boer is natuurlijk inbegrepen. Dorothee Dingebauer geeft ook graag tips over tochten, restaurants en winkelmogelijkheden in de omgeving. Voor uitstapjes door de velden of langs de dijk staan bovendien fietsen en pedelecs ter beschikking. 'Zo leer ik mijn thuishaven zelfs nog een beetje beter kennen', zegt Dorothee Dingebauer. Het duurt bijvoorbeeld nog niet eens 45 minuten met de fiets naar het veer, dat je naar Xanten brengt. Dat is bij veel gasten een populaire plek voor een uitstapje.

 • ©
  Fahrradverleih direkt am Hof von Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Störche in Bislich, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  arktische Wildgänse über dem Diersfordter Waldsee, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Be­zoek­je in de stal

Een bezoekje maken gegarandeerd alle gasten. 'Iedereen die bij ons op vakantie komt, komt minstens een keer bij ons in de stal', gokt de boer, diens 65 melkkoeien twee of drie keer per dag gemolken moeten worden. Sinds enige tijd zorgt een robot hiervoor, zodat Volker Dingebauer meer tijd heeft voor zijn tweede standbeen. Maar desalniettemin staat de chef, die de boerderij heeft geërfd van zijn ouders, toch iedere morgen om half zeven op en neemt hij regelmatig een kijkje in de stal. En dat doet hij graag. Hij is opgegroeid op de boerderij en tegenwoordig zelfs boer 'met hart', zoals de 58-jarige zelf zegt. Maar hij kan ook genieten van zijn nieuwe onafhankelijkheid. Want als hij 's avonds samen met zijn vrouw Dorothee met een boot op het meer vaart, met een flesje rode wijn erbij, dan is de dag perfect. Want wat zegt Volker Dingebauer:

"Ik hoef alleen maar de straat over te steken en dan ben ik al op vakantie."

 • ©
  Pootenhof Eingang Stallungen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Volker Dingebauer im Kuhstall, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Volker Dingebauer füttert die Kälbchen, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
©
Volker Dingebauer, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Drie vra­gen aan Vol­ker Din­ge­bau­er

Ver­bon­den met de Ne­der­rijn

Meneer Dingebauer, u heeft 48 uur vrij. Wat zou u in deze tijd absoluut willen doen in Noordrijn-Westfalen?
Volker Dingebauer: Oh daar heb ik wel een paar ideeën. Het Neanderthal bijvoorbeeld. Dat ligt als het ware voor onze huisdeur, en ik ben er al lang niet meer geweest. Maar het liefst zou ik gaan wandelen. In de Eifel is het erg mooi, maar ook de Rheinsteig bij Bonn heeft me altijd al geïnteresseerd. Maar daarna kom ik ook graag weer terug naar de Niederrhein. Want ik ben zo een type helemaal volgens het mom: Ik ben graag eventjes weg, maar nog veel liever kom ik weer naar huis.

Welke plaats in Noordrijn-Westfalen heeft u weer opnieuw ontdekt?
Volker Dingebauer: Dat is eigenlijk de directe omgeving hier rondom Bislich. Daar let je tijdens het alledaagse leven helemaal niet meer zo op. Ik fiets 's avonds graag nog een rondje over de dijk. Bij kasteel Diesfordt las ik dan een pauze in, ga eventjes zitten en geniet gewoon van het landschap. Verder heb ik buiten Noordrijn-Westfalen pas kortgeleden ook de Ems-uiterwaarden bij Papenburg ontdekt. Maar vermoedelijk vond ik het er zo mooi, omdat het landschap al bijna net zo mooi is als hier bij ons langs de Niederrhein. Het zag er op de een of andere manier bekend uit.

Uw persoonlijke lievelingsplek in Noordrijn-Westfalen.
Volker Dingebauer (lacht): Ik ben weliswaar protestants, maar een van mijn favoriete plekken is daadwerkelijk de tuin van de katholieke kerk in Bislich. Hier zit ik graag op de kleine bank met uitzicht op het ooievaarsnest, dat ik zelf enkele jaren geleden heb gebouwd voor de school en waar ieder jaar ooievaars broeden.

Gudrun Hagemeister, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.