©
Diersfordter Wald, © Tourismus NRW e.V.

Nie­der­r­hein


Weid­se land­schap­pen vol hoog­te­pun­ten

Met zijn weidse landschap is Niederrhein een populaire vakantiebestemming; en dat zelfs in de winter. Want dan strijken duizenden wilde ganzen neer in de Rijnoevers om er te overwinteren – een uniek natuurschouwspel. En niet alleen de Arctische gasten houden van de regio tussen Rijn en Maas. Fietstoeristen waarderen de vele paden, die door knoestige knotwilgen worden omzoomd en langs pittoreske rivieroevers en hoogveen lopen. Voor kunstliefhebbers is Niederrhein met zijn musea, parken en kastelen een aantrekkelijk excursiedoel.

©
Zugeschnitten , © Dominik Ketz Tourismus NRW e.V.

Fiet­sen vol­gens num­mers of op het spoor

Fietsers kunnen in de recreatieregio Heinsberg fietsen met behulp van nummers. In totaal 90 knooppunten wijzen de weg. En zelfs het fietsen op het spoor is mogelijk: met de ’Grenzland-Draisine‛ wordt door stellen, gezinnen en groepen de omgeving rondom Kleve en Kranenburg verkend. Wie zich liever zonder inspanning op het spoor voortbeweegt, kan de Selfkantbahn nemen, de laatste kleine stoomtrein op smalspoor in Noordrijn-Westfalen.

Om de natuur van Niederrhein te voet te ontdekken, is een uitstapje naar natuurpark Schwalm-Nette een echte aanrader. Te midden van pittoreske veengebieden, rustige meertjes en idyllische oeverbossen kun je puur natuur genieten en heerlijk ontspannen.

©
Pause am Schloss Moyland beim Radfahren auf dem Rheinradweg., © Tourismus NRW e.V.

Kunst en cul­tuur in Nie­der­r­hein

Veel expositieruimtes in Niederrhein zijn gericht op moderne kunst. Zo beschikt Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau onder andere over het internationale Joseph Beuys-archief, maar het is ook een aanrader vanwege zijn historische tuin- en parklandschap. Wie een kijkje in de geschiedenis wil nemen, kan het grootste archeologische openluchtmuseum van Duitsland bezoeken. Op het terrein van het Archeologisch Park Xanten bevindt zich de enige Romeinse stad ten noorden van de Alpen. Middelpunt van het park is het LVR-Römermuseum, waar de 400-jarige Romeinse geschiedenis van Xanten uit de doeken wordt gedaan met originele vondsten uit de Romeinse stad en de legioenskampementen.

Over het verleden gesproken: kastelen, burchten en herenhuizen zijn op veel plaatsen stenen getuigen van de Niederrheinse geschiedenis, die een bezoek waard zijn.

 • ©
  Diersfordter Waldsee Blick See, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Kopfweiden Niederrhein, © Tourismus NRW e.V., Ralph Sondermann
  ©
  Blassgänse am Niederrhein, © Sebastian Hennigs
 • ©
  Schwarm Vögel am Niederrhein, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Stadt Xanten am Niederrhein, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Rheinradweg Niederrhein, © Tourismus NRW e.V., Dominik Ketz

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!