©
Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr

Niederrhein


Uitgestrekte landschap met veel hoogtepunten

Mensen die met de fiets op vakantie gaan, weten de uitgestrekte wegen van de Niederrhein te waarderen, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis of van kunst houden vinden in musea, parken en kastelen geslaagde excursiemogelijkheden

Met zijn uitgestrekte landschap is Niederrhein een populair vakantiedoel; en dat zelfs in de winter, als er duizenden wilde ganzen naar de uiterwaarden van de Rijn komen om hier te overwinteren. En niet alleen de arctische gasten houden van de regio tussen Rijn en Maas: Fietsers weten de vele wegen, die met stoere knotwilgen worden omzoomd en langs de pittoreske uiterwaarden van de rivier en heidevennen lopen, te waarderen.

Met de Niederrheinroute heeft de regio het langste, bewegwijzerde fietsroutenetwerk van Duitsland, dat een totale lengte van meer dan 2.000 kilometer heeft. Telkens op de eerste zondag in juli vindt hier de “Niederrheinische Radwandertag” plaats. De grootste fietsgebeurtenis in zijn soort binnen Duitsland. Op de Rheinradweg kunnen fietsers de grote rivier van Bad Honnef via de Rijnmetropolen Bonn, Keulen en Düsseldorf tot aan de uitgestrekte uiterwaarden van de Niederrhein volgen.

In de voetsporen van de Romeinen

Voor grenzeloos fietsgenot met veel geschiedenis zorgt de “Via Romana”, die van Xanten via Kleve tot aan Nijmegen loopt via een Limes-route van de Romeinen. Langs de route ziet men indrukwekkende resten van het Romeinse leven, waaronder de voormalige stad Colonia Ulpia Traiana, het huidige Xanten.

Op het grondstuk van het archeologische park van Xanten, het grootste archeologische openluchtmuseum in Duitsland, krijgt de bezoeker een dieper inzicht in het verleden: Hier bevindt zich de enige Romeinse stad ten noorden van de Alpen, die sinds de klassieke oudheid niet overbouwd werd. Het centrum van het park is het LVR-Römermuseum, dat de 400 jaar durende Romeinse geschiedenis van Xanten met behulp van originele vondsten uit de Romeinse stad en de legioenskampen verteld. Het alom bekende gedeelte van deze geschiedenis is de Varusslacht, waar ooit de Romeinse legioenen te voet van Niederrhein tot naar het Teutoburgerwoud, het huidige Oosten van Noordrijn-Westfalen marcheerden. Tegenwoordig kan men deze route comfortabel met de fiets afleggen: De Römer-Lippe-Route verbindt op de ongeveer 400 kilometer lange route Detmold en Xanten.

Fietsen naar cijfers op op rails

In de vrijetijdsregio Heinsberg kunnen fietsers, met het in België en in Nederland zo geliefde knooppuntensysteem, ook naar cijfers fietsen. In totaal 90 knooppunten wijzen de weg. En zelfs het fietsen op rails is mogelijk: Met de “Grenzland-Draisine” kunnen paren, families en groepen de omgeving rondom Kleve en Kranenburg ontdekken. Wie zich liever zonder eigen inspanning op rails wil bewegen, pakt de Selfkantbahn, de laatste smalspoor stoomtrein in Noordrijn-Westfalen. Deze rijdt van april tot oktober regelmatig tussen de stations Schierwaldenrath en Gillrath. Seizoensgebonden speciale ritten rond de aspergetijd of rondom Sinterklaas ronden het spoorboekje af.

Om de Niederrheinische natuur te voet te verkennen, is een uitstapje naar het Natuurpark Schwalm-Nette een echte aanrader: Tussen pittoreske venen, rustige meren en idyllische ooibossen kunt u natuur puur beleven en uitstekend ontspannen.

Kunst langs de Niederrhein

Vele tentoonstellingshuizen aan de Niederrhein wijden zich aan de hedendaagse kunst. Het museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau bijvoorbeeld, heeft onder andere het internationale Joseph Beuys archief in zijn bezit, is echter ook vanwege zijn historische tuin- en parklandschap een bezoek waard.  Mönchengladbach heeft met het Städtische Museum Abteiberg een centrum voor moderne en hedendaagse kunst en het museumeiland Hombroich in Neuss weet in het bijzonder te bekoren met zijn combinatie van natuur en kunst. In Krefeld zijn gelijk drie huizen toegewijd aan de hedendaagse kunst: Het Kaiser Wilhelm Museum evenals de musea Haus Lange en Haus Esters bieden de ontwikkelingen en stromingen van de kunst van de 20ste en 21ste eeuw een facettenrijk forum. Het Deutsche Textilmuseum in Krefeld herinnert aan het rijke textiele verleden van het gebied rondom de Niederrhein.

À propos verleden: Kastelen, burchten en herenhuizen zijn op veel plaatsen stenen getuigen van de Niederrheinse geschiedenis, die allen een bezoek waard zijn. Kasteel Dyck in Jüchen is bijvoorbeeld een waterkasteel uit de 17de eeuw, dat door één van de belangrijkste Engelse landschapstuinen wordt omzoomd. Als centrum voor de tuinkunst en landschapscultuur biedt het tegenwoordig zowel families alsook aan cultuur geïnteresseerde bezoekers en tuinliefhebbers maar ook specialisten een omvangrijk aanbod. Net zoals het park van het barokke waterkasteel Wickrath in Mönchengladbach behoort het tot de Straße der Gartenkunst. Kasteel Rheydt in Mönchengladbach is eveneens beschouwelijk - behalve tijdens één weekeinde per jaar, waar het tijdens het ridderfeest ter zake gaat, als de middeleeuwse markt, tavernespellen met muziek en een groot riddertoernooi de bezoekers in hun ban weten te trekken.

www.niederrhein-tourismus.de | www.heinsberger-tourist-service.de | www.neuss-marketing.de | www.krefeld.de | www.mgmg.de 

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Weeze Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rheinpromenade an der Wesel, © Niederrhein Tourismus GmbH / Patrick Gawandtka
Radfahrer beim niederrheinischen Radwandertag
Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr
Windmühle an der Niederrheinroute, © Pixabay
Museum Insel Hombroich in Neuss am Niederrhein, © Tourismus NRW
Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein
Arena im Archäologischer Park Xanten, © Helmut Berns
Der Südsee in Xanten, © Niederrhein Tourismus GmbH / Agentur Berns

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto