©
Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr

Niederrhein


Uitgestrekte landschap met veel hoogtepunten

Mensen die met de fiets op vakantie gaan, weten de uitgestrekte wegen van de Niederrhein te waarderen, maar ook mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis of van kunst houden vinden in musea, parken en kastelen geslaagde excursiemogelijkheden

Met zijn uitgestrekte landschap is Niederrhein een populair vakantiedoel; en dat zelfs in de winter, als er duizenden wilde ganzen naar de uiterwaarden van de Rijn komen om hier te overwinteren. En niet alleen de arctische gasten houden van de regio tussen Rijn en Maas: Fietsers weten de vele wegen, die met stoere knotwilgen worden omzoomd en langs de pittoreske uiterwaarden van de rivier en heidevennen lopen, te waarderen.

Met de Niederrheinroute heeft de regio het langste, bewegwijzerde fietsroutenetwerk van Duitsland, dat een totale lengte van meer dan 2.000 kilometer heeft. Telkens op de eerste zondag in juli vindt hier de “Niederrheinische Radwandertag” plaats. De grootste fietsgebeurtenis in zijn soort binnen Duitsland. Op de Rheinradweg kunnen fietsers de grote rivier van Bad Honnef via de Rijnmetropolen Bonn, Keulen en Düsseldorf tot aan de uitgestrekte uiterwaarden van de Niederrhein volgen.

In de voetsporen van de Romeinen

Voor grenzeloos fietsgenot met veel geschiedenis zorgt de “Via Romana”, die van Xanten via Kleve tot aan Nijmegen loopt via een Limes-route van de Romeinen. Langs de route ziet men indrukwekkende resten van het Romeinse leven, waaronder de voormalige stad Colonia Ulpia Traiana, het huidige Xanten.

Op het grondstuk van het archeologische park van Xanten, het grootste archeologische openluchtmuseum in Duitsland, krijgt de bezoeker een dieper inzicht in het verleden: Hier bevindt zich de enige Romeinse stad ten noorden van de Alpen, die sinds de klassieke oudheid niet overbouwd werd. Het centrum van het park is het LVR-Römermuseum, dat de 400 jaar durende Romeinse geschiedenis van Xanten met behulp van originele vondsten uit de Romeinse stad en de legioenskampen verteld. Het alom bekende gedeelte van deze geschiedenis is de Varusslacht, waar ooit de Romeinse legioenen te voet van Niederrhein tot naar het Teutoburgerwoud, het huidige Oosten van Noordrijn-Westfalen marcheerden. Tegenwoordig kan men deze route comfortabel met de fiets afleggen: De Römer-Lippe-Route verbindt op de ongeveer 400 kilometer lange route Detmold en Xanten.

Fietsen naar cijfers op op rails

In de vrijetijdsregio Heinsberg kunnen fietsers, met het in België en in Nederland zo geliefde knooppuntensysteem, ook naar cijfers fietsen. In totaal 90 knooppunten wijzen de weg. En zelfs het fietsen op rails is mogelijk: Met de “Grenzland-Draisine” kunnen paren, families en groepen de omgeving rondom Kleve en Kranenburg ontdekken. Wie zich liever zonder eigen inspanning op rails wil bewegen, pakt de Selfkantbahn, de laatste smalspoor stoomtrein in Noordrijn-Westfalen. Deze rijdt van april tot oktober regelmatig tussen de stations Schierwaldenrath en Gillrath. Seizoensgebonden speciale ritten rond de aspergetijd of rondom Sinterklaas ronden het spoorboekje af.

Om de Niederrheinische natuur te voet te verkennen, is een uitstapje naar het Natuurpark Schwalm-Nette een echte aanrader: Tussen pittoreske venen, rustige meren en idyllische ooibossen kunt u natuur puur beleven en uitstekend ontspannen.

Kunst langs de Niederrhein

Vele tentoonstellingshuizen aan de Niederrhein wijden zich aan de hedendaagse kunst. Het museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau bijvoorbeeld, heeft onder andere het internationale Joseph Beuys archief in zijn bezit, is echter ook vanwege zijn historische tuin- en parklandschap een bezoek waard.  Mönchengladbach heeft met het Städtische Museum Abteiberg een centrum voor moderne en hedendaagse kunst en het museumeiland Hombroich in Neuss weet in het bijzonder te bekoren met zijn combinatie van natuur en kunst. In Krefeld zijn gelijk drie huizen toegewijd aan de hedendaagse kunst: Het Kaiser Wilhelm Museum evenals de musea Haus Lange en Haus Esters bieden de ontwikkelingen en stromingen van de kunst van de 20ste en 21ste eeuw een facettenrijk forum. Het Deutsche Textilmuseum in Krefeld herinnert aan het rijke textiele verleden van het gebied rondom de Niederrhein.

À propos verleden: Kastelen, burchten en herenhuizen zijn op veel plaatsen stenen getuigen van de Niederrheinse geschiedenis, die allen een bezoek waard zijn. Kasteel Dyck in Jüchen is bijvoorbeeld een waterkasteel uit de 17de eeuw, dat door één van de belangrijkste Engelse landschapstuinen wordt omzoomd. Als centrum voor de tuinkunst en landschapscultuur biedt het tegenwoordig zowel families alsook aan cultuur geïnteresseerde bezoekers en tuinliefhebbers maar ook specialisten een omvangrijk aanbod. Net zoals het park van het barokke waterkasteel Wickrath in Mönchengladbach behoort het tot de Straße der Gartenkunst. Kasteel Rheydt in Mönchengladbach is eveneens beschouwelijk - behalve tijdens één weekeinde per jaar, waar het tijdens het ridderfeest ter zake gaat, als de middeleeuwse markt, tavernespellen met muziek en een groot riddertoernooi de bezoekers in hun ban weten te trekken.

www.niederrhein-tourismus.de | www.heinsberger-land.de | www.neuss-marketing.de | www.krefeld.de | www.mgmg.de 

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Weeze Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rheinpromenade an der Wesel, © Niederrhein Tourismus GmbH / Patrick Gawandtka
Ausblick auf die Kopfbäume beim Sonnenuntergang, © Sprave Regionalverband Ruhr
Arena im Archäologischer Park Xanten, © Helmut Berns

Reisarrangementen Niederrhein

Sluiten

Fiets- en Wandelroutes Niederrhein

Sluiten
© Pixabay

Niederrheinroute

Comfortabele wegen op het platte land

Het langste fietspadennetwerk in Duitsland ligt bij de Niederrhein: Op de vlakke wegen van de Niederrheinroute rijden de fietsers comfortabel op de dijken van de rijn en op geasfalteerde wegen.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Tourismus Siebengebirge GmbH

Rijnfietsroute

Begeleid de rivier

Door romantische landschappen en Rheinische metropolen: Het interessantste gedeelte van de in totaal 1.320 kilometer tellende Rijnfietsroute ("Rheinradweg") loopt door Noordrijn-Westfalen.

lees meer
Der Oelchenshammer, der zum LVR-Industriemuseum Kraftwerk Ermen & Engels gehört, ist die letzte wasserbetriebene Schmiede im Oberbergischen Land., © LVR Industriemuseum

Industriële cultuur in het Rheinland op de fiets

Fietsroute verbindt LVR-industriemusea

Op de Radweg der Industriemuseen (fietsroute van de industriële musea) kun je je eigen papier maken, afdalen in een turbinekelder en het toelatingsexamen afleggen om leerling in de ijzer- en staalindustrie te worden.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Kreis Viersen

Niers-Radwanderweg

Een genot voor de vrijetijdsfietser en families

Niederrheins fietsgenot voor families en vrijetijdsfietsers: Volg van begin tot aan het einde de oevers van de Niers.

lees meer
© Archiv Ahr Rhein Eifel Tourismus & Service GmbH

Drei-Flüsse-Tour

Fietsroute met hetzelfde begin- en eindpunt langs Rijn, Ahr en Erft

Deze fietsroute met hetzelfde begin- en eindpunt verbindt niet alleen de rivieren Rijn, Ahr en Erft, maar ook grote steden met historische dorpskernen en Romeinse nederzettingen met burchten uit de tijden van de ridders.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Bezienswaardigheden Niederrhein

Sluiten
Museum Insel Hombroich in Neuss, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Museum Insel Hombroich in Neuss

Ein zauberhafter Ort für Kunst in der Natur

Die Treppenstufen am Ausgang des Kassenhauses wirken wie eine Zäsur. Wer sie hinabsteigt, entlässt sich für ein paar Stunden aus dem Alltag und betritt in der Auenlandschaft der Erft einen der bezaubernsten Kunstorte Europas: das Museum Insel Hombroich. Hier, inmitten einer augenscheinlich intakten Flora und Fauna, hat die Kunst ihren wirkungsvollen Auftritt.

lees meer
© Tourismus NRW e.V.

Kasteel Dyck

Geïnspireerd door Engeland en omgeven van water

Het park met zijn oude bomen ziet er nog net zo uit als in de 19de eeuw. Gelijkertijd is kasteel Dyck ook het internationale centrum voor tuinkunst met zijn nieuwe ontwikkelingen...

lees meer
© Wunderland Kalkar

Kernie's Familienpark im Wunderland Kalkar

Een attractiepark in de gebouwen van een oude elektriciteitscentrale

Kernenergie: nee bedankt – vrijtijdsplezier, ja graag! Waar vroeger bijna een kerncentrale aan het stroomnetwerk werd aangesloten, nodigen vandaag de dag Kernie’s Familienpark en het Wunderland Kalkar uit voor een heerlijke dag met plezier & ontspanning.

lees meer
© Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Slot Moyland in Bedburg-Hau

Niederrheins mekka voor Beuys-fans

Ontdek Joseph Beuys en détail: De wereldwijd grootste collectie aan werken van de belangrijke kunstenaar van de Niederrhein bevindt zich in het indrukwekkende slot Moyland in Bedburg-Hau.

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen