De Tuckesburg op het oude dierentuinterrein, © Johannes Höhn

Hal­lo, ik ben Mün­ster!

Fijn dat je er bent.

Zeg nou niet dat je had verwacht dat ik je met een fiets onder mijn zitvlak zou komen begroeten. Ja, ik ben een fietsstad en hou van (bijna) iedereen met een stalen ros hier, maar vandaag wil ik heel gemoedelijk met jou door mijn bezienswaardige wijken slenteren, want daar heb ik er heel wat van. Bij mij raken historische monumenten, gebouwen en monumenten aan levendige, charmante plekken voor creatievelingen. In alle rust zwelgen in de geschiedenis of omhoog, de hogere cultuurburcht op? Kan allebei! Ik weet heel zeker dat ik al bij de allereerste aanblik een absolute trekpleister ben – wat denk jij, hoe mooi je mij al meteen vindt als ik je meeneem naar mijn onontdekte pleinen, mijn kleine schatten?

Hoe ik mezelf zie? Diepzinnig.

Even de stemming peilen: ben je eerder ‘team-haven’ of ‘team-meer’? Dat maakt eigenlijk ook niks uit, zolang we maar naar het water gaan. Dan gaat er ook een Sundowner-cocktail mee, afgesproken. En daarna? Duiken we het nachtleven in. Maar je moet natuurlijk niet pas komen als de zon ondergaat. Ik wil minstens een hele dag met je doorbrengen. Kom, we wandelen langs de Promenade, hoog de heuvel op met de vervloekte burcht. En ja, de indrukwekkende Dom wil ik je natuurlijk ook niet onthouden. En zorg ervoor dat je flink honger hebt, want mijn weekmarkt op het Domplein is heel verleidelijk, met kruiden en levensmiddelen uit de hele wereld.

LEER MIJ WER­KE­LIJK KEN­NENJe denk dat je me kent? He­le­maal fout. Want over wie of wat kun je nou al­les we­ten? Kom, laat je ver­ras­sen!
Instituut voor Sinologie en Oost-Azië in de Rosenstrasse, © Johannes Höhn
Torenspits van de St. Lamberti-kerk, © Johannes Höhn
Huismuur in de studietuin van Siah Armajani, © Johannes Höhn
KOM MEE OP EEN SPEUR­TOCHT DOOR DE STAD!
Salzstrasse in de buurt van de Dominicaanse kerk., © Johannes Höhn

Met een lek­ker ijs­je door de kas­teel­tuin wan­de­len

Regina voor haar restaurant Beetschwester, © Tourismus NRW e.V., Foto Holger Hage
Re­gi­na von Westpha­len„Beet­schwes­ter“ in Mün­ster
Moki in de kasteeltuin, © Regina von Westphalen

Met goed weer grijp ik het liefste mijn dwergpoedel Moki, haal een vegan „roasted coconut ice“ van „Madeleine’s homemade Ice Cream“ en loop daarmee door de prachtige kasteeltuin van Münster. Daar kan ik heerlijk tot rust komen, hoewel hij zo centraal in de binnenstad ligt.