Kasteel en uiterwaardenpark Neuhaus, © Johannes Höhn

Hal­lo, ik ben Pa­der­born!

Fijn dat je er bent.

Als mijn gasten te weten komen wat ik allemaal te vertellen heb, zijn ze stomverbaasd! Ostwestfalen praten niet graag? Bla bla bla, maar dat geldt zeker niet voor mij! Hoe zouden mensen anders moeten weten wat voor prachtig gebouw hier op ze wacht? Of waar zich mijn allermooiste vakwerkstraat bevindt? Of waarom graffiti voor mij zo’n grote rol speelt? En waarom ik eigenlijk Paderborn heet? Ik vertel het je graag, want het welt zo in mij op, bijna vanzelfsprekend. En ook al ben ik maar de op een na grootste stad in het Teutoburger Wald, je zult hier zeker niets te kort komen. Beloofd!

Hoe ik mezelf zie? Gevoelig.

Vier kilometer. Ja, goed gehoord! Vier kilometer lang is mijn rivier, de Pader. Klein maar fijn, zeg ik dan altijd maar. Want de bronnen wellen zo krachtig op als bijna nergens anders in Duitsland. En de rivier maakt me letterlijk tot wat ik ben. Slingert zich kriskras door mijn stadsgezicht en zorgt voor mij en mijn gasten voor een paar heerlijke plekjes. Hier kun je je alleen maar goed voelen – zeg ik heel eerlijk! Maar ik wil je absoluut ook nog mijn cultuurschatten laten zien, die niet alleen aan de buitenkant mooi zijn. En die ene bijzonder kleurrijke muur mag natuurlijk ook niet ontbreken. Als we onze stadswandeling achter ons hebben moet je ook eens een bezoek brengen aan mijn omgeving. Trefwoord: (korte) vakantiegevoel!

LEER MIJ WER­KE­LIJK KEN­NENJe denk dat je me kent? He­le­maal fout. Want over wie of wat kun je nou al­les we­ten? Kom, laat je ver­ras­sen!
Westelijke vleugel van kasteel Neuhaus, © Johannes Höhn
Stadsbibliotheek, voormalig decanaat van de kathedraal, © Johannes Höhn
Diocesaan Museum, © Johannes Höhn
KOM MEE OP EEN SPEUR­TOCHT DOOR DE STAD!
Vakwerkstraat "Auf den Dielen", © Johannes Höhn

Met kleur­rij­ke do­nuts on­der de arm naar het park

Beke Riegelmann, © Beke Riegelmann
Be­ke Rie­gel­mannUit Pa­der­born
Donuts van Mara's Donuts & Coffee in Paderborn, © Beke Riegelmann

Ik ben dol op de verse en liefdevol gedecoreerde donuts van Mara’s Donuts & Coffee. Hier proberen mijn meiden en ik regelmatig het assortiment uit (mijn favoriet is momenteel „Raffaello“) en bij goed weer gaan we op de Paderweiden zitten.