Bundeskunsthalle, © Johannes Höhn

Hal­lo, ik ben Bonn.

Fijn dat je er bent.

Je hebt vast al tig keer over mij gehoord. Vast wel, omdat ik al grote dingen heb klaargespeeld. Kan niet anders zeggen! Je weet wel: vroegere regeringshoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, geboortestad van Beethoven, prestigieuze universiteit. Zin in sneeuw van gisteren? Ga naar het zuiden! Hier luisteren we vooral heel goed naar culi’s. Wist je eigenlijk dat groen een van mijn absolute lievelingskleuren is? Sommigen hebben het zelfs over mijn stedelijke oases. Gelijk hebben ze! En vind je ook niet dat de Rijn mij als stad best aantrekkelijk maakt? Als je graag naar het museum gaat, kunnen wij het vast prima met elkaar vinden. Zo zit jij niet in elkaar? Ook met museamijders kan ik uit de voeten.

Hoe zie ik mezelf? Swingend.

Aan de Rijn, op de Rijn, rond de Rijn: je zult zien dat ik je echt wel aan het swingen krijg. Overal vind je fijne plekken en hoekjes. En geen zorgen, we gaan samen niet alleen mijlenver lopen over onze museummijl. Kom, ik neem je mee naar Das Land des Lächelns. En vandaar naar de Beach. Hoor ik daar al “Voetjes in het zand en genieten van een ijskoud drankje“? Niets liever! En nu we toch al zo fijn in de babbelmodus zijn, laten we dan samen ook de plek bezoeken waar Charles de Gaulle en John F. Kennedy zulke indrukwekkende toespraken hebben afgestoken. En vergeet alsjeblieft niet je camera mee te nemen, want goddank ben ik behoorlijk fotogeniek. En jou laat ik sowieso mijn beste kant zien.

LEER MIJ WER­KE­LIJK KEN­NENJe denk dat je me kent? He­le­maal fout. Want over wie of wat kun je nou al­les we­ten? Kom, laat je ver­ras­sen!
Rijnpromenade , © Johannes Höhn
In het zuiden van de stad , © Johannes Höhn
Kennedybrug , © Johannes Höhn
KOM MEE OP EEN SPEUR­TOCHT DOOR DE STAD
Kunstmuseum, © Johannes Höhn

De Hei­li­ge Trap met het bes­te uit­zicht

V-Hotel eigenaar Christina Voit attent, © Tourismus NRW e.V., Holger Hage
Tip van Chris­ti­na VoitV-Ho­tel in Bonn
De Heilige Trap in Bonn., © Mirène Schmitz

Bijzonder is de Heilige Stiege, de Heilige Trap op de Kruisberg die werd gebouwd in 1751 door de beroemde architect Balthasar Neumann. Met Pasen wordt de trap opengesteld en kunnen pelgrims op hun knieën de 28 treden beklimmen. In twee treden moeten delen van het kruis van Christus zijn verwerkt. Mooi is ook het uitzicht op Bonn als je op de Kruisberg staat. Er is een mooie rondweg als je een kleine wandeling wilt maken.