Leienwoning met tuin, © Johannes Höhn

Hal­lo, ik ben So­lin­gen.

Fijn dat je er bent.

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik ben niet alleen vanwege mijn snij-gerei een heet hangijzer. Messenstad Solingen is mijn naam – maar geen paniek, van een grauwe industriestad heb ik niks. Meer dan een vierde van mijn stadsoppervlak is bedekt met groen. Met mij kun je in elk geval behoorlijk goed onthaasten. Maar natuurlijk wil ik je ook wat vertellen over mijn eeuwenoude traditionele ambachtelijke handwerk, nu je er toch bent.

Hoe ik mezelf zie? Dromerig.

Ik woon in het idyllische Bergisches Land en daarnaast ben ik ook trots lid van de Bergischen Drei. Mijn omgeving? Heuvelachtige landschappen, rivieren, meren… gewoon een paradijs voor outdoor-fans. Misschien komt het omdat ik me prima aan mijn omgeving aanpas, dat ik op sommige mensen nogal dromerig overkom. En wat moet ik daarvan zeggen: ja, bij mij houden we het graag gemoedelijk. Kom, laten we de dag aftrappen met een traditionele Bergische koffietafel. Dröppelminna en ik verheugen zich op jou! Weet je helemaal niet was je bij mij te wachten staat? Blijf dan nog maar even benieuwd. Een ding kan ik je vast beloven: bij het decor van mijn leistenen huis begin jij vast ook weg te dromen. En terwijl ik eigenlijk niet veel met merkkleding heb, wil ik toch even kwijt dat mijn naam ook internationaal als kwaliteitskeurmerk voor allerlei soorten messen staat. Ik bedoel maar, daar kan veel bestek alleen maar van dromen.

LEER MIJ WER­KE­LIJK KEN­NENJe denk dat je me kent? He­le­maal fout. Want over wie of wat kun je nou al­les we­ten? Kom, laat je ver­ras­sen!
Leienwoning met tuin, © Johannes Höhn
Kerk in het historische centrum van Graefrath, © Johannes Höhn
Vakwerkhuis, © Johannes Höhn
KOM MEE OP EEN SPEUR­TOCHT DOOR DE STAD
Kerk in het historische centrum van Graefrath, © Johannes Höhn

Bij de zus­sen op be­zoek

Uitzicht op de Müngstenbrug., © Tourismus NRW e.V.
Fin­ja Heid­mannUit So­lin­gen
Boekencollectie, © Tourismus NRW e.V.

Solingen ligt in de Bergische stadsdriehoek en daarom raad ik altijd een bezoek aan zijn zustersteden aan. De weg naar Remscheid gaat bijvoorbeeld behoorlijk spectaculair over de Müngstener spoorbrug. En in Wuppertal beveel ik een bezoek aan Utopiastadt aan - en een rit in de zweeftrein is natuurlijk een must.