Schloss Nordkirchen Parklandschaft © Münsterland e.V.

Pa­leis Nord­kir­chen Nord­kir­chen


Het Ver­sail­les van Noor­drijn-West­fa­len

Het park be­hoort tot de mooi­ste tui­nen van Eu­ro­pa, sa­men met het prach­ti­ge pa­leis wordt het ge­heel in Mün­ster­land ook wel het “West­faals Ver­sail­les” ge­noemd. Be­zoe­kers kun­nen het kost­ba­re stuc, bui­ten­ge­woon mooie pla­fond­schil­de­rin­gen en fij­ne hout­snij­kunst be­won­de­ren.

Het paleis Nordkirchen in het district Coesfeld in het Münsterland is één van de belangrijkste paleizen in Noordrijn-Westfalen en de grootste waterburcht in Westfalen. Vanwege zijn bouwkundige afmetingen en de barokke vormgeving, maar ook vanwege de indrukwekkende landschaps- en tuinkunst van de aangrenzende paleistuin, wordt het paleis Nordkirchen ook wel het “Westfaals Versailles” genoemd. Paleis en park werden gepland door de Westfaalse barok-bouwmeester Johann Conrad Schlaun. Het paleisgebouw zelf met zijn prachtige zalen en de hoogbarokke paleiskapel met kostbaar stucwerk, plafondschilderingen en houtversieringen kunnen op zondag en feestdagen worden bezichtigd tijdens de rondleidingen die ieder uur worden aangeboden.

De paleistuin behoort tot de mooiste tuinen in Europa. Talrijke beroemde tuinkunstenaars hebben sinds de bouw van het paleis in de 18de eeuw door vorstbisschop Friedrich Christian von Münster uit het huize Plettenberg-Lenhausen meegewerkt aan de vormgeving van de tuin. Enkele delen van het paleispark zijn ontstaan volgens een voorbeeld van de Engelse landschapstuinen, andere delen daarentegen werden in de loop der tijd weer terug gebracht in “barokke staat”. De paleistuin fascineert ook vandaag de dag nog door de bijzondere gazon- en broderie parterres, door mooi gevormde bomen en tal van sculpturen in het park, maar ook door de lanen en stammen. Unesco heeft verklaard dat het paleis Nordkirchen met zijn belangrijke tuin als “Compleet kunstwerk van internationale rang” beschermd moet worden.

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schloss Nordkirchen wird auch „Westfälisches Versailles“ genannt, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Das Schloss Nordkirchen mit einer alten Statue, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
Beim Spaziergang treffen Besucher auf Statuen und Skulpturen, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Von oben betrachtet wird der Schlossgarten zu einem Kunstwerk, © Münsterland e.V.
Zahlreiche Skulpturen säumen den Nordkirchener Schlossgarten, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Schloss Nordkirchen«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.