Ruhr Museum Essen, Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.

Ruhr Mu­se­um bij het we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein in Es­sen

Es­sen

Het Ruhr Mu­se­um biedt in het voor­ma­li­ge mijn­com­plex een unie­ke com­ple­te en­sce­ne­ring van de ge­schie­de­nis van het Ruhr­ge­bied. De vas­te ten­toon­stel­ling toont met be­hulp van 6.000 mu­se­um­stuk­ken de ont­wik­ke­lin­gen ge­du­ren­de de tijd. Voor­al de mijn­bouw en zijn oor­sprong in de hui­di­ge in­du­stri­ë­le re­gio wor­den aan­schou­we­lijk weer­ge­ge­ven.

Het Ruhr Museum in Essen is één van de belangrijkste musea in de metropool Ruhr. Als één van de oudste tentoonstellingshuizen in het Ruhrgebied kan het terugkijken op een meer dan een eeuw oude geschiedenis. De tegenwoordige locatie in de voormalige kolenwasserij op het terrein van de Zeche Zollverein werd in het jaar van de cultuurhoofdstad Ruhr.2010 geopend.

Bijzonder indrukwekkend is het gebouw van het populaire kennisinstituut: De oude industriële installatie van de kolenwasserij werd door de vermaarde architect Rem Koolhaas omgebouwd en voorzien van een gigantische oranje buitenpandige roltrap.

Binnenin het Ruhr Museum zelf kan de bezoeker aan de hand van ongeveer 6.000 expositiestukken de geschiedenis van het Ruhrgebied en de industrialisering leren kennen en de weg van de kolen volgen: De vaste tentoonstelling toont de ontwikkelingen gedurende de tijd. De wandeling door het museum wordt een wandeling van het heden naar het verleden in de mijnbouw.

In het portaal van de industriële cultuur wordt met de panoramafilm RUHR 360° een multimediale inleiding in het onderwerp gegeven. Van hieruit loopt de route langs de machines en transportbanden van de voormalige mijn tot aan het uitzichtsplatform op het dak van de kolenwasserij, dat een indrukwekkend uitzicht over de regio biedt. Naast de vaste tentoonstelling heeft het Ruhr Museum omvangrijke verzamelingen op het gebied van geologie, geschiedenis, archeologie en fotografie, die regelmatig tijdens speciale tentoonstellingen worden gepresenteerd.

Naast het Ruhr Museum ligt het Red Dot Design Museum, dat je tijdens een dagje uit absoluut moet meepikken.  Het presenteert in het voormalige ketelhuis van Zollverein meer dan 2.000 alledaagse- en industriële voorwerpen, die zijn onderscheiden met de Red Dot Design Award. Ook het Phänomania Erfahrungsfeld, een actief museum voor kinderen, is een bezoekje op het terrein van het werelderfgoed waard.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Ruhr Museum Essen, Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.
Ruhr Museum Essen, Außenansicht, © Thomas Willemsen
Ruhr Museum Essen, Portal der Industriekultur, © Thomas Willemsen
Ruhr Museum Essen, Senioren im Museum, © Andrea Kiesendahl

Meer informatie

Nu ontdekken!

Prijzen

Volwassenen: vanaf € 8,00

Contact

Ruhr Museum
Gelsenkirchener Straße 181
45309 Essen

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 10:00 - 18:00 uur
Dinsdag 10:00 - 18:00 uur
Woensdag 10:00 - 18:00 uur
Donderdag 10:00 - 18:00 uur
Vrijdag 10:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Ruhr Museum«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.