Schloss Moyland Header korrigiert schöne Aussicht © Tourismus NRW e.V., © Tourismus NRW

Slot Moy­land in Bed­burg-Hau

Nie­der­r­heins mek­ka voor Beuys-fans

Sinds de res­tau­ra­tie in de ja­ren '90 van de vo­ri­ge eeuw is het nieuw­go­ti­sche wa­ter­kas­teel een be­lang­rijk mu­se­um voor mo­der­ne en he­den­daag­se kunst. De stich­ting Mu­se­um Schloss Moy­land be­zit on­der an­de­re de we­reld­wijd groot­ste ver­za­me­ling van Jo­seph Beuys en is een on­der­zoeks­cen­trum van in­ter­na­ti­o­na­le rang. Rond­om het kas­teel langs de Nie­der­r­hein be­vindt zich bo­ven­dien een his­to­risch tuin­com­plex.

Het museum slot Moyland in Bedburg-Hau aan de Niederrhein is niet alleen een museum voor de moderne kunst, maar ook een internationaal onderzoekscentrum van Joseph Beuys, één van de belangrijkste kunstenaars uit de 20ste eeuw. Het slot, diens geschiedenis terug te leiden is tot aan de 14de eeuw, biedt een indrukwekkende coulisse voor het museum. Vroeger een middeleeuwse waterburcht, kreeg slot Moyland zijn huidige uitzien in de 19de eeuw door de Keulse dombouwmeester Ernst Friedrich Zwirner, die het slot in de nieuw-gotische stijl ombouwde. Nadat het tijdens WOII zwaar werd beschadigd, werd het pas na de oprichting van de Stiftung Museum Schloss Moyland omvangrijk gerestaureerd en kan zo ook het huidige doel vervullen. Ook de tuinen werden volgens de historisch overgebleven documenten weer hersteld in oude ere. Tussen de barokke elementen zoals de lanen en kanalen vinden de bezoekers ook een sculpturenpark en een kruidentuin. Hier vinden ook evenementen zoals het jaarlijkse kruiden-tuinfeest en de kunsthandwerk-kerstmarkt plaats.

Museumgasten mogen zich verheugen op een zeer gevarieerde kunstverzameling in het Museum Schloss Moyland. De verzameling bestaat uit diverse richtingen van de beeldende en toegepaste kunst sinds de 19de eeuw. De grafische verzameling evenals de verzameling aan schilderijen, sculpturen en objecten vormen de zwaartepunten van de gehele collectie.  Maar centraal staat natuurlijk het zeer diverse werk van Joseph Beuys. Bijna 6000 stukken van Beuys, waaronder tekeningen, waterverfbladen, olieverfstukken, plastische beelden en plastische kunstwerken, maar ook diverse archivalia rondom zijn leven, werk en invloed behoren daartoe. Zodoende heeft het Museum Schloss Moyland de wereldwijd grootste collectie met stukken van de kunstenaar. Andere kunstenaars, tal van hen uit de omgeving van Joseph Beuys, zijn eveneens vertegenwoordig in grote werkgroepen.

Nog meer stukken van Joseph Beuys slaat het museum op in het Joseph Beuys Archiv, dat als internationaal onderzoeksinstituut is verbonden aan het museum. Deze combinatie van omvangrijke werk- en archiefbestanden onder één dak van en over Joseph Beuys is wereldwijd uniek. Na aanmelding kan men ook het archief bezoeken.

In de steeds wisselende tentoonstellingen toont het museum ook regelmatig werken uit het Joseph Beuys Archiv en presenteert bovendien de diversiteit van de verzameling. Speciale tentoonstellingen sluiten aan op de aspecten van de verzameling; het programma heeft een internationaal tintje. Hier worden klassieke en actuele onderwerpen van de kunst evenals afzonderlijke kunstexposities voorgesteld.

Kaart van NRW

Picknick & Beuys op Kasteel Moyland

  • Omringd door het Nederrijnse landschap ligt het nieuwgotische waterkasteel Moyland.
  • Tijdens een wandeling door de kasteeltuinen vind je bloeiende hortensia's en exotische planten maar ook sculpturen van beroemde kunstenaars, die hier hun sporen hebben achtergelaten.
  • Als het mooi weer is zoek je gewoon een mooi plekje voor een picknick in het park. In het kasteelcafé kun je stijlvol eten.
  • Een must is een bezoek aan het indrukwekkende kasteelmuseum, waar je nagenoeg alles te weten komt over Joseph Beuys. Want Moyland heeft de wereldwijd grootste verzameling rondom de werken van de kunstenaar, die in een wisselend programma van speciale tentoonstellingen worden getoond. Actueel worden stukken van Erich Reusch (tot 12 mei 2019) evenals Erwin Heerich en Marianne Pohl ('Zwischen Skulptur und Architektur', tot 28 april (tussen sculptuur en architectuur) gepresenteerd.

Tip voor een uitstapje: Vanaf het uitkijkplatform van de 32 meter hoge noordelijke toren kun je je blik laten dwalen over het landschap van de Nederrijn. De beklimming zelf is al een belevenis.

Overnachtingstip: Burg Boetzelaer in Kalkar 

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

Museum Schloss Moyland
Am Schloss 4
47551 Bedburg-Hau
Telefoon: +49 2824 9510-60
E-mail: besucherservice@moyland.de
Homepage: https://www.moyland.de/

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Dinsdag 11:00 - 18:00 uur
Woensdag 11:00 - 18:00 uur
Donderdag 11:00 - 18:00 uur
Vrijdag 11:00 - 18:00 uur
Zaterdag 10:00 - 18:00 uur
Zondag 10:00 - 18:00 uur

Maandag van 11.00 - 17.00 uur (alleen de historische tuin)

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Museum Schloss Moyland«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.