©
Luftaufnahme von Schloss Moyland: das Wasserschloss bei Bedburg-Hau im Kreis Kleve, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Slot Moyland in Bedburg-Hau


Niederrheins mekka voor Beuys-fans

Ontdek Joseph Beuys en détail: De wereldwijd grootste collectie aan werken van de belangrijke kunstenaar van de Niederrhein bevindt zich in het indrukwekkende slot Moyland in Bedburg-Hau.

Het museum slot Moyland in Bedburg-Hau aan de Niederrhein is niet alleen een museum voor de moderne kunst, maar ook een internationaal onderzoekscentrum van Joseph Beuys, één van de belangrijkste kunstenaars uit de 20ste eeuw. Het slot, diens geschiedenis terug te leiden is tot aan de 14de eeuw, biedt een indrukwekkende coulisse voor het museum. Vroeger een middeleeuwse waterburcht, kreeg slot Moyland zijn huidige uitzien in de 19de eeuw door de Keulse dombouwmeester Ernst Friedrich Zwirner, die het slot in de nieuw-gotische stijl ombouwde. Nadat het tijdens WOII zwaar werd beschadigd, werd het pas na de oprichting van de Stiftung Museum Schloss Moyland omvangrijk gerestaureerd en kan zo ook het huidige doel vervullen. Ook de tuinen werden volgens de historisch overgebleven documenten weer hersteld in oude ere. Tussen de barokke elementen zoals de lanen en kanalen vinden de bezoekers ook een sculpturenpark en een kruidentuin. Hier vinden ook evenementen zoals het jaarlijkse kruiden-tuinfeest en de kunsthandwerk-kerstmarkt plaats.

Museumgasten mogen zich verheugen op een zeer gevarieerde kunstverzameling in het Museum Schloss Moyland. De verzameling bestaat uit diverse richtingen van de beeldende en toegepaste kunst sinds de 19de eeuw. De grafische verzameling evenals de verzameling aan schilderijen, sculpturen en objecten vormen de zwaartepunten van de gehele collectie.  Maar centraal staat natuurlijk het zeer diverse werk van Joseph Beuys. Bijna 6000 stukken van Beuys, waaronder tekeningen, waterverfbladen, olieverfstukken, plastische beelden en plastische kunstwerken, maar ook diverse archivalia rondom zijn leven, werk en invloed behoren daartoe. Zodoende heeft het Museum Schloss Moyland de wereldwijd grootste collectie met stukken van de kunstenaar. Andere kunstenaars, tal van hen uit de omgeving van Joseph Beuys, zijn eveneens vertegenwoordig in grote werkgroepen.

Nog meer stukken van Joseph Beuys slaat het museum op in het Joseph Beuys Archiv, dat als internationaal onderzoeksinstituut is verbonden aan het museum. Deze combinatie van omvangrijke werk- en archiefbestanden onder één dak van en over Joseph Beuys is wereldwijd uniek. Na aanmelding kan men ook het archief bezoeken.

In de steeds wisselende tentoonstellingen toont het museum ook regelmatig werken uit het Joseph Beuys Archiv en presenteert bovendien de diversiteit van de verzameling. Speciale tentoonstellingen sluiten aan op de aspecten van de verzameling; het programma heeft een internationaal tintje. Hier worden klassieke en actuele onderwerpen van de kunst evenals afzonderlijke kunstexposities voorgesteld.

Openingstijden:
1 april tot en met 30 september:
Maandag van 11.00 - 17.00 uur (alleen de historische tuin)
Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 - 18.00 uur
Zaterdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur

1 oktober tot en met 31 maart:
Maandag van 11.00 - 17.00 uur (alleen de historische tuin)
Dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Schloss Moyland: Spiegelung im Schlossteich, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Luftaufnahme von Schloss Moyland: das Wasserschloss bei Bedburg-Hau im Kreis Kleve, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Schloss Moyland ist ein Wasserschloss bei Bedburg-Hau, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
Seitenansicht Schloss Moyland, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Museum Schloss Moyland«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.