©
© Tourismus NRW

Slot Moyland in Bedburg-Hau


Niederrheins mekka voor Beuys-fans

Ontdek Joseph Beuys en détail: De wereldwijd grootste collectie aan werken van de belangrijke kunstenaar van de Niederrhein bevindt zich in het indrukwekkende slot Moyland in Bedburg-Hau.

Het museum slot Moyland in Bedburg-Hau aan de Niederrhein is niet alleen een museum voor de moderne kunst, maar ook een internationaal onderzoekscentrum van Joseph Beuys, één van de belangrijkste kunstenaars uit de 20ste eeuw. Het slot, diens geschiedenis terug te leiden is tot aan de 14de eeuw, biedt een indrukwekkende coulisse voor het museum. Vroeger een middeleeuwse waterburcht, kreeg slot Moyland zijn huidige uitzien in de 19de eeuw door de Keulse dombouwmeester Ernst Friedrich Zwirner, die het slot in de nieuw-gotische stijl ombouwde. Nadat het tijdens WOII zwaar werd beschadigd, werd het pas na de oprichting van de Stiftung Museum Schloss Moyland omvangrijk gerestaureerd en kan zo ook het huidige doel vervullen. Ook de tuinen werden volgens de historisch overgebleven documenten weer hersteld in oude ere. Tussen de barokke elementen zoals de lanen en kanalen vinden de bezoekers ook een sculpturenpark en een kruidentuin. Hier vinden ook evenementen zoals het jaarlijkse kruiden-tuinfeest en de kunsthandwerk-kerstmarkt plaats.

Museumgasten mogen zich verheugen op een zeer gevarieerde kunstverzameling in het Museum Schloss Moyland. De verzameling bestaat uit diverse richtingen van de beeldende en toegepaste kunst sinds de 19de eeuw. De grafische verzameling evenals de verzameling aan schilderijen, sculpturen en objecten vormen de zwaartepunten van de gehele collectie.  Maar centraal staat natuurlijk het zeer diverse werk van Joseph Beuys. Bijna 6000 stukken van Beuys, waaronder tekeningen, waterverfbladen, olieverfstukken, plastische beelden en plastische kunstwerken, maar ook diverse archivalia rondom zijn leven, werk en invloed behoren daartoe. Zodoende heeft het Museum Schloss Moyland de wereldwijd grootste collectie met stukken van de kunstenaar. Andere kunstenaars, tal van hen uit de omgeving van Joseph Beuys, zijn eveneens vertegenwoordig in grote werkgroepen.

Nog meer stukken van Joseph Beuys slaat het museum op in het Joseph Beuys Archiv, dat als internationaal onderzoeksinstituut is verbonden aan het museum. Deze combinatie van omvangrijke werk- en archiefbestanden onder één dak van en over Joseph Beuys is wereldwijd uniek. Na aanmelding kan men ook het archief bezoeken.

In de steeds wisselende tentoonstellingen toont het museum ook regelmatig werken uit het Joseph Beuys Archiv en presenteert bovendien de diversiteit van de verzameling. Speciale tentoonstellingen sluiten aan op de aspecten van de verzameling; het programma heeft een internationaal tintje. Hier worden klassieke en actuele onderwerpen van de kunst evenals afzonderlijke kunstexposities voorgesteld.

Openingstijden:
1 april tot en met 30 september:
Maandag van 11.00 - 17.00 uur (alleen de historische tuin)
Dinsdag tot en met vrijdag van 11.00 - 18.00 uur
Zaterdag en zondag van 10.00 - 18.00 uur

1 oktober tot en met 31 maart:
Maandag van 11.00 - 17.00 uur (alleen de historische tuin)
Dinsdag tot en met zondag van 11.00 - 17.00 uur

Kaart van NRW

Picknick & Beuys op Kasteel Moyland

  • Omringd door het Nederrijnse landschap ligt het nieuwgotische waterkasteel Moyland.
  • Tijdens een wandeling door de kasteeltuinen vind je bloeiende hortensia's en exotische planten maar ook sculpturen van beroemde kunstenaars, die hier hun sporen hebben achtergelaten.
  • Als het mooi weer is zoek je gewoon een mooi plekje voor een picknick in het park. In het kasteelcafé kun je stijlvol eten.
  • Een must is een bezoek aan het indrukwekkende kasteelmuseum, waar je nagenoeg alles te weten komt over Joseph Beuys. Want Moyland heeft de wereldwijd grootste verzameling rondom de werken van de kunstenaar, die in een wisselend programma van speciale tentoonstellingen worden getoond. Actueel worden stukken van Erich Reusch (tot 12 mei 2019) evenals Erwin Heerich en Marianne Pohl ('Zwischen Skulptur und Architektur', tot 28 april (tussen sculptuur en architectuur) gepresenteerd.

Tip voor een uitstapje: Vanaf het uitkijkplatform van de 32 meter hoge noordelijke toren kun je je blik laten dwalen over het landschap van de Nederrijn. De beklimming zelf is al een belevenis.

Overnachtingstip: Burg Boetzelaer in Kalkar 

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

© Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.
© Tourismus NRW e.V.

Meer informatie


Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag


Neem graag direct contact op met »Museum Schloss Moyland«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.