Uplandsteig
Onderweg naar het hoogst gelegen hoogheidegebied in Europa
Wie de Uplandsteig in het Sauerland wil beklimmen, heeft kracht en uithoudingsvermogen nodig, maar dat wordt dan ook rijkelijk beloond - met fantastische uitzichten en soms ook lekkere bessen.
De Uplandsteig in het Sauerland is een inspannend wandelpad, dat één keer om de gemeente Willingen loopt. Op de 64 kilometer lange route komen de wandelaars voorbij aan gemengde- en beukenbossen, essen, bloeiende weiden, moeraslandschappen en heide. Vooral voor de start heeft men kracht en conditie nodig: Alleen al op de eerste 15 kilometer moeten wandelaars 450 van de in totaal te bedwingen 1.487 hoogtemeters bedwingen.
De ruïne van de veel besproken Schwalenburg is een ideale plek, om na de inspannende klim even een pauze in te lassen. Tegenwoordig ziet men alleen nog maar de drie indrukwekkende ringwal-installaties. Zij hebben een totale lengte van 1.659 meter. Een goed overzicht van dat alles biedt een kleine uitkijkpost in het midden van de wal. Volgens de sagen heeft hier vorst Segestes, hij was de Romeinen goed gezind, gewoond. Diens dochter Thusnelda is uitgerekend getrouwd met Arminius de Cherusker, die de Romeinen in 9 na Chr. tijdens de Slag om het Teutoburgerwoud een van de zwaarste nederlagen bezorgde.
De trip is vooral in de zomer de moeite waard
Tot de letterlijke hoogtepunten van de Uplandsteig telt het natuurreservaat “Neuer Hagen”. Hier ligt ook de hoogst gelegen hoogheide in heel Europa. Tussen juli en september is een excursie bijzonder de moeite waard, aangezien in juli en augustus de blauwe bosbessen rijp zijn en in augustus en september de heide bloeit en het gebied in een roze tapijt verandert.
Het kruis op de hoogheide markeert niet alleen het hoogste punt van de wandeling, maar zorgt ook nog eens voor een fantastisch uitzicht op het land der 1.000 bergen, het Sauerland. Op de hoogste berg in Noordrijn-Westfalen, de Langenberg, bereikt de wandelaar bij 843 m boven gemiddeld zeeniveau gelijk ook het hoogste punt van de route. Vroeger kom men door een sparrenwoud helemaal niets zien. Maar sinds de orkaan “Kyrill” in 2007 huis heeft gehouden in het Sauerland, heeft men nu een vrije blik op het noorden.
Van de top gaat het voor de wandelaar weer verder richting het dal. Wie aan het einde van de wandeling nog genoeg energie over heeft, kan op de zomer-rodelbaan nog een rondje rodeln of in een klimhal de twaalf meter hoge klimwand beklimmen.