Zonsondergang in Bonn, © Johannes Höhn

Klei­nood Bonn


Wieg van de „Rijn­ro­man­tiek“

Wie in het hart van de binnenstad van Bonn door de drukke voetgangerszone loopt, valt om van verbazing: indrukwekkende monumenten, zoals het voormalige postgebouw of de Sterrenpoort sieren de pleinen tussen Rijnoever en station. In de steegjes botsen voorbijgangers op kleine cafeetjes en originele winkels die specialiteiten uit de hele wereld aanbieden. Hier speelt een straatmuzikant aan de straatrand op zijn instrument, daar tovert een kunstenaar een bezienswaardigheid op zijn doek. Na een blik op de stadskaart wordt duidelijk: de drie architecturale meesterwerken die al eeuwenlang in de metropool overleven liggen slechts enkele meter van elkaar verwijderd.

Kruisgang Bonner Münster met uitzicht op de spits, © Johannes Höhn

Prach­ti­ge ge­bou­wen


Kas­teel van de keur­vor­sten, Mun­ster van Bonn en Oud Stad­huis

Al vanaf de oeverpromenade zien toeristen het kasteel van de keurvorsten, voormalige residentie van de Keulense keurvorsten. Sinds 1818 is dit het hoofdgebouw van de Friedrich-Wilhelm-universiteit. Tijdens een rondgang door het domein is het eerst de luisterrijke uitvoering van het barokke gebouw die bezoekers opvalt. Bij een tweede blik blijft de hoftuin hangen, een groene oase van rust die een korte pauze in het midden van de stad mogelijk maakt. Tijdens een geanimeerde babbel met studenten op de weide voelen bezoekers zich direct thuis.

Op slechts vijf minuten wandelen ligt het Munster van Bonn, een van de belangrijkste monumenten van de stad. De bouwkundige driehoek vervolledigt tenslotte het oude stadhuis aan de Bonner Platz, dat omstreeks 1780 in rococostijl werd gebouwd. “Die gute Stube der Stadt” (Het mooiste salon van de stad) is omwille van de vergulde openluchttrap een echte blikvanger die in het verleden door John F. Kennedy en koningin Elisabeth II voor ceremoniële gelegenheden werd gebruikt. Voor dit pareltje volstrekt zich dagelijks een bonte markt waar men bijna alles vindt, van vers fruit tot regionale lekkernijen. Aan de vele standjes en food trucks wachten talrijke culinaire avonturen.

Kersenbloesem in Bonn, © Johannes Höhn

Na­tuur­lij­ke schoon­heid


Van rot­sen, hel­lin­gen en la­nen met ker­sen­bloe­sems

Toch staat Bonn niet alleen bekend als bezienswaardige metropool, maar ook als stad met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat en als poort tot het dal van de Middenrijn. Talrijke dichters, schilders en muzikanten lieten zich al door de schoonheid van het landschap met haar rotsen, beboste hellingen en wijnterrassen inspireren. Het begrip “Rijnromantiek” vindt hier zijn oorsprong.

Elk voorjaar versiert een bloesempracht de oude stad: Heerstraße en Breitestraße schitteren van maart tot april in roze kleuren – en trekken vele blikken en fotolenzen naar zich toe. Japanse kersenbloesems zorgen links en rechts van de weg voor memorabele momenten. Een rijkdom aan verschillende planten in de meest uiteenlopende bloesemkleuren groeien en gedijen in het Urban Gardening project “Stadtfrüchtchen” (stadsvruchten) dat in de buurt een alternatieve pauzeplek biedt.

Het Beethoven-monument op de Münsterplatz in Bonn, © Johannes Höhn

Ge­boor­te­stad van Beet­ho­ven


Wan­del­pad voert langs de be­lang­rijk­ste plaat­sen

Een van de beroemdste muzikanten van de voorbije eeuwen zag het levenslicht in de Bonngasse nr. 20. Ludwig von Beethoven werd hier in 1770 geboren, groeide in een muzikale familie op en studeerde in 1789 aan de universiteit van Bonn af. Vandaag nog herinneren het Beethoven-huis en het Beethoven-monument aan het genie dat met zijn composities muziekgeschiedenis schreef. Fans van de artiest kunnen zijn leven en werk nagaan in het museum van het geboortehuis, dat beschikt over de grootste Beethoven-verzameling ter wereld. Actieve toeristen kunnen dichter bij de muzikant komen op het in 2019 geopende Beethoven-wandelpad, dat 22 voor de artiest belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. 

Gezicht op de museummuur van de Bundeskunsthalle in Bonn van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Mu­se­um­smijl


Straat ver­bindt vijf mu­sea in de na­bije om­ge­ving

Wie in Bonn zich cultureel wil bijscholen, kan uit vijf nabijgelegen musea kiezen die zich binnen een straal van een mijl van elkaar bevinden en alle een verschillende accent hebben. Tentoonstelling over wetenschap, techniek, kunst, natuurkunde of geschiedenis – elke bezoeker vindt iets naar zijn keuze. Liefhebbers van geschiedenis raken in het “Haus der Geschichte” (Huis van de Geschiedenis) op het spoor van belangrijke gebeurtenissen, die zich tussen 1918 en vandaag in de Bondsrepubliek Duitsland afspeelden. Het Huis ligt in het voormalige regeringskwartier van Bonn. Hier staan o.m. de toenmalige ambtswoning van de bondskanselier (Palais Schaumburg), de ambtswoning en residentie van de bondspresident (Villa Hammerschmidt). Dit was het centrum van de politieke macht in Duitsland toen Bonn tussen 1949 en 1990 dienst deed als hoofdstad van de Bondsrepubliek.

 • Uitzicht op de Bonngasse met een kerk , © Johannes Höhn
  Beethoven-wandelpad bij Bonn, © Johannes Höhn
  Kirschblüte Bonn Vogelperspektive, © Johannes Höhn
 • Dach der Bundeskunsthalle Bonn, © @schmidt.beer
  Kruisgang Bonner Münster, © Johannes Höhn
  Uitzicht vanaf Bonn naar de Drachenburg in Koenigswinter, © Dominik Ketz

Ont­dek­kin­gen in de re­gio Bonn & Rhein-Sieg

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Seig Ahrweiler

Beet­ho­ven-Haus Bonn

lees meer
Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Schloss Drachenburg liegt idyllisch am Drachenfels. Die Rheinromantik ist hier spürbar, © Johannes Höhn

Kas­teel Dra­chen­burg Kö­nigs­win­ter

lees meer
Natursteig Sieg - uitzicht van top, © RadRegionRheinland e.V.

Na­tur­steig Sieg

lees meer
Rheinsteig pad voor de sportieve wandelaar, © Tourismus NRW e.V.

Rheinst­eig

lees meer
Am Niederrhein bieten sich Promenaden zu gemütlichen Radtouren an, © Niederrhein Tourismus GmbH

Rijn­fiets­rou­te

lees meer
Burg Blankenberg, © RadRegionRheinland

Sieg­tal-fiets­rou­te

lees meer
Dankzij vuurwerk en feestelijk verlichte schepen staat de Rijn in brand, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler

Rhein in Flam­men

lees meer
Heilige Stiege auf dem Kreuzberg in Bonn, © Michael Sondermann

Hei­li­ge Trap

lees meer
De Pützchens Markt in Bonn biedt ongeveer 500 verschillende attracties en stands, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler

Pützchens Markt in Bonn

lees meer
Gerenommeerde muziekgroepen zoals het Budapest Festival Orchestra speelden al op het Beethovenfest in Bonn, © Marco Borggreve

Het Beet­ho­ven­fest in Bonn

lees meer

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer