©
Bonn Panorama Innenstadt, © Michael Sondermann, Bundesstadt Bonn

Beet­ho­ven­stad Bonn


Kunst, cul­tuur en ro­man­tiek langs de Rijn

Be­leef de “Rijn­ro­man­tiek”, be­zoek het ge­boor­te­huis van Beet­ho­ven of amu­seer je op de Pützchens Markt. De voor­ma­li­ge hoofd­stad van de Bonds­re­pu­bliek weet met zijn na­tuur­lij­ke cou­lis­se en cul­tu­reel aan­bod te over­tui­gen.

De stad bon heeft een bewogen verleden: Het was niet alleen van 1949 tot en met 1990 de hoofdstad van de Bondsrepubliek Duitsland, maar kan ook terug blikken op een geschiedenis van meer dan 2000 jaar. De stad behoort zodoende tot de oudste steden in Duitsland. Hier hebben zich ooit ook al de Germanen en de Romeinen gevestigd. In 1770 werd in Bonn bovendien een kunstenaar geboren, die op muzikaal gebied voor opzien zorgde: Ludwig van Beethoven kwam toentertijd in een huis in de Bonngasse ter wereld. Tot op de dag van vandaag staat Bonn daarom ook bekend als Beethovenstad en het achterhuis in de binnenstad is allang een bedevaartsoord voor muzikale fans vanuit de hele wereld. Tegenwoordig is het Beethoven-huis een museum, dat de grootste Beethoven-verzameling ter wereld in zijn bezit heeft. Één keer per jaar huldigt de stad zijn beroemde zoon bovendien met het Beethovenfest; dat deels met buitengewone interpretaties van Beethoven zich wereldwijd heeft weten te etableren. 

Belangrijke gebouwen uit een lang verleden tijd

Naast het Beethoven-huis zijn ook tal van andere bouwwerken in de stad langs de Rijn een bezoekje waard. Midden in het centrum van de stad bevindt zich het Bonner Münster, dat op de graven van de martelaars van beide beschermheiligen van de stad, Cassius en Florentius, is ontstaan. Door de eeuwen heen werd het indrukwekkende Bonner Münster steeds verder uitgebreid en tegenwoordig geldt het als Europees monument, diens Middeleeuwse kruisgang een bijzondere bezienswaardigheid is. Het huidige gebouw is vooral gebaseerd op de drukke bouwwerkzaamheden uit de 11de tot en met 13de eeuw. Romantische en gotische stijlen versmelten in het Münster en zorgen voor een zeldzame harmonie. Ook de opmaak, die meestal afkomstig is uit de barok, het einde van de afgelopen eeuw evenals deze eeuw, past zich aan de ruimte aan en verleent de basiliek een heel eigen atmosfeer.

Een verder bouwkundig sieraad van de stad is het oude stadhuis op de Bonner markt. In de stijl van de rococo werd het rond 1780 afgerond. Het drie etages tellende gebouw was met zijn vergulde trap naar de markt toe herhaaldelijk het toneel voor belangrijke gebeurtenissen: Theodor Heuss, Charles de Gaulle, John F. Kennedy, koningin Elizabeth II. en ook Michael Gorbatsjov hielden hier reeds een toespraak. Tegenwoordig is het het bureau van de burgemeester en wordt het gebruikt voor representatieve doeleinden voor de stad.

Universiteitsstad te midden van romantische natuurlandschappen

Sinds de 19de eeuw behoort de universiteit van Bonn tot de belangrijkste universiteiten in Duitsland en de positie ervan wordt nogmaals duidelijk, als men het hoofdgebouw van de universiteit bekijkt: Sinds 1818 gebruikt de faculteit voor geesteswetenschappen de vroegere keurvorstelijke residentie, dat oorspronkelijk een vaste verblijfplaats van de Keulse aartsbisschoppen uit de 13de eeuw was. Het kasteel werd na meerdere vernielingen steeds weer opnieuw opgebouwd en is nog altijd indrukwekkend met zijn mooie architectuur, de kasteeltuin met blik op het Siebengebirge en de lange oostvleugel, die bijna tot aan de Rijn loopt. Helemaal in het kader van de geesteswetenschappen en de mooie kunsten staan er ook tal van musea in de stad. Één van de meest favoriete musea is het Haus der Geschichte, waar de bezoeker de Duitse geschiedenis van de tijd na de Oorlog tot aan het heden kan vervolgen. De Bundeskunsthalle is schouwplaats voor wisselende tentoonstellingen van internationale betekenis. Andere musea vindt men op de Bonner Museummeile langs de Bonner Magistrale.

Naast kunst en cultuur weet ook het adembenemend mooie natuurlandschap rondom Bonn te bekoren. De stad vormt de toegang tot het Mittelrheintal en laat zich hier van zijn romantische kant zien. In het slingerende Rheintal lossen rotsen, hellingen met bossen en wijnterrassen zich af. Hier en daar zijn grimmige burchten op grote hoogte en Middeleeuwse steden aan de oever van Duitslands grootste rivier te zien. Reeds sinds eeuwen komen kunstenaars en letterkundigen hierheen. Zij legden hun indrukken in gedichten en schilderijen vast en hebben zo doorslaggevend hun stempel op het begrip “Rijnromantiek” gezet. Het is een bijzondere belevenis, de Rijn één keer per jaar in vlammen te zien. Op de eerste zaterdag in Mei worden tijdens “Rhein in Flammen” spectaculair vuurwerk afgestoken, waardoor de rivier en zijn oevers in alle denkbare kleuren worden verlicht. En ook tijdens de jaarlijkse Pützchens Markt is er vuurwerk, dat de traditionele kermis effectvol afsluit.

www.bonn-region.de

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Bonn Panorama Innenstadt, © Michael Sondermann, Bundesstadt Bonn
Das alte Rathaus in Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler
Beethoven-Denkmal auf dem Münsterplatz vor der Post in Bonn, © Michael Sondermann
Bonner Münster, © Michael Sondermann
Ausblick auf die Museumsmeile, © Michael Sondermann / Bundesstadt Bonn
Bonn Kaiserplatz Poppelsdorfer Allee, © Michael Sondermann
Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn, © Michael Sondermann
Die Zuschauer genießen das Feuerwerk auf den Fähren, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn/Rhein-Sieg/Ahrweiler

Meer informatie


Nu ontdekken!