©
Bonn Panorama Innenstadt, © Michael Sondermann, Bundesstadt Bonn

Klei­nood Bonn


Wieg van de „Rijn­ro­man­tiek“

Wie in het hart van de binnenstad van Bonn door de drukke voetgangerszone loopt, valt om van verbazing: indrukwekkende monumenten, zoals het voormalige postgebouw of de Sterrenpoort sieren de pleinen tussen Rijnoever en station. In de steegjes botsen voorbijgangers op kleine cafeetjes en originele winkels die specialiteiten uit de hele wereld aanbieden. Hier speelt een straatmuzikant aan de straatrand op zijn instrument, daar tovert een kunstenaar een bezienswaardigheid op zijn doek. Na een blik op de stadskaart wordt duidelijk: de drie architecturale meesterwerken die al eeuwenlang in de metropool overleven liggen slechts enkele meter van elkaar verwijderd.

©
Kruisgang Bonner Münster met uitzicht op de spits, © Johannes Höhn

Prach­ti­ge ge­bou­wen


Kas­teel van de keur­vor­sten, Mun­ster van Bonn en Oud Stad­huis

Al vanaf de oeverpromenade zien toeristen het kasteel van de keurvorsten, voormalige residentie van de Keulense keurvorsten. Sinds 1818 is dit het hoofdgebouw van de Friedrich-Wilhelm-universiteit. Tijdens een rondgang door het domein is het eerst de luisterrijke uitvoering van het barokke gebouw die bezoekers opvalt. Bij een tweede blik blijft de hoftuin hangen, een groene oase van rust die een korte pauze in het midden van de stad mogelijk maakt. Tijdens een geanimeerde babbel met studenten op de weide voelen bezoekers zich direct thuis.

Op slechts vijf minuten wandelen ligt het Munster van Bonn, een van de belangrijkste monumenten van de stad. De bouwkundige driehoek vervolledigt tenslotte het oude stadhuis aan de Bonner Platz, dat omstreeks 1780 in rococostijl werd gebouwd. “Die gute Stube der Stadt” (Het mooiste salon van de stad) is omwille van de vergulde openluchttrap een echte blikvanger die in het verleden door John F. Kennedy en koningin Elisabeth II voor ceremoniële gelegenheden werd gebruikt. Voor dit pareltje volstrekt zich dagelijks een bonte markt waar men bijna alles vindt, van vers fruit tot regionale lekkernijen. Aan de vele standjes en food trucks wachten talrijke culinaire avonturen.

©
Uitzicht vanaf Bonn naar de Drachenburg in Koenigswinter, © Dominik Ketz

Na­tuur­lij­ke schoon­heid


Van rot­sen, hel­lin­gen en la­nen met ker­sen­bloe­sems

Toch staat Bonn niet alleen bekend als bezienswaardige metropool, maar ook als stad met een geschiedenis die meer dan 2000 jaar teruggaat en als poort tot het dal van de Middenrijn. Talrijke dichters, schilders en muzikanten lieten zich al door de schoonheid van het landschap met haar rotsen, beboste hellingen en wijnterrassen inspireren. Het begrip “Rijnromantiek” vindt hier zijn oorsprong.

Elk voorjaar versiert een bloesempracht de oude stad: Heerstraße en Breitestraße schitteren van maart tot april in roze kleuren – en trekken vele blikken en fotolenzen naar zich toe. Japanse kersenbloesems zorgen links en rechts van de weg voor memorabele momenten. Een rijkdom aan verschillende planten in de meest uiteenlopende bloesemkleuren groeien en gedijen in het Urban Gardening project “Stadtfrüchtchen” (stadsvruchten) dat in de buurt een alternatieve pauzeplek biedt.

©
Het Beethoven-monument op de Münsterplatz in Bonn, © Johannes Höhn (@pangea)

Ge­boor­te­stad van Beet­ho­ven


Wan­del­pad voert langs de be­lang­rijk­ste plaat­sen

Een van de beroemdste muzikanten van de voorbije eeuwen zag het levenslicht in de Bonngasse nr. 20. Ludwig von Beethoven werd hier in 1770 geboren, groeide in een muzikale familie op en studeerde in 1789 aan de universiteit van Bonn af. Vandaag nog herinneren het Beethoven-huis en het Beethoven-monument aan het genie dat met zijn composities muziekgeschiedenis schreef. Fans van de artiest kunnen zijn leven en werk nagaan in het museum van het geboortehuis, dat beschikt over de grootste Beethoven-verzameling ter wereld. Actieve toeristen kunnen dichter bij de muzikant komen op het in 2019 geopende Beethoven-wandelpad, dat 22 voor de artiest belangrijke plaatsen met elkaar verbindt. 

©
Blick auf die Museumsmeile der Bundeskunsthalle in Bonn von oben, © Tourismus NRW e.V.

Mu­se­um­smijl


Straat ver­bindt vijf mu­sea in de na­bije om­ge­ving

Wie in Bonn zich cultureel wil bijscholen, kan uit vijf nabijgelegen musea kiezen die zich binnen een straal van een mijl van elkaar bevinden en alle een verschillende accent hebben. Tentoonstelling over wetenschap, techniek, kunst, natuurkunde of geschiedenis – elke bezoeker vindt iets naar zijn keuze. Liefhebbers van geschiedenis raken in het “Haus der Geschichte” (Huis van de Geschiedenis) op het spoor van belangrijke gebeurtenissen, die zich tussen 1918 en vandaag in de Bondsrepubliek Duitsland afspeelden. Het Huis ligt in het voormalige regeringskwartier van Bonn. Hier staan o.m. de toenmalige ambtswoning van de bondskanselier (Palais Schaumburg), de ambtswoning en residentie van de bondspresident (Villa Hammerschmidt). Dit was het centrum van de politieke macht in Duitsland toen Bonn tussen 1949 en 1990 dienst deed als hoofdstad van de Bondsrepubliek.