Eifel trekking natuurkamp, © Naturpark Nordeifel e.V., Nils Nöll

Cam­ping & Glam­ping


Tips voor ech­te ten­t­avon­tu­ren en sjie­ke lo­gies

Naar buiten in de natuur, koken op een campingfornuisje, 's avonds de sterren tellen en 's morgens heel langzaam uit de knuffelig warme slaapzak kruipen of luxueus glamping in goed ingerichte Hobbit-huisjes, safari-lodges, in een wellness-bungalow of in een gezellige bouwkeet langs de rivier - de meest opvallende locaties en gekste slaapmogelijkheden vind je in onze top-tips voor buitengewone campings in Noordrijn-Westfalen.

Trekpleister met uitzicht bij Hallenberg-Hesborn , © Sauerland Tourismus, Jonas Dülberg

Unie­ke na­tuur­be­le­ve­nis­sen


Sla­pen in de na­tuur

Kamperen in de openlucht, Eifel
In het Natuurpark Hohes Venn-Eifel zijn de eerste trekking-tentlocaties van Noordrijn-Westfalen te vinden. Dat betekent: Je bereikt ze alleen te voet tijdens het hiken en je mag je daarom op een nacht onder de sterrenhemel, ver weg van de bewoonde wereld en zijn geluiden, verheugen. Iedere tentplaats biedt plaats voor maximaal twee tenten.
www.trekking-eifel.de

Niet alleen in de Eifel kunnen natuurliefhebbers onder de sterrenhemel slapen. Wildkamperen is ook toegestaan in het Trekkingpark Sauerland. De slaapplaatsen midden in de natuur bevinden zich op indrukwekkende uitkijkpunten, in mystieke omgevingen, op de hoogste bergtoppen of op energie aan de ziel gevende plekken. Voor wandelaars liggen de plaatsen in de vakantiewereld praktisch op de route, want ze bevinden zich op de Winterberg High Tour. Picknickbanken, bosbanken en eco-toiletten vullen de respectieve houten platforms aan.
www.naturpark-sauerland-rothaargebirge.de | www.trekkingpark.dewww.winterberg.de

Camp Hammer
Niet alleen middenin de natuur, namelijk in het Nationaal Park Eifel, maar Camp Hammer is ook een synoniem voor de natuur. Een bijzonder highlight: Alle buitenlampen op de camping zijn naar beneden gericht en niet naar de hemel. De lampen op de camping gaan iedere nacht uit. Zo blijft de natuurlijke nachthemel behouden en kunnen campinggasten 's nachts een adembenemende sterrenhemel bewonderen, soms zelfs de melkweg.
www.camp-hammer.de

Overnachten als een schaapshoeder, Bad Wünnenberg en Bad Berleburg
Net zoals vroeger de herders op het veld sliepen, kunnen natuurliefhebbers tegenwoordig nog op de Sintfeld-Höhenweg in de buurt van het klooster Dalheim in het Teutoburgerwoud overnachten - in een origineel nagebouwde herderswagen, omgeven door velden en bossen.

Glamping in Naturpott
In Naturpott Borkenberge in het Ruhrgebied heeft men keuze te over: Ofwel helemaal één met de natuur overnachten in het kampeerbos of lekker comfortabel in een van de glampingtenten. Het maakt niet uit wat men beslist, in Naturpott kan men eerst eens diep inademen en een volstrekt ongecompliceerde kampeervakantie beleven. Wat versterking voor de maag vindt men bij "Futtern wie bei Vattern" en op het Zechturm-speelplein en in het natuurbad kunnen de kinderen zich uitleven.
www.naturpott-borkenberge.de

Met een fietscamper door de natuur
Langs de rivier de Berkel in Gescher in het Münsterland, kunnen fietsers gewoon zelf hun huis optrekken: De Bicycle Camper is een waar ruimtewonder. Het bevat zowel een zitbank als een bed voor de nacht en kan gemakkelijk aan de e-bike worden bevestigd. Ideaal om met de fiets de natuur van dichtbij te beleven
http://dieberkel.eu

Rothirsch Brunftrudel im Wildwald Vosswinkel, © Karl-Heinz Volkmar

Te gast bij die­ren


Jacht­lui­paar­den, koei­en & gei­ten

Safari-feeling met cheeta‘s
Met apen en cheeta's naar bed gaan – en ook opnieuw opstaan. Dat kunnen bezoekers van Safariland Stukenbrock bij Paderborn. 48 safari-stacaravan en safaritentverblijven zijn daar zo geplaatst dat apen en cheeta's de klok rond comfortabel geobserveerd kunnen worden.
www.safariland-stukenbrock.de  

Overnachten in de geitenstal, Arnsberg
Het Wildwald Vosswinkel in Arnsberg in het Sauerland nodigt uit om te overnachten in het bos. Waar men slaapt beslist men zelf: In een rustieke houten hut of in een woonwagen? Of slaapt men liever op een hoge plaats? Het geitenhotel, een zolder direct boven de geitenstal, is ook bijzonder populair. Terwijl tot 15 mensen op de zolder slapen, liggen de dieren direct eronder te rusten.
www.wildwald.de

Bij de schapen in de wei
Zoals de herders vroeger in de velden sliepen, zo kunnen natuurliefhebbers vandaag nog steeds de schapen tellen om in slaap te vallen in herderscaravans, omringd door velden, bossen en dieren. In een schapenweide, onder een beschermend dak van suikeresdoorn, kunnen natuurliefhebbers overnachten in een gezellige bouwwagen in Windecker Ländchen. Met een fantastisch uitzicht over de Siegvallei, beboste heuvels en direct aan de wandelroute.
www.windecker-laendchen.com

Dingdener Heide drijvende tent, © Tourismus NRW e.V., Johannes Höhn

Langs het wa­ter


Plon­send in de slaap

Zwevende tent Dingdener Heide
Op de Dingdener Heide kunnen natuurliefhebbers van half april tot half september in een hangende tent direct aan het meer overnachten. Een touwladder leidt naar het gezellige slaapkamp midden in de natuur. Zo romantisch.
dingdener-heide.de

Anna Fleuth
Deze gezellige camping ligt middenin de natuur, direct langs de rivier Issumer Fleuth, en zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. De kleine rivier heeft zijn bron bij Issum en is de leefruimte voor tal van verschillende dieren en planten. Op de familiare camping leren de bezoekers de schoonheid van de Niederrhein kennen - pak de fiets en ontdek al fietsend het landschap.
www.anna-fleuth.de

Vikingervat bij het Freizeitpark Wisseler See
Zonsopgang bij het meer, wonen in een Vikingervat of glamping in het vogelnest - het Freizeitpark Wisseler See langs de Niederrhein biedt voor iedereen de juiste belevenis. Een vakantie in het Vikingerdorp is iets heel bijzonders: De slaapvaten heten hier Ilvy, Snoerre, Halver en natuurlijk Wicki.
www.wisseler-see.de

Pod und Troll auf dem Campingpark Kerstgenshof, © Campingpark Kerstgenshof

Neem een duik in een an­de­re we­reld


Auen­land & sa­fa­ri­park

Kamperen onder een dak, Bonn
Zo is kamperen ook leuk als het voortdurend regent: In het BaseCamp Young Hostel in Bonn staan de caravans namelijk in een voormalige loods. Je hebt de keuze uit 16 retro-caravans, waaronder een kitscherig-roze caravan, een hippie-caravan, een Trabant of een US-Airstream. In 2014 werd het bijzondere concept onderscheiden met de Deutsche Tourismuspreis.
www.basecamp-bonn.de

Vakantie in het ooiengebied, Sonsbeck
Langs de Niederrhein kunnen camper zich een beetje voelen als een Hobbit. Op de camping Kerstgenshof vind je zogenaamde Pods en kleine huisjes die op heksenhuisjes lijken, de “Trolls”. De hutten bieden weliswaar niet veel plaats, maar zijn des te gezelliger.
www.kerstgenshof.de

Safari time-out
Mogli-lodge, Yakari-lodge of Shirkan-lodge - in het Campingpark Heidewald in het Münsterland beleef je avonturen in de natuur, zonder comfort te hoeven missen. In de goed uitgeruste safari-tenten voelen campers zich alsof ze op vakantie zijn in Afrika, maar dan middenin het Münsterland.  
www.campingpark-heidewald.de

Kahler Asten Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Ex­treem hoog, ex­treem ont­span­nen, ex­treem per­soon­lijk


Sla­pen in su­per­la­tie­ven

Erholungspark Wehlingsheide
Wat vind je van wellness-camping? In het Erholungspark Wehlingsheide is een sauna-tuin met wellness-bereik en een vijver met zandstrand. Wie liever alleen wil zweten, kan een luxueuze bungalow met eigen sauna huren. Extreem ontspannen.
www.wehlingsheide.de

Trekking in de winter 
In de winter heeft kamperen zijn eigen bijzondere charme: De natuur is in winterslaap en straalt een heel bijzondere rust uit. Bij een wintertrektocht in het Hochsauerland gaat men door de witte bergwereld met de tent op de rug en sneeuwschoenen onder de voeten. In Winterberg bieden de campings die ook in het koude seizoen open zijn, een warme douche en wat gastronomische versterking. 
www.winterberg.de

Zelt zuhause
Het is extreem persoonlijk, de eigen tent gewoon in de tuin van een buurman of op de boerderij van de dichtstbijzijnde boer neer te zetten. Of er in de omgeving nog vrije plekken zijn voor de eigen tent, de VW-bus of de caravan, zie je op het platform 'Zelt zuhause'.
www.zeltzuhause.de

  • Vele woonwagens bij Basecamp in Bonn, © BaseCamp Young Hostel Bonn
    Freies Zelten in der Eifeler Landschaft, © Andreas Rüther
    Inpakken op de trekkingplaats in Hallenberg-Hesborn, © Sauerland Tourismus, Jonas Dülberg
  • Uplandsteig Sauerland, © Trekkingpark Sauerland Fotograf phototravellers.de
    Natuurkamp Hohes Venn, © Naturpark Nordeifel e.V., Nils Nöll
    Außenansicht Pod Campingpark Kerstgenshof , © Campingpark Kerstgenshof

Nog meer ver­ras­sin­gen?

Hier zijn nog en­ke­le rei­sidee­ën.

Altijd op zoek naar unieke plekken en dol op iets bijzonders? Of het nu gaat om unieke restaurantervaringen, verrassende plekken voor fotoliefhebbers, wandelroutes met boerderijcafé-garantie of kamperen & glamping midden in de natuur – hier zijn meer reisideeën buiten de gebaande paden.