Eifel trekking natuurkamp, © Naturpark Nordeifel e.V., Nils Nöll

Bui­ten­ge­wo­ne cam­pings


Unie­ke na­tuur­be­le­ve­nis­sen of ex­clu­sief glam­ping

Naar buiten in de natuur, koken op een campingfornuisje, 's avonds de sterren tellen en 's morgens heel langzaam uit de knuffelig warme slaapzak kruipen of luxueus glamping in goed ingerichte Hobbit-huisjes, safari-lodges, in een wellness-bungalow of in een gezellige bouwkeet langs de rivier - de meest opvallende locaties en gekste slaapmogelijkheden vind je in onze top-tips voor buitengewone campings in Noordrijn-Westfalen.

Daktentdorp in het Ruhrgebied, © Dennis Brandt

Unie­ke na­tuur­be­le­ve­nis­sen


Kamperen in de openlucht, Eifel
In het Natuurpark Hohes Venn-Eifel zijn de eerste trekking-tentlocaties van Noordrijn-Westfalen te vinden. Dat betekent: Je bereikt ze alleen te voet tijdens het hiken en je mag je daarom op een nacht onder de sterrenhemel, ver weg van de bewoonde wereld en zijn geluiden, verheugen. Iedere tentplaats biedt plaats voor maximaal twee tenten.
www.trekking-eifel.de

Camp Hammer
Niet alleen middenin de natuur, namelijk in het Nationalpark Eifel, maar Camp Hammer is ook een synoniem voor de natuur. Een bijzonder highlight: Alle buitenlampen op de camping zijn naar beneden gericht en niet naar de hemel. De lampen op de camping gaan iedere nacht uit. Zo blijft de natuurlijke nachthemel behouden en kunnen campinggasten 's nachts een adembenemende sterrenhemel bewonderen, soms zelfs de melkweg.
www.camp-hammer.de

Overnachten als een schaapshoeder, Bad Wünnenberg en Bad Berleburg
Net zoals vroeger de herders op het veld sliepen, kunnen natuurliefhebbers tegenwoordig nog op de Sintfeld-Höhenweg in de buurt van het klooster Dalheim in het Teutoburgerwoud overnachten - in een origineel nagebouwde herderswagen, omgeven door velden en bossen.

Ook rondom Bad Berleburg is het mogelijk in een herderswagen te overnachten - gasten kunnen hier niet met de auto terecht, want de bouwketen staan verdeeld in de natuur en zijn binnen één à twee uur wandelen te bereiken. De natuurbelevenis wordt perfect door diverse thema's: Gasten kunnen bijvoorbeeld overnachten te midden van de wisent-wildernis of in de herfst op de veranda van de herderswagen met een kopje thee luisteren naar de paartijd en het burlen van de herten.
 www.eventwandern-heidi-dickel.de

Glamping in Naturpott
In Naturpott Borkenberge in het Ruhrgebied heeft men keuze te over: Ofwel helemaal één met de natuur overnachten in het kampeerbos of lekker comfortabel in een van de glampingtenten. Het maakt niet uit wat men beslist, in Naturpott kan men eerst eens diep inademen en een volstrekt ongecompliceerde kampeervakantie beleven. Wat versterking voor de maag vindt men bij "Futtern wie bei Vattern" en op het Zechturm-speelplein en in het natuurbad kunnen de kinderen zich uitleven.
www.naturpott-borkenberge.de

Romantiek in daktentdorp
Isolement, puur natuur en de flair van het wildkamperen – en toch een beetje luxe? In het tentdakdorp in Borkenberge slaapt men op camping Naturpott, maar toch op een open plek midden in een klein, toverachtig stukje bos, op bijna zwevende daktentplatforms. Daarbij komen kampvuurromantiek en een blik op de sterrenhemel over het Ruhrgebied.
www.dachzelt-dorf.com

Rothirsch Brunftrudel im Wildwald Vosswinkel, © Karl-Heinz Volkmar

Te gast bij die­ren


Knuffelen met koeien in het Bergisches Land
Middenin het Bergisches Land leven de zwartbonte Isabella en de bruine Valentino met hun kudde op een weide. Op het eerste oog zien ze er niet echt uit als knuffels, maar ze genieten toch van iedere streling. Heel voorzichtig kunnen bezoekers naast de koeien gaan liggen, hun grote hoofd aaien en tot rust komen. 's Avonds ga je dan midden op de weide slapen - hier ligt de kudde ook al in het gras. 's Morgens kun je ontbijten in het Kräutercafé (kruidencafé) bij de Kuhkuschelhof.
www.sleeperoo.de

Bauwagen in Mülheim an der Ruhr, © Tourismus NRW e.V.

Langs het wa­ter


Anna Fleuth
Deze gezellige camping ligt middenin de natuur, direct langs de rivier Issumer Fleuth, en zorgt ervoor dat je helemaal tot rust komt. De kleine rivier heeft zijn bron bij Issum en is de leefruimte voor tal van verschillende dieren en planten. Op de familiare camping leren de bezoekers de schoonheid van de Niederrhein kennen - pak de fiets en ontdek al fietsend het landschap.
www.anna-fleuth.de

Slapen in een bouwkeet langs de rivier, Mülheim an der Ruhr
In vier rood-witte, liefdevol gerestaureerde en ingerichte bouwketen kun je direct langs de oever van de Ruhr in Mülheim ook overdag heerlijk wegdromen. In twee grote bouwketen, compleet ingericht met een kleine keuken en voorzien van een verwarming, kunnen families terecht. In twee kleinere keten kunnen paren of individuen in het zomerseizoen van april tot en met oktober een ontspannen ontsnapping uit het alledaagse leven nemen.
www.kanu-kettwig.de

Vikingervat bij het Freizeitpark Wisseler See
Zonsopgang bij het meer, wonen in een Vikingervat of glamping in het vogelnest - het Freizeitpark Wisseler See langs de Niederrhein biedt voor iedereen de juiste belevenis. Een vakantie in het Vikingerdorp is iets heel bijzonders: De slaapvaten heten hier Ilvy, Snoerre, Halver en natuurlijk Wicki.
www.wisseler-see.de

Pod und Troll auf dem Campingpark Kerstgenshof, © Campingpark Kerstgenshof

Neem een duik in een an­de­re we­reld


Kamperen onder een dak, Bonn
Zo is kamperen ook leuk als het voortdurend regent: In het BaseCamp Young Hostel in Bonn staan de caravans namelijk in een voormalige loods. Je hebt de keuze uit 16 retro-caravans, waaronder een kitscherig-roze caravan, een hippie-caravan, een Trabant of een US-Airstream. In 2014 werd het bijzondere concept onderscheiden met de Deutsche Tourismuspreis.
www.basecamp-bonn.de

Vakantie in het ooiengebied, Sonsbeck
Langs de Niederrhein kunnen camper zich een beetje voelen als een Hobbit. Op de camping Kerstgenshof vind je zogenaamde Pods en kleine huisjes die op heksenhuisjes lijken, de “Trolls”. De hutten bieden weliswaar niet veel plaats, maar zijn des te gezelliger.
www.kerstgenshof.de

Safari time-out
Mogli-lodge, Yakari-lodge of Shirkan-lodge - in het Campingpark Heidewald in het Münsterland beleef je avonturen in de natuur, zonder comfort te hoeven missen. In de goed uitgeruste safari-tenten voelen campers zich alsof ze op vakantie zijn in Afrika, maar dan middenin het Münsterland.  
www.campingpark-heidewald.de

Kahler Asten Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Ex­treem hoog, ex­treem ont­span­nen, ex­treem per­soon­lijk


Erholungspark Wehlingsheide
Wat vind je van wellness-camping? In het Erholungspark Wehlingsheide is een sauna-tuin met wellness-bereik en een vijver met zandstrand. Wie liever alleen wil zweten, kan een luxueuze bungalow met eigen sauna huren. Extreem ontspannen.
www.wehlingsheide.de

Weerstation Kahler Asten
Het uitkijkpunt van de Kahler Asten in het Sauerland ligt op een hoogte van 862 meter en is een bijzonder luchtige slaapplek. De sterrenhemel, de laatste zonnestralen of een adembenemende zonsopgang - hierboven heb je een uniek uitzicht en kun je de fauna observeren.
www.winterberg.de

Zelt zuhause
Het is extreem persoonlijk, de eigen tent gewoon in de tuin van een buurman of op de boerderij van de dichtstbijzijnde boer neer te zetten. Of er in de omgeving nog vrije plekken zijn voor de eigen tent, de VW-bus of de caravan, zie je op het platform 'Zelt zuhause'.
www.zeltzuhause.de

  • Vele woonwagens bij Basecamp in Bonn, © BaseCamp Young Hostel Bonn
    Freies Zelten in der Eifeler Landschaft, © Andreas Rüther
    Bauwagen in Mülheim an der Ruhr, © Tourismus NRW e.V.
  • Uplandsteig Sauerland, © Trekkingpark Sauerland Fotograf phototravellers.de
    Natuurkamp Hohes Venn, © Naturpark Nordeifel e.V., Nils Nöll
    Außenansicht Pod Campingpark Kerstgenshof , © Campingpark Kerstgenshof