©
Peter-August-Böckstiegel Haus in Werther, © Tourismus NRW e.V.

Cultuurland NRW


Kunst-highlights en verborgen schatten afgelegen van de grote steden

Noordrijn-Westfalen is een schatkist boordevol culturele reisdoelen. Wie een greep doet, vindt inspirerende huizen van kunstenaars, indrukwekkende museumarchitectuur en roerende ambachtelijke geschiedenis. Ga op stap naar een culturele streek en geniet van de stilte in de kloostertuin, het grandioze uitzicht van de kasteeltorens en de inzicht in kunst met een blijvende waarde. Aangevuld door het passende kaderprogramma vind je hier kant-en-klare cultuurpakketjes voor jouw bezoek in het cultuurland Noordrijn-Westfalen.

Dekorationen bürgerllicher Wohnkultur aus längst vergangenen Zeiten, © Tourismus NRW e.V.

Couven Museum van de Route Charlemagne

Grootse manier van leven, wooncultuur en chocolade

De 'Adler-Apotheke' in Aken geldt als een van de pioniers van de zoetwarenproductie in Duitsland. Een chocolatier produceerde in het huis aan de Hühnermarkt in 1857 de eerste reep chocolade. Het was een luxe voor die tijd! Tegenwoordig is 'Haus Monheim' de thuisbasis voor het Couven-Museum, dat een kijkje geeft in de manier van leven van de grootburgers van de Rococo, de Napoleonistische heerschappij tot en met de Biedermeier-tijd.

lees meer
Das Museum für Gegenwartskunst Siegen zeigt die Videoinstallation von Diane Thater, © MGK Siegen, Foto: Christian Wickler

Museum für Gegenwartskunst Siegen

Schilderijen en meer

De geboortestad van de belangrijke barokschilder Peter Paul Rubens gaat mee met zijn tijd. Het Museum für Gegenwartskunst Siegen wijdt zich aan de huidige positie van de kunst van schilderijen en fotografie en video tot en met ruimtelijke- en tijdgerelateerde installaties. Dankzij de privéverzameling Lambrecht-Schadeberg hebben bovendien kunstenaars zoals Sigmar Polke, Lucian Freud en Emil Schumacher een tweede thuis gevonden in het Siegerland.

lees meer
Ausblick auf das alte Dorf, © Foto Sabine König

Bergisches Freilichtmuseum Lindlar

De wereld van de bevolking van het Bergisches Land anno 1900

Landleven anno 1900: Het Bergisches Freilichtmuseum nodigt u uit, een reis te maken naar de afgelopen eeuw. Authentieke gebouwen, tuinen en velden brengen het boerenleven dichtbij.

lees meer
Lange war Burg Altena eine Ruine. Dann entschied Kaiser Wilhelm II. den Streit: er ließ die Burg im historisierenden Stil wieder aufbauen, © Tourismus NRW e.V.

Burg Altena

Ridderromantiek en herberg

Burg Altena is één van de mooiste hooggelegen burchten van Duitsland. Gebouwd in de 12e eeuw, steekt hij hoog uit boven de draadtrekkerstad in het Märkische Sauerland. Hij verwierf internationale bekendheid door de eerste permanente jeugdherberg, die werd opgericht door Richard Schirrmann in 1914 en dat tegenwoordig als Museum Weltjugendherberge nog in originele toestand kan worden bewonderd.

lees meer
Aussenansicht Burg Hülshoff, Havixbeck, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.

Burg Hülshoff

Pittoresk waterkasteel verandert in het Center for Literature

Reeds sinds twee eeuwen is het geboortehuis van de dichteres Annette von Droste-Hülshoff (1797-1848) toneel van uitstekende poëtische kunst en scherpzinnige reflectie op de wereld. In de komende jaren wordt het waterkasteel in Havixbeck in het Münsterland veranderd in een 'Zukunftsort Literatur' (toekomstplaats voor de literatuur).

lees meer
Die Skulptur "Der Schritt" von Künstler Amir Sharon vor dem Deutschen Klingenmuseum Solingen, © Tourismus NRW e.V.

Deutsches Klingenmuseum Solingen

Alle soorten snijdapparatuur

Oorspronkelijk opgericht als regionaal-historisch museum, heeft het Klingenmuseum in Solingen tegenwoordig een internationaal vermaarde verzameling van blanke wapens, bestek, messen en alle soorten snijdapparatuur.

lees meer
bestimmung-herrenmensch-wsp-01-vogelsang-ip-roman-hoevel, © Roman Hövel

Forum Vogelsang IP

Geschiedenis ervaren. Natuur beleven. Toekomst vormgeven.

Met de Ordensburg Vogelsang hoog boven het nationaal park Eifel demonstreerden de nationaalsocialisten ooit hun zelfgenoegzaamheid en minachting voor de mensheid. Tegenwoordig is het terrein een 'Internationale plek (IP) voor tolerantie, diversiteit een een vredig samenleven'. Een plek waar geschiedenis ervaren, natuur beleefd en toekomst vormgegeven wordt.

lees meer
Ein besonderes Museum: hier in der Gesenkschmiede wird noch produziert, © Tourismus NRW e.V.

Gesenkschmiede Hendrichs

Werkplaats voor de wereld

Solingen was ooit de 'Werkplaats voor de wereld'. Alle soorten messenmakerswerk werden in de 19e eeuw uit de stad in het Bergisches Land geleverd naar de hele wereld. Tot de grootste matrijssmeden behoorde de in 1886 opgerichtte firma Hendrichs, wat nog compleet behouden is gebleven als LVR-Industriemuseum.

lees meer
Eigentlich eine zu groß geratene Villa: Schloss Drachenburg in Königswinter, © Tourismus NRW e.V.

Kasteel Drachenburg

Romantiek langs de Rijn

Met de tandradspoorweg gaat het steil bergop. Van de Drachenfels bij Königswinter, de meest 'beklommen' berg van Duitsland, heb je een groots uitzicht op de Rijn. Al halverwege is een stop bij kasteel Drachenburg de moeite waard.

lees meer
Die Barockbrücke, heute auch Hochzeitsbrücke genannt, ist im Park von Schloss Dyck ein beliebtes Fotomotiv., © Tourismus NRW e.V.

Kasteel Dyck

Geïnspireerd door Engeland en omgeven van water

Het park met zijn oude bomen ziet er nog net zo uit als in de 19de eeuw. Gelijkertijd is kasteel Dyck ook het internationale centrum voor tuinkunst met zijn nieuwe ontwikkelingen...

lees meer
Meer elementen laden

Een ogenblik a.u.b.

Meer lijstelementen worden geladen

Ontdek jouw cultureel reisland NRW!

Mies van der Rohe, Verseidag, Krefeld, © Mies van der Rohe Business Park 2018
©

Bauhaus

Das Dach der Bundeskunsthalle in Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler.jpg
©

Musea

Blick aus dem Audienzsaal Schloss Augustusburg, © André Menne, Peter Wieler
©

UNESCO-werelderfgoed

Zeche Zollverein aus der Luft, © Jochen Tack  Stiftung Zollverein
©

Industrieecultuur

Schloss Dyck in Jüchen, © Tourismus NRW e.V.
©

Kastelen

Skulpturen im Park des Wasserschloss Nordkirchen, © Foto Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
©

Parken en tuinen

Zeltstadt KulturPur in Hilchenbach-Lützel, © KulturBüro! Siegen-Wittgenstein
©

Festivals