Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

Pa­ra­dij­zen voor dier en mens

In de 12 na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len kan de schoon­heid van de na­tuur van dicht­bij wor­den ont­dekt. Veel bui­ten­ge­wo­ne en be­dreig­de die­ren en plan­ten heb­ben hier hun ha­bi­tat ge­von­den.

Niet alleen in het Nationalpark Eifel, het enige Nationalpark in Noordrijn-Westfalen, kunnen bezoekers de natuur van dichtbij beleven. Ook in de 12 natuurparken in de deelstaat hebben zich unieke biosferen ontwikkeld, want de parken bestaan hoofdzakelijk uit landschaps- en natuurreservaten.

Vele bedreigde en deels nagenoeg uitgestorven dieren- en plantensoorten hebben zich daarom hierheen teruggetrokken en met een beetje geluk kunnen voorbijgangers zelfs zeldzame of buitengewone exemplaren zoals de vuursalamender, moeflons of zwarte ooievaren observeren.

Unieke natuurparken

Ieder natuurpark in de deelstaat heeft daarbij zijn bijzonderheden. Zo is het Duits-Belgische Natuurpark Hohes Venn-Eifel een voor Europa uniek hoogveen-gebied. Bezoekers kunnen de Eifeler natuur hier op verschillende manieren benaderen, bijvoorbeeld tijdens een toer over de paden of onderaards in één van de bezoekersmijnen.

Ook het Natuurpark Schwalm-Nette is een grensoverschrijdend project, echter aan de Duits-Nederlandse grens. In het stedendriehoek tussen Mönchengladbach aan de Niederrhein, Venlo en Roermond vinden bezoekers heiden met jeneverbessen, meren, die zijn ontstaan door het turfsteken, maar natuurlijk ook de naamgevende rivieren van het natuurpark.

Park met wilde paarden

Sterren van het Natuurpark Hohe Mark zijn de Dülmener wilde paarden, de enige kudde wilde paarden, die nog op het Europese continent leeft. Maar ook voor het observeren van de brandende heide of de vogels aan de Silbersee II is een bezoekje aan het Münsterland de moeite waard.

Ook het Natuurpark Dümmer, dat in het Noord-Oostelijke puntje van Noordrijn-Westfalen, in het Teutoburgerwoud en in Nedersaksen ligt, is een habitat voor talrijke planten en dieren. Hier broeden onder andere kraanvogels en pijlstaarteenden hebben het meer- en veenlandschap als winterverblijf uitgekozen.

www.duemmer.de

Zoutoplossingen, veen en helend water

Het Natuurpark Teutoburgerwoud/Eggegebergte is ook bekend als “Genezende tuin van Duitsland”, omdat hier een unieke dichtheid aan natuurlijke genezende middelen zoals zoutoplossingen, veen of helend water te vinden is. Uniek zijn ook de “Externsteine” evenals de vulkaan Desenberg, de meest noordelijke vulkaan van Duitsland.

www.naturpark-teutoburgerwald.de

In het natuur- en geopark Terra Vita, dat zich uitstrekt over het Noorden van Noordrijn-Westfalen en het Zuiden van Nedersaksen, kan 300 miljoen jaar geschiedenis van de aarde worden beleefd. Hier vinden de bezoekers onder andere grote steengraven, sporen van dinosauriërs en zwerfkeien uit de ijstijd.

www.naturpark-terravita.de

Het jongste natuurpark in Noordrijn-Westfalen

Het jongste en grootste natuurpark in Noordrijn-Westfalen is het Natuurpark Sauerland-Rothaargebirge. Het is pas in 2015 ontstaan uit de natuurparken Homert, Rothaargebirge en Ebbegebirge. In het Noorden van het natuurpark behoren het Rotsenmeer bij Hemer en de Balver grot, de grootste cultuurgrot van Duitsland, tot de hoofdattracties. In sneeuwrijke winters kan hier ook worden geskied.

www.naturpark-sauerland-rothaargebirge.de

Een grotere kans op sneeuw is echter het gebied rondom Winterberg, dat in het Rothaargebirge ligt. Maar ook als er geen sneeuw ligt; een bezoekje is alleen al vanwege het gezonde klimaat op de hoogtes van het Sauerland en Siegerland-Wittgenstein de moeite waard.

Natuurbelevenis in het Sauerland

Het Ebbegebirge in het Sauerland wordt vooral gekenmerkt door de vele stuwdammen. Reeds enkele eeuwen geleden veranderde het gebied in het westen van het Sauerland in een centrum van ijsproductie. Desalniettemin is de charme van een agrarisch cultuurlandschap tot op heden verregaand bewaard gebleven; en de stuwdammen dragen er trouwens toe bij, dat deze regio een populair vrijetijds- en recreatiegebied is geworden. In het Natuurpark Diemelsee kun je enkele van de hoogste bergen van het Sauerland aantreffen. Hier heeft rood wild en schuwe vaalwild zijn plekje gevonden. In de nazomer verandert de heide het landschap in een prachtige bloemenzee.

www.diemelsee.de

Natuurparken in de buurt van steden

Deels liggen de natuurparken van de deelstaat ook in de directe omgeving van grotere steden, zoals het Natuurpark Rheinland direct voor de poorten van Keulen en Bonn ligt. Het natuurpark weet te overtuigen door een ongelooflijke diversiteit van meren, bossen, uiterwaarden en heuvelachtige vulkaanlandschappen, waar kleine dorpjes zich tussen hebben gevleid.

Op een niet al te grote afstand ligt ook het Natuurpark Siebengebirge, wat trouwens het eerste natuurpark van Noordrijn-Westfalen is. Met zijn kloofachtige dalen,dicht beboste bergtoppen, ruwe rotsen en natuurlijk het onvergelijkbare uitzicht over de Rijn weet het schilders, dichters maar ook reizenden al eeuwenlang te bekoren.

Bossen en dammen

De bergen van het Bergische Land zijn ook dicht bebost. Het Natuurpark Bergisches Land wordt naast de heuvels vooral door de meren en stuwdammen bepaald, die reeds eeuwen geleden werden gebruikt voor de aandrijving van commerciële machines en ook tegenwoordig nog belangrijke opgaven als drinkwaterleverancier of locaties ter ontspanning bieden.

www.naturparkbergischesland.de

Ook de Möhnesee is populair bij dagjesmensen. Hij bevind zich midden in het Natuurpark Arnsberger Wald. Maar niet alleen mensen weten deze plaats te waarderen; het meer is ook een echt paradijs voor watervogels. Wie het complete natuurpark wil leren kennen, kan het beste de Sauerland-Waldroute nemen. Deze loopt 240 kilometer dwars door het complete gebied.

www.naturpark-arnsberger-wald.de

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer