©
Weite Blicke auf das Münsterland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
©
Schloss Nordkirchen im Münsterland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
©
Reiten in der Münsterländer Parklandschaft, © Matthias Duschner

Münsterland


De fiets en paardenregio van Noordrijn-Westfalen

Fietsroutes brengen u op een vlakke weg naar kastelen en parken. In Warendorf en Dülmen maken de harten van paardenliefhebbers een sprongetje.

Het Münsterland staat bekend als parklandschap en paardenregio van Noordrijn-Westfalen, maar ook op de fiets kan men hier mooie en ontspannen vakantiedagen doorbrengen. Bijzonder populair bij de fietsers is de regio rondom Münster: Honderden kilometers aan fietsroutes slingeren door de wijde en vlakke landschappen. Diens idylle wordt opgeluisterd door talrijke kastelen, burchten en bijbehorende parken en kasteeltuinen.

Als “Koningin van de Duitse fietsroutes” geldt de 100 Schlösser Route, die de schoonheid en de historische bouwwerken verbindt met de interessante natuur. Bijzonder interessant is de natuur rondom het Münsterland bij het Zwillbrocker Venn, een natuurreservaat, waar zich wilde flamingo's hebben gevestigd. Ook hier komen de bezoekers idealiter met de fiets, door de Flamingo-Route te nemen. Het Münsterland is ook daarom als fietsland bekend en geliefd, omdat de fietsroutes verdeeld zijn in een uniform ruitjesnetwerk. Zo kunnen hobbyfietsers bijvoorbeeld de Flamingo-Route, die in totaal meer dan 450 kilometer telt, verdelen in comfortabele dagelijkse routes of korte etappes.

Paardenregio Münsterland

Naast de fietsers komen ook alle vrienden van de paardensport aan hun trekken in het Münsterland. Het Münsterland wordt vooral door de stoeterij van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die is gevestigd in Warendorf, tot een ware paardenregio. Stoeterijen in de gehele regio fokken met de Warendorfer fokhengsten extreem succesvolle, moderne sportpaarden voor de internationale ruitersport. Bij bezoekers zijn de Warendorfer Hengstparade en de Symphonie der Hengste erg geliefd. Hierbij laten de Warendorfer hengsten hun schoonheid en kunnen zien.

In de paardenregio Münsterland vindt men ook nog andere vierbeners die als publieke lievelingen gelden, maar niet aan een sport deelnemen, in plaats daarvan midden in de natuur leven: In het Naturpark Hohe Mark Westmünsterland leven bijna 400 wilde paarden, die er grotendeels zonder toedoen van de mens overleven. Bezoekermagneet is de jaarlijkse Wildpferdefang, waarbij de kudde van de Wildpferdebahn in de Dülmener Merfelder Bruch worden gedreven, zodat de éénjarigen hengsten gevangen kunnen worden.

Historische stadscentra

Midden in de parklandschappen en tussen de ongerepte bos- en vengebieden van het Münsterland komt de bezoeker terecht bij kleine steden met een historisch centrum, die ieder een bijzondere charme hebben. De grootste stad van de regio is Münster. In de stad met een grote geschiedenis zijn er twee keer zoveel fietsen als inwoners, wat er zeker toe heeft bijgedragen, dat de stad in 2004 de titel “Meest leefbare stad ter wereld” heeft ontvangen. De vele groene gebieden en de Aasee, het oude centrum met de Dom en Prinzipalmarkt evenals het prins-bisschoppelijke kasteel  maken van de universiteitsstad een net zo schilderachtige als leefbare omgeving. Ver buiten de grenzen van Münsterland is het kunstmuseum Pablo Picasso bekend. Het is het eerste en enige Picasso-museum in Duitsland en heeft bijna het complete lithografische oeuvre van de kunstenaar in zijn bezit.

Meer ideeën voor dagjes uit voor het Münsterland vindt u in de familietips.

www.muensterland-tourismus.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Münster Osnabrück Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Wasserburg Schloss Anholt im Münsterland, © Andreas Lechtape
Schloss Raesfeld im Münsterland, © Münsterland e.V.
Reiten in der Münsterländer Parklandschaft, © Matthias Duschner
Ein typischer Baunerhof im Münsterland, © Oliver Franke, Tourismus NRW e.V.
Das Stadtschloss am Abend, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Das Kuhviertel in MÜnster, © Ralf Emmerich
Blick auf die St. Lambertikirche, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Ansicht auf das Historische Rathaus, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto