Münsterland


De fiets en paardenregio van Noordrijn-Westfalen

Fietsroutes brengen u op een vlakke weg naar kastelen en parken. In Warendorf en Dülmen maken de harten van paardenliefhebbers een sprongetje.

Het Münsterland staat bekend als parklandschap en paardenregio van Noordrijn-Westfalen, maar ook op de fiets kan men hier mooie en ontspannen vakantiedagen doorbrengen. Bijzonder populair bij de fietsers is de regio rondom Münster: Honderden kilometers aan fietsroutes slingeren door de wijde en vlakke landschappen. Diens idylle wordt opgeluisterd door talrijke kastelen, burchten en bijbehorende parken en kasteeltuinen.

Als “Koningin van de Duitse fietsroutes” geldt de 100 Schlösser Route, die de schoonheid en de historische bouwwerken verbindt met de interessante natuur. Bijzonder interessant is de natuur rondom het Münsterland bij het Zwillbrocker Venn, een natuurreservaat, waar zich wilde flamingo's hebben gevestigd. Ook hier komen de bezoekers idealiter met de fiets, door de Flamingo-Route te nemen. Het Münsterland is ook daarom als fietsland bekend en geliefd, omdat de fietsroutes verdeeld zijn in een uniform ruitjesnetwerk. Zo kunnen hobbyfietsers bijvoorbeeld de Flamingo-Route, die in totaal meer dan 450 kilometer telt, verdelen in comfortabele dagelijkse routes of korte etappes.

Paardenregio Münsterland

Naast de fietsers komen ook alle vrienden van de paardensport aan hun trekken in het Münsterland. Het Münsterland wordt vooral door de stoeterij van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die is gevestigd in Warendorf, tot een ware paardenregio. Stoeterijen in de gehele regio fokken met de Warendorfer fokhengsten extreem succesvolle, moderne sportpaarden voor de internationale ruitersport. Bij bezoekers zijn de Warendorfer Hengstparade en de Symphonie der Hengste erg geliefd. Hierbij laten de Warendorfer hengsten hun schoonheid en kunnen zien.

In de paardenregio Münsterland vindt men ook nog andere vierbeners die als publieke lievelingen gelden, maar niet aan een sport deelnemen, in plaats daarvan midden in de natuur leven: In het Naturpark Hohe Mark Westmünsterland leven bijna 400 wilde paarden, die er grotendeels zonder toedoen van de mens overleven. Bezoekermagneet is de jaarlijkse Wildpferdefang, waarbij de kudde van de Wildpferdebahn in de Dülmener Merfelder Bruch worden gedreven, zodat de éénjarigen hengsten gevangen kunnen worden.

Historische stadscentra

Midden in de parklandschappen en tussen de ongerepte bos- en vengebieden van het Münsterland komt de bezoeker terecht bij kleine steden met een historisch centrum, die ieder een bijzondere charme hebben. De grootste stad van de regio is Münster. In de stad met een grote geschiedenis zijn er twee keer zoveel fietsen als inwoners, wat er zeker toe heeft bijgedragen, dat de stad in 2004 de titel “Meest leefbare stad ter wereld” heeft ontvangen. De vele groene gebieden en de Aasee, het oude centrum met de Dom en Prinzipalmarkt evenals het prins-bisschoppelijke kasteel  maken van de universiteitsstad een net zo schilderachtige als leefbare omgeving. Ver buiten de grenzen van Münsterland is het kunstmuseum Pablo Picasso bekend. Het is het eerste en enige Picasso-museum in Duitsland en heeft bijna het complete lithografische oeuvre van de kunstenaar in zijn bezit.

Meer ideeën voor dagjes uit voor het Münsterland vindt u in de familietips.

www.muensterland-tourismus.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig naar Münster Osnabrück Airport

Heenreis met het vliegtuig naar andere luchthavens

Kaart van NRW

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Das Stadtschloss am Abend, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Das Kuhviertel in MÜnster, © Ralf Emmerich
Blick auf die St. Lambertikirche, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
Ansicht auf das Historische Rathaus, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Bezienswaardigheden Münsterland

Sluiten
© Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Paleis Nordkirchen

Het Versailles van Noordrijn-Westfalen

Het park behoort tot de mooiste tuinen van Europa, samen met het prachtige paleis wordt het geheel in Münsterland ook wel het “Westfaals Versailles” genoemd.

lees meer
Galerie im Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, © Joachim Busch

Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Het enige Picasso-museum in Duitsland

Het enige Picasso-museum in Duitsland mag zich volledig noemen: Het heeft nagenoeg het complete lithografische oeuvre van de wereldberoemde Spaanse kunstenaar in zijn bezit.

lees meer
Fahrradfahrer vor dem Schloss Anholt, © Thorsten Brönner, www.thorstenbroenner.de

Slot Anholt

Een waterkasteel in het Münsterland

Het voormalige kasteel is één van de mooiste waterkastelen in het Münsterland. Binnen in het kasteel treft men fantastische kunst aan; buiten is een wandeling door het barokke park een echte aanrader.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Münsterland

Sluiten
© Uwe Völkner - Fotoagentur FOX

Op weg naar de apostel Jakobus

Op historische pelgrimsroutes door het Münsterland

Reeds eeuwen geleden doorkruisten bedevaartgangers op hun weg naar Santiago de Compostella het huidige Noordrijn-Westfalen. Één van de historische routes loopt door het Münsterland.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Münsterland e.V.

100 Schlösser Route

Op een route van bijna 1000 km door het romantische Münsterland

Romantische burchten en indrukwekkende herenhuizen: Fietser beleven op de Münsterlandse 100 Schlösser Route de grote bouwkunst in Westfalen.

lees meer
© Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Hermannshöhen

Wandelen in het land van de Cheruskenvorst

Tegenwoordig vinden er geen slagen meer plaats op de Hermannshöhen. In plaats daarvan wordt er ontspannen gewandeld. Van het centrum van het Teutoburgerwoud uit krijgt u fantastisch mooie uitzichten te zien.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Münsterland e.V.

Europaradweg R1

Met de fiets dwars door Europa

Unesco-werelderfgoed, Hermannsdenkmal, flamingo's en mooie steden zoals Münster - De Europaradweg R1 verbindt vele Westfaalse highlights met elkaar.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Ralf Emmerich / Münster Marketing

Ontspannen fietsen in het Münsterland

Met de fiets op weg op “Pättkes” en in ruitjes

Fietsen volgens de getallen in het Münsterland: Het veelal vlakke fietspadennetwerk weet te overtuigen met eenvoudige bewegwijzering, gastronomische verzorging en tal van bezienswaardigheden.

lees meer

Töddenland-Radweg

Beleef de geschiedenis op de Töddenland-Radweg

Een fietsroute voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis: Deze rond lopende route gaat in de voetstappen van de Westfaalse kooplieden uit de 17de en 18de eeuw.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen