©
Burg Vischering, Münsterland, © Tourismus NRW e.V.

Mün­ster­land


Fiet­sen, paard­rij­den en 100 kas­te­len

Het Münsterland staat bekend als parklandschap en paardenregio van Noordrijn-Westfalen. Maar niet alleen te paard kan de regio verkend worden. Honderden kilometers aan fietsroutes slingeren door de wijde en vlakke landschappen; talrijke kastelen, burchten en de bijbehorende parken en kasteeltuinen dragen bij aan het idyllische karakter.

©
Wilde paarden, Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Een pa­ra­dijs voor fiet­sers en rui­ters

Het Münsterland is als fietsregio bekend en populair, omdat de fietstochten zijn onderverdeeld in een uniform honingraatnetwerk. Zo kunnen hobbyfietsers lange routes opdelen in ontspannen dagtochten of korte etappes. Highlights in de regio zijn de 100-Schlösser-route en de Flamingoroute. Deze voert naar het Zwillbrocker Veen, een beschermd natuurgebied waar wilde flamingo's leven.

Het Münsterland is vooral een echte paardenregio dankzij de stoeterij van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die is gevestigd in Warendorf. Bij bezoekers zijn de Parade van de Hengsten en de Symfonie van de Hengsten erg in trek. Hier laten de mooiste dieren hun capaciteiten zien. In de paardenregio Münsterland verblijven ook nog andere vierbenige publiekslievelingen, die niet bij sportevenementen aantreden, maar midden in de natuur leven. In het Naturpark Hohe Mark Westmünsterland leven bijna 400 wilde paarden min of meer zelfstandig. Een publiekstrekker is de jaarlijkse paardenvangst, waarbij de kudde van de paardenwildbaan wordt voortgedreven in de Merfelder Bruch bij Dülmen, zodat men de eenjarige hengsten kan vangen.

©
Blick auf das historische Rathaus in Münster., © Tourismus NRW e.V.

His­to­risch Mün­ster


Midden in de parklandschappen en tussen de ongerepte bos- en veengebieden van het Münsterland kunnen bezoekers door kleine stadjes met historische centra slenteren. De grootste stad van de regio is Münster. Hier zijn er twee keer zoveel fietsen als inwoners. Het vele groen en de Aasee, het oude centrum met de Dom en Prinzipalmarkt en het prins-bisschoppelijke kasteel maken de universiteitsstad tot een schilderachtige en leefbare omgeving.

 • ©
  St. Lamberti Münster aus Sicht des Prinzipalmarktes, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.
  ©
  Münsterland Reiten, © Matthias Duschner
  ©
  Burg Vischering im Münsterland, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Wildgehege Wildpferde auf der Wiese, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Schloss Nordkirchen im Münsterland, © Tourismus NRW e.V., Oliver Franke
  ©
  Münsterland Bauernhof, © Tourismus NRW e.V., Oliver Franke

Meer in­for­ma­tie

Nu ontdekken!

Martje Saljé Türmerin, © Ralph Sondermann, Tourismus NRW e.V.