©
Stimmungsvolle Landschaften auf den Hermannshöhen, © Teutoburger Wald Tourismus / A. Fischer
©
Am alten Rathaus, © Bielefeld Marketing GmbH
©
Ansicht auf die Externsteine, © Teutoburger Wald Tourismus OWL GmbH / Fotograf Andreas Hub

Teutoburgerwoud


Tussen thermen en het Hermannsdenkmal

Traditionele thermen en kuuroorden evenals uitstekende fietsroutes en wandelpaden: Een vakantie in het Teutoburgerwoud is bijzonder gezond en absoluut ontspannend.

Ven, mineralen en een frisse zeelucht - het Teutoburgerwoud gooit zicht in de strijd voor het welzijn van zijn bezoekers. Met zes door de overheid gecertificeerde thermen, een gezondheids-kuuroord, vier Kneipp-kuuroorden evenals tien luchtkuur- en vier ontspanningsoorden geldt de regio als “Gezondheidstuin van Duitsland”. Stimulerend voor de gezondheid hebben natuurlijk ook de talrijke fiets- en wandelroutes van het landschap van het middelgebergte, die tegelijkertijd vaak een kijkje op de geschiedenis van het Teutoburgerwoud mogelijk maken.

In Bad Salzuflen werkt bijvoorbeeld de genezende kracht van de zoutoplossing. De gradeerwerken, ooit werden ze gebruikt voor het winnen van zout, zorgen voor een zee-achtig klimaat in de stad. Tot 300.000 liter zoutwater stroomt dagelijks over de Schwarzdornwanden. De kracht van het ven kan men ontdekken in Bad Driburg en Bad Meinberg. Waardevolle plantendelen, die zich sinds meerdere eeuwen natuurlijk hebben ontleed, verlenen het zwavelven zijn daadkrachtige stoffen. In Bad Oeynhausen vindt men minerale bronnen: In de neoclassicistische wandelhal kunnen bezoekers van het uit een diepte van 600 meter gewonnen geneeskrachtige bronwater proeven.

Een proefje van de lange en bewegende geschiedenis vindt u overal in het Teutoburgerwoud: Zo herinnert het Hermannsdenkmal bij Detmold aan de Slag van de Cheruskenvorst Arminius, die in het jaar negen na Chr. het Romeinse legioen wist te bedwingen. Niet helemaal zo hoog, maar net zo bekend als bij Horn-Bad Meinberg gelegen Externsteine: Dertien zandsteen rotsen steken tot wel 40 meter hoog in de lucht. Katholieken hebben hier rond 1100 een culturele plek gecreëerd, een reliëfweergave van de kruisafname van Christus, geldt als Duitslands oudste, behouden gebleven steenschilderij. Het Unesco-werelderfgoed Schloss Corvey in het mooie vakwerkstadje Höxter, ooit een belangrijk klooster, is niet alleen een bezienswaardigheid van buitenaf. Binnenin bevindt zich met ongeveer 75.000 boeken in 15 zalen één van de belangrijkste privébibliotheken van Duitsland.

De omgeving van deze en andere historische plaatsen kunnen te voet of met de fiets worden verkend: De Weser-Radweg bijvoorbeeld, brengt u op zijn route van Höxter in de Rühler Schweiz direct voorbij aan Schloss Corvey. Een bijzondere attractie voor wandelaars zijn de uit de Hermannsweg en de Eggeweg bestaande Hermannshöhen, twee in elkaar overlopende paden over de bergtoppen, die voorbij lopen aan kastelen, burchten en ruïnes, het Hermannsdenkmal en de Externsteine door het middelgebergte.

Twee andere fietsroutes lopen zonder hellingen door de regio: De ongeveer 150 kilometer lange grensroute Teuto-Ems, die oude smokkelpaden en handelswegen door het Münsterland en het Teutoburgerwoud volgt, bekoort met zijn vlakke route die ideaal is voor families. En ook op de Emsradweg, die meer dan 375 kilometer van Hövelhof bij Paderborn door het Münsterland tot aan de monding van de Ems in de Noordzee volgt, hoeft men geen rekening te houden met noemenswaardige hellingen.

Onderweg komt de bezoeker voorbij aan steden, waar een langer verblijf zeker de moeite waard is: In Bielefeld bijvoorbeeld behoren de historische oude stadskern, de Kunsthalle en de nog steeds zichtbare Sparrenburg tot de bezienswaardigheden. Nog een blikvanger in de regio is het Museum Marta Herford: Het gebouw met zijn ronde vormen werd ontworpen door de Amerikaanse beroemde architect Frank O. Gehry. Paderborn biedt met de Kaiserpfalz, het historische stadhuis, de Dom en Schloss Neuhaus maar ook het Heinz Nixdorf MuseumsForum, het grootste computermuseum ter wereld, diverse gelegenheden voor een bezoek.

Heeft u honger gekregen? In het Westfalen Culinarium in Nieheim zijn gelijk vier musea gevestigd die zich aan de specialiteiten van de regio wijden: één met kaas, één met bier, één met ham en één met brood. De Deutsche Käsemarkt, die om de twee jaar plaatsvindt in de historische stadskern, is ver buiten de grenzen van het land bekend.

www.teutoburgerwald.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig

Kaart van NRW

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Die Externsteine in Horn-Bad Meinberg, © Teutoburger Wald Tourismus OWL GmbH / A. Hub
Grafenblick im Teutoburger Wald, © Teutoburger Wald Tourismus / Andreas Hub

Reisarrangementen Teutoburgerwoud

Sluiten
Wanderer am Viaduktweg, © Tourisktikzentrale Paderborner Land e.V. / R. Rohlfvanaf 101,00 €

Wandelen op de Viadukt Wanderweg

Büren – Touristikzentrale Paderborner Land e.V.

Wandelen langs de spoorweggeschiedenis. Voor treinliefhebbers geldt Altenbeken, aan de poort van het Eggegebergte, al lang als paradijs: steeds meer gasten komen hierheen om de spoorwegtraditie van deze plaats te ontdekken.

lees meer

Bezienwaardigheden Teutoburgerwoud

Sluiten
© Tourismus NRW e.V.

Unesco-werelderfgoed Corvey

Het eerste Unesco-werelderfgoed in Westfalen

Sinds 2014 heeft ook Westfalen zijn eerste Unesco-werelderfgoed: De voormalige benedictijnenabdij Corvey met de gelijknamige vergane kloosterstad mag deze titel met trots dragen.

lees meer
© Bielefeld Marketing GmbH

Sparrenburg Bielefeld

De meest bekende burcht in het Teutoburgerwoud

Beleef het Middeleeuwse avontuur en geniet van het heerlijke uitzicht: De Sparrenburg torent hoog uit boven Bielefeld en biedt een fantastisch uitzicht op het Teutoburgerwoud.

lees meer

Fiets- en Wandelroutes Teutoburgerwoud

Sluiten
© Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH

Hermannshöhen

Wandelen in het land van de Cheruskenvorst

Tegenwoordig vinden er geen slagen meer plaats op de Hermannshöhen. In plaats daarvan wordt er ontspannen gewandeld. Van het centrum van het Teutoburgerwoud uit krijgt u fantastisch mooie uitzichten te zien.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
een blik op canyon, © Rudolf Schubert

Teutoschleifen

Uitstapjes bij de Hermannsweg

Dorpen met vakwerkhuizen en ruwe rotsen, steile hellingen en fantastische uitzichten - een wandeling op de Teutoschleifen bij de Hermannsweg wordt alles behalve saai.

lees meer
© Gemeinde Extertal

Hansaweg

Tijdens het wandelen in het Teutoburgerwoud genieten van panorama's en zoutbronnen

Panorama-uitzicht, zoutbronnen en Marta Herford: De Hansaweg in het Teutoburgerwoud biedt wandelaars natuur, rust en culturele hoogtepunten.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Oude boom op de Hermannsweg, © OWL Marketing GmbH,S. Westermann

Hermannsweg

Een highlight onder de Duitse Höhenwegen

De Hermannsweg heeft rijkelijk mooie uitzichten te bieden. Het is niet voor niets dat dit wandelpad één van de mooiste hooggelegen wandelwegen in Duitsland is.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
wandelaar op Viadukt-Wanderweg, © Gemeinde Altenbeken

Viadukt-Wanderweg

De perfecte route voor treinfans

Hier staat het spoor centraal: Wie op de Viadukt-Wanderweg wandelt, wordt beloond met fantastische uitzichten op het indrukwekkende treintraject.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Touristikzentrale Paderborner Land e.V.

Paderborner-Land-Route

Heide en vogelreservaten, kloostercultuur en spoorviaduct

De route verbindt op een afstand van ruim 250 kilometer indrukwekkende natuur, belangrijke geschiedenis en uitstekende cultuur - meestal ver weg van de normale wegen.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
© Münsterland e.V.

Europaradweg R1

Met de fiets dwars door Europa

Unesco-werelderfgoed, Hermannsdenkmal, flamingo's en mooie steden zoals Münster - De Europaradweg R1 verbindt vele Westfaalse highlights met elkaar.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
Gipfelkreuz am Paderborner Höhenweg, © Tourist Information Paderborn, R. Rohlf

Paderborner Höhenweg

Majestueuze viaducten en fantastische uitzichten

Pest-kerkhof, majestueuze viaducten en fantastische uitzichten; de Paderborner Höhenweg heeft enkele verrassingen te bieden.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
twee mensen genieten van het landschap op Eggeweg, © Teutoburger Wald Tourismus

Eggeweg

Wandelpad voor natuurliefhebbers

Zo veel mooie uitzichten krijgen wandelaars niet al te vaak te zien: Op de kam van het Eggegebergte gaat het verder door het Teutoburgerwoud tot in het Sauerland.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer
dyllische wegen langs de rivier Weser-Radweg, © Peter Hübbe

Weser-Radweg

Langs de rivier door het Weserbergland tot aan de Noordzee

Op weg naar het noorden! Idyllische wegen langs de rivier en routes door het middelgebergte brengen de fietsers van het Weserbergland tot aan de Noordzee.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© Pixabay

Emsradweg

Met de fiets van de bron tot aan de Noordzee

Van de bron tot aan de monding: De Emsradweg brengt de fietsers door idyllische landschappen, voorbij aan steden, kastelen en bossen tot aan de zee.

Moeilijkheidsgraad: licht

lees meer
© J.A. Smith & I. Jansen

Kloster-Garten-Route

Een bezoek in de tuinen van Schloss Corvey & Co.

Met de fiets de Middeleeuwse schoonheden ontdekken: Te gast in de kloostertuinen van Schloss Corvey, het Rheder Weidenpalais en andere mysterieuze plekken.

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

lees meer

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen