©
Stimmungsvolle Landschaften auf den Hermannshöhen, © Teutoburger Wald Tourismus / A. Fischer
©
Am alten Rathaus, © Bielefeld Marketing GmbH
©
Ansicht auf die Externsteine, © Teutoburger Wald Tourismus OWL GmbH / Fotograf Andreas Hub
©
Ein Gradierwerk im Kurpark Bad Salzuflen im Teutoburger Wald., © Tourismus NRW Dominik Ketz

Teutoburgerwoud


Tussen thermen en het Hermannsdenkmal

Traditionele thermen en kuuroorden evenals uitstekende fietsroutes en wandelpaden: Een vakantie in het Teutoburgerwoud is bijzonder gezond en absoluut ontspannend.

Ven, mineralen en een frisse zeelucht - het Teutoburgerwoud gooit zicht in de strijd voor het welzijn van zijn bezoekers. Met zes door de overheid gecertificeerde thermen, een gezondheids-kuuroord, vier Kneipp-kuuroorden evenals tien luchtkuur- en vier ontspanningsoorden geldt de regio als “Gezondheidstuin van Duitsland”. Stimulerend voor de gezondheid hebben natuurlijk ook de talrijke fiets- en wandelroutes van het landschap van het middelgebergte, die tegelijkertijd vaak een kijkje op de geschiedenis van het Teutoburgerwoud mogelijk maken.

In Bad Salzuflen werkt bijvoorbeeld de genezende kracht van de zoutoplossing. De gradeerwerken, ooit werden ze gebruikt voor het winnen van zout, zorgen voor een zee-achtig klimaat in de stad. Tot 300.000 liter zoutwater stroomt dagelijks over de Schwarzdornwanden. De kracht van het ven kan men ontdekken in Bad Driburg en Bad Meinberg. Waardevolle plantendelen, die zich sinds meerdere eeuwen natuurlijk hebben ontleed, verlenen het zwavelven zijn daadkrachtige stoffen. In Bad Oeynhausen vindt men minerale bronnen: In de neoclassicistische wandelhal kunnen bezoekers van het uit een diepte van 600 meter gewonnen geneeskrachtige bronwater proeven.

Een proefje van de lange en bewegende geschiedenis vindt u overal in het Teutoburgerwoud: Zo herinnert het Hermannsdenkmal bij Detmold aan de Slag van de Cheruskenvorst Arminius, die in het jaar negen na Chr. het Romeinse legioen wist te bedwingen. Niet helemaal zo hoog, maar net zo bekend als bij Horn-Bad Meinberg gelegen Externsteine: Dertien zandsteen rotsen steken tot wel 40 meter hoog in de lucht. Katholieken hebben hier rond 1100 een culturele plek gecreëerd, een reliëfweergave van de kruisafname van Christus, geldt als Duitslands oudste, behouden gebleven steenschilderij. Het Unesco-werelderfgoed Schloss Corvey in het mooie vakwerkstadje Höxter, ooit een belangrijk klooster, is niet alleen een bezienswaardigheid van buitenaf. Binnenin bevindt zich met ongeveer 75.000 boeken in 15 zalen één van de belangrijkste privébibliotheken van Duitsland.

De omgeving van deze en andere historische plaatsen kunnen te voet of met de fiets worden verkend: De Weser-Radweg bijvoorbeeld, brengt u op zijn route van Höxter in de Rühler Schweiz direct voorbij aan Schloss Corvey. Een bijzondere attractie voor wandelaars zijn de uit de Hermannsweg en de Eggeweg bestaande Hermannshöhen, twee in elkaar overlopende paden over de bergtoppen, die voorbij lopen aan kastelen, burchten en ruïnes, het Hermannsdenkmal en de Externsteine door het middelgebergte.

Twee andere fietsroutes lopen zonder hellingen door de regio: De ongeveer 150 kilometer lange grensroute Teuto-Ems, die oude smokkelpaden en handelswegen door het Münsterland en het Teutoburgerwoud volgt, bekoort met zijn vlakke route die ideaal is voor families. En ook op de Emsradweg, die meer dan 375 kilometer van Hövelhof bij Paderborn door het Münsterland tot aan de monding van de Ems in de Noordzee volgt, hoeft men geen rekening te houden met noemenswaardige hellingen.

Onderweg komt de bezoeker voorbij aan steden, waar een langer verblijf zeker de moeite waard is: In Bielefeld bijvoorbeeld behoren de historische oude stadskern, de Kunsthalle en de nog steeds zichtbare Sparrenburg tot de bezienswaardigheden. Nog een blikvanger in de regio is het Museum Marta Herford: Het gebouw met zijn ronde vormen werd ontworpen door de Amerikaanse beroemde architect Frank O. Gehry. Paderborn biedt met de Kaiserpfalz, het historische stadhuis, de Dom en Schloss Neuhaus maar ook het Heinz Nixdorf MuseumsForum, het grootste computermuseum ter wereld, diverse gelegenheden voor een bezoek.

Heeft u honger gekregen? In het Westfalen Culinarium in Nieheim zijn gelijk vier musea gevestigd die zich aan de specialiteiten van de regio wijden: één met kaas, één met bier, één met ham en één met brood. De Deutsche Käsemarkt, die om de twee jaar plaatsvindt in de historische stadskern, is ver buiten de grenzen van het land bekend.

www.teutoburgerwald.de

Reisinformatie:
Heenreis met het vliegtuig

delen maar

Impressies & video's


Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Stimmungsvolle Landschaften auf den Hermannshöhen, © Teutoburger Wald Tourismus / A. Fischer
Die Externsteine in Horn-Bad Meinberg, © Teutoburger Wald Tourismus OWL GmbH / A. Hub
Unesco-Welterbe Corvey, eingebettet in die Landschaft des Teutoburger Waldes, © Kulturkreis Hoexter-Corvey gGmbH
Grafenblick im Teutoburger Wald, © Teutoburger Wald Tourismus / Andreas Hub
Die Lange Straße im Fachwerkstädtchen Bad Salzuflen, © Bad Salzuflen
Die Gradierwerke und der Rosengarten im Staatsbad Bad Salzuflen, © Bad Salzuflen
Moorbaden in Bad Meinberg, © OstWestfalenLippe Marketing
Der Kurpark Bad Oeynhausen mit Blick aufs Kaiserpalais, © Bad Oeynhausen

Wat is in de buurt?


Bekijk de kaart

Reisinformatie


Jouw weg naar Noordrijn-Westfalen

Flugzeuge auf dem Vorfeld, © Andreas Wiese, Flughafen Düsseldorf
©

Heenreis met het vliegtuig

Hohenzollernbrücke in Köln, © Wolfgang Bollmann
©

Heenreis met de trein

Anreise via Auto, © pixabay.com
©

Heenreis met de auto