©
Ehepaar überquert einen Baumstamm, © Tourismus NRW e.V.

Geheime tips rondom het wandelen in Noordrijn-Westfalen


Mooi, anders, gezellig of bijzonder: De beste tips voor wandelingen in Noordrijn-Westfalen

Quo vadis, beste wandelaar? Onze geheime tips voor mooie, opmerkelijke, gezellige of zeer bijzondere wandelingen zijn een inspiratie voor fantastische routes.

Wandelklassieker: "Top Trails of Germany" in Noordrijn-Westfalen

De Hermannshöhen

De Hermannshöhen maken deel uit van één van vier wandelpaden in Noordrijn-Westfalen, die tot de 15 in heel Duitsland verspreid gelegen “Top Trails of Germany” behoren. De Hermannshöhen bestaan eigenlijk uit twee afzonderlijke wandelpaden, de Hermanns- en de Eggeweg. Het netwerk aan wandelpaden van deze beide paden over de bergtoppen hebben een 100-jarige geschiedenis en de paden brengen u voorbij veelbetekenende bezienswaardigheden, waaronder de Externsteine bij Horn-Bad Meinberg.

De Eifelsteig

De Eifelsteig weet de wandelaars te overtuigen met zijn afwisselende paden door de unieke natuur van de Eifel. Hij doorkruist het enige nationaal park in Noordrijn-Westfalen, loopt langs diepblauwe maren in de Vulkaaneifel, verder door het eenzame Rurtal en het veenlandschap van de Hoge Venen. Ook deze route behoort tot de “Top Trails of Germany” en heeft bovendien als “Premiumweg” het Deutsche Wandersiegel van het Deutsche Wanderinstitut ontvangen.

De Rothaarsteig

De Rothaarsteig, het vlaggenschip onder de wandelpaden in het Sauerland, geldt als één van de mooiste hooggelegen wegen binnen Europa. Op de “Weg van de zintuigen” kunnen wandelaars zich verheugen over tal van ongerepte paden. Ook deze “Top Trail of Germany” mag het Deutsche Wandersiegel dragen en zich “Premiumweg” noemen.  

De Rheinsteig

De vierde “Top Trail of Germany” in Noordrijn-Westfalen en eveneens drager van het Deutsche Wandersiegel is de Rheinsteig. Hij wordt ook wel de “Grand Canyon van de romantiek” genoemd en doet met zijn mooie uitzichten op het adembenemend mooie natuur- en cultuurlandschap langs de oevers van de Rijn zijn bijnaam alle eer aan. De route loopt vaak afzijdig van de bekende wandelpaden. Een uitstapje op de routes van één van deze vier wandelklassiekers is zeer zeker de moeite waard voor de geambieerde sporter maar ook voor de genotwandelaar en families met kinderen. Alle wegen zijn zeer goed bewegwijzerd en ook kort etappes en toeren van een dag kunnen zonder problemen worden gepland.

Geheime tips voor bijzondere wandelroutes

Viadukt Wanderweg

De Viadukt Wanderweg in de omgeving van Paderborn is weliswaar niet nieuw, maar desalniettemin behoort hij tot de minder bekende routes. En dat terwijl hij juist voor alle treinfans veel te bieden heeft: Altenbeken heeft niet alleen een 044er-museum-stoomlocomotief, die midden in de stad staat. Hier staat ook een indrukwekkend spoorviaduct, wat door de spectaculaire verlichting van de bogen iedere avond weer veranderd in een indrukwekkend lichtkunstwerk. De bijzondere spoorwegatmosfeer van de stad kan men van dichtbij beleven tijdens een wandeling op de 29 kilometer lange “Viadukt Wanderweg”. Steeds weer heeft men hier een uitzicht op het indrukwekkende viaduct, de grootste stenen spoorbrug in Europa.

Narcissenroute

De narcissenroute in de Eifel is een bijzondere lentebelevenis voor natuur- en bloemenliefhebbers. Rondom Pasen veranderen wilde bloemen delen van het nationaal park in een prachtige bloemenzee. De bijna twaalf kilometer lange rond lopende route start en eindigt in het mooie Eifelstadje Monschau, wat eveneens een bezoekje waard is.

www.eifel.info

Een wandelexcursie naar de wisent-wereld

Een bijzondere natuurbelevenis krijgen wandelaars ook geboden bij de Rothaarsteig in de regio Siegerland-Wittgenstein. Hier wonen wisenten, de grootste landzoogdieren in Europa, sinds kort weer in het wild. Zij zijn de enge vrij levende dieren van hun soort in West-Europa. Voor de bezoekers bestaat hier de wisent-wildernis. Daar kunnen de wandelaars in een ongeveer 20 hectare groot, ongerept gebied een klein wisent-groep van heel dichtbij beleven. De overige vrij levende wisenten leven sinds 2013 op een oppervlak van 10.000 hectare en de kans, hier toevallig een dier te ontmoeten, is voor de wandelaar uiterst gering.

Railbuswandelingen door het Ruhrgebied

Een heel bijzondere belevenis is een combinatie van wandeling en een ritje met de Ruhrtalbahn. Op de railbuswandeling gaat de wandelaar in eerste instantie mee met de nostalgische trein en gaat te voet verder langs verscheidene stations, om bezienswaardigheden van het Ruhrgebied, zoals de ruïne Hardenstein en de voormalige mijnen Nachtigall en Theresia te bekijken.

www.ruhrtalbahn.de

Eens iets anders: Speciale wandelaanbiedingen

Gezond en omzichtig wandelen in de Vital Wander Welt

Maar ook als u door uw gezondheid helaas niet meer de beste prestaties kunt leveren, kunt u in Noordrijn-Westfalen toch wandelen. De Vital Wander Welt in het Teutoburgerwoud biedt routes op thema-paden in de kuuroorden van de regio aan en combineert deze met een actief, preventief of therapeutisch aanbod. Het voor heel Duitsland unieke project is vooral gericht op gezondheidsbewuste gasten met hart- en vaatklachten, tinnitus, stress en overgewicht. Op de routes worden de gasten door fysiotherapeuten of speciaal opgeleide wandelgidsen begeleid. Zij tonen de deelnemers op bijzondere belevenispunten bewegings- en ontspanningsoefeningen. De telemedicijn maakt bovendien mogelijk, dat de wandelaar ook in het bos altijd verbonden is met een arts.

www.vitalwanderwelt.de

Yoga-wandelpaden

Eveneens in het Teutoburgewoud, maar in andere regio's, worden bijvoorbeeld yoga-oefeningen gecombineerd met wandelingen. Door Bad Meinberg en de omgeving lopen bijvoorbeeld gelijk drie yoga-wandelpaden, die op plaatsen met een bijzonder uitzicht yoga-stations aanbieden, waar borden met eenvoudige yoga-oefeningen voor beginners worden getoond. De paden lopen bovendien langs interessante landschappen en bezienswaardigheden. Zoals bijvoorbeeld het barokke Kurpark, het vogel- en natuurreservaat Norderteich en het veengebied, waar het heilende Bad Meinberger zwavelveen wordt gewonnen. Wie nu nieuwsgierig is naar meer yoga-oefeningen, kan in Bad Meinberg kiezen uit een voor Europa uniek aanbod, wat wordt aangeboden door Haus Yoga Vidya. Het grootste trainings- en opleidingscentrum in zijn soort buiten India. Ook yoga-wandelingen onder leiding van gidsen behoort tot het aanbod.

www.vitalwanderwelt.de/yoga-wandern | www.yoga-vidya.de

Wandelen met dierlijke begeleiding

Dierlijke wandelpartners kunnen de haast fantastisch uit een wandelbelevenis halen. De begeleiding van een ezel, lama of alpaca heeft een rustgevende werking en ontspant de wandelaar. Bovendien is het een bijzondere belevenis waar u nog lang over zult praten. In meerdere regio's in Noordrijn-Westfalen worden speciale routes met dieren aangeboden.

www.dereselbauer.de | www.alpakas-des-westens.de | www.alpakas-am-teuto.de | www.sauerland.com

Rangertoeren in de Eifel en op de Rothaarsteig

Wie meer over de natuur en de regio om zich heen wil weten, kan zowel bij de Rothaarsteig alsook in de Eifel deelnemen aan een rangertoer. In het Nationalpark Eifel zijn deze toeren gratis, op de Rothaarsteig hoeven in ieder geval kinderen en jeugdigen niets te betalen. 

www.nationalpark-eifel.de | www.rothaarsteig.de/ranger

Samen is men minder alleen: Wandelweken en wandelfestivals

Bergische wandelweek

Wie niet alleen wil gaan wandelen, vindt tal van mogelijkheden, dit met gelijkgezinden te doen. De Bergische wandelweek, die in 2014 voor het eerst werd georganiseerd, biedt hiervoor een uitstekende mogelijkheid. In mei en juni biedt het Bergisches Wanderland tal van wandelingen met gids op beide lange wandelpaden van de regio, evenals via de “Streifzüge”, tal van thema-routes aan. Één van deze paden is bovendien barrièrevrij.

www.bergisches-wanderland.de

Latroper Wanderfestival

Sinds 2013 vindt eveneens in het Sauerland het Latroper Wanderfestival bij de Rothaarsteig plaats. Twee dagen lang worden er wandelingen met een gids aangeboden en vindt er een omvangrijk raamprogramma rondom het Sauerlandse vakantieplaatsje plaats. Er staan onder andere een nachtwandeling met detective-lezing en een vroege wandeling met klein ontbijt evenals speciale kruidenwandelingen en aanbiedingen rondom het gezondheidswandelen op het programma.

www.latrop.de

Extra aanbod voor nog meer wandelplezier

Audioroutes bij de Rothaarsteig

Wandelaars, die er graag alleen op uit willen trekken, maar desalniettemin meer over de omgeving te weten willen komen, kunnen gebruik maken van het aanbod van de Biologische Stationen Hochsauerlandkreis en Siegerland-Wittgenstein. Zij hebben tien audioroutes langs de Rothaarsteig gecreëerd, waar de bezoekers meer over de natuur en de regio leren. De bestanden staan in het Duits, Engels en Nederlands ter beschikking.

www.rothaarsteig.de/audiowege

Fiets- en wandelstations in de Eifel

De Eifel heeft een bijzonder aanbod voor wandelaars ontwikkeld, die zonder auto onderweg zijn. In een pilot hebben de districten Euskirchen en Düren 19 stations en -haltes in de Nordeifel verder ontwikkeld tot fiets- en wandelstations. Door infoterminals, wandelbanken, fietsenrekken en fietspompen werd het aanbod van de stations en haltes verbeterd voor de wandelaars en fietsers. Bovendien werd een eenvoudige en uniforme markering en bewegwijzering van de stations naar de bestaande fiets- en wandelwegen gemaakt, zodat de routes zonder problemen van het station uit gestart en aldaar ook afgesloten kunnen worden.

www.radundwanderbahnhoefe-eifel.de

delen maar

Impressies & video's


Lass Dich inspirieren: Dein NRW in Bildern

Beim Haldenwandern im Ruhrgebiet wartet auf den Gipfeln Kunst auf die Wanderer, wie hier der Tetraeder in Bottrop
Wanderung während der Narzissenblüte im Eifeler Naturpark Hohes Venn, © Naturpark Hohes Venn
Die Herde der Wisent-Wildnis, © Wisent Welt Wittgenstein
Baumlehre im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Reisarrangementen


Vind jouw perfecte wandelvakantie!

Alle wandelpaden in NRW

Wandelpad Buntsandsteinroute, © Eifel Tourismus GmbH - P. Jacob
©

Buntsandsteinroute

Wandelen op de Neanderland-Steig, © Kreis Mettmann Martina Chardin
©

Neanderland Steig

mist bij de Ehmsen trail, © Julian Stratenschulte
©

Ehmsenweg

Blick vom Hermannsdenkmal, © Teutoburger Wald Tourismus - OWL GmbH
©

Hermannshöhen

wandelaar op Viadukt-Wanderweg, © Gemeinde Altenbeken
©

Viadukt-Wanderweg

Oude boom op de Hermannsweg, © OWL Marketing GmbH,S. Westermann
©

Hermannsweg

een blik op canyon, © Rudolf Schubert
©

Teutoschleifen

vorm geven uit hout op Uplandsteig, © Tourist-Information Willingen
©

Uplandsteig

Natursteig Sieg -  uitzicht van top, © RadRegionRheinland e.V.
©

Natursteig Sieg

De Winterberger Hochtour, © Ferienwelt Winterberg
©

Winterberger Hochtour

Sauerland Höhenflug -  het uitzicht op de bergketen, © Sauerland Höhenflug
©

Sauerland-Höhenflug

Kindelsbergpfad Fernblicke, © Natalie Glatter www.wandermagazin.de
©

Kindelsbergpfad

De Hochsauerland-Kammweg, © Ferienwelt Winterberg
©

Hochsauerland-Kammweg

Bestwiger Panoramaweg fantastisch mooie uitzichten, © Reinhard Schmidtmann
©

Bestwiger Panoramaweg

Extertal Burg Sternberg, © Gemeinde Extertal
©

Hansaweg

De wandelroute Medebacher Bergweg, © Touristik-Gesellschaft Medebach mbH
©

Medebacher Bergweg

twee mensen genieten van het landschap op Eggeweg, © Teutoburger Wald Tourismus
©

Eggeweg

Der Landweg ist einer der Bergischen Streifzüge, © Das Bergische GmbH
©

Bergische Streifzüge

Roman Canal Wandelpad - Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin
©

Römerkanal-Wanderweg

Drei Täler Tour - Wilder Wanderweg, © BSW, Kristine Löw
©

Drei-Täler-tocht

Wandelpad Talsperrenweg, © Naturregion Sieg
©

Talsperrenweg

breuk bij de Ahrsteig, © www.ahrtal.de
©

Ahrsteig

Sonnenuntergänge in der wie unberührt wirkenden Natur sind besonders beeindruckend, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
©

Via Adrina - de “Weg met uitzicht”

Auf Rangertouren lernen Wanderer viel Wissenswertes über die Natur in der Eifel, © NationalparkEifel
©

Wildnistrail

Bergischer Weg, © Das Bergische gGmbH
©

Bergischer Weg

Op de Briloner Kammweg, © Brilon Wirtschaft und Tourismus GmbH
©

Briloner Kammweg

Kleine Brücken führen den Bödefelder Hollenpfad über die Bäche, © Tourismus Schmallenberger Sauerland / K.-P. Kappest
©

Bödefelder Hollenpfad

Kleine Dörfer liegen auf dem Weg, © Uwe Völkner - Fotoagentur FOX
©

Op weg naar de apostel Jakobus

Paradijs voor wandelaars, © Archiv Eifel Tourismus
©

Eifelsteig

Die Rundwege des Wittgensteiner Schieferpfades führen oft durch Wälder, © Foto Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.
©

Wittgensteiner Schieferpfad

Rheinsteig pad voor de sportieve wandelaar, © Tourismus NRW e.V.
©

Rheinsteig

Hängebrücke bei Kühhude am Rothaarsteig, © Rothaarsteigverein e.V. Björn Hänssler
©

Rothaarsteig

Wandelen op de Olsberger Kneippwanderweg, © Dominik Ketz
©

Olsberger Kneippwanderweg

Kupferroute Bank an der Gedenkstätte, © Birgit Engelen
©

Koperroute