Weiher in Blankenheim, © Eifel Tourismus, Dominik Ketz

Ahr-fiets­rou­te

Ac­tief tus­sen Ei­fel en Rijn

80 Ki­lo­me­ter lang slin­gert de Ahr-fiets­rou­te door één van de mooi­ste wijn­bouw ge­bie­den van het land en no­digt uit, een spor­tief-ac­tie­ve ex­cur­sie met aan­slui­ten­de in­keer te ma­ken.

Na de overstromingen van half juli 2021 is het fietspad op de trajecten Blankenheim tot Fuchshofen en Bad Neuenahr-Ahrweiler tot Sinzig met omwegen weer gedeeltelijk begaanbaar. Meer info hierover onder: www.ahrtal.de

Reeds bij het startpunt bevindt zich de eerste attractie: Bbij de bron van de Ahr, die onder een vakwerkhuis in de historische dorpskern van Blankenheim ligt, volgen de fietsers hun route door de Eifel tot aan de monding van de rivier bij Sinzig. Op korte maar ook langere etappes loopt de route steeds weer langs het water door het unieke natuur- en cultuurlandschap met wijnbergen, bossen, indrukwekkende panorama's, historische dorpjes, bruggen en viaducten.

De excursionisten hoeven echter niet met al te veel hellingen te rekenen. Maximaal 150 hoogtemeters moeten worden bedwongen, want over een grote afstand loopt de Ahr-fietsroute over voormalige treintrajecten op verharde fiets- en veldwegen. Daarom is hij ook een geschikt doel voor families met kinderen en minder getrainde fietsers, om van dagexcursie of ook een korte vakantie in het romantische Ahrdal te genieten.

In ieder geval moet er gewoon af en toe een pauze worden ingelast. Om bij Alendorf bijvoorbeeld een kijkje op de “Eifelblick Kalvarienberg” te nemen. Hier krijgt de bezoeker niet alleen een buitengewoon uitzicht op de bergen van de Eifel en de Dollendorfse kalkgroeve te zien. De prachtige jeneverbes-vegetatie evenals meer dan 30 orchideesoorten, gentianen, herfsttijdlozen en talrijke vlindersoorten, die in het natuurreservaat Lamperstal hun plekje hebben gevonden, lokken het hele jaar door inheemsen en gasten op de Kalvarienberg.

De fietsers hebben vast en zeker genoeg water meegenomen tegen de dorst. Een glaasje wijn mag het natuurlijk ook zijn, zodat de dag in één van de originele seizoensgebonden restaurants en wijngaarden langs de rand van de weg kan worden afgesloten.

www.ahrtal.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
75
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
6

Hoogste punt in meter
468
Hoogtemeters omhoog
463
Hoogtemeters omlaag
869
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
-
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Wanderer an Ahr-Quelle in Blankenheim, © Dominik Ketz
Fahrradtour durch die Weinberge im Ahrtal, © Ahrtal Tourismus Bad Neuenahr Ahrweiler e.V.
Fahrradfahrer im Herbst im Ahrtal, © Ahrtal Tourismus Bad Neuenahr Ahrweiler e.V.
Hahnensteiner Mühle, © Tourist-Info HocheifelNürburgring
An der Ahrquelle in Blankenheim, © Eifel Tourismus Dominik Ketz
Burg Blankenheim nah, © Eifel Tourismus Dominik Ketz
Eifelmuseum Blankenheim, © Eifel Tourismus Dominik Ketz
Weiher in Blankenheim, © Eifel Tourismus Dominik Ketz

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Ahrtal-Tourismus Bad Neuenahr-Ahrweiler e.V«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.