Bergische Panorama-fietsroute
Gemoedelijke genotstocht door de bergen
Fietsen door het heuvelige Bergland en toch niet zweten? Dat is (grotendeels) mogelijk op de Bergische Panorama-fietsroute.
Fietsen op treintrajecten is ideaal, want fietsers profiteren ervan, dat ook treinen niet van steile hellingen houden. Wie tegenwoordig dus over buiten bedrijf gestelde treintrajecten fietst, hoeft geen rekening te houden met grote hellingen.
De Bergische Panorama-fietsroute is één van deze treintraject-fietsroutes in Noordrijn-Westfalen. Tenminste loopt de route met zijn ongeveer 130 kilometer van Hattingen in het zuidelijke Ruhrgebied door het Bergisches land tot aan het Sauerlandse Olpe grotendeels over dergelijke buiten bedrijf gestelde trajecten. Hierbij loopt de route niet alleen door gevarieerde landschappen maar ook door mooie steden. Het bijzondere aan deze route zijn de getuigen van de ingenieurskunst: 14 tunnels, tot wel 40 meter hoge viaducten en talrijke bruggen; hiertoe behoort ook de Müngstener Brücke, de hoogste treinbrug van Duitsland; zorgen steeds weer voor bijzondere indrukken bij de voorbij fietsende fietsers.
Tot de highlights van deze route behoren echter ook het Schloss Burg in Solingen, het grootste hernieuwd gebouwde kastelencomplex van West-Duitsland. Vooral voor families met kinderen is het de moeite waard, een kleine pauze in te lassen, want het museum met zijn ridderzaal levert een spannende blik in het middeleeuwse leven. In de zomer tijdens de middeleeuwse feesten komen ridders en jonkvrouwen weer tot leven op het kasteel.
Het hele jaar door vormt een ritje met de Wuppertaler zweefbaan een bijzondere belevenis; eveneens een indrukwekkende getuige van de ingenieurskunst, want de baan zweeft regelrecht boven de straten en de Wupper. Wie wil, kan er direct mee naar de dierentuin rijden.
Tip voor een pauze: “Bergische Kaffeetafel”
Een heerlijke tip voor een culinaire pauze is trouwens de beroemde “Bergische Kaffeetafel”, die wordt aangeboden in tal van cafés en restaurants. Anders als de naam doet vermoeden, gaat het hierbij niet alleen maar om koffie en een stukje vlaai. Er worden Bergische wafels met warme kersen of rijstepap en verschillende soorten brood met zoet en hartig beleg aangeboden, vergezeld van verse koffie uit de typische “Dröppelmina” (kraantjespot), voordat als afsluiting een traditionele Bergische jenever wordt geserveerd. Of je na zo'n uitgebreide maaltijd direct weer op de fiets wilt stappen, of eerst nog een kleine wandeling wilt inlassen, moet je dan natuurlijk zelf beslissen.
Feit is, dat je genoeg mogelijkheden hebt om de “Bergische Tafel” weer weg te trainen: Als de 130 kilometer lange Bergische Panorama-fietsroute nog niet voldoende is, kun je de route ook nog verlengen. In Hattingen sluit de Ruhrtal-fietsroute aan en in Olpe gaat het verder op de Ruhr-Sieg-fietsroute.
De Bergische Panorama-fietsroute maakt deel uit van het panorama-fietspadennetwerk in Noordrijn-Westfalen, dat afzonderlijke routes verbindt tot een meer dan 300 kilometer lang compleet netwerk. Hierbij verbindt het netwerk vooral voormalige treintrajecten in het Bergisches Land met elkaar en zorgt voor verbindingen met andere fietsroutes in het Ruhrgebied en het Sauerland.
www.bergischer-panoramaradweg.de