©
Blick auf eine Weide an der Ems, © Pixabay

Ems­rad­weg

Met de fiets van de bron tot aan de Noord­zee

Van de bron tot aan de mon­ding: De Ems­rad­weg brengt de fiet­sers door idyl­li­sche land­schap­pen, voor­bij aan ste­den, kas­te­len en bos­sen tot aan de zee.

Schepen kunnen pas vanaf de tweede helft van de rivier op de Ems varen. De fietsers kunnen de verloop van de rivier echter op een afstand van ongeveer 380 kilometer (189km in Noord-Rijnland-Westfalen) op rustige, geasfalteerde wegen van de bron tot aan de monding volgen. U kunt op deze manier vanaf de fiets beleven, hoe de Ems zijn weg naar de Noordzee zoekt en hoe hij veranderd van een smalle beek in een brede rivier.

Deze fietsroute langs de rivier, weg van straten met veel verkeer en door idyllische landschappen, steeds weer langs het water, maar ook door historische steden links en rechts van de Ems, heeft nauwelijks stijgingen. De route is daarom ook bijzonder geschikt voor fietsers met sportieve ambities, maar ook voor genotfietsers en families met kinderen.

De route begint bij de bron in Hövelhof, aan de voet van het Teutoburgerwoud en gaat vervolgens verder door de omgeving rond Paderborn en Gütersloh. De zandduinen, pijnboombossen en wilde weiden vormen het uitzien van het landschap aan de bovenste loop van de rivier. Maar ook de historische steden en oude vakwerkhuizen dragen hun steentje bij. Langs de pittoreske ooigronden brengt de route u door het parklandschap van het Münsterland met zijn vele waterkastelen. De ruiterstad Warendorf met de Noordrijn-Westfalense stoeterij en het bedevaartsoort Telgte liggen ook op de route. Een ommetje naar Münster, de stad van de Vrede van Westfalen, belooft een zeer afwisselend cultuur- en geschiedenisprogramma. Onderweg inspireren uitkijktorens, steigers en informatieborden over de nieuwe uitzichten.

De Ems bereikt tenslotte de uitgestrekte groene vlaktes van het Emsland, een regio waar natuur en scheepsvaarttraditie hand in hand gaan. In Oost-Friesland wordt het pas echt maritiem. Hier kunnen de fietsers de zee reeds voelen en de ruwe, zoute zeelucht al bijna ruiken. U vindt hier havens, sluizen en stuwen. Vanuit Papenburg verlaten indrukwekkende cruiseschepen de Meyer Werft op hun weg richting de wereldzeeën. De rivier mondt bij Emden dan uiteindelijk in de Dollart en de Noordzee - de ultimatieve afsluiting van een reis langs en met de idyllische Ems.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
189.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
126
Hoogtemeters omhoog
213
Hoogtemeters omlaag
317
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Radeln entlang des Emsradweges, © Münsterland e.V.
Startpunkt ERW-Infozentrum Hoevelhof, © Münsterland e.V.
Radler durchfahren den Teutoburger Wald auf dem Emsradweg, © Teutoburger Wald Tourismus | OWL Gmbh
Fahrradfahrer genießen die Landschaft am Emsradweg im Teutoburger Wald, © Teutoburger Wald Tourismus | OWL Gmbh

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Interessengemeinschaft Emsradweg«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek meer fiets­pa­den