Op weg naar de apostel Jakobus
Op historische pelgrimsroutes door het Münsterland
Reeds eeuwen geleden doorkruisten bedevaartgangers op hun weg naar Santiago de Compostella het huidige Noordrijn-Westfalen. Één van de historische routes loopt door het Münsterland.
De Sint-Jakobsschelp als symbool toont de bedevaartgangers, hikers, lopers, fietsers en wandelaars uit de hele wereld de weg naar het doel, het graf van de Apostel Jakobus in het Spaanse Santiago de Compostella. Ook door het huidige Noordrijn-Westfalen wandelden reeds eeuwen geleden tal van bedevaartgangers, die vanuit het noorden of oosten kwamen. Een goed dozijn historische wegen zijn intussen gereconstrueerd. Één van de routes loopt hierbij dwars door het Münsterland.
Het startpunt van de goed 200 kilometer lange route is de dom in Osnabrück. Van daaruit gaat het via het Teutoburger Woud door Lengerich, Ladbergen en Münster tot naar Herbern in het Münsterland en tenslotte verder via Lünen en Dortmund tot naar Wuppertal. Tal van bezienswaardigheden liggen langs de route, waaronder tal van burchten, kastelen, kerken en musea. Het slot Cappenberg in Werne is bijvoorbeeld sinds eeuwen nauw verbonden met de Jacobsweg: De voormalige proosdij bood bedevaartgangers in de Middeleeuwen een dak boven het hoofd.
Meer dan 1000 kilometer Jacobsweg in Noordrijn-Westfalen
De weg van Osnabrück via Münster en Dortmund naar Wuppertal is het vervolg van de "Via Baltica", die van het eiland in de Oostzee, Usedom, door Noord-Duitsland loopt en de brug slaat tussen het noorden en de Baltische landen. In het westen sluit de Rheinische Jacobsweg zich direct aan; deze verloopt via Keulen naar Aken en van daaruit verder naar België, waar hij tenslotte op het Franse gedeelte van de bedevaartsroute uitkomt.
De lengte van de gereconstrueerde Jacobsweg in Noordrijn-Westfalen bedraagt inmiddels meer dan 1.000 kilometer. En er volgen nog meer routes.