Lenne bei Altena, © Jan Graumann

Len­ne­rou­te

De stad-land-ri­vier-rou­te

Op de Len­ne­rou­te ge­nie­ten de fiet­sers van de schoon­he­den van het Sau­er­land en ko­men met ie­de­re trap in de pe­da­len een stuk­je dich­ter­bij het Ruhr­ge­bied.

Terwijl in de winter vooral skiërs de stad Winterberg in het Sauerland bezoeken, komen in de lente en de zomer steeds meer fietsers naar de regio. Voor de coulisse van de sprongschans en stoeltjesliften start u op de Lenneroute, die over een lengte van 142 kilometer tot aan de monding van de Lenne in de Ruhr bij Hagen loopt. De route is zodoende uitstekend geschikt voor een actieve vakantie in één van de mooiste natuurregio's van het land en biedt voortdurende variatie tussen stad en land, idylle en industriële geschiedenis.

Door heerlijk groene bossen, bloeiende weiden en pittoreske vakwerkdorpen gaat het verder op uitgebouwde fietspaden en rustige straatjes langs burchten en kastelen, maar ook langs stille getuigen van de draadindustrie, die ook zijn centrum had in de Märkische Kreis. De één of andere kleine helling moet hierbij vast en zeker worden overwonnen, maar dan kunnen ook de minder getrainde fietsers of families met kinderen redden.

Maar wie Burg Altena wil bezoeken, moet fit zijn. Alle anderen kiezen voor de nieuwe belevenislift, die van het dal van de stad tot boven naar de burcht gaat en op zeven stations zagen en legenden uit de regio te bieden heeft. Boven aangekomen, is een kijkje over de bossen van het Sauerland en in ieder geval ook een bezoekje aan de Burg Altena en de aldaar gevestigde musea de moeite waard. Bijzonder indrukwekkend is de origineel behouden gebleven eerste jeugdherberg ter wereld, die meer dan 100 jaar geleden werd gevestigd in de burcht. Onder andere bevinden zich hier nog slaapplaatsen van stro. Wie toch liever voor modern kiest: in een ander gedeelte van de burcht bevindt zich de huidige jeugdherberg.

Op slechts enkele kilometers afstand, in Iserlohn, staan bijzondere sculpturen zoals een orgel, palmenzuil en druipsteenkeizer te wachten op de fietstoerist. De in 1868 per toeval tijdens treinwerkzaamheden ontdekte Dechengrot heeft enkele van de mooiste stalagmieten en stalactieten van het land en is ook voor kleine ontdekkers en speleologen een favoriet excursiedoel.

www.lenneroute.de

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Google Maps wordt hier weergegeven. Als Google Maps wordt geaccepteerd, worden de gegevens doorgestuurd naar Google Maps.

Accepteer Google Maps
Lengte van de route in km
142
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
9

Hoogste punt in meter
840
Hoogtemeters omhoog
640
Hoogtemeters omlaag
1.173
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Lennepromenade in Altena, © Dirk Klueppel
Museum Burg Altena, © Tourismus NRW e.V.
Lenne bei Altena, © Jan Graumann
Lenneufer in Altena, © Jan Graumann

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Stadt Altena«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.