Frischgezapftes Pils, © Tourismus NRW e.V.

Bier­spe­ci­a­li­tei­ten uit Noor­drijn-West­fa­len

Pils, Alt, Kölsch en an­de­re bij­zon­de­re re­gi­o­na­le bie­ren

Ons bier is net zo ge­va­ri­eerd als ons land: tra­di­ti­o­ne­le re­cep­ten en steeds weer nieu­we cre­a­ties zor­gen voor af­wis­se­ling in het glas en no­di­gen uit, heer­lijk te ge­nie­ten. Frui­tig, pit­tig, bit­ter, zoet of krui­dig - ie­de­re bier­cre­a­tie uit Noor­drijn-West­fa­len is een ech­te spe­ci­a­li­teit!

Noordrijn-Westfalen is niet alleen de dichtstbevolkte deelstaat van Duitsland, maar ook de deelstaat met de meeste biersoorten. In iedere regio van Noordrijn-Westfalen vind je brouwerijen, die bezoekers met een voorliefde voor het lekkere drankje heel bijzondere specialiteiten aanbieden en hun een kijkje in de wereld van het bier bieden. De klassiekers zijn Kölsch, Düsseldorfer Alt en het alom bekende Pils. Maar wie op zoek gaat, kan nog veel meer specialiteiten ontdekken.
 

De klassieker
 

Kölsch

In Keulen is het Kölsch meer dan alleen een biertje - het lichte, bovengistende bier hoort bij de cultuur van de Keulenaars en is naast de Keulse Dom een kenmerk van de hele stad en de omliggende regio's. De geschiedenis van het Kölsch is al bijna net zo oud als die van de Dom: er werden notities uit de 13e eeuw gevonden die over het brouwen van het Kölsch gaan. Tegenwoordig bestaan er meer dan 25 verschillende Kölsch-merken: sommigen van hen zijn afkomstig uit grote brouwerijen, anderen worden nog in kleine klassieke huisbrouwerijen gebrouwen en meestal in een originele ambiance in de aangrenzende lokalen uitgeschonken.

De sfeer in een echt Kölsch-Brauhaus is uniek: een vrolijk met elkaar, echte gastvrijheid en de zogenaamde Köbesse, obers, die het Kölsch aan de lopende band bijschenken. De talrijke brouwhuizen zijn erg populair; niet alleen bij de toeristen, maar ook bij de bewoners van Keulen. En ook in de regio rondom Keulen kunnen biervrienden een Kölsch bestellen: in het Bergisches Land zijn eveneens tal van brouwhuizen en biergarten te vinden, die de bovengistende bierspecialiteit aanbieden. In Bonn moeten je als bezoeker echter oppassen als je een Kölsch wilt bestellen: hier heet het lichte biertje namelijk Bönnsch.

Altbier

Altbier wordt veelal gedrongen door de bewoners en bezoekers van Düsseldorf en omgeving. Het lekker wegdrinkende, donkere biertje is onmiskenbaar verbonden aan de hoofdstad van de deelstaat aan de Rijn. Wie vanwege zijn naam denkt, dat het Altbier een ouder en langer gebrouwen bier is, ligt er helemaal naast. “Altus” is afkomstig uit het Latijn en betekent “hoog” en heeft betrekking op de omhoog stijgende gist van dit bovengistende bier.

Naast de inwoners van Düsseldorf weten ook de inwoners van de regio Mettmann rondom de hoofdstad van de deelstaat en de bewoners aan de Niederrhein de smaak van het donkere bier te waarderen. In de huisbrouwerijen in het oude centrum van Düsseldorf, zoals in het Füchschen, Schumacher, Schlüssel of Uerige kunnen de bezoekers genieten van een Altbier in een originele ambiance. De moutachtige smaak van deze bierspecialiteit komt in de passende omgeving natuurlijk bijzonder goed tot zijn recht.

Pils

Terwijl Kölsch en Altbier toch wel tot de lokale specialiteiten behoren, is het pils wereldwijd bekend; en er komen gelijk een aantal beroemde pils-brouwerijen uit Noordrijn-Westfalen, waaronder Krombacher, Warsteiner, König Pilsener en Veltins. Bijna overal in Noordrijn-Westfalen kunnen bezoekers genieten van een echt en volgens de Duitse zuiverheidseis gebrouwen pils; alleen in de traditionele brouwhuizen in Keulen en Düsseldorf kun je dan toch beter voor een Kölsch of een Alt kiezen, als je liever geen boze blikken van de gastronoom of de bezoekers van de tafel naast de jouwe wilt hebben.

Het ondergistend gebrouwen bier wordt gekenmerkt door zijn lichte tot goudachtige kleur, waarom de gasten van brouwhuizen of biergarten ook gewoon “ein Helles” kunnen bestellen. Pils behoort tot de meest gedronken biertjes in Noordrijn-Westfalen en naast de bekende soorten van de grote brouwerijen zijn er ook tal van kleine brouwerijen te vinden in Noordrijn-Westfalen, die regionale specialiteiten brouwen. Hier kunnen bezoekers lekkere pilssoorten leren kennen, die met veel passie en volgens traditionele recepten worden gemaakt.
 

Verdere specialiteiten uit de regio's
 

Bönnsch

In Bonn en in de Rhein-Sieg-Kreis kun je de nabijheid van Keulen, wat het bier betreft, duidelijk merken: in de Brauhäuser, restaurants en bars kunnen gasten hier eveneens een koud Kölsch bestellen; maar je moet wel oppassen, dat je het niet Kölsch noemt. Hier heet het lichte, bovengistende bier Bönnsch. Behalve deze specialiteit worden in de regio ook traditionele pilssoorten en andere bierspecialiteiten gebrouwen.

Eifeler Landbier

De Eifelaner kiezen, in tegenstelling tot de mensen uit het Rheinland, liever voor ondergistend bier. Het lichte “Eifeler Landbier” wordt hier volgens oude traditie gebrouwen. Het krijgt zijn typische karakter door het brouwgerst uit de Noordelijke Eifel en door het zachte, lekkere water uit het Nationalpark Eifel. Net zoals de grote bieren van Veltins en Wahrsteiner uit het Sauerland of Krombacher uit de Regio Siegerland-Wittgenstein. Ook daar profiteren de brouwerijen van het bijzonder schone bronwater in de regio. 
 

Kleine brouwerijen, grote bieren

Veel steden en regio's hebben hun heel eigen bier en brouwerijen, die weliswaar meestal slechts regionale bekendheid genieten, maar eveneens een uitstekende kwaliteit bieden. In het Münsterland bijvoorbeeld bevinden zich grotere brouwerijen zoals Pott's, maar ook kleinere gemoedelijke brouwerijen zoals het Stephanus. Typisch voor de regio maken de bezoekers hier het beste gebruik van de “Leeze”, waar de mensen uit het Münsterland de fiets mee bedoelen, om gezellig van de ene brouwerij naar de andere te fietsen.

Langs de Niederrhein hebben bezoekers keuze genoeg: sinds eeuwen worden hier Altbier en Weizenbier gebrouwen, maar ook diverse soorten pils evenals lokale specialiteiten zoals Landbier worden er gebrouwen. Ook hier kun je een bezoekje aan de Biergarten uitstekend verbinden met een fietstoer.

Het Teutoburgerwoud staat meer bekend als een wandelregio. Maar natuurlijk kun je een wandeling ook verbinden met een bezoekje aan een Brauhaus. Grotere brouwerijen vindt je er net zo goed als kleine. 

Als het om het bier gaat, kun je het Ruhrgebied niet links laten liggen. Terwijl de grotere brouwerijen het hier vroeger nog voor het zeggen hadden, zijn er ook tal van kleinere, voornamelijk regionaal bekende producenten, die ervoor zorgen dat het glas niet leeg blijft. Sommigen van hen hebben een echte cultstatus bereikt, zoals Fiege in Bochum of Mölmsch in Mülhim, dat decennialang van de markt was verdwenen, totdat jonge startende ondernemers het weer ontdekten.

In het Bergische Land profiteren vrienden van het bier van de nabijheid van Keulen, het Ruhrgebied en het Sauerland: Hier kunnen gasten in Brauhäuser, Biergarten, Bars en consorten zowel pils alsook Kölsch bestellen. Beide biersoorten worden in de regio rond het middelgebergte tussen Rijn, Ruhr en Sieg op een traditionele manier gebrouwen.
 

Bier beleven

Op tal van locaties in Noordrijn-Westfalen kunnen gasten hun bier niet alleen gezellig drinken, maar ook spannende verhalen rondom het lekkere gerstenat horen of zelfs zelf een biertje brouwen. In Düsseldorf bijvoorbeeld zijn er tal van Altbierroutes met een gids door de brouwerijen van het oude centrum van Düsseldorf, waarbij iedereen zelf kan testen, welk Altbier zijn lievelingsbier wordt. Tal van brouwerijen, waaronder ook de grote producenten in het Sauerland en Siegerland, bieden bovendien belevenis-rondleidingen aan, waarbij de bezoeker het gehele brouwproces tot en met het bottelen kan beleven.


In de voormalige Duitse bierhoofdstad Dortmund geeft het Brauereimuseum een spannend kijkje in het verleden. De Dortmunder Union-brouwerij heeft vroeger een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis. Tegenwoordig herinnert echter alleen nog het gigantische U op de voormalige gist- en opslagkelder aan de grote brouwerij. In het gebouw, het Dortmunder U, bevinden zich tegenwoordig het Zentrum der Kunst und Kreativität met tentoonstellingen, een bioscoop en andere faciliteiten.


Wie graag zelf een biertje wil brouwen, kan dat bijvoorbeeld in het Wuppertaler Brauhaus. Hier worden bierbrouwer-cursussen en hele leergangen rondom het bierbrouwen aangeboden.

Ge­not in Noor­drijn-West­fa­len

Genusswelt "Exquisit", © Tourismus NRW e.V.

Ster­ren­keu­ken

lees meer
Der Eifeler Döppekooche, ein traditioneller Kartoffelauflauf, wird heute als schmackhaftes Ofengericht wiederenteckt, © Archiv Eifel Tourismus GmbH

Rijns-West­faal­se keu­ken

lees meer
Flaschen Fiege Pils im Bermudadreieck in Bochum, © Tourismus NRW e.V.

Bier­spe­ci­a­li­tei­ten uit Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Gouden potten, © Dominik Ketz, Tourismus NRW e.V.

Cu­li­nai­re am­bas­sa­deurs

lees meer
Getreidefeld auf der Genussroute, © Münsterland e.V.

Ge­nots­rou­tes door Noor­drijn-West­fa­len

lees meer