Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

Wil­de paar­den en bloei­en­de hei­de

Wil­de paar­den, bran­den­de hei­de, die­ren­tuin en nog veel meer: het na­tuur­park Ho­he Mark biedt tal van be­le­ve­nis­sen voor kin­de­ren en vol­was­se­nen.

Daar, waar het Münsterland, Rheinland en Ruhrgebied bij elkaar komen, ligt één van de grootste natuurparken in Noordrijn-Westfalen: het natuurpark Hohe Mark. Uitgestrekte parklandschappen in het Münsterland worden afgewisseld door bossen en levendige wateren, die deels natuurlijk, deels ook door de mens zijn ontstaan. De Silbersee II bij Haltern bijvoorbeeld was ooit een eenvoudige ontgrindingsplas, waar kwartszand werd gegonnen en waar een groot gat het resultaat van was. Tegenwoordig brengen badgasten en vogelaars hun vrije tijd aan het noordwestelijke oever door en met een beetje geluk kunnen ze zelfs de oeverzwaluw, die hier broedt, observeren.

Niet al te ver weg, in Dülmen, laten de beroemde wilde paarden van Hertog von Croy niet alleen de harten van paardenfans sneller slaan. De Vrije wildbaan voor wilde paarden in de Merfelder Bruch is met rond de 400 wilde paarden het enige nog bestaande op het Europees continent. De robuuste en goedmoedige dieren leven nagenoeg zelfstandig. Alleen als het erg koud is en er sneeuw ligt, krijgen de paarden bij de voerbakken in de vrije wildbaan hooi. In de lente, zomer en herfst kunnen bezoekers de vredig grazende paarden met hun spelende veulens tijdens een wandeling observeren of deelnemen aan een rondleiding. Een bijzonder highlight is ieder jaar weer het vangen van de wilde paarden in de Merfelder Bruch, een uitgestrekt moeras- en heidegebied, waar de inwoners maar ook toeristen op af komen. Vangers jagen dan achter de eenjarige hengsten aan, om ze met blote handen te vangen. Kracht, behendigheid en uithoudingsvermogen zijn een must, want de krachtige paarden laten zich niet snel vangen. Als ze eenmaal zijn gevangen, worden ze geveild of verloot en getemd, om later koetsen te trekken of met ruiters er op uit te trekken.

Kwaliteits-natuurpark met tal van highlights

De wilde paarden zijn natuurlijk een mooie reden voor een bezoekje aan het Hohe Mark. Het natuurpark, dat in 2009 door het Verband Deutscher Naturparke werd onderscheiden als kwaliteits-natuurpark, heeft echter nog veel meer in petto. In de winter kunnen de bezoekers genieten van een bijzonder schouwspel: Ddan wordt in de Westruper Heide het verouderde heidebestand in brand gestoken, om het plantenbestand op deze manier te verjongen. Ook een bezoek aan de historische Tiergarten Schloss Raesfeld  is erg spannend. Hier werden niet al te lang geleden damherten en rood wild uitgezet. Kinderen zullen ondersteboven zijn van de natuurlijke speelplaats, waar niet alleen balanceerstangen en een lage klimtuin te vinden zijn, maar ook een dennenappel-werpbaan.

Nog meer avontuur is te vinden bij de Heidhof in de Kirchheller Heide in Bottrop. De vroeger agrarisch gebruikte boerderij van de industrieel Grillo is nu veranderd in een natuurbelevenis-centrum. Een jeugdcamping in de vrije natuur, idyllische boerderijtuin met prachtige struiken, kruiden en geneeskrachtige kruiden en een bosspeelplaats nodigen de kleine bezoekers uit voor een heerlijke ontdekkervakantie. Bovendien worden er rondleidingen en excursies voor scholieren, families en volwassenen georganiseerd. En om de avond mooi af te sluiten, kunnen de gasten genieten van de BBQ of van een verse wildplaat uit de naburige bossen.

Het vangen van wilde paarden in de Merfelder Bruch: Ieder jaar op de 4te zaterdag in mei

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.
Dülmen wilde paarden veulens, © Tourismus NRW e.V.
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken

Panorama Elberndorftal, © Tourismus NRW e.V.

Na­tuur­par­ken in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Narzisseblüte in den Eifeltälern, © Naturpark Hohes Venn - Eifel

Het na­tuur­park Ho­ge Ve­nen-Ei­fel

lees meer
Torfmoor in Hille, © Gemeinde Hille

Großes Torf­moor (veen­moe­ras) in Lüb­bec­ke en Hil­le

lees meer
Ausblick in die Natur, © Sprave Regionalverband Ruhr

Wei­de­land­schap Bis­li­cher In­sel bij Xan­ten

lees meer
Panorama am Heimatblick, © Rhein Voreifel Touristik e.V.

Het zui­de­lij­ke na­tuur­park Rhein­land

lees meer
Kudde wilde paarden uit Dülmen, © Tourismus NRW e.V.

Het na­tuur­park Ho­he Mark

lees meer
Der Rursee im Nationalpark Eifel, © Nationalpark Eifel - Nationalparkverwaltung

Het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

lees meer
Siebengebirge Olijfberg Panorama , © Tourismus NRW e.V.

Het wil­de Sie­ben­ge­bir­ge

lees meer
Erfrischender Wasserlauf im Naturpark Schwalm-Nette, © Naturpark Schwalm-Nette

Het na­tuur­park Schwalm-Net­te

lees meer
Aussicht auf die Rieselfelder, © Münsterland e.V.

De Rie­sel­fel­der in Mün­ster

lees meer
De Weser Skywalk bij de Hannover kliffen, © Tourismus NRW e.V.

Zo dicht bij de he­mel: de We­ser-sky­walk

lees meer
Die Flamingos am Zwillbrocker Venn teilen sich ihren Lebensraum mit Kolonien von Lachmöwen, © Biologische Station Zwillbrock e. V.

Fla­mingo's in het Mün­ster­land: het Zwill­broc­ker Venn

lees meer