Wilde paarden Dülmen in het natuurreservaat Merfelder Bruch , © Leo Thomas

Een ech­te bees­ten­boel


Na­tuur­park Ho­he Mark

Oren gespitst en ogen open: Hier kan men horen, zien en zich verbazen! Het hinnikt en knort, loeit en maait, bromt en zoemt in het natuurpark Hohe Mark. Het gebied in de driehoek tussen het Münsterland, de Niederrhein en de Ruhr vormt door de afwisseling van weiden, graslanden en beboste heuvels verschillende leefgebieden – en is zo een thuis voor allerlei soorten dieren.

De sterren onder de viervoetige bewoners vindt men in het Münsterland: ongeveer 400 wilde paarden grazen of galopperen door de Merfelder Bruch bij Dülmen, grotendeels aan hun lot overgelaten. In het voorjaar, de zomer en de herfst kunt u de robuuste merries, hengsten en veulens tijdens een wandeling bekijken of deelnemen aan een rondleiding. Een bijzonder hoogtepunt elk voorjaar is de wilde paardenvangst, waarbij wilde eenjarige hengsten met blote handen worden gevangen en van de kudde worden gescheiden.

Konik-pony en Poitou-ezel

Ook in andere hoeken van het natuurpark kan men viervoeters tegenkomen: In de Steverauen bij Olfen lopen bijvoorbeeld naast heckrunderen en Poitou-ezels ook de oorspronkelijke Konik-pony's rond – en zorgen ervoor dat de planten in de weilanden kort blijven. De Westruper Heide wordt het hele jaar door begraasd door een herder en zijn kudde schapen, en de flora is er tijdens de heidebloei in de nazomer bijzonder mooi. Edelherten voelen zich in de bosgebieden van Üfter Mark en Dämmerwald erg thuis. Tijdens de bronsttijd in de herfst zijn de herten over grote afstanden in het bos te horen: Dan brullen en vechten de herten om de kuddes. Je krijgt ze zelden in het wild te zien, maar in de historische dierentuin van Schloss Raesfeld, waar damherten en edelherten zijn geherintroduceerd, kan men ze van dichtbij bekijken. Andere bosbewoners kan men in het Granat Wildlife Park bezoeken – en niet alleen zij: Naast inheemse soorten als everzwijn, wolf en wilde kat kan men er ook emoe, nandoe en kangoeroe tegenkomen.

Onderweg in het bos en in de Westruper Heide

Zin in een beestig blitzbezoek van een dier of een bezoek aan een statig herenhuis? Men heeft de keuze tussen een wandeltocht en een fietsvakantie: de met het kwaliteitslabel “Wanderbares Deutschland“ bekroonde Hohe Mark-Steig voert langs 150 kilometer dwars door het hele natuurpark met zijn bossen, heide, weiden en meren. Daarnaast bieden rondwandelingen verdere mogelijkheden voor dagwandelingen in de natuur – desgewenst met bus- en treinverbindingen: Het modewoord “WuBB-tochten“ verwijst naar voorgestelde routes waarvan begin- en eindpunt met het openbaar vervoer bereikbaar zijn. Wie graag zelf op pad gaat en liever in het zadel van de fiets zit, kan op de 280 kilometer lange Hohe Mark-fietsroute veel spannende stopplaatsen ontdekken. Bij Haltern am See wacht bijvoorbeeld de Westruper Heide. De zandpaden daar zijn gereserveerd voor voetgangers, maar een fietsstop is een aanrader: Een wandeling door het heidelandschap is een van de hoogtepunten van de fietstocht.

www.naturpark-hohe-mark.de

Slak­berg met trap naar de he­mel

Portret van de Instagrammer Pascal Tönnissen
Idee­ën voor ex­cur­sies in de om­ge­ving? In­st­agram­tip door Pas­cal Tön­nis­sen@ze­chen­wald
Slakberg in Gelsenkirchen met de trap naar de hemel
, © Pascal Tönnissen

"Of het nu een zwoele zomeravond is of een stormachtige herfstdag, onze slakkenbergen in het Ruhrgebied zijn altijd perfecte fotolocaties. Wat mij vooral bevalt aan de Rheinelbe slakkenberg is het bijna mystieke karakter van de Himmelstreppe, een betonnen kunstwerk op de top van de slakkenberg, en het geweldige panoramische uitzicht op de omgeving van Gelsenkirchen."