Römerfest Xanten
Zwaarden, brood en spelen
Bij het grootste Römerfest in Europa werken elke twee jaar ongeveer 500 performers, ambachtslui en handelaars mee om de Romeinse geschiedenis tastbaar te maken. Ze belichamen legionairs, gladiatoren of gewone burgers en voeren de bezoekers in het Archeologisch Park Xanten naar een andere tijd.
De gladiatoren marcheren met getrokken wapens, drietand en zwaard in het amfitheater van het LVR-Archeologisch Park Xanten binnen. Het publiek joelt – vandaag net zo luid als toen in de eerste en tweede eeuw na Christus. Tijdens het weekend zijn meer dan 25.000 mensen naar het Römerfest gekomen, een deel van de bezoekers vult op beide evenementendagen vaak alle zitplaatsen van de arena. Ze laten zich door Titus, Gaius en Marcus naar het oude Romeinse Rijk meevoeren, meebepaald naar de havenstad Colonia Ulpia Traiana, die een van de grootste, militair versterkte nederzettingen aan de Rijn was en deel uitmaakte van het Neder-Germaanse limes.
Op de wegen patrouilleren troepen legionairs die luidkeels marcheerbevelen brullen. Ze komen uit alle hoeken van de wereld en zijn speciaal voor het evenement naar Xanten gereisd. De bezoekers krijgen een uniek schouwspel te zien wanneer de groepen performers een lange stoet vormen die zich in beweging zet. De waarheidsgetrouwe uitrustingen – die door de acteurs uitvoerig werden nagemaakt – glinsteren in het zonlicht. De zware pelsdecoratie zwaaien bij elke stap van links naar rechts.
Romeins provinciaal en militair leven
Standaarddragers en commandanten lopen voorop. De formaties staan in geleding. Achter stadsmuren en poorten maakt het eventteam de geschiedenis tastbaar. Tot 500 performers, ambachtslui en handelaars werken samen aan het Römerfest om de gasten elke twee jaar een zo waarheidsgetrouw mogelijke indruk van het Romeinse provinciale en militaire leven te geven.
Voor wie de wachttijd tot de volgende grote feestelijkheden wil verkorten biedt het Archeologisch Park Xanten in de tussenjaren een groot ambachtsfeest aan, waar gemetseld, gesmeed en gesneden wordt. Hier kunnen bezoekers vooral ervaren hoe goederen en alledaagse gebruiksvoorwerpen in Colonia Ulpia Traiana werden geproduceerd.
Periode: Juni 2024