©
Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2021


Behrens, Beet­ho­ven und Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Wij verzoeken je voor een bezoek van de locatie op de websites van de respectievelijke huizen en organisatoren te kijken, om te zien of er wijzigingen zijn in de data en openingstijden. Hier vind je meestal ook informatie over de geldende gedragsregels, toegang en de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

©
Museum Kurhaus Kleve vooraanzicht, © Tourismus NRW e.V.

Beuys, Beuys, Beuys


Een kunstenaar laat zijn sporen na, op vele plaatsen in NRW

Het jaar 2021 staat helemaal in het teken van Joseph Beuys: Naar aanleiding van zijn 100e verjaardag wijden talrijke musea in het cultuurland tentoonstellingen aan deze uitzonderlijke kunstenaar die zijn veelzijdige creaties, zijn relatie tot andere kunstenaars of zijn opvattingen over politiek, milieu en maatschappij thematiseren. Een overzichtspagina toont een selectie van de bezienswaardige voorstellingen van zijn werk. Ze maken allemaal deel uit van het jubileumprogramma beuys 2021.

Duur: Doorheen het jaar 2021
Overzicht: Top-tentoonstellingen in het Beuys-jubileumjaar 

©
Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Heinz Mack. Sculpturen, sculpturenpark Waldfrieden in Wuppertal

De werken van Heinz Mack kan men niet van hun omgeving onderscheiden. Dat wordt meer dan duidelijk in de tentoonstelling van de gerenommeerde kunstenaar in het sculpturenpark Waldfrieden die helemaal gewijd is aan zijn beeldhouwkundig oeuvre: sculpturen uit steen, metaal, hout, gips, zand, glas of keramiek schitteren in een wonderbaarlijk natuurlandschap. Werken met een sterk karakter bewegen zich in de ruimte en gaan een verbinding aan met licht en schaduw. Hun verschijning verandert naargelang het perspectief van de toeschouwer. In de tentoonstelling die naar gelegenheid van de 90e verjaardag van de toenmalige medeoprichter van de kunstenaarsgroep Zero wordt georganiseerd, kunnen bezoekers tussen bomen en uitgestrekte weiden steeds weer iets nieuws ontdekken.

Duur: van 4 augustus 2021 tot 2 januari 2022
Passende reisaanbieding: Kunstbelevenis in het midden van de natuur
www.skulpturenpark-waldfrieden.de
 

Rendez-vous onder vrienden – Camoin, Marquet, Manguin, Matisse, Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Het kunstmuseum Pablo Picasso toont ongeveer 90 schilderijen, tekeningen en grafische werken van Charles Camoin, Henri Manguin, Albert Marquet en Henri Matisse. Het huis in Münster werkt in haar grote speciale tentoonstelling “Rendez-vous onder vrienden” uit welke gemeenschappelijkheden de gerenommeerde kunstenaars verenigen en welke verschillen in stijl en creatie hen van elkaar onderscheiden. Zij waren alle leerlingen van de Franse schilder Gustave Moreau, waardoor ze vaak ook als “Moreau-groep” werden omschreven. Zij hadden alle een fauvistische periode voor ze andere richtingen insloegen. Ze beïnvloedden allen elkaar, wat gasten bij een nauwkeuriger studie van afzonderlijke groepen werken zelf kunnen ontdekken.

Duur: 9 oktober 2021 tot 16 januari 2022
www.kunstmuseum-picasso-muenster.de
 

Georges Braque. Uitvinder van het kubisme, K20 in de Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Geometrische lichamen nemen in schilderijen vorm aan. De representatie van het lichaam schuift in het vizier van de kunst. De zuivere afbeelding van de realiteit speelt geen rol meer: De jonge Georges Braque drukte voor de Eerste Wereldoorlog met zijn vriend Pablo Picasso acht jaar lang zijn stempel op misschien wel de meest revolutionaire episode in de geschiedenis van de moderne schilderkunst – het kubisme. Ongeveer 60 meesterwerken van deze stijl worden door de Kunstsammlung NRW vanaf september in een tentoonstelling in K20 Grabbeplatz samengebracht. Tot de hoogtepunten horen Braques schilderijen „Les Abres“ (1908) en „Piano and Mandola“ (1909-1910).

Duur: van 25 september 2021 tot 23 januari 2022
Passende reisaanbieding: Georges Braque
www.kunstsammlung.de
 

De gedeelde Picasso. De kunstenaar en zijn beeld in de BRD en DDR, Ludwigmuseum in Köln

Pablo Picasso was in de naoorlogse tijd een boegbeeld en projectiefiguur voor twee systemen in Duitsland. In de DDR (Duitse Democratische Republiek) vereerden kunstfans hem niet alleen wegens zijn werk, maar herkenden in hem ook de communisten en pacifisten. In de BRD (Bondsrepubliek Duitsland) gold dit uitzonderlijke talent als een enigmatisch, apolitiek genie dat zich in geen enkele schuif liet steken. Maar hoe kwam het tot deze heel verschillende waarneming van een en dezelfde man? Op deze vraag geeft het Ludwigmuseum met zijn nieuwe tentoonstelling “De gedeelde Picasso” een antwoord. Bezoekers kunnen een historische analyse volgen die ook verbindingen met de actuele politiek legt.

Duur: 25 september 2021 tot 30 januari 2022
www.museum-ludwig.de
 

Ontdekt! Schildertechnieken van Martini tot Monet, Wallraf-Richartz-Museum in Keulen

De kunstproductie bewaart al eeuwenlang talrijke geheimen die reiken van de bijzondere schilder- en tekentechnieken van grote meesters tot het gebruik van bepaalde materialen en stoffen. Het Wallraf-Richartz-Museum doorgrondt deze mysteries in de tentoonstelling „Ontdekt!“ en onthult de geheime truukjes van Martini, Cranach, Rubens, Rembrandt, Friedrich, Manet, Monet en co. Het huis stelt de onderzoeksresultaten van meer dan 20 jaar studie voor. De modernste technologie, röntgenstralen, infrarood en stereomicroscopen werden in de loop van deze periode gebruikt om schilderlagen te doorlichten en licht in de duisternis te scheppen.

Duur: van 8 oktober 2021 tot 13 februari 2022
www.wallraf.museum
 

AR-biënnale, NRW-forum in Düsseldorf

De eerste AR-biënnale van het NRW-forum is een digitaal sculptuurpark dat kunstfans met de smartphone of het tablet in de hand kunnen doorwandelen: In het Ehrenhof en de Hofgarten verschijnen grote, bewegende beelden op het scherm die stralen in bonte kleuren. Onderschriften, zoals „Is this real?“ nemen met een druk op de knop vorm aan. Speelfiguren toveren met een veeg enkele velden op de grond. In totaal 20 internationale kunstenaars nemen aan deze interactieve openluchttentoonstelling deel die gebruikt maakt van de versmelting van de analoge en digitale werelden. Het event zou in de toekomst elke twee jaar moeten plaatsvinden en de nieuwste innovaties in de wereld van de Augmented Reality voorstellen.

Duur: van 1 augustus 2021 tot 20 februari 2022
Passende reisaanbieding: AR-biënnale
www.nrw-forum.de
 

Gouden tijden. De verzameling Nederlandse kunst en haar geschiedenis, Von der Heydtmuseum in Wuppertal

Op het einde van de 16e en bij het begin van de 17e eeuw brak in de Nederlanden de Gouden Eeuw aan. In een periode van enorme productiviteit creëerden kunstenaars van verschillende stromingen talrijke bekende culturele schatten die de eeuwen zouden overleven. Veel van deze schatten hebben het door de opbouw van privéverzamelingen naar Wuppertal gemaakt, enkele zijn uiteindelijk in het bestand van het Von der Heydt-Museum opgenomen. Precies deze werken wil het huis nu vanaf 28 februari in een grote overzichtstentoonstelling voorstellen en hun geschiedenis kunsthistorisch verwerken. Liefhebbers van de schilderkunst en grafiek kunnen zich op de expo over onder andere werken van Aelbert Cuyp, Jan van Goyen, Joos de Momper, Nicolaes Berchem, Cornelius Dusart en Rembrandt van Rijn verheugen.

Duur: 28 februari 2021 tot 27 februari 2022
www.von-der-heydt-museum.de
 

Renoir, Monet, Gauguin. „Bilder einer fließenden Welt“, Musum Folkwang in Essen

Het Museum Folkwang brengt in 2022 internationale meesterwerken van het impressionisme in een overzichtstentoonstelling samen: de beroemde compositie „Twee meisjes in een boot“ van Claude Monet en „De haven van Saint Tropez“ van Paul Signac ontmoeten in Essen Pierre-Augste Renoirs „Lise met parasol“ en Paul Gauguins „Meisje met een waaier“. De tentoonstelling „Bilder einer fließenden Welt“ verduidelijkt aan de hand van ongeveer 120 exposanten hoe een stijlrichting zich zo kon ontwikkelen dat met haar een nieuwe kunststroming aanbrak. Daarvoor treedt het eigen bestand van Museum Folkwang in dialoog met werken uit het National Museum of Western Art in Tokio. Deze worden voor het eerst sinds de jaren vijftig in groot formaat in Europa tentoongesteld.

Duur: van 6 februari 2022 tot 15 mei 2022
www.museum-folkwang.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

©
Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


The fragile paradise, Gasometer in Oberhausen

A 20-meter-wide globe floats high above the visitors’ heads. Projectors cast high-resolution satellite images of the Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt (DLR; the German Aerospace Center) onto its surface, making our world visible in all its beauty. This grace is fleeting, as the new exhibition “Das zerbrechliche Paradies” (The fragile paradise) in the Oberhausen Gasometer demonstrates impressively with award-winning photographs and videos. Some of these present beautiful landscapes and exotic animals to the guests, while others show smoking stacks or polluted waters to reflect the effects industry has on the environment. The dramatic consequences of human intervention in nature are made visible in these exhibits. The show presents the unadulterated truth, demonstrating the history climate in all its facets.

Dates: From 1 October 2021
www.gasometer.de
 

Global Groove. Art, dance, performance, and protest, Museum Folkwang in Essen, Germany

Dancing is more than just a form of expression of one’s own feelings. Its value as a means of communication is demonstrated by the “Global Groove” exhibition at the Museum Folkwang. The institution sketches a cultural history of active interaction, establishing references between western and eastern cultures. Guests visit key moments from the history of modern art and dance in a tour that takes them through a prologue, five settings, and an epilogue, from the first traditional dance steps to the dance canon in different countries. Photographs, paintings, sculptures, films, and live performances reveal overlaps between dance, art, design, performance, and fashion.

Dates: 13  August 2021 to 14 November 2021

www.museum-folkwang.de
 

The Rainer Werner Fassbinder method. A retrospective, Bundeskunsthalle in Bonn

The name of Rainer Werner Fassbinder (1945-82) represents the most successful years of German cinema after World War II. The director, screenwriter, and actor is the most important representative of the New German Cinema. Some of his productions, such as “Lili Marleen”, “Die Ehe der Maria Braun”, and “Berlin Alexanderplatz” continue to enjoy world renown since they honestly capture and comment on the events of an era. This was reason enough for the Bundeskunsthalle to dedicate an exhibition of its own to this versatile talent, presenting Fassbinder’s controversial work in the mirror of his time. The exhibition brings visitors closer to the reality of life as it was.

Dates: 10 September 2021 to 06 March 2022
www.bundeskunsthalle.de

 • ©
  Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  ©
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius