Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2022


Behrens en Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Monet – Rebel en Genie, Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal

Witte waterlelies, groene bladeren en een rustige vijver: dit is het werk van de beroemde schilder uit Frankrijk, de vader van het impressionisme, beter bekend als Claude Monet. Het Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal wijdt er een eigen tentoonstelling aan en presenteert een meeslepende multimedia-ervaring voor het gehele gezin. Negenentwintig krachtige laserprojectoren projecteren meer dan 250 belangrijke werken van de Franse meester op het scherm in een 360-graden-show. Bezoekers wandelen samen met de vrouw met de parasol door weiden vol klaprozen, beleven de wisseling van de seizoenen in de Creuse-vallei en het rustige Parijse voorstadsleven van Argenteuil, evenals het pulserende leven op het station Saint-Lazare.

Datum: vanaf 16 juni 2022
www.visiodrom.de/en
 

Full House, Museum Küppersmühle voor moderne kunst in Duisburg

De tentoonstelling "Full House" in het Duisburgse Museum Küppersmühle (MKM) presenteert informele en abstracte naoorlogse kunst die tot op heden haar signatuur draagt: Soms kijken de ruw gehouwen en kleurrijk beschilderde houten sculpturen van Stephan Balkenhol de leegte in. Ze thematiseren de mens en zijn omgeving. Soms plaatsen foto's van Thomas Florschuetz, Candida Höfer en Katharina Sieverding architectuur en natuur in perspectief. Net als de andere tentoongestelde werken komen ze uit de Ströher Collectie, een van de belangrijkste en meest uitgebreide collecties Duitse kunst van na 1945.

Periode: van 15 juli 2022 tot 9 oktober 2022
www.museum-kueppersmuehle.de/en
 

Een nieuwe kunst. Fotografie en Impressionisme, Von der Heydt-museum in Wuppertal

Met de tentoonstelling “Een nieuwe kunst. Fotografie en Impressionisme” onderzoekt het Von der Heydt-museum in Wuppertal de wisselwerking tussen fotografie en schilderkunst in de 19e eeuw. Terwijl schilders een nieuwe beeldtaal ontwikkelden met beelden van het Franse platteland, met kust- en zeegezichten en scènes uit de metropool Parijs, wendden fotografen zich tot soortgelijke motieven. Claude Monet en Charles Marville, bijvoorbeeld, toonden flanerende mensen en druk verkeer in de grote stad. Wolkenstudies en de afbeelding van de boulevard waren populair in de kunstwereld. Gasten kunnen nu de invloeden en verbanden traceren; waardevolle foto's en geïllustreerde publicaties maken het mogelijk.

Datum: 2 oktober 2022 tot 8 januari 2023
Passend reisaanbod: Een nieuwe kunst. Fotografie en Impressionisme
www.von-der-heydt-museum.de
 

Christo en Jeanne-Claude, Kunstpalast in Düsseldorf

Het zijn beelden die de wereld rondgingen: Ontelbare kunstfans flaneren over de Place Charles-de-Gaulle in Parijs. De Arc de Triomphe is in 25.000 vierkante meter herbruikbaar, blauwzilveren kunststofdoek gewikkeld. Het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude plande het project sinds 1962. Het werd pas in de herfst van 2021, na de dood van Christo, gerealiseerd. De omhulling staat symbool voor een gemeenschappelijk levenswerk, waaraan het Kunstpalast Düsseldorf nu eer bewijst. Bezoekers leren in een grote overzichtstentoonstelling alle gerealiseerde en geplande projecten sinds Wrapped Coast van 1968/69 kennen. Talrijke voorwerpen, grote tekeningen, grafische werken, foto’s en ontwerpen zijn tentoongesteld. Er wordt verband gelegd met de avant-garde in Parijs in de jaren 50 die zowel Christo als Jeanne-Clause sterk beïnvloedde.

Periode: van 11 augustus 2022 tot 8 januari 2023
www.kunstpalast.de
 

Expressionisten am Folkwang, Museum Folkwang in Essen

Max Beckmann, Alexej von Jawlensky, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Paula Modersohn-Becker en veel meer: Het Museum Folkwang heeft voor zijn tweede jubileumtentoonstelling naar aanleiding van zijn honderdjarig bestaan, 120 werken van uitzonderlijke expressionisten onder een dak verzameld. Aan de hand van schilderijen, grafische kunst en sculpturen komt de hele geschiedenis van deze revolutionaire kunstrichting met haar vrije vormen, de ontbinding van perspectief en het gebruik van kleur aan bod. Het verhaal gaat vanaf het prille begin in Duitsland via de inbeslagname van kunstwerken tijdens het nationaalsocialistische regime tot aan de gevierde tentoonstellingen na 1945. Gasten kunnen zelf de verbanden leggen tussen werk, gebeurtenissen en het Museum Folkwang. De geschiedenis van het huis is onlosmakelijk met het expressionisme verbonden.

Periode: van 20 augustus 2022 tot 8 januari 2023
www.museum-folkwang.de
 

Female View, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau

Met de tentoonstelling "Female View" traceert Museum Schloss Moyland de vrouwelijke kijk op modefotografie. Het presenteert opmerkelijke vrouwelijke fotografen en hun werk, die actief waren van de jaren dertig tot nu en met hun foto's kledingtrends bepaalden. Opgenomen zijn foto's van Sibylle Bergemann, Lillian Bassman, Gabriele Oestreich-Trivellini (GABO), Liv Liberg en Ellen von Unwerth. De foto's sierden ooit de covers van tijdschriften als Harper's Bazaar of Vogue. Gasten kunnen de tentoongestelde voorwerpen gebruiken om verschillende schoonheidsidealen uit vervlogen tijden te begrijpen en zich bezig te houden met rolmodellen en genderclassificaties. Tekeningen van Joseph Beuys over modethema's vullen het brede tentoonstellingsaanbod aan.

Periode: van 24 september 2022 tot 15 januari 2023
www.moyland.de/nl
 

Van Gogh. Experience en The Mystery of Banksy, Technikum in Mülheim

Je aan de hand van multimediale lichtinstallaties en videoanimaties onderdompelen in de wereld van de Nederlandse meesterschilder Van Gogh? Of maak je liever kennis met Banksy's street art aan de hand van 150 reproducties? Het Technikum in Mülheim maakt een nieuwe kunstervaring mogelijk met twee parallelle voorstellingen die nauwelijks uitzonderlijker kunnen zijn. In een zaal kijken de gasten naar meermaals vergrote modernistische schilderijen, vol kleurenpracht en lichtcontrasten. Een paar zalen verder ontdekken ze natuurgetrouwe graffiti, foto's, sculpturen en prenten die het creatieve potentieel en het politieke engagement van een wereldberoemde sprayer weerspiegelen.

Periode: van 7 oktober 2022 tot 15 januari 2023
www.mystery-banksy.com
www.van-gogh-experience.com

Max Ernst en de natuur als uitvinding, Kunstmuseum Bonn

Een mysterieuze wereld, zeldzame planten en fantastische dieren: Max Ernst publiceerde “Histoire Naturelle” in Parijs in 1926 en veroorzaakte ophef daarmee. In het boek schetst hij een alternatief model van het ontstaan van de wereld. Hij formuleert een oorsprong waarin de natuur wordt opgevat als een provocerende en inspirerende ruimte van mogelijkheden. Het Kunstmuseum Bonn laat zijn gasten nu kennismaken met dit surrealistische kunstenaarsuniversum. Het huis presenteert de parallelle picturale wereld van de Duitse schilder en graficus aan de hand van collages, wrijfafdrukken (frottages) en kleurendrukken (overdrukplaatjes). Verwante werken van kunstenaars als Hans Arp en Paul Klee, Rebecca Horn en Thomas Ruff completeren de rondedans van afbeeldingen. Gasten kunnen in de werken de natuur als tegelijkertijd een vertrouwde als een vreemde entiteit ontdekken.

Datum: 13 oktober 2022 tot 22 januari 2023
https://www.kunstmuseum-bonn.de/en/
 

Wonderwalls. Street Art & Designer Toys, NRW-forum in Düsseldorf

Het NRW-forum brengt nu meer dan 2000 werken van fotografie, grafisch ontwerp, graffiti, beeldhouwkunst en figuratieve kunst samen tot een overkoepelend kunstwerk van de popcultuur. Daartoe behoren iconen van de jaren 80 en 90, zoals Bart Simpson, Luke Skywalker en de Masters of the Universe, die soms als kleine fantasiefiguren verschijnen, soms als het motief van een grote muurschildering. Nostalgici maken een reis door de tijd bij het zien van werken van Banksy, Javier Calleja, Martha Cooper, Shepard Fairey, Daniel & Geo Fuchs, Herakut, JR of KAWS in de tentoonstelling “Wonderwalls”. Hedendaagse geschiedenis, consumentengedrag en massaverschijnselen zijn de thema's van de show.

Datum: 30 september 2022 tot 5 februari 2023
www.nrw-forum.de/en
 

Josef Albers. Huldiging aan het plein, Museum Quadrat in Bottrop

Met de tentoonstelling “Josef Albers. Huldiging aan het plein”, brengt het Josef Albers Museum Quadrat hulde aan de beroemdste zoon van de stad als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. De schilder en kunstpedagoog is onder meer bekend om zijn iconische kleurvierkantschilderijen, die Albers verkenning van kleuren en vormen, lijnen en oppervlakken illustreren. Het huis heeft nu 90 artistiek voortreffelijke voorbeelden van ongeveer 2000 olieverfschilderijen bijeengebracht van de serie “Hommage to the Square”. Werken van Paul Cézanne, Giorgio Morandi, Ad Reinhardt en Donald Judd vervolledigen de selectie, die in de nieuwe uitbreiding van het museum wordt voorgesteld. In de toekomst zullen nog meer tijdelijke tentoonstellingen van internationale allure volgen in het 1400 vierkante meter grote gebouw midden in de historische stadstuin.

Datum: 19 oktober 2022 tot 26 februari 2023
www.bottrop.de
 

Surrealistische werelden, Lehmbruck Museum in Duisburg

De tentoonstelling "Surrealistische werelden" in het Lehmbruck Museum in Duisburg toont het onbewuste, het onwerkelijke en het droomachtige in beelden: Fantastische vogelbekdieren turen uit de plantenjungle, zakhorloges hangen over kale takken en geliefden kussen met gesluierde gezichten. Gasten ontdekken fantasierijke objecten en mysterieuze panorama's. Werken van Max Ernst, Salvador Dalí, René Magritte en andere kunstenaars stellen hier raadsels.

Periode: van 18 november 2022 tot 7 mei 2023
www.lehmbruckmuseum.de
 

Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Zero, optische kunst, minimale en conceptkunst overstijgen het visuele. Zij nemen het publiek mee, sensibiliseren de ruimtewaarneming, verkleinen op speelse of subversieve manier de afstand tot het werk en zetten aan tot communicatie. Dat maakt de tentoonstelling („Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre“)  („Zero, Pop en Minimaal: De jaren 60 en 70“) in het Wuppertalse Von der Heydt-Museum duidelijk. Ze richt de blik daarbij op een tijdperk van revolte, toen kunstenaars politiseerden, met hun werken provocante uitspraken deden en nieuwe kunststromingen in het leven riepen. Het museum van Wuppertal was op dit moment een centrum voor al dit nieuwe. Nu worden delen van diens omvangrijke verzameling en de museumgeschiedenis in de historische context gespiegeld.

Periode: van 10 april 2022 tot juli 2023
Passend reisaanbod: Zero, Pop und Minimal
www.von-der-heydt-museum.de
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 27 juni 2024
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Romes stromende grenzen, vijf plaatsen in het Rheinland

De Niedergermanische Limes maakt sinds 27 juli 2021 deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De meer dan 400 kilometer lange riviergrens die met het toenmalige verloop van de Rijn overeenstemt, deelde vanaf de 15e eeuw v. Christus gedurende meer dan 450 jaar de Romeinse provincie Nedergermanië van het vrije Germanië. Nu brengt een vijfdelige tentoonstelling, jonge en oude geschiedenisfans dichter bij haar betekenis voor de ontwikkeling van stedelijke centra in het Rijnland. Vanaf september tonen en archeologische parken in Detmold, Xanten, Bonn, Haltern am See en Keulen waar in NRW zich militaire en burgerlijke centra bevonden; waar werd geëxploreerd, gebouwd, verhandeld en gevochten. Talloze nieuwe vondsten, onderzoeksresultaten en reconstructies van Romeinse gebouwen en objecten doen de Romeinse tijd heropleven.

Periode: van september 2021 tot oktober 2022
www.roemer.nrw
 

Vorhang auf! Marionetten, Burg Altena en Deutsches Drahtmuseum in Altena

Wie de tentoonstelling „Vorhang auf! Marionetten“ op Burg Altena en in het Deutsches Drahtmuseum verkent, ontmoet talrijke helden uit zijn jeugd. Originele personages van de Augsburgse poppenkast, zoals Jim Knopf, Lukas of Urmel begroeten de gasten vriendelijk vanuit hun glazen vitrines. Daarnaast zijn er ook onthullende draaiboeken, coulissen en rekwisieten uit bekende verfilmingen en opvoeringen van Duitse theatergezelschappen, zoals de het marionettentheater Mummenschanz uit Lüdenscheid. Bekende poppenmakers, zoals Till de Kock worden voorgesteld. Tot de hoogtepunten van de tentoonstelling tellen een historische poppenwerkbank uit hout en een reispodium uit stof. De Märkische Kreis stelt deze op Burg Altena op voor het tienjarig jubileum van de poppentheaterdagen.

Periode: van 31 oktober 2021 tot 6 november 2022
www.maerkischer-kreis.de
 

Cats – Eiszeitliche Jäger, Neanderthal Museum in Mettmann

In de bijzondere tentoonstelling Cats – Eiszeitliche Jäger („Cats – Jagers uit de IJstijd“ ) komen gasten alles te weten over katten – van hun ontmoetingen met mensen in de Oude IJstijd tot wilde soorten vandaag. Het skelet van een Europese sabeltandkat getuigt van de elegantie waarmee het roofdier zich 300.000 jaar geleden bewoog. De grote tanden zijn zowel beangstigend als ontzagwekkend. Belevenisstations laten de geschiedenis in al zijn zinnen opnieuw tot leven komen. Belangrijke vondsten, beenderen en foto’s geven inzicht in het onderzoek. Reizigers in de tijd ervaren waarom de sabeltandkat geen sabeltanddier is en hoe het menselijk gezichtsvermogen zich an het gezichtsvermogen van katten onderscheidt.

Periode: van 14 mei 2022 tot 6 november 2022
​​​​www.neanderthal.de
 

De laatsten in hun soort, Bondskunsthal in Bonn

Wat hebben houtdraaien en vlechtwerk, porseleinschilderen en zijdeweven met elkaar gemeen? Ze behoren tot de bijna vergeten beroepen die de UNESCO heeft opgenomen in de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van Duitsland. De tentoonstelling “De laatsten van hun soort” toont deze en andere zeldzaam geworden activiteiten. Gasten van de Bondskunsthal zullen aan de hand van persoonlijke verhalen meer te weten komen over de uitdagingen waarmee mensen die zich met deze activiteiten bezighouden, dagelijks worden geconfronteerd. Een speciaal aandachtspunt van de show is het nieuw leven inblazen in uitstervende ambachten. Naast het duurzaamheidsdebat en technologische veranderingen spelen ook actuele trends zoals doe-het-zelf-, herstel- en recyclingworkshops een rol.

Datum: 15 december 2022 tot 26 maart 2023
www.bundeskunsthalle.de
 

Worldbuilding, Julia Stoschek-collectie in Düsseldorf

Sinds 2007 is de Julia Stoschek-collectie een vaste waarde in het culturele landschap van Düsseldorf. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan organiseert de collectie, die een van 's werelds grootste privécollecties van op tijd gebaseerde kunst is, nu een jubileumtentoonstelling over videospelletjes en kunst in het digitale tijdperk. De titel van de tentoonstelling “Worldbuilding” is het programma: de tentoongestelde stukken nemen de gasten mee naar verschillende parallelle werelden. Ze weerspiegelen de esthetiek achter digitale games en stellen hun oorsprong in vraag. Zowel gepassioneerde gamers als kunstliefhebbers en geïnteresseerden in technologie kunnen er alles ontdekken, van eenkanaalsvideowerk tot interactieve omgevingen, om zich bezig te houden met het massafenomeen “gaming”. Natuurlijk mogen virtual-reality-toepassingen en AI-ondersteunde projecten niet ontbreken in de moderne enscenering.

Datum: 5 juni 2022 tot 10 december 2023
www.jsc.art
 

  • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
  • Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
    Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
    Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Der Mittelaltermarkt, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
Kunstpalast Düsseldorf, Springbrunnen, © Anne Orthen

Kunst­pa­last in Düs­sel­dorf

lees meer
Zeiss Planetarium Bochum, Innenansicht mit Projektor und Kulisse, © Stadt Bochum Presse und Informationsamt Planetarium

Zeiss Pla­ne­ta­ri­um in Bochum

lees meer
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Mu­se­um Fol­kwang in Es­sen

lees meer
Rautenstrauch-Joest-Museum, Thementag Indien, Foyer Reisspeicher, © Guido Schiefer

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

lees meer
Ruhr Museum Essen, Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.

Ruhr Mu­se­um bij het we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein in Es­sen

lees meer
Archäologische Vitrine im Elisengarten Aachen, © Peter Hinschläger / Aachen

Ka­rel de Gro­te en de Rou­te Char­le­mag­ne in Aken

lees meer
Von der Heydt Museum Wuppertal Außenansicht, © Von der Heydt-Museum

Von der Heydt-Mu­se­um Wup­per­tal

lees meer
Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet

Ko­lum­ba Mu­se­um in Keu­len

lees meer