©
Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2021


Behrens, Beet­ho­ven und Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Wij verzoeken je voor een bezoek van de locatie op de websites van de respectievelijke huizen en organisatoren te kijken, om te zien of er wijzigingen zijn in de data en openingstijden. Hier vind je meestal ook informatie over de geldende gedragsregels, toegang en de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

©
Museum Kurhaus Kleve vooraanzicht, © Tourismus NRW e.V.

Beuys, Beuys, Beuys


Een kunstenaar laat zijn sporen na, op vele plaatsen in NRW

Het jaar 2021 staat helemaal in het teken van Joseph Beuys: Naar aanleiding van zijn 100e verjaardag wijden talrijke musea in het cultuurland tentoonstellingen aan deze uitzonderlijke kunstenaar die zijn veelzijdige creaties, zijn relatie tot andere kunstenaars of zijn opvattingen over politiek, milieu en maatschappij thematiseren. Een overzichtspagina toont een selectie van de bezienswaardige voorstellingen van zijn werk. Ze maken allemaal deel uit van het jubileumprogramma beuys 2021.

Duur: Doorheen het jaar 2021
Overzicht: Top-tentoonstellingen in het Beuys-jubileumjaar 

©
Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Caspar David Friedrich en de Düsseldorfer romantici, Kunstpalast in Düsseldorf

Landschapsschilderkunst uit Saksen ontmoet de Düsseldorfer Schilderschool. Het Kunstpalast brengt met deze tentoonstelling voor het eerst een verbinding tussen deze twee werelden tot stand. Foto's van de beroemdste Duitse kunstenaar uit de Romantiek, Caspar David Friedrich, en zijn schildervrienden uit Dresden gaan in dialoog met werken van Carl Friedrich Lessing, Andreas Achenbach en Johann Wilhelm Schirmer. Aan de hand van meer dan 120 expositievoorwerpen verduidelijkt de tentoonstelling de veranderende smaak van de Romantiek tot en met de aanvang van het Realisme in de 19e eeuw.

Data: 15 oktober 2020 tot en met 24 mei 2021
www.kunstpalast.de
 

Heinz Mack, Kunstpalast in Düsseldorf

Monumentale sculpturen uit metaal, marmer of graniet stekken zich ver over de ruimte uit en geven licht in verschillende facetten weer. Opnames van groots opgezette acties, zoals het Sahara-project getuigen van een werkwijze met een liefde voor detail die Heinz Mack bij zijn werk aan de dag legt. Het voortdurend experimenteren met materiaal, licht en beweging zijn zijn handelsmerken. Bezoekers aan het kunstpaleis kunnen nu 100 centrale werken ontdekken uit het vroege werk van de schilder en beeldhouwer die tussen de jaren vijftig en zeventig ontstonden. De show behandelt belangrijke fasen in het leven van de kunstenaar, zoals zijn studies aan de Düsseldorfse kunstacademie, de oprichting van de avantgardistische kunstenaarsgroep “ZERO” en zijn vertegenwoordiging van de Bondsrepubliek op de Biënnale in Venetië in 1970.

Duur: 11 februari 2021 tot 30 mei 2021
www.kunstpalast.de
 

Andy Warhol Now, Museum Ludwig in Keulen

Zijn werk heeft de grenzen van schilderkunst, sculptuur, film en muziek opnieuw gedefinieerd. De tentoonstelling "Andy Warhol Now" zet tot nu toe onderbelichte aspecten in het licht, onder meer Warhols migratie-achtergrond als zoon van Russische immigranten in Pittsburgh en zijn verwerking van religieuze motieven; bovendien het leven ver weg van de heteroseksuele normen, die hij veelvuldig verwerkte en als essentiële factor van een gevarieerde samenleving postuleerde. Museum Ludwig toont meer dan 100 werken van de wereldberoemde ster uit de Pop-Art-beweging die zijn kritische instelling verduidelijken, waaronder ook de bekende Elvis-Presley-serie en een elektrische stoel in diverse kleuren.

Data: 12 december 2020 tot 13 juni 2021
www.museum-ludwig.de
 

Lehmbruck – Kolbe – Mies van der Rohe. Kunstzinnige biotopen, Haus Lange in Krefeld

In het Haus Langemuseum zijn architectuur en beeldhouwkunst nu in harmonie verenigd: De buitengewone tentoonstellingsruimten die door architect Ludwig Mies van der Rohe oorspronkelijk als luxueuze woonruimtes werden ontworpen, bieden nu plaats aan 25 figuratieve werken van beeldhouwers Wilhelm Lehmbruck en Georg Kolbe. De werken treden in dialoog met het villa-ensemble dat door zijn tijdloos design, tuin en de verbinding met het naastgelegen Haus Esters indruk maakt. Hier verschijnen de poses en trekken van de weergegeven lichamen in een heel nieuw perspectief.

Duur: 18 april 2021 tot 29 augustus 2021
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Rendez-vous onder vrienden – Camoin, Marquet, Manguin, Matisse, Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Het kunstmuseum Pablo Picasso toont ongeveer 90 schilderijen, tekeningen en grafische werken van Charles Camoin, Henri Manguin, Albert Marquet en Henri Matisse. Het huis in Münster werkt in haar grote speciale tentoonstelling “Rendez-vous onder vrienden” uit welke gemeenschappelijkheden de gerenommeerde kunstenaars verenigen en welke verschillen in stijl en creatie hen van elkaar onderscheiden. Zij waren alle leerlingen van de Franse schilder Gustave Moreau, waardoor ze vaak ook als “Moreau-groep” werden omschreven. Zij hadden alle een fauvistische periode voor ze andere richtingen insloegen. Ze beïnvloedden allen elkaar, wat gasten bij een nauwkeuriger studie van afzonderlijke groepen werken zelf kunnen ontdekken.

Duur: 9 oktober 2021 tot 16 januari 2022
www.kunstmuseum-picasso-muenster.de
 

De gedeelde Picasso. De kunstenaar en zijn beeld in de BRD en DDR, Ludwigmuseum in Köln

Pablo Picasso was in de naoorlogse tijd een boegbeeld en projectiefiguur voor twee systemen in Duitsland. In de DDR (Duitse Democratische Republiek) vereerden kunstfans hem niet alleen wegens zijn werk, maar herkenden in hem ook de communisten en pacifisten. In de BRD (Bondsrepubliek Duitsland) gold dit uitzonderlijke talent als een enigmatisch, apolitiek genie dat zich in geen enkele schuif liet steken. Maar hoe kwam het tot deze heel verschillende waarneming van een en dezelfde man? Op deze vraag geeft het Ludwigmuseum met zijn nieuwe tentoonstelling “De gedeelde Picasso” een antwoord. Bezoekers kunnen een historische analyse volgen die ook verbindingen met de actuele politiek legt.

Duur: 25 september 2021 tot 30 januari 2022
www.museum-ludwig.de
 

Gouden tijden. De verzameling Nederlandse kunst en haar geschiedenis, Von der Heydtmuseum in Wuppertal

Op het einde van de 16e en bij het begin van de 17e eeuw brak in de Nederlanden de Gouden Eeuw aan. In een periode van enorme productiviteit creëerden kunstenaars van verschillende stromingen talrijke bekende culturele schatten die de eeuwen zouden overleven. Veel van deze schatten hebben het door de opbouw van privéverzamelingen naar Wuppertal gemaakt, enkele zijn uiteindelijk in het bestand van het Von der Heydt-Museum opgenomen. Precies deze werken wil het huis nu vanaf 28 februari in een grote overzichtstentoonstelling voorstellen en hun geschiedenis kunsthistorisch verwerken. Liefhebbers van de schilderkunst en grafiek kunnen zich op de expo over onder andere werken van Aelbert Cuyp, Jan van Goyen, Joos de Momper, Nicolaes Berchem, Cornelius Dusart en Rembrandt van Rijn verheugen.

Duur: 28 februari 2021 tot 27 februari 2022
www.von-der-heydt-museum.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

©
Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Ludwig leeft! Beethoven in de pop, rock'n'popmuseum Gronau in Gronau 

Welke sporen Beethoven in de moderne popcultuur tot op heden heeft achtergelaten, vormt het centrale onderwerp van deze tentoonstelling. De op drie etages lopende multimediale tentoonstelling laat zien, waar Beethoven nog altijd terug te vinden is, onder andere in de reclame, als belmelodie voor mobiele telefoons of in liedjes van de Beatles, de Toten Hosen, van Helge Schneider of Judith Holofernes. Ook in films als A Clockwork Orange of in comics zoals Peanuts is het buitengewone muzikale talent te vinden.

Data: 24 april 2021 tot 3 oktober 2021
www.rock-popmuseum.de
 

Global Groove. Kunst, dans, performance en protest, Folkwangmuseum in Essen

Dat dans niet alleen een manier is om uitdrukking te geven aan de eigen gevoelens, maar ook een communicatiemiddel is, bewijst het Folkwangmuseum met de tentoonstelling “Global Groove”: De expo tekent een cultuurgeschiedenis van het beweeglijke contact en legt verbindingen tussen westerse en oosterse culturele kringen. Gasten komen dichter bij de sleutelmomenten van de moderne kunst- en dansgeschiedenis via een parcours met een proloog, vijf bedrijven en een epiloog dat u van de eerste traditionele danspassen tot het danscanon in verschillende landen voert. Foto’s, schilderijen, beelden, films en live optredens tonen de raakvlakken tussen dans, kunst, design, performance en mode.

Duur: 13 augustus 2021 tot 14 november 2021
www.museum-folkwang.de
 

Methode Rainer Werner Fassbinder. Een retrospectieve, Bundeskunsthalle in Bonn

De naam Rainer Werner Fassbinder (1945-82) staat synoniem voor de meest succesvolle jaren in de Duitse filmgeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog. De regisseur, draaiboekauteur en acteur is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Nieuwe Duitse Film. Enkele van zijn producties, zoals  “Lili Marleen”, “Die Ehe der Maria Braun” en “Berlin Alexanderplatz” zijn vandaag nog steeds wereldberoemd omdat ze de actualiteit van een tijdperk onverbloemd samenvatten en becommentariëren. Reden genoeg voor de Bundeskunsthalle om aan dit veelzijdig talent een eigen tentoonstelling te wijden die Fassbinders controversieel besproken werk in de spiegel van zijn tijd weergeeft. Deze show maakt het de bezoekers mogelijk nader bij de toenmalige levensrealiteit te komen.

Duur: 10 september 2021 tot 06 maart 2022
www.bundeskunsthalle.de

 • ©
  Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  ©
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet
©

Ko­lum­ba Mu­se­um in Keu­len

Das Museum Ludwig bei Nacht von Außen, © Rheinisches Bildarchiv Köln
©

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Seig Ahrweiler
©

Beet­ho­ven-Haus Bonn