Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2023


Pi­cas­so, Prui­sen en Pom­pe­ji

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

De categorie "Picasso Jubilieumjaar 2023" neemt een bijzondere positie in. Hier kan men de voorstellingen ontdekken die aan de Spaanse schilder zijn gewijd ter gelegenheid van zijn 50e sterfdag in Noordrijn-Westfalen.

Picassoplatz in het Pablo Picasso Kunstmuseum Münster, © Presseamt Stadt Münster, Bernhart Fischer

Pi­cas­so Ju­bi­li­eum­jaar 2023


Pablo Picasso – Max Beckmann, Mens, Mythe, Wereld, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Pablo Picasso en Max Beckmann. Twee sleutelfiguren van het modernisme. Twee benaderingen die de grenzen van de representatieve schilderkunst verkennen. Veel wederzijdse beïnvloedingspunten: de ene zocht krachtige abstractie in zijn werk, de andere een eigentijdse vorm om de figuratieve schilderkunst te vervolmaken. Het Von der Heydt Museum in Wuppertal plaatst de twee grootheden nu naast elkaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de tentoonstelling wordt een vergelijking gemaakt van centrale werken die houdingen en opvattingen weerspiegelen. Deze artistieke confrontatie wordt samen met het Sprengel Museum Hannover gerealiseerd en maakt deel uit van het Picasso Jubileumjaar 2023.

Data: van 17 september 2023 tot 7 januari 2024
www.von-der-heydt-museum.de
 

Picasso Suite 156, Museum Ludwig in Köln

Het zijn 155 etsen uit de jaren 1968 tot 1972 die de laatste nalatenschap van Pablo Picasso vertegenwoordigen. In Suite 156 reflecteert de Spaanse schilder op zijn eigen werk, waarbij hij verwijst naar kunstenaars die hem beïnvloed hebben. De cyclus van prenten behandelt thema's als het onvermogen van de ouderdom, het vrouwelijke geslacht, het bordeel en de voyeur. Vandaag geldt het als exemplarisch voor het late grafische werk van deze veelzijdige kunstenaar. Tien weken voor de dood van Pablo Picasso, in januari 1973, toonde Louise Leiris Suite 156 in haar Parijse galerie. 50 jaar later stelt het Museum Ludwig de cyclus in het jubileumjaar opnieuw tentoon.

Data: van 28 oktober 2023 tot 4 februari 2024
www.museum-ludwig.de
 

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Van Gogh. Experience en The Mystery of Banksy, Technikum in Mülheim

Je aan de hand van multimediale lichtinstallaties en videoanimaties onderdompelen in de wereld van de Nederlandse meesterschilder Van Gogh? Of maak je liever kennis met Banksy's street art aan de hand van 150 reproducties? Het Technikum in Mülheim maakt een nieuwe kunstervaring mogelijk met twee parallelle voorstellingen die nauwelijks uitzonderlijker kunnen zijn. In een zaal kijken de gasten naar meermaals vergrote modernistische schilderijen, vol kleurenpracht en lichtcontrasten. Een paar zalen verder ontdekken ze natuurgetrouwe graffiti, foto's, sculpturen en prenten die het creatieve potentieel en het politieke engagement van een wereldberoemde sprayer weerspiegelen.

Periode Van Gogh: van 7 oktober 2022 tot 15 januari 2023
Periode The Mystery of Banksy: van 7 oktober 2022 tot 5 februari 2023
www.mystery-banksy.com
www.van-gogh-experience.com
 

Max Ernst en de natuur als uitvinding, Kunstmuseum Bonn

Een mysterieuze wereld, zeldzame planten en fantastische dieren: Max Ernst publiceerde “Histoire Naturelle” in Parijs in 1926 en veroorzaakte ophef daarmee. In het boek schetst hij een alternatief model van het ontstaan van de wereld. Hij formuleert een oorsprong waarin de natuur wordt opgevat als een provocerende en inspirerende ruimte van mogelijkheden. Het Kunstmuseum Bonn laat zijn gasten nu kennismaken met dit surrealistische kunstenaarsuniversum. Het huis presenteert de parallelle picturale wereld van de Duitse schilder en graficus aan de hand van collages, wrijfafdrukken (frottages) en kleurendrukken (overdrukplaatjes). Verwante werken van kunstenaars als Hans Arp en Paul Klee, Rebecca Horn en Thomas Ruff completeren de rondedans van afbeeldingen. Gasten kunnen in de werken de natuur als tegelijkertijd een vertrouwde als een vreemde entiteit ontdekken.

Datum: 13 oktober 2022 tot 22 januari 2023
https://www.kunstmuseum-bonn.de/en/
 

Christo en Jeanne-Claude, Kunstpalast in Düsseldorf

Het zijn beelden die de wereld rondgingen: Ontelbare kunstfans flaneren over de Place Charles-de-Gaulle in Parijs. De Arc de Triomphe is in 25.000 vierkante meter herbruikbaar, blauwzilveren kunststofdoek gewikkeld. Het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude plande het project sinds 1962. Het werd pas in de herfst van 2021, na de dood van Christo, gerealiseerd. De omhulling staat symbool voor een gemeenschappelijk levenswerk, waaraan het Kunstpalast Düsseldorf nu eer bewijst. Bezoekers leren in een grote overzichtstentoonstelling alle gerealiseerde en geplande projecten sinds Wrapped Coast van 1968/69 kennen. Talrijke voorwerpen, grote tekeningen, grafische werken, foto’s en ontwerpen zijn tentoongesteld. Er wordt verband gelegd met de avant-garde in Parijs in de jaren 50 die zowel Christo als Jeanne-Clause sterk beïnvloedde.

Periode: van 11 augustus 2022 tot 29 januari 2023
www.kunstpalast.de
 

Wonderwalls. Street Art & Designer Toys, NRW-forum in Düsseldorf

Het NRW-forum brengt nu meer dan 2000 werken van fotografie, grafisch ontwerp, graffiti, beeldhouwkunst en figuratieve kunst samen tot een overkoepelend kunstwerk van de popcultuur. Daartoe behoren iconen van de jaren 80 en 90, zoals Bart Simpson, Luke Skywalker en de Masters of the Universe, die soms als kleine fantasiefiguren verschijnen, soms als het motief van een grote muurschildering. Nostalgici maken een reis door de tijd bij het zien van werken van Banksy, Javier Calleja, Martha Cooper, Shepard Fairey, Daniel & Geo Fuchs, Herakut, JR of KAWS in de tentoonstelling “Wonderwalls”. Hedendaagse geschiedenis, consumentengedrag en massaverschijnselen zijn de thema's van de show.

Datum: 30 september 2022 tot 5 februari 2023
www.nrw-forum.de/en
 

Josef Albers. Huldiging aan het plein, Museum Quadrat in Bottrop

Met de tentoonstelling “Josef Albers. Huldiging aan het plein”, brengt het Josef Albers Museum Quadrat hulde aan de beroemdste zoon van de stad als een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw. De schilder en kunstpedagoog is onder meer bekend om zijn iconische kleurvierkantschilderijen, die Albers verkenning van kleuren en vormen, lijnen en oppervlakken illustreren. Het huis heeft nu 90 artistiek voortreffelijke voorbeelden van ongeveer 2000 olieverfschilderijen bijeengebracht van de serie “Hommage to the Square”. Werken van Paul Cézanne, Giorgio Morandi, Ad Reinhardt en Donald Judd vervolledigen de selectie, die in de nieuwe uitbreiding van het museum wordt voorgesteld. In de toekomst zullen nog meer tijdelijke tentoonstellingen van internationale allure volgen in het 1400 vierkante meter grote gebouw midden in de historische stadstuin.

Datum: 19 oktober 2022 tot 26 februari 2023
www.bottrop.de
 

Norbert Kricke, Beweging in het museum, Museum Küppersmühle in Duisburg

Zijn handelsmerken zijn de uitgestrekte lijnen, gebogen vormen en uitgestrekte vlakken. Hij streefde naar een eenheid van sculptuur, ruimte en beweging als artistieke ervaring. Wie Norbert Kricke’s oeuvre niet kent, moet beslist voor maart 2023 naar het Küppersmühle Museum komen. Het museum in de binnenhaven van Duisburg presenteert ongeveer 40 ruimtelijke sculpturen en talrijke tekeningen van de in Düsseldorf geboren kunstenaar. De overzichtstentoonstelling richt zich op de laatste drie decennia van zijn werk. Zijn hang naar dynamiek is vooral terug te vinden in de filigrane draadramen, die in de grote tentoonstellingszalen van de Küppersmühle perfect tot hun recht komen. Norbert Kricke, die in 1984 overleed, zou in 2022 100 jaar zijn geworden.

Data: van 18 november 2022 tot 3 maart 2023
www.museum-kueppersmuehle.de
 

Magisch Bergkristal, Museum Schnütgen in Keulen

Bergkristal oefent al duizenden jaren een magische aantrekkingskracht uit op mensen: De Romeinse geleerde Plinius de Oudere beschouwde het als versteend ijs dat nooit zal smelten. Gelovigen in de Middeleeuwen kenden er genezende krachten aan toe. Christenen zagen er zelfs de manifestatie van het goddelijke in. Daarom wijdt het Museum Schnütgen een speciale tentoonstelling aan de waterheldere steen, waarin de geschiedenis van bergkristal en zijn vele toepassingen worden voorgesteld. De gasten zullen in de tentoonstelling 130 voorwerpen tegenkomen, van prachtige schepen tot relikwieën en van kunstvoorwerpen tot optische hulpmiddelen.

Data: van 25 november 2022 tot 19 maart 2023
Passende reisaanbieding: Magisch Bergkristal
www.museum-schnuetgen.de

 

On Air, Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld

"Lawaai is overal. Het is geschikt als materiaal voor kunst." Dit inzicht van de Amerikaanse componist John Cage onderbouwt de tentoonstelling "On Air" van het Kaiser Wilhelm Museum, dat vier maanden lang in een enorme geluidsruimte verandert. Gasten krijgen aan de hand van objecten, video's en installaties een indruk van het geluidsmateriaal in de kunst van de jaren 1950 tot 1970. Ze verkennen een geluidsjungle, laten zich bijvoorbeeld leiden door signalen en stemmen. Hier en daar weerklinkt getsjirp, gemurmel of getrompetteer. Sommige elementen worden terloops geactiveerd, andere zijn continu in bedrijf. Overal valt iets te ontdekken, waaronder exposities van Joseph Beuys, Robert Rauschenberg en Jannis Kounellis. 

Data: van 25 november 2022 tot 26 maart 2023
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Susanna Taras – Blumen, Flowers, Fleurs, Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK)

Delen van het Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK) worden voor de tentoonstelling "Blumen, Flowers, Fleurs" omgetoverd tot een kleurrijke bloementuin. De kunstenares Susanna Taras blaast nieuw leven in de anders zo saaie, witte muren met haar groep werken "Wallflowers". De grote stoffen bloemreliëfs, gemaakt van geverfde wollen draden, creëren poëtische ruimtes door hun vervreemde en geïdealiseerde karakter. Ze combineren schilderkunst, beeldhouwkunst en textielkunst. Gasten komen bijvoorbeeld reusachtige rozen, viooltjes, orchideeën of tulpen tegen.

Data: 22 oktober 2022 tot 26 maart 2023
Passende reisaanbieding:Susanna Taras - Blumen, Flowers, Fleurs
www.makk.de
 

Chagall, Matisse, Miró. Made in Paris, Museum Folkwang in Essen

Een van hen was een "schilder-dichter" van het representatieve expressionisme, de ander wordt beschouwd als een pionier van het fauvisme. De derde veranderde van stijl en werd beïnvloed door het dadaïsme en het surrealisme: hoe verschillend hun ontwikkelingen in de 20e eeuw ook waren, Marc Chagall, Henri Matisse en Joan Miró hebben gemeen dat zij in Parijs een creatieve fase van originele grafische werken doormaakten. De vertegenwoordigers van het Franse klassieke modernisme produceerden kunstenaarsboeken en portfolio's om een groter publiek aan te spreken dan de verspreiding van hun schilderijen. Het Museum Folkwang presenteert hun belangrijkste werken in een grote overzichtstentoonstelling waarin ook enkele van de beroemdste drukkerijen worden voorgesteld.

Data: van 1 september 2023 tot 1 januari 2024
www.museum-folkwang.de
 

Horizons, Museum für Ostasiatische Kunst in Keulen

Eeuwenoude tradities uit het Verre Oosten worden in de tentoonstelling "Horizons" afgezet tegen de invloed van westerse kunst. De twee hebben altijd in harmonie bestaan, elkaar uitgedaagd en samengewerkt. Dit wordt duidelijk gemaakt door vijf hedendaagse artistieke posities in het Museum für Ostasiatische Kunst. De werken van Qiu Shihua, Leiko Ikemura, Kimsooja, Evelyn Taocheng Wang, Yu Duan projecteren zich in de concepten van de moderne westerse creatie. Het museum toont ze samen met oude kunstwerken uit de museumcollectie.

Data: 21 oktober 2022 tot 10 april 2023
Passende reisaanbieding: Horizons
www.museum-fuer-ostasiatische-kunst.de
 

Monet – Rebel en Genie, Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal

Witte waterlelies, groene bladeren en een rustige vijver: dit is het werk van de beroemde schilder uit Frankrijk, de vader van het impressionisme, beter bekend als Claude Monet. Het Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal wijdt er een eigen tentoonstelling aan en presenteert een meeslepende multimedia-ervaring voor het gehele gezin. Negenentwintig krachtige laserprojectoren projecteren meer dan 250 belangrijke werken van de Franse meester op het scherm in een 360-graden-show. Bezoekers wandelen samen met de vrouw met de parasol door weiden vol klaprozen, beleven de wisseling van de seizoenen in de Creuse-vallei en het rustige Parijse voorstadsleven van Argenteuil, evenals het pulserende leven op het station Saint-Lazare.

Datum: van 16 juni 2022 tot 16 april 2023
www.visiodrom.de/en
 

Hypersculptures, Zentrum für Lichtkunst in Unna

De tentoonstelling "Hypersculptures" nodigt bezoekers uit om een optische effectenstorm met een meeslepend geluidstapijt te beleven: het Zentrum für Lichtkunst in Unna heeft vijf kelderruimtes omgetoverd tot sensuele belevingsoasen. Ze zijn 20 meter lang en zes meter breed en bevatten elk een monumentale lichtsculptuur. Gasten bewegen tussen lichtdraden op elektronische muziek terwijl duizenden kleine LED-lichaampjes in verschillende kleuren fonkelen. Een machine tovert via reflectie een energie-illusie voor de ogen. Elders trekt een strakke lichtstrook de aandacht. Hij kruist dunne stroken stof, die op hun beurt hun schemerige schaduwen op het plafond werpen. 

Data: van 4 november 2022 tot 30 april 2023
www.lichtkunst-unna.de
 

Surrealistische werelden, Lehmbruck Museum in Duisburg

De tentoonstelling "Surrealistische werelden" in het Lehmbruck Museum in Duisburg toont het onbewuste, het onwerkelijke en het droomachtige in beelden: Fantastische vogelbekdieren turen uit de plantenjungle, zakhorloges hangen over kale takken en geliefden kussen met gesluierde gezichten. Gasten ontdekken fantasierijke objecten en mysterieuze panorama's. Werken van Max Ernst, Salvador Dalí, René Magritte en andere kunstenaars stellen hier raadsels.

Periode: van 18 november 2022 tot 7 mei 2023
www.lehmbruckmuseum.de
 

Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Zero, optische kunst, minimale en conceptkunst overstijgen het visuele. Zij nemen het publiek mee, sensibiliseren de ruimtewaarneming, verkleinen op speelse of subversieve manier de afstand tot het werk en zetten aan tot communicatie. Dat maakt de tentoonstelling („Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre“)  („Zero, Pop en Minimaal: De jaren 60 en 70“) in het Wuppertalse Von der Heydt-Museum duidelijk. Ze richt de blik daarbij op een tijdperk van revolte, toen kunstenaars politiseerden, met hun werken provocante uitspraken deden en nieuwe kunststromingen in het leven riepen. Het museum van Wuppertal was op dit moment een centrum voor al dit nieuwe. Nu worden delen van diens omvangrijke verzameling en de museumgeschiedenis in de historische context gespiegeld.

Periode: van 10 april 2022 tot juli 2023
Passend reisaanbod: Zero, Pop und Minimal
www.von-der-heydt-museum.de
 

Fantastische reis met Jim Knopf, Bastian en Momo, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

De Ludwiggalerie Schloss Oberhausen voert met de voorstelling "Fantastische reis" terug naar de kindertijd: herinneringen aan de geluksdraak Fuchur, het meisje Momo en de geheime toverrat Beëlzebub Irrwitzer komen tot leven als het oog over de vele illustraties en tekeningen van de personages van Michael Ende glijdt. Jong en oud zullen leren wie Jim Knopf, Lukas en Emma hun onmiskenbare uiterlijk heeft gegeven of wie de typische initialen van Het Oneindige Verhaal heeft bedacht. De tentoonstelling gaat over tekenstijlen, technieken en beeldtalen, maar ook over de boeken en hun verhalen.

Data: van 24 september 2023 tot 14 januari 2024
www.ludwiggalerie.de
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 27 juni 2024
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Nudes. Radicaal naakt, LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Het naakte lichaam is kwetsbaar. Het toont de mens zonder jas, zonder bescherming en omhulsel. Geen wonder dat kunstenaars zich altijd aan dit motief hebben gewijd en het naakt in tekeningen, schilderijen, grafiek, beeldhouwwerk en fotografie vastlegden. Het Kunstmuseum LWL in Münster presenteert nu in een tentoonstelling enkele van de belangrijkste werken uit de 19e, 20e en 21e eeuw in themagroepen. Gasten kunnen zowel het historische naakt als privé en moderne afbeeldingen van het naakt ontdekken. Surrealistische werelden ontmoeten het politiek beladene of het kwetsbare. Edvard Munch, August Macke, Pablo Picasso en Francis Bacon zijn slechts enkele van de belangrijke spelers die vertegenwoordigd zijn in "Nudes. Radicaal naakt" met hun werken.

Data: van 10 november 2023 tot 14 april 2024
www.lwl-museum-kunst-kultur.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


De laatsten in hun soort, Bondskunsthal in Bonn

Wat hebben houtdraaien en vlechtwerk, porseleinschilderen en zijdeweven met elkaar gemeen? Ze behoren tot de bijna vergeten beroepen die de UNESCO heeft opgenomen in de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed van Duitsland. De tentoonstelling “De laatsten van hun soort” toont deze en andere zeldzaam geworden activiteiten. Gasten van de Bondskunsthal zullen aan de hand van persoonlijke verhalen meer te weten komen over de uitdagingen waarmee mensen die zich met deze activiteiten bezighouden, dagelijks worden geconfronteerd. Een speciaal aandachtspunt van de show is het nieuw leven inblazen in uitstervende ambachten. Naast het duurzaamheidsdebat en technologische veranderingen spelen ook actuele trends zoals doe-het-zelf-, herstel- en recyclingworkshops een rol.

Datum: 15 december 2022 tot 26 maart 2023
www.bundeskunsthalle.de
 

screen time, Kunsthaus NRW Kornelimünster in Aachen

Collages van digitale foto's, chattende computers en avatars in een gereconstrueerd bezorgcentrum: de tentoonstelling "screen time" in het Kunsthaus NRW Kornelimünster illustreert op indrukwekkende wijze hoe kunstenaars technische grenzen verkennen om nieuwe ervaringsruimtes voor hun publiek te creëren. Een route in de voormalige keizerlijke abdij leidt naar in totaal 18 werken die soms raadselachtig, soms filosofisch of zelfs maatschappijkritisch zijn. Hoewel alle werken uit een welomlijnd ontwikkelingskader zijn ontsprongen, bieden ze voldoende ruimte voor interpretatie. Gasten worden bewust uitgenodigd om de werken te interpreteren.

Data: van 1 oktober 2022 tot 26 maart 2023
www.kunsthaus.nrw
 

Worldbuilding, Julia Stoschek-collectie in Düsseldorf

Sinds 2007 is de Julia Stoschek-collectie een vaste waarde in het culturele landschap van Düsseldorf. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan organiseert de collectie, die een van 's werelds grootste privécollecties van op tijd gebaseerde kunst is, nu een jubileumtentoonstelling over videospelletjes en kunst in het digitale tijdperk. De titel van de tentoonstelling “Worldbuilding” is het programma: de tentoongestelde stukken nemen de gasten mee naar verschillende parallelle werelden. Ze weerspiegelen de esthetiek achter digitale games en stellen hun oorsprong in vraag. Zowel gepassioneerde gamers als kunstliefhebbers en geïnteresseerden in technologie kunnen er alles ontdekken, van eenkanaalsvideowerk tot interactieve omgevingen, om zich bezig te houden met het massafenomeen “gaming”. Natuurlijk mogen virtual-reality-toepassingen en AI-ondersteunde projecten niet ontbreken in de moderne enscenering.

Datum: 5 juni 2022 tot 10 december 2023
www.jsc.art
 

150 jaar Villa Hügel, Villa Hügel in Essen

In 2023 vieren Villa Hügel en het aangrenzende Hügelpark hun 150-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan vat de Krupp-Stichting de bewogen geschiedenis van het huis samen in een jubileumprogramma dat zowel verleden, heden als toekomst belicht. Museumbezoekers kunnen met een augmented reality app een reis door de tijd maken naar het voormalige woonhuis van de familie Krupp. Bijzondere zalen, waarvan sommige uitvoerig zijn gerestaureerd, zijn voor het eerst vrij toegankelijk voor het publiek. Films, lezingen en panelgesprekken laten de bezoekers ook kennismaken met de geschiedenis van het landgoed, dat in totaal 269 kamers en 28 hectare groen in het zuiden van Essen omvat. Ze tonen ook de vooruitzichten voor het landgoed in de komende jaren.

Afspraak: 2023
www.villahuegel.de

 • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau aan de Nederrijn, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Max Ernst Museum in Brühl, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.
 • Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Der Kammermusiksaal, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Seig Ahrweiler

Beet­ho­ven-Haus Bonn

lees meer
Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

lees meer
Deutsches Bergbau-Museum, Außenansicht in der Dämmerung, © Deutsches Bergbau Museum/Karlheinz Jardner

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

lees meer
Zeiss Planetarium Bochum, Innenansicht mit Projektor und Kulisse, © Stadt Bochum Presse und Informationsamt Planetarium

Zeiss Pla­ne­ta­ri­um in Bochum

lees meer
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Mu­se­um Fol­kwang in Es­sen

lees meer
Rautenstrauch-Joest-Museum, Thementag Indien, Foyer Reisspeicher, © Guido Schiefer

Rau­ten­s­trauch-Joest-Mu­se­um in Keu­len

lees meer
LWL-Museum für Archäologie, Außenansicht, © LWL/G. Biedermann

LWL-Mu­se­um für Ar­chäo­lo­gie in Her­ne

lees meer
LWL-Museum für Naturkunde, Außenansicht am Abend, © LWL/Oblonczyk

LWL-Mu­se­um für Na­tur­kun­de in Mün­ster

lees meer
Archäologische Vitrine im Elisengarten Aachen, © Peter Hinschläger / Aachen

Ka­rel de Gro­te en de Rou­te Char­le­mag­ne in Aken

lees meer
Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

lees meer