Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2023


Pi­cas­so, Prui­sen en Pom­pe­ji

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

De categorie "Picasso Jubilieumjaar 2023" neemt een bijzondere positie in. Hier kan men de voorstellingen ontdekken die aan de Spaanse schilder zijn gewijd ter gelegenheid van zijn 50e sterfdag in Noordrijn-Westfalen.

Picassoplatz in het Pablo Picasso Kunstmuseum Münster, © Presseamt Stadt Münster, Bernhart Fischer

Pi­cas­so Ju­bi­li­eum­jaar 2023


Pablo Picasso – Max Beckmann, Mens, Mythe, Wereld, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Pablo Picasso en Max Beckmann. Twee sleutelfiguren van het modernisme. Twee benaderingen die de grenzen van de representatieve schilderkunst verkennen. Veel wederzijdse beïnvloedingspunten: de ene zocht krachtige abstractie in zijn werk, de andere een eigentijdse vorm om de figuratieve schilderkunst te vervolmaken. Het Von der Heydt Museum in Wuppertal plaatst de twee grootheden nu naast elkaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de tentoonstelling wordt een vergelijking gemaakt van centrale werken die houdingen en opvattingen weerspiegelen. Deze artistieke confrontatie wordt samen met het Sprengel Museum Hannover gerealiseerd en maakt deel uit van het Picasso Jubileumjaar 2023.

Data: van 17 september 2023 tot 7 januari 2024
www.von-der-heydt-museum.de
 

Picasso Suite 156, Museum Ludwig in Köln

Het zijn 155 etsen uit de jaren 1968 tot 1972 die de laatste nalatenschap van Pablo Picasso vertegenwoordigen. In Suite 156 reflecteert de Spaanse schilder op zijn eigen werk, waarbij hij verwijst naar kunstenaars die hem beïnvloed hebben. De cyclus van prenten behandelt thema's als het onvermogen van de ouderdom, het vrouwelijke geslacht, het bordeel en de voyeur. Vandaag geldt het als exemplarisch voor het late grafische werk van deze veelzijdige kunstenaar. Tien weken voor de dood van Pablo Picasso, in januari 1973, toonde Louise Leiris Suite 156 in haar Parijse galerie. 50 jaar later stelt het Museum Ludwig de cyclus in het jubileumjaar opnieuw tentoon.

Data: van 28 oktober 2023 tot 4 februari 2024
www.museum-ludwig.de
 

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Etel Adnan, K20 van de Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Beelden zijn ervaringsruimten, werelden van licht en warmte. Ze zijn geen weerspiegeling van de werkelijkheid, maar een uiting van de waarneming. Dat was absoluut duidelijk voor Etel Adnan. Voor de in Beiroet geboren kunstenares, dichteres en filosofe was schilderen altijd een bezigheid en niet louter een vorm van representatie. Gasten kunnen haar lofzang op schoonheid nu ervaren in de K20 van de Kunstsammlung NRW. Zij kunnen de belangrijke vertegenwoordigster van het modernisme en haar geleefde uitwisseling tussen de Arabische en de westerse wereld benaderen. Verbindingen tussen schrijven en schilderen zijn essentiële kenmerken van het oeuvre van Etel Adnan.

Periode: van 1 april 2023 tot 16 juli 2023
www.kunstsammlung.de
 

Ursula – Dat ben ik. Ja, en?, Museum Ludwig in Köln

Kleurrijke schema's banen zich een weg door felgekleurde landschappen. Soms verschijnt er een hoofd, soms een dier. Hier vormt een buitenaards wezen zich om op te lossen in strepen in de surrealistische compositie van het beeld. Ursula Schultze-Bluhm wist met haar schilderijen de kijker te boeien. De in Mittenwalde geboren en in Keulen gestorven kunstenares zag het surrealisme niet als een stijl maar als een geestesgesteldheid. Mythische wezens en mythologische figuren getuigen daar ook nu nog van op het doek. Ze weerspiegelen haar gevoeligheden, angsten en obsessies. Het Museum Ludwig presenteert ze in het kader van een gelaagde kabinetstentoonstelling.

Periode: van 18 maart 2023 tot 23 juli 2023
www.museum-ludwig.de
 

Monet – Rebel en Genie, Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal

Witte waterlelies, groene bladeren en een rustige vijver: dit is het werk van de beroemde schilder uit Frankrijk, de vader van het impressionisme, beter bekend als Claude Monet. Het Visiodrom in de Gaskessel in Wuppertal wijdt er een eigen tentoonstelling aan en presenteert een meeslepende multimedia-ervaring voor het gehele gezin. Negenentwintig krachtige laserprojectoren projecteren meer dan 250 belangrijke werken van de Franse meester op het scherm in een 360-graden-show. Bezoekers wandelen samen met de vrouw met de parasol door weiden vol klaprozen, beleven de wisseling van de seizoenen in de Creuse-vallei en het rustige Parijse voorstadsleven van Argenteuil, evenals het pulserende leven op het station Saint-Lazare.

Datum: van 16 juni 2022 tot 30 juli 2023
www.visiodrom.de/en
 

De jaren 20 ! In de caleidoscoop van het Modernisme, Bundeskunsthalle in Bonn

De jaren twintig zijn als een caleidoscoop met vele facetten: De globalisering gaat met rasse schreden verder. De bevolking is in de ban van een verlangen om te experimenteren. Genderrollen worden in twijfel getrokken. Stedelijke levensstijlen krijgen vorm. Massacommunicatie dringt door tot de bevolking. Verdeeldheid ontmoet geloof in vooruitgang. Het verlangen naar een nieuwe werkelijkheid wordt uitgesproken. Genoeg redenen om dit spannende tijdperk nader te bekijken. De Bundeskunsthalle biedt daartoe de mogelijkheid met een uitnodiging om terug te reizen in de tijd met de tentoonstellingstitel “1920! In de caleidoscoop van het Modernisme“.

Periode: van 1 april 2023 tot 30 juli 2023
www.bundeskunsthalle.de
 

Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Zero, optische kunst, minimale en conceptkunst overstijgen het visuele. Zij nemen het publiek mee, sensibiliseren de ruimtewaarneming, verkleinen op speelse of subversieve manier de afstand tot het werk en zetten aan tot communicatie. Dat maakt de tentoonstelling („Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre“)  („Zero, Pop en Minimaal: De jaren 60 en 70“) in het Wuppertalse Von der Heydt-Museum duidelijk. Ze richt de blik daarbij op een tijdperk van revolte, toen kunstenaars politiseerden, met hun werken provocante uitspraken deden en nieuwe kunststromingen in het leven riepen. Het museum van Wuppertal was op dit moment een centrum voor al dit nieuwe. Nu worden delen van diens omvangrijke verzameling en de museumgeschiedenis in de historische context gespiegeld.

Periode: van 10 april 2022 tot juli 2023
Passend reisaanbod: Zero, Pop und Minimal
www.von-der-heydt-museum.de
 

Norbert Kricke, Beweging in het museum, Museum Küppersmühle in Duisburg

Zijn handelsmerken zijn de uitgestrekte lijnen, gebogen vormen en uitgestrekte vlakken. Hij streefde naar een eenheid van sculptuur, ruimte en beweging als artistieke ervaring. Wie Norbert Kricke’s oeuvre niet kent, moet beslist voor maart 2023 naar het Küppersmühle Museum komen. Het museum in de binnenhaven van Duisburg presenteert ongeveer 40 ruimtelijke sculpturen en talrijke tekeningen van de in Düsseldorf geboren kunstenaar. De overzichtstentoonstelling richt zich op de laatste drie decennia van zijn werk. Zijn hang naar dynamiek is vooral terug te vinden in de filigrane draadramen, die in de grote tentoonstellingszalen van de Küppersmühle perfect tot hun recht komen. Norbert Kricke, die in 1984 overleed, zou in 2022 100 jaar zijn geworden.

Data: van 18 november 2022 tot 27 augustus 2023
www.museum-kueppersmuehle.de
 

Nam June Paik – I Expose the Music, im Dortmunder U

Nam June Paik wordt wereldwijd beschouwd als een kunstpionier. Hij is medeoprichter van video- en mediakunst. Zijn werken inspireren door hun hoge participatiegraad en een muzikale toets. Bij sommige live optredens van de Amerikaanse componist is het publiek direct betrokken. Soms in de galerieruimte, soms in de concertzaal, soms in de televisie-uitzending. Gasten kunnen deze bijzondere momenten nu leren kennen en deels herbeleven wanneer zij de tentoonstelling "I Expose the Music" op de 6e verdieping van de Dortmunder U bezoeken en hier zelfstandig elektrische geluiden en beelden creëren met interactieve werken. Onder de 100 tentoongestelde stukken zijn installaties, beeldhouwwerken, audio- en videowerken, fotografische documenten en affiches. Vier producties van andere kunstenaars gaan ook over Paiks nooit gerealiseerde “Symphony for 20 Rooms“ uit 1961.

Periode: van 17 maart 2023 tot 27 augustus 2023
www.dortmunder-u.de
 

Vlucht naar het paradijs. Carlo Mense (1886 – 1965), Siebengebirgsmuseum Königswinter

Carlo Mense was een uitzonderlijke Duitse schilder die kleurrijke landschappen, expressieve portretten en realistische groepsschilderijen maakte. Geboren in Rheine, Westfalen, verkende de kunstenaar soms het kubisme onder invloed van Pablo Picasso en George Braque, soms cultiveerde hij de schilderstijl van de Rijnlandse expressionisten met felle kleuren en vereenvoudigde vormen. In de jaren twintig benaderde hij de standpunten van de Nieuwe Zakelijkheid. Zijn oeuvre is complex en beïnvloed door hedendaagse trends. Met de tentoonstelling “Vlucht naar het paradijs“ slaat het Siebengebirgsmuseum Königswinter een brug tussen de vroege creatieve fasen en het late werk met voornamelijk figuratieve en realistische werken.

Periode: van 9 mei 2023 tot 15 oktober 2023
www.siebengebirgsmuseum.de
 

Chagall, Matisse, Miró. Made in Paris, Museum Folkwang in Essen

Een van hen was een "schilder-dichter" van het representatieve expressionisme, de ander wordt beschouwd als een pionier van het fauvisme. De derde veranderde van stijl en werd beïnvloed door het dadaïsme en het surrealisme: hoe verschillend hun ontwikkelingen in de 20e eeuw ook waren, Marc Chagall, Henri Matisse en Joan Miró hebben gemeen dat zij in Parijs een creatieve fase van originele grafische werken doormaakten. De vertegenwoordigers van het Franse klassieke modernisme produceerden kunstenaarsboeken en portfolio's om een groter publiek aan te spreken dan de verspreiding van hun schilderijen. Het Museum Folkwang presenteert hun belangrijkste werken in een grote overzichtstentoonstelling waarin ook enkele van de beroemdste drukkerijen worden voorgesteld.

Data: van 1 september 2023 tot 1 januari 2024
www.museum-folkwang.de/nl
 

Fantastische reis met Jim Knopf, Bastian en Momo, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

De Ludwiggalerie Schloss Oberhausen voert met de voorstelling "Fantastische reis" terug naar de kindertijd: herinneringen aan de geluksdraak Fuchur, het meisje Momo en de geheime toverrat Beëlzebub Irrwitzer komen tot leven als het oog over de vele illustraties en tekeningen van de personages van Michael Ende glijdt. Jong en oud zullen leren wie Jim Knopf, Lukas en Emma hun onmiskenbare uiterlijk heeft gegeven of wie de typische initialen van Het Oneindige Verhaal heeft bedacht. De tentoonstelling gaat over tekenstijlen, technieken en beeldtalen, maar ook over de boeken en hun verhalen.

Data: van 24 september 2023 tot 14 januari 2024
www.ludwiggalerie.de
 

Dood en de duivel. Gefascineerd door horror, Kunstpalast in Düsseldorf

De kunst- en cultuurgeschiedenis wordt evenzeer gekenmerkt door dood en verschrikking als door leven en schoonheid. De tentoonstelling "Gefascineerd door horror" in het Kunstpalast Düsseldorf maakt dit duidelijk aan de hand van 120 werken die gaan over horror, terreur, verval en het morbide in de kunst. Het spectrum varieert daarbij van klassieke schilder- en beeldhouwkunst tot uitgebreide installaties. Fantastische demonen uit de Renaissance, sombere landschappen uit de Romantiek en griezelfiguren uit de 20e eeuw zijn slechts enkele van de thema's die de gasten hier tegenkomen.

Periode: van 14 september 2023 tot 21 januari 2024
www.kunstpalast.de
 

Sarah Morris. All Systems Fail, Haus Lange en Haus Esters in Krefeld

Toeristen met een interesse in cultuur die al voorbij de 180 vierkante meter grote muurschildering “Hornet“ in K20 van de Kunstsammlung NRW in de deelstaathoofdstad Düsseldorf zijn gewandeld, zouden al bekend moeten zijn met de naam Sarah Morris. De Amerikaanse kunstenares maakt geometrische schilderijen met heldere kleuren en unieke perspectieven. Haar belangstelling voor netwerken, typologieën, globalisering, de stad en architectuur is groot, wat haar rasterschilderijen, grafiek en muurschilderingen ook in Krefeld tot uitdrukking brengen. Hier kunnen gasten nu in de Mies-van-der-Rohe-villa's Haus Lange en Haus Esters de werken van de kunstenares bewonderen. Hoezeer de tentoongestelde werken door het stadsleven zijn beïnvloed, kan men zelf beoordelen als men de internationale uitleningen en de speciaal voor de locatie ontwikkelde werken bekijkt.

Periode: van 15 oktober 2023 tot 10 maart 2024
Passende reisaanbieding: Van Bauhäuser naar de kunstschatten aan de Silbersee
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Nudes. Radicaal naakt, LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Het naakte lichaam is kwetsbaar. Het toont de mens zonder jas, zonder bescherming en omhulsel. Geen wonder dat kunstenaars zich altijd aan dit motief hebben gewijd en het naakt in tekeningen, schilderijen, grafiek, beeldhouwwerk en fotografie vastlegden. Het Kunstmuseum LWL in Münster presenteert nu in een tentoonstelling enkele van de belangrijkste werken uit de 19e, 20e en 21e eeuw in themagroepen. Gasten kunnen zowel het historische naakt als privé en moderne afbeeldingen van het naakt ontdekken. Surrealistische werelden ontmoeten het politiek beladene of het kwetsbare. Edvard Munch, August Macke, Pablo Picasso en Francis Bacon zijn slechts enkele van de belangrijke spelers die vertegenwoordigd zijn in "Nudes. Radicaal naakt" met hun werken.

Data: van 10 november 2023 tot 14 april 2024
www.lwl-museum-kunst-kultur.de
 

Dromen van een verzamelaar. Stermomenten van de Nederlandse barokkunst, Wallraf-Richartz-Museum in Köln

De Nederlandse kunsthemel is groot. Vooral in de 17e eeuw schitterden haar sterren helderder dan ooit. Namen als Jan Brueghel de Oude, Jacob van Ruisdael, Willem Kalf en Gerrit Dou prijken met hun schilderijen en tekeningen aan het firmament. Het Wallraf-Richartz-Museum plaatst de ontstane opstellingen nu in perspectief. Het presenteert kostbare stillevens met bloemen, keramiek en kaarslicht, idyllische landschappen en humoristische genreschilderijen. Sinds het begin van de jaren zeventig verzamelt een anonieme verzamelaar deze "stermomenten" met groot vakmanschap en passie. Gasten van het museum kunnen zijn passie ervaren. 

Periode: van 26 mei 2023 tot 21 april 2024
www.wallraf.museum
 

De grote verleiding. Karl Ernst Osthaus en het begin van de consumptiecultuur, Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld

Karl Ernst Osthaus was een van de belangrijkste Duitse kunstverzamelaars en mecenassen. Hij promootte, kocht en presenteerde kunst gedurende zijn hele leven. Tot zijn verdiensten behoren de oprichting van het Folkwang Museum in 1902 in Hagen, en ook daar de oprichting van het Duitse Museum voor Kunst in Handel en Nijverheid in 1909, dat met zijn hulp uitgroeide tot het beslissende forum voor modern design. Na Osthaus' dood in 1921 werd de museumcollectie uiteindelijk eigendom van het Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld. De tentoonstelling “De grote verleiding“ verwijst nu naar de betekenis van de omvangrijke verzameling die tegenwoordig de kern vormt van de Krefeldse museumcollectie inzake toegepaste kunst.
Periode: van 24 november 2023 tot 21 april 2024

Passende reisaanbieding: Van Bauhäuser naar kunstschatten aan de Silbersee
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 27 juni 2024
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Parijs 1874: Revolutie in de kunst, Wallraf-Richartz-Museum

Aanvankelijk afgewezen, later wereldwijd gevierd: De impressionisten ontketenden een revolutie in de kunst met hun eerste eigen tentoonstelling in 1874, toen zij braken met de gebruikelijke Salon-tentoonstelling van de Parijse Academie. Met het idee van vrijheid in hun bagage exposeerden kunstenaars als Degas, Morisot, Monet, Renoir en Sisley van 15 april tot 15 mei werken onder de naam “Société Anonyme des Artistes Peintres, Sculpteurs, Graveurs etc.“, die niet gebonden waren aan enig politiek doel. Dat veranderde alles. Het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen traceert deze omwenteling in de Franse schilderkunst nu in een eigen tentoonstelling, waarin stijlen, genres en motieven worden gepresenteerd.

Periode: van 15 maart 2024 tot 28 juli 2024
www.wallraf.museum
 

Hilma af Klint en Wassily Kandinsky. Dromen van de toekomst, K20 van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Kleuren, vormen, lijnen en contrasten vormen een prachtige compositie. Hun samenspel hoeft niet te verwijzen naar reële objecten, maar kan op zichzelf staan: Met dit idee braken Hilma af Klint en Wassily Kandinsky aan het begin van de 20e eeuw met de gevestigde basisprincipes van de westerse schilderkunst. Vandaag worden de Zweed en de Rus beschouwd als de leidende sterren van de westerse abstractie. Reden genoeg voor de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen om aan beide grootheden een aparte tentoonstelling in de K20 te wijden, met schilderijen, aquarellen, tekeningen en aantekeningen.

Periode: van 16 maart 2024 tot 11 augustus 2024
www.kunstsammlung.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Jenny Holzer, K21 van de Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

De openbare ruimte is haar tentoonstellingsruimte, de kernachtige one-liner haar meesterwerk: sinds de jaren zeventig stelt de Amerikaanse kunstenares Jenny Holzer op verschillende media met haar zogenaamde “Truisms“ maatschappelijke kwesties en problemen aan de orde. Soms is het een poster, soms een ledstrip, een sticker of een T-shirt met een uitspraak als "Protect Me From What I Want". De Kunstsammlung NRW presenteert het oeuvre van Holzer nu in een grote overzichtstentoonstelling waarin naast schilderijen en werken in steen ook de affiches van de kunstenaar centraal staan. De K21 wordt zo vier maanden lang een publiek forum voor hedendaagse maatschappelijke discussies en uitdagingen.

Periode: van 11 maart 2023 tot 6 augustus 2023
www.kunstsammlung.de
 

Honingbijen in het bos. Terug naar de toekomst, Neanderthal Museum in Mettmann

Ingo Arndt is een ster onder de natuurfotografen. Zijn foto's verschijnen in tijdschriften als National Geographic, GEO, Stern of BBC Wildlife. Hij reisde naar alle continenten om de complexe ecologische relaties van het dierenrijk zichtbaar te maken door middel van losse beelden en reeksen. Een van zijn meest memorabele reeksen is een reeks foto's van wilde honingbijen, die nu te zien is in het Neanderthal Museum. De indrukwekkende foto's tonen de kleine insecten in hun natuurlijke omgeving. Het museum breidt de show uit met exposities over de bij als gebruiksdier, was- en honingleverancier. Het behandelt onderwerpen van de steentijd tot de huidige trend van stedelijke bijenteelt.

Periode: van 20 mei 2023 tot 5 november 2023
www.neanderthal.de
 

Worldbuilding, Julia Stoschek-collectie in Düsseldorf

Sinds 2007 is de Julia Stoschek-collectie een vaste waarde in het culturele landschap van Düsseldorf. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan organiseert de collectie, die een van 's werelds grootste privécollecties van op tijd gebaseerde kunst is, nu een jubileumtentoonstelling over videospelletjes en kunst in het digitale tijdperk. De titel van de tentoonstelling “Worldbuilding” is het programma: de tentoongestelde stukken nemen de gasten mee naar verschillende parallelle werelden. Ze weerspiegelen de esthetiek achter digitale games en stellen hun oorsprong in vraag. Zowel gepassioneerde gamers als kunstliefhebbers en geïnteresseerden in technologie kunnen er alles ontdekken, van eenkanaalsvideowerk tot interactieve omgevingen, om zich bezig te houden met het massafenomeen “gaming”. Natuurlijk mogen virtual-reality-toepassingen en AI-ondersteunde projecten niet ontbreken in de moderne enscenering.

Datum: 5 juni 2022 tot 10 december 2023
www.jsc.art
 

150 jaar Villa Hügel, Villa Hügel in Essen

In 2023 vieren Villa Hügel en het aangrenzende Hügelpark hun 150-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan vat de Krupp-Stichting de bewogen geschiedenis van het huis samen in een jubileumprogramma dat zowel verleden, heden als toekomst belicht. Museumbezoekers kunnen met een augmented reality app een reis door de tijd maken naar het voormalige woonhuis van de familie Krupp. Bijzondere zalen, waarvan sommige uitvoerig zijn gerestaureerd, zijn voor het eerst vrij toegankelijk voor het publiek. Films, lezingen en panelgesprekken laten de bezoekers ook kennismaken met de geschiedenis van het landgoed, dat in totaal 269 kamers en 28 hectare groen in het zuiden van Essen omvat. Ze tonen ook de vooruitzichten voor het landgoed in de komende jaren.

Afspraak: 2023
www.villahuegel.de
 

Mythe en moderniteit. Voetbal in het Ruhrgebiet, 12-meterniveau van het Ruhr Museums op het Cultureel Werelderfgoed Zollverein

Het kolendistrict is een voetbalstreek, hier is de sport een manier van leven. De derby's tussen de traditionele clubs zijn vaste data. Veel wedstrijden blijven in het geheugen gegrift, zoals nu meer dan 450 foto's in het Ruhr Museum bewijzen. In de tentoonstelling “Mythe en moderniteit“ presenteert het museum zelden of nooit eerder vertoonde foto's uit het eigen archief. Het Europees kampioenschap voetbal 2024 vormt een passende aanleiding. Gasten kunnen in de stemming komen voor het grote evenement door te kijken naar het heden en verleden van een voetbalreligie. Beelden van bekende fotografen, gerenommeerde fotobureaus en uit de archieven van steden en clubs zijn opgenomen.

Periode: van 8 mei 2023 tot 4 februari 2024
www.ruhrmuseum.de
 

Immanuel Kant en de geest van de Verlichting, Bundeskunsthalle in Bonn

De categorische imperatief als fundamenteel beginsel van moreel handelen en de voorwaarden voor de mogelijkheid van kennis: Immanuel Kant heeft als filosoof van de Verlichting een heel tijdperk van onderzoek in de geesteswetenschappen vorm gegeven. Hij opende deuren voor debatten die tot ver in onze tijd reiken. Kort voor de 300e verjaardag van zijn geboorte in april 2024 organiseert de Bundeskunsthalle nu een omvangrijke tentoonstelling die zowel zijn baanbrekende bijdragen behandelt als de historische persoon presenteert. Gemakkelijk toegankelijke bemiddelingsvormen zullen alle gasten in staat stellen zich onder te dompelen in de complexe overwegingen van ethiek, emancipatie, epistemologie en internationaal recht. Drie VR-stations creëren virtuele werelden, zoals de weergave van de barokke stad Königsberg, waar Kant 73 jaar van zijn leven doorbracht.

Periode: van 24 november 2023 tot 10 maart 2024
www.bundeskunsthalle.de
 

D.I.S.C.O - Cool - Chic - Crazy, rock´n´popmuseum Gronau

De portier verleent toegang. Pulserende muziek bereikt het oor. De garderobe is gevuld met disco-outfits. Een rij vormt zich voor de dj-set. De vloer schudt. En de dansvloer schittert in een zee van lichtjes... Gasten die zich willen onderdompelen in het nachtleven van de jaren zeventig zijn vanaf augustus in het rock'n'popmuseum Gronau op de juiste plaats. Hier staat de tentoonstelling “D.I.S.C.O“ als interactieve beleveniszone garant voor nostalgische momenten. Posters, opnames, films en foto's nemen je mee naar een tijd van dansavonden, wereldhits en clubcultuur. Het voorprogramma omvat lokale muzieksessies en revival parties.

Periode: van 18 augustus 2023 tot zomer 2024
www.rock-popmuseum.de
 

De erfenis van de oudheid, Diözesanmuseum Paderborn

Waarden, culturele technieken en wetenschappelijke kennis zijn door de millennia heen blijven bestaan. Ze gaan van de oudheid via de middeleeuwen naar het heden. Maar hoe werken traditie en overdracht eigenlijk? Het Diözesanmuseum Paderborn buigt zich in zijn volgende grote tentoonstelling over deze vraag. Aan de hand van voorbeelden uit de architectuur, literatuur, schilderkunst, kunstnijverheid en astronomie wordt geanalyseerd hoe wij kennis overdragen. Gasten leren enerzijds welk erfgoed kon worden bewaard, maar anderzijds ook wat onvermijdelijk verloren ging.

Periode: herfst 2024 tot januari 2025
www.dioezesanmuseum-paderborn.de

 • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau aan de Nederrijn, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Max Ernst Museum in Brühl, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.
 • Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Ludwig Forum Aachen, Außenansicht, © Foto: Carl Brunn

Lud­wig Fo­rum für In­ter­na­ti­o­na­le Kunst in Aachen

lees meer
Der Mittelaltermarkt, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
Der Gestürzte (1914/15), Wilhelm Lehmbruck, © Johannes Höhn

Lehm­bruck Mu­se­um in Duis­burg

lees meer
Der Kammermusiksaal, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Seig Ahrweiler

Beet­ho­ven-Haus Bonn

lees meer
Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Besucherandrang, © Deutsches Sport & Olympia Museum

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

lees meer
Ruhr Museum Essen, Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.

Ruhr Mu­se­um bij het we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein in Es­sen

lees meer
In dem Museum Kunstsammlung NRW, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Kunst­samm­lung NRW in Düs­sel­dorf

lees meer
Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

lees meer
Aussenansicht Deutsches Fußballmuseum Dortmund - direkt am Hauptbahnhof, © Deutsches Fußballmuseum Dortmund

Deut­s­ches Fuß­ball­mu­se­um Dort­mund

lees meer