Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2024


Pi­cas­so, Prui­sen en Pom­pe­ji

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Nudes. Radicaal naakt, LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Het naakte lichaam is kwetsbaar. Het toont de mens zonder jas, zonder bescherming en omhulsel. Geen wonder dat kunstenaars zich altijd aan dit motief hebben gewijd en het naakt in tekeningen, schilderijen, grafiek, beeldhouwwerk en fotografie vastlegden. Het Kunstmuseum LWL in Münster presenteert nu in een tentoonstelling enkele van de belangrijkste werken uit de 19e, 20e en 21e eeuw in themagroepen. Gasten kunnen zowel het historische naakt als privé en moderne afbeeldingen van het naakt ontdekken. Surrealistische werelden ontmoeten het politiek beladene of het kwetsbare. Edvard Munch, August Macke, Pablo Picasso en Francis Bacon zijn slechts enkele van de belangrijke spelers die vertegenwoordigd zijn in "Nudes. Radicaal naakt" met hun werken.

Periode: van 10 november 2023 tot 14 april 2024
www.lwl-museum-kunst-kultur.de
 

Dromen van een verzamelaar. Stermomenten van de Nederlandse barokkunst, Wallraf-Richartz-Museum in Köln

De Nederlandse kunsthemel is groot. Vooral in de 17e eeuw schitterden haar sterren helderder dan ooit. Namen als Jan Brueghel de Oude, Jacob van Ruisdael, Willem Kalf en Gerrit Dou prijken met hun schilderijen en tekeningen aan het firmament. Het Wallraf-Richartz-Museum plaatst de ontstane opstellingen nu in perspectief. Het presenteert kostbare stillevens met bloemen, keramiek en kaarslicht, idyllische landschappen en humoristische genreschilderijen. Sinds het begin van de jaren zeventig verzamelt een anonieme verzamelaar deze "stermomenten" met groot vakmanschap en passie. Gasten van het museum kunnen zijn passie ervaren. 

Periode: van 26 mei 2023 tot 21 april 2024
www.wallraf.museum
 

De grote verleiding. Karl Ernst Osthaus en het begin van de consumptiecultuur, Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld

Karl Ernst Osthaus was een van de belangrijkste Duitse kunstverzamelaars en mecenassen. Hij promootte, kocht en presenteerde kunst gedurende zijn hele leven. Tot zijn verdiensten behoren de oprichting van het Folkwang Museum in 1902 in Hagen, en ook daar de oprichting van het Duitse Museum voor Kunst in Handel en Nijverheid in 1909, dat met zijn hulp uitgroeide tot het beslissende forum voor modern design. Na Osthaus' dood in 1921 werd de museumcollectie uiteindelijk eigendom van het Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld. De tentoonstelling “De grote verleiding“ verwijst nu naar de betekenis van de omvangrijke verzameling die tegenwoordig de kern vormt van de Krefeldse museumcollectie inzake toegepaste kunst.

Periode: van 24 november 2023 tot 21 april 2024
Passende reisaanbieding: Van Bauhäuser naar kunstschatten aan de Silbersee
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Tony Cragg. Please Touch!, Kunstpalast Düsseldorf

Met “Please Touch!“ wijdt het Kunstpalast een tentoonstelling aan de internationaal gerenommeerde beeldhouwer Tony Cragg waarin gasten kunstwerken kunnen voelen. Het museum aan het Düsseldorfer Ehrenhof nodigt bezoekers uit om materiaal en vorm te verkennen – twee factoren die een centrale rol spelen in het werk van Cragg.

Hij gebruikt vaten als basismotief, legt en stapelt ze op elkaar en creëert amorfe structuren. Zijn sculpturen kunnen en moeten met alle zintuigen worden aangeraakt en waargenomen – tot nu toe een absolute uitzondering in tentoonstellingen van werken van de kunstenaar uit Wuppertal. Cragg is geïnteresseerd in de combinatie van materiaal en betekenis, wat in de tentoonstelling “Please touch!“ wordt geïllustreerd. Het is de eerste omvangrijke tentoonstelling in zijn soort in een Duits museum.

Periode: van 22 februari 2024 tot 26 mei 2024
Passende reisaanbieding: Tony Cragg. Please Touch!
www.kunstpalast.de/en
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 27 juni 2024
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Parijs 1874: Revolutie in de kunst, Wallraf-Richartz-Museum

Aanvankelijk afgewezen, later wereldwijd gevierd: De impressionisten ontketenden een revolutie in de kunst met hun eerste eigen tentoonstelling in 1874, toen zij braken met de gebruikelijke Salon-tentoonstelling van de Parijse Academie. Met het idee van vrijheid in hun bagage exposeerden kunstenaars als Degas, Morisot, Monet, Renoir en Sisley van 15 april tot 15 mei werken onder de naam “Société Anonyme des Artistes Peintres, Sculpteurs, Graveurs etc.“, die niet gebonden waren aan enig politiek doel. Dat veranderde alles. Het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen traceert deze omwenteling in de Franse schilderkunst nu in een eigen tentoonstelling, waarin stijlen, genres en motieven worden gepresenteerd.

Periode: van 15 maart 2024 tot 28 juli 2024
www.wallraf.museum
 

Leonardo da Vinci – uomo universale, Visiodrom in de Gaskessel Wuppertal

Ongelooflijke machines, fantastische studies, gedenkwaardige tekeningen en schilderijen: dat is het werk van Leonardo da Vinci, die in Italië ook wel “uomo universale“ (universele mens) werd genoemd. De Visiodrom in de Gaskessel Wuppertal wijdt zijn eigen tentoonstelling aan dit genie en presenteert een meeslepende multimedia-ervaring voor het hele gezin. 29 krachtige laserprojectoren projecteren da Vinci's belangrijkste uitvindingen en werken op het scherm in een 360-graden show: waaronder natuurlijk de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Modellen en schetsen uit de showroom laten zien hoe de meester te werk ging. Gasten kunnen digitale rondleidingen volgen en zelfs enkele machines in actie ontdekken via augmented reality op de skywalk van de Gaskessel in Wuppertal.

Periode: vanaf 23 augustus 2023 tot zomer 2024
www.visiodrom.de/en
 

Hilma af Klint en Wassily Kandinsky. Dromen van de toekomst, K20 van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Kleuren, vormen, lijnen en contrasten vormen een prachtige compositie. Hun samenspel hoeft niet te verwijzen naar reële objecten, maar kan op zichzelf staan: Met dit idee braken Hilma af Klint en Wassily Kandinsky aan het begin van de 20e eeuw met de gevestigde basisprincipes van de westerse schilderkunst. Vandaag worden de Zweed en de Rus beschouwd als de leidende sterren van de westerse abstractie. Reden genoeg voor de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen om aan beide grootheden een aparte tentoonstelling in de K20 te wijden, met schilderijen, aquarellen, tekeningen en aantekeningen.

Periode: van 16 maart 2024 tot 11 augustus 2024
www.kunstsammlung.de
 

“Zwischen Pixel und Pigment“. Hybride schilderkunst in postdigitale tijden, Kunsthalle Bielefeld en Museum Marta Herford         

Met de tentoonstelling “Zwischen Pixel und Pigment“ onderzoeken de Kunsthalle Bielefeld en het Marta Herford gezamenlijk de vraag hoe de productie van kunst in de afgelopen 20 jaar is geëvolueerd. Met deze tentoonstelling willen de twee musea nieuwe benaderingen openen voor de (post)digitale transformatie in de hedendaagse schilderkunst.

Daartoe presenteren ze tegelijkertijd 40 internationale artistieke posities langs vier thematische lijnen. Digitale productietechnieken, het gebruik van codes en het experimenteren met big data zijn doorslaggevend voor de tentoongestelde werken. De werken zijn gemaakt met behulp van processen zoals 3D-printen, augmented reality, motion capturing en morphing. Weelderige ruimtelijke installaties van het kunstenaarsduo Ashley Hans Scheirl en Jakob Lena Knebl laten bijvoorbeeld zien hoe analoge en digitale montagetechnieken met elkaar verweven kunnen raken en vloeiende overgangen creëren tussen schilderkunst, beeldhouwkunst, film en mode.

Historische werken vullen de postdigitale tentoonstelling aan. Gasten zullen aan de hand van stukken van Kasimir Malevich, Vera Molnár en Andy Warhol leren waarom zij als voorlopers van de hybride schilderkunst kunnen worden gezien.

Periode: van 6 juli 2024 tot 27 oktober 2024
www.kulturstiftung-des-bundes.de/en
 

Dalí: het eindeloze enigma, Phoenix des Lumières in Dortmund

De Phoenix des Lumières scoorde als Centrum voor digitale Kunst in 2023 met zijn immersieve tentoonstellingen over Klimt en Hundertwasser grote successen. Nu wil het centrum in Dortmund hierop voortbouwen met de nieuwe show “Dalí: Het eindeloze enigma“ en het publiek opnieuw betoveren met geprojecteerde kunstwerken op de enorme wanden van de industriële hallen.

Gasten gaan op een reis tussen sprookje, hallucinatie en droom als ze de voormalige gasblazerhal van de hoogoven Phoenix West binnengaan. Ze staren naar smeltende klokken, vergapen zich aan abstracte dieren met enorme poten en vervormde lichamen en gaan op in geometrische vormenspellen. De thematische rondleiding voert door metafysische landschappen en fantasierijke werelden die Dalí ooit bedacht. Sommige werken kunnen worden als kubistisch gecategoriseerd, andere als surrealistisch en weer andere als futuristisch of realistisch.

De tentoonstelling beslaat meer dan 60 jaar van de carrière van de Spaanse kunstenaar. De tentoonstelling wordt muzikaal begeleid door een sfeervolle medley van de Britse rockband Pink Floyd.

Periode: van 26 januari 2024 tot de winter 2024
www.phoenix-lumieres.com/en
 

Alberto Giacometti, Max Ernst Museum Brühl des LVR

In de tentoonstelling "Alberto Giacometti" onderzoekt het Max Ernst Museum Brühl des LVR waarom de Zwitserse beeldhouwer, schilder en tekenaar een van de belangrijkste kunstenaars van de 20e eeuw is. Als genie van het modernisme creëerde hij zeer originele sculpturen, tekeningen en schilderijen die door zowel het surrealisme als het kubisme beïnvloed zijn.

Langwerpige lichamen, vervormde vormen en getrokken perspectieven zijn zijn stijlmiddelen. In zijn surrealistisch beïnvloede werken verkent Giacometti met grote inventiviteit de afgronden van het onbewuste. Zijn werken weerspiegelen op een beklemmende manier de psychologische toestand van de kunstenaar.

De uitgebreide tentoonstelling gaat onder andere in op Giacometti's ontmoeting met Max Ernst in Parijs, waar de twee elkaar in 1928 ontmoetten en in naburige ateliers werkten. Naast creatieve creaties uit de surrealistische fase toont het Max Ernst Museum ook geselecteerde voorbeelden van zijn filigraan bronzen figuren die na 1945 werden ontwikkeld, evenals schilderijen, tekeningen en grafiek.

Periode: van 1 september 2024 tot 15 januari 2025
www.maxernstmuseum.lvr.de/en
 

Wat valt er te lachen? De komische kunst van Walter Moers, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

Met de tentoonstelling "Was gibt’s denn da zu lachen?" opent de Ludwiggalerie Schloss Oberhausen de fantasierijke kosmos van de figurenmaker, auteur en illustrator Walter Moers. Er worden originele tekeningen, poppen en animaties gepresenteerd, waarbij rekening wordt gehouden met de speciale humor van de maker. Gasten ontmoeten cultfiguren zoals kapitein Blauwbaard, die zeemansgaren spint, of de altijd provocerende Kleine Klootzak.

Het fantastische continent Zamonia neemt een speciale plaats in de show in. Moers heeft er zeven romans aan gewijd. Ook de inwoners treft men tijdens de rondleiding door het paleis van Oberhausen aan. Onder hen bevinden zich Hildegunst von Mythenmetz, de grootste schrijver van Zamonia, de Wolpertinger Rumo en de kleurrijke berenbroers en zussen Ensel en Krete.

De vele literaire toespelingen die Moers in zijn boeken verwerkt, worden aan de hand van voorbeelden uit de doeken gedaan. Jong en oud kunnen kennismaken met de groteske stijl en het fantasierijke taalgebruik van Moers.

Periode: van 22 september 2024 tot 19 januari 2025
www.ludwiggalerie.de
 

Gerhard Richter. Verborgen schatten, Kunstpalast Düsseldorf

Gerhard Richter wordt beschouwd als een van de belangrijkste levende kunstenaars ter wereld. Het Kunstpalast in Düsseldorf stelt nu ongeveer 100 van deze schatten uit 40 Rijnlandse privécollecties voor, die tot nu toe verborgen bleven voor het publiek.

De grote Richtertentoonstelling werpt een nieuw licht op het oeuvre van de kunstenaar, dat vol tegenstrijdigheden en discontinuïteiten blijkt te zitten. Ze wijst op het Rijnland als de ideale omgeving waarin zijn werk zich kon ontwikkelen sinds zijn verhuizing uit Dresden in 1961. Hier ontmoette de schilder, beeldhouwer en fotograaf gelijkgezinden als Sigmar Polke en Konrad Lueg, en rolmodellen en intrigerende figuren als Joseph Beuys. Nieuwsgierige en ondernemende verzamelaars zijn hier altijd geïnteresseerd geweest in zijn werk, waardoor Richter tot op de dag van vandaag een van de meest gewilde kunstenaars op de kunstmarkt is.

Bezoekers leren over Gerhard Richters onderzoekende verkenning van de werkelijkheid, die kan worden gezien als een verbindend element in zijn kunst. Ze ontdekken fotorealistische weergaven van de natuur, onscherpe schilderijen gebaseerd op foto's, abstracte werken, glas- en spiegelobjecten.

Periode: van 5 september 2024 tot 2 februari 2025
www.kunstpalast.de/en
 

Otto Mueller, LWL-Museum voor kunst en cultuur in Münster

Otto Mueller geldt als een van de belangrijkste expressionisten van zijn tijd. De in Silezië geboren kunstenaar zou op 15 oktober 2024 150 jaar oud zijn geworden. Het LWL-museum  voor kunst en cultuur grijpt dit aan om een overzichtstentoonstelling te wijden aan het lid van de kunstenaarsgroep “Blauer Reiter“. Het is de bedoeling om bezoekers een kritisch overzicht te geven van zijn oeuvre.

De tentoonstelling bevat onder meer schilderijen, pastels, tekeningen en litho's. Müllers werken tonen kunstliefhebbers de zoektocht naar het zogenaamde “origineel“, de harmonie van de mens met de natuur. Wie dat wil, kan ook hedendaagse kwesties op basis van recent onderzoek onderzoeken. Is het bijvoorbeeld legitiem om door de kunstenaar gekozen titels te gebruiken die een minderheid discrimineren?

Periode: van 20 september 2024 tot 2 februari 2025
www.lwl-museum-kunst-kultur.de/en
 

“Museum der Museen“. Een reis door de tijd aan de hand van de kunst van het tentoonstellen en zien, Wallraf-Richartz-Museum in Keulen

Met de speciale tentoonstelling “Museum der Museen“ laat het Wallraf-Richartz-Museum ervaart men direct hoezeer het bekijken van kunst afhangt van de mensen die het museum leiden. Ze sturen, vermaken, onderwijzen, dagen uit of overweldigen het publiek. Ze leiden en beïnvloeden de waarneming met ingenieuze concepten.

De kunst van het tentoonstellen en zien staat hier centraal. De tentoonstelling over presentatie- en overdrachtsvormen is opgedragen aan museumstichter Ferdinand Franz Wallraf (1748-1824) op de 200e verjaardag van zijn dood, die de basis legde voor het eerste museum van Keulen. Het gaat van het fascinerende rariteitenkabinet en de barokke schilderijengalerij tot radicale kunstenaarsconcepten en het museum van de toekomst.

Periode: van 11 oktober 2024 tot 9 februari 2025
www.wallraf.museum/en
 

De hele kosmos van Ewald Mataré, Museum Kurhaus Kleve

De grote Mataré-tentoonstelling 2024 in Museum Kurhaus Kleve presenteert het werk van de Duitse beeldhouwer, medailleur, graficus en schilder in zijn geheel. De tentoonstelling gaat over zijn begin in Berlijn, het gedenkteken in Kleve, zijn internationale werken, zijn kunst in de architectuur en de vrouwen rondom Mataré.

Afzonderlijke tentoonstellingen laten bezoekers begrijpen hoe de acteur Heinz Rühmann en de theaterfamilie Millowitsch de beroemde beeldhouwer benaderden. Het onderwerp van zijn diskwalificatie als "ontaarde kunstenaar" tijdens het Derde Rijk komt ook aan bod. De architectuur van de tentoonstelling, die zich uitstrekt over 20 zalen, versterkt de ervaring. De sfeer van Ewald Mataré's favoriete Berlijnse café en die van vele andere kunstenaars wordt weer tot leven gebracht.

Als onderdeel van de tentoonstelling presenteert het MKK-team ook de meest actuele onderzoeksresultaten uit het nieuw gecreëerde Mataré-archief. De collectie van het museum is onlangs aanzienlijk gegroeid dankzij een genereuze schenking in 2023. In totaal omvatte de nalatenschap van mecenas en voormalig museumdirecteur Guido de Werd meer dan 280 sculpturen van hout, brons en keramiek en ontwerpen in gips, 230 houtsneden, 455 tekeningen, 101 aquarellen, drie schilderijen en 20 nooit eerder getoonde ontwerpen voor “Kunst am Bau”-projecten.

Periode: 27 oktober 2024 tot 9 maart 2025
www.mkk.art
 

Yoko Ono, K20 van de Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het persoonlijke hoogtepunt van het tentoonstellingsjaar 2024 is "Yoko Ono" van de Kunstsammlung NRW. Het Düsseldorfse museum wijdt een uitgebreide presentatie van het werk van de conceptuele kunstenaar en filmmaker aan K20 Grabbeplatz.

Het oeuvre van de activist, Fluxus-pionier en muzikant omvat performances, werken op papier, object- en geluidskunst en een selectie van activistische projecten. Bezoekers kunnen sleutelmomenten in Ono's carrière leren kennen aan de hand van werken die het resultaat zijn van zes decennia maatschappijkritisch werk. De millennial voerde campagne voor wereldvrede en organiseerde milieucampagnes. Ze wordt in verschillende kunstdomeinen als een sleutelfiguur beschouwd omdat ze haar ideeën altijd op een poëtische, humoristische en radicale manier uitdrukt.

Periode: van 28 september 2024 tot 16 maart 2025
www.kunstsammlung.de/en
 

Tijden en ruimten. Klassiekers uit de verzameling. Ruisdael tot Dix, Von der Heydt-Museum Wuppertal

Met de tentoonstelling “Tijden en ruimten“ leidt het Von der Heydt-Museum Wuppertal bezoekers door de periodes van de Europese kunstgeschiedenis. Het stelt fragmenten uit zijn uitzonderlijke collectie aan het publiek voor. Bezoekers ervaren kunst in de vorm van een visuele reisgids.

Er zijn geselecteerde schilderijen en beeldhouwwerken van de 17e eeuw tot de jaren zestig. Werken van Ludwig Richter, Gustave Courbet, Hans von Marées, Paul Gauguin, Claude Monet, Paula Modersohn-Becker, Ernst Ludwig Kirchner, Jacob van Ruisdael, Otto Dix en Hans Arp nemen bezoekers mee op reis naar Nederland en Vlaanderen, naar de kunstmetropolen Parijs en Berlijn en naar het onopvallende stadje Worpswede. Aan het einde van de 19e eeuw ontstond hier een centrum van creativiteit, een kunstenaarskolonie met een invloed tot ver buiten de landsgrenzen.

Met deze tentoonstelling benadrukt het Von der Heydt Museum zijn bijzondere positie in het museumlandschap van Noordrijn-Westfalen.  De museumcollectie omvat 2000 schilderijen, 500 beeldhouwwerken, 800 foto's en 30.000 grafische werken.

Periode: van 24 maart 2024 tot het voorjaar 2025
Passende reisaanbieding: Tijden en ruimten. Klassiekers uit de verzameling. Ruisdael tot Dix
en.von-der-heydt-museum.de/
 

William Kentridge. Triumphe und Klagen, Museum Folkwang in Essen

William Kentridge is een van de meest gerenommeerde interdisciplinaire kunstenaars van dit moment. Hij staat voor een gelaagd visueel oeuvre dat zowel gaat over onderdrukking en marginalisatie als over rebellie en het verlangen naar vrijheid. Naar aanleiding van zijn 70e verjaardag wijdt het Museum Folkwang een tentoonstelling aan de Zuid-Afrikaanse filmmaker, regisseur en verteller, waarbij de nadruk ligt op recentere werken en werken die met de geschiedenis van Essen in verband kunnen worden gebracht.

De tentoonstelling in het Museum Folkwang toont tekeningen, grafische werken en beeldhouwwerken en geanimeerde kortfilms. Projecties op meerdere kanalen, die Kentridge speciaal voor de tentoonstelling heeft ontworpen, geven inzicht in zijn werk voor muziektheater. Geselecteerde werken uit de museumcollectie illustreren ook de rolmodellen waartoe Kentridge zich aan het begin van zijn carrière wendde. Dit zijn onder andere werken van Duitse expressionisten zoals de schilder, graficus en beeldhouwer Max Beckmann en Russische avant-gardisten zoals de schilder, ontwerper en typograaf El Lissitzky.

De overzichtstentoonstelling “William Kentridge. Triumphe und Klagen“ maakt deel uit van een groot gezamenlijk project van het Museum Folkwang en de Staatliche Kunstsammlung Dresden.

Periode: 2 september 2025 tot 31 januari 2026
www.museum-folkwang.de/nl
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Mythe en moderniteit. Voetbal in het Ruhrgebiet, 12-meterniveau van het Ruhr Museums op het Cultureel Werelderfgoed Zollverein

Het kolendistrict is een voetbalstreek, hier is de sport een manier van leven. De derby's tussen de traditionele clubs zijn vaste data. Veel wedstrijden blijven in het geheugen gegrift, zoals nu meer dan 450 foto's in het Ruhr Museum bewijzen. In de tentoonstelling “Mythe en moderniteit“ presenteert het museum zelden of nooit eerder vertoonde foto's uit het eigen archief. Het Europees kampioenschap voetbal 2024 vormt een passende aanleiding. Gasten kunnen in de stemming komen voor het grote evenement door te kijken naar het heden en verleden van een voetbalreligie. Beelden van bekende fotografen, gerenommeerde fotobureaus en uit de archieven van steden en clubs zijn opgenomen.

Periode: van 8 mei 2023 tot 20 mei 2024
www.ruhrmuseum.de
 

D.I.S.C.O - Cool - Chic - Crazy, rock´n´popmuseum Gronau

De portier verleent toegang. Pulserende muziek bereikt het oor. De garderobe is gevuld met disco-outfits. Een rij vormt zich voor de dj-set. De vloer schudt. En de dansvloer schittert in een zee van lichtjes... Gasten die zich willen onderdompelen in het nachtleven van de jaren zeventig zijn vanaf augustus in het rock'n'popmuseum Gronau op de juiste plaats. Hier staat de tentoonstelling “D.I.S.C.O“ als interactieve beleveniszone garant voor nostalgische momenten. Posters, opnames, films en foto's nemen je mee naar een tijd van dansavonden, wereldhits en clubcultuur. Het voorprogramma omvat lokale muzieksessies en revival parties.

Periode: van 18 augustus 2023 tot zomer 2024
www.rock-popmuseum.de
 

Andreas Slominski en verre landen, verre tijden, Museum Folkwang in Essen

Voetbalcultuur is een herinneringscultuur: het Museum Folkwang demonstreert dit op vakkundige wijze in zijn nieuwe tentoonstelling voor het Europees Kampioenschap, waarin 80 indrukwekkende voetbalposters uit de afgelopen decennia worden getoond. Ze tonen de samenleving in al haar facetten en weerspiegelen de liefde, passie en betrokkenheid van fans bij individuele clubs. Voetballiefhebber, kunstenaar en verzamelaar Andreas Slominski verzamelde ze tussen 1986 en 1988. Het was een project dat hem na aan het hart lag.

Tegelijkertijd met de Slominski-tentoonstelling toont het Museum Folkwang ongeveer 300 andere posters rond het thema reizen. Bezoekers kunnen hun reislust stillen door te kijken naar de kleurrijke afbeeldingen van droombestemmingen. Soms tonen ze witte stranden, dan weer aantrekkelijke berglandschappen of groene oases.

De schrijfster Felicitas Hoppe heeft een literaire begeleiding van de tentoonstelling gewijd aan het thema "Reizen in gedachten". In de museumapp kunnen bezoekers luisteren naar korte literaire passages bij de afzonderlijke posters, geschreven door de winnares van de Georg Büchner Prijs. Fotochromes, ansichtkaarten en een replica van een keizerlijk panorama maken het tentoonstellingskader compleet.

Periode Ferne Länder, Ferne Zeiten: van 15 maart 2024 tot 7 juli 2024
Periode Andreas Slominski: van 15 maart 2024 tot 14 juli 2024
www.museum-folkwang.de/en
 

Modern Times, LWL-museum voor Archeologie en Cultuur in Herne

De tentoonstelling “Modern times“ van het LWL Museum voor Archeologie en Cultuur presenteert gasten een kleurrijke potpourri van buitengewone voorwerpen uit de afgelopen 200 jaar menselijke geschiedenis. Archeologen hebben ze over de hele wereld opgegraven en hun verhalen zijn uniek: soms is het een bliklipje van het festivalterrein van Woodstock in 1969 dat de aandacht trekt in de show. Soms ontdekken bezoekers een videospelcassette van het slechtste spel ter wereld, die werd teruggevonden in de Amerikaanse staat New Mexico.

De tentoonstellingen zijn onderverdeeld in zes categorieën: Innovatie, Vernieling, Sentiment, Doel, Bijzonder en Herinnering. Amateuronderzoekers kunnen een rondleiding volgen om te begrijpen welke geheimen er schuilgaan achter de ongeveer 100 tentoongestelde vondsten. “Gasten zullen ook objecten herontdekken die ze persoonlijk kennen en waarmee ze al in contact zijn gekomen,“ legt museumdirecteur dr. Doreen Mölders uit. Het draait allemaal om interpretatie in de context van de tijd, zegt ze.

De speciale tentoonstelling geeft ook een overzicht van de methoden en uitdagingen die de moderne archeologie biedt voor planning en opgravingen, voor de evaluatie van vondsten en bevindingen en voor de archivering ervan.

Periode: van 8 september 2023 tot 18 augustus 2024
www.sonderausstellung-herne.lwl.org
 

BioInspiratie, DASA Arbeitswelt in Dortmund

Technische innovaties zijn vaak geïnspireerd door de natuur. Dit wordt duidelijk aangetoond door uitvindingen zoals het klittenband, schokbestendige autocarrosserieën en robotarmen. De tentoonstelling “BioInspiratie“ laat nu op levendige wijze zien wat de mens de afgelopen eeuwen heeft overgenomen van ongeveer 3,8 miljard jaar evolutionaire geschiedenis. 
De tentoonstelling laat zien welke oplossingen uit de natuur kunnen worden toegepast op objecten om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bionica heeft bijvoorbeeld veel potentieel om energie efficiënter te gebruiken en zich aan klimatologische veranderingen aan te passen.

Data: van 21 oktober 2023 tot 25 augustus 2024
www.dasa-dortmund.de
 

Für alle! De democratie opnieuw vormgeven, Bundeskunsthalle in Bonn

Democratie staat voor de macht van het volk. Maar wie vertegenwoordigt hen? Wie heeft inspraak en wie wordt buitengesloten? De tentoonstelling "Für alle!" in de Bundeskunsthalle onderzoekt deze vragen. Het werpt licht op vormen van democratie in een tijd van politieke onrust en groeiende twijfels over deze staatsvorm.

De tentoonstelling neemt in deze context een duidelijke positie in. Het is een oproep tot actieve deelname – zowel aan de tentoonstelling als aan de democratie zelf. Bezoekers proberen de vorm van directe medezeggenschap uit; ze maken kennis met plaatsen waar het principe al wordt toegepast. Bijvoorbeeld in de Voedingsraad van de Bondsdag of het Belgische burgerparlement.

Iedereen die wil, kan aan het maatschappelijke forum van de Bundeskunsthalle deelnemen om het museum te helpen democratiseren en openen. De tentoonstelling is gepland als een excursie naar keerpunten in de geschiedenis, naar het begin en de mijlpalen van de democratie. Het daarbij ook de bedoeling om een blik op de toekomst te werpen.

Periode: van 30 mei tot 13 oktober 2024
www.bundeskunsthalle.de
 

Ijs tijd reis Groenland, Neanderthal Museum in Mettmann

Met behulp van aquareltekeningen, foto's en gevonden voorwerpen kunnen bezoekers van het Neanderthal Museum afdwalen in de verte: ze kunnen meer te weten komen over de geschiedenis en archeologie van Groenland in de tentoonstelling "Eis Zeit Reise Grönland".

De graphic novel "Quanga" vormt het uitgangspunt voor de show, die gaat over de kolonisatie van Groenland 4500 jaar geleden, de kolonisatie in de 18e eeuw en de levensstijl van de Inuit in de moderne tijd. De striptekenaar Konrad Nuka Godfredsen liet zich voor zijn werk inspireren door verhalen, legenden en mythen.

Periode: van 18 november 2023 tot 3 november 2024
www.neanderthal.de/nl
 

Planeet oceaan, Gasometer Oberhausen

De oceanen zijn prachtig. De tentoonstelling “Planeet oceaan“ in de Gasometer in Oberhausen maakt dit duidelijk met behulp van grootformaat foto's en films, een speciaal ingerichte geluidsruimte en de meeslepende installatie “Die Welle“. In het luchtruim van de Gasometer wordt op grote schermen een levende oceaanwereld gecreëerd waarin verschillende levensvormen ronddartelen. Vanaf hun zitplaats kunnen gasten scholen vissen door het water zien drijven of zeereuzen op ware grootte zien.
Op de benedenverdieping zijn beelden te zien van een harlekijnoctopus die vrolijk door een lagune danst, een blauwe haai die jaagt of een Grote Rafelvis die zich camoufleert. De sound-kamer slaagt erin gasten zintuigelijk verder te laten duiken. Hier knalt, knispert, kraakt en klopt het wanneer duizenden kleine schaaldieren, levende koraalriffen of een school kabeljauwen hun dagelijkse gang gaan. Het thema zeebescherming komt ook aan bod in verschillende tentoonstellingsstukken. Een interactieve wereldbol als geografisch informatienetwerk visualiseert de huidige onderzoeksresultaten.

Data: van 15 maart 2024 tot 30 december 2024
www.gasometer.de/nl
 

Grow it, show it!, Museum Folkwang in Essen

Met de tentoonstelling “Grow it, show it!“ werpt het Museum Folkwang in Essen een artistieke blik op kapsels en haar. Er worden historische en hedendaagse werken getoond die haar op een speciale manier weergeven.

De tentoongestelde werken van kunstenaars en fotografen zoals Diane Arbus, Julia Margaret Cameron, Cindy Sherman, Anouk Kruithof en August Sander tonen hoofdhaar, okselhaar, beenhaar, borsthaar, baardhaar of schaamhaar. Ze laten iets zien of juist niet zien, stellen identiteiten en culturele verwantschappen ter discussie. Naast puur artistieke werken kunnen gasten zich ook vergapen aan reclameposters, albumhoezen, YouTube-video's en TikTok-reels die zich door hun ongebruikelijke perspectieven of zeldzame inzichten van de massamedia onderscheiden.

Periode: van 13 september 2024 tot 12 januari 2025
www.museum-folkwang.de/en
 

Superheros, NRW-Forum in Düsseldorf

De redding van de mensheid, de overwinning op het kwaad en de eeuwige strijd tussen de machten: Het NRW-Forum in Düsseldorf zet legendarische superhelden in de schijnwerpers. In de nieuwe tentoonstelling wijdt het museum op het Ehrenhof zich aan iconen met vliegende capes en beschermers met wonderbaarlijke krachten.

De comic-tentoonstelling presenteert op 1.200 vierkante meter tentoonstellingsruimte 1.000 voorwerpen uit de popcultuur. Er zijn historische comics met hoofdpersonages zoals Superman, Spiderman of Donald Ducks alter ego Phantomias, maar ook recentere voorbeelden met minder bekende redders van de mensheid. Ze belichamen wensen, dromen en hoop en zijn een collectieve visie ter verdediging van de democratie. Antagonisten, tegenstanders en superschurken krijgen ook gegarandeerd een plaats in de tentoonstelling. Want wat zou goed zijn zonder kwaad?

Periode: van 13 september 2024 tot 26 januari 2025
www.nrw-forum.de/en
 

De erfenis van de oudheid, Diözesanmuseum Paderborn

Waarden, culturele technieken en wetenschappelijke kennis zijn door de millennia heen blijven bestaan. Ze gaan van de oudheid via de middeleeuwen naar het heden. Maar hoe werken traditie en overdracht eigenlijk? Het Diözesanmuseum Paderborn buigt zich in zijn volgende grote tentoonstelling over deze vraag. Aan de hand van voorbeelden uit de architectuur, literatuur, schilderkunst, kunstnijverheid en astronomie wordt geanalyseerd hoe wij kennis overdragen. Gasten leren enerzijds welk erfgoed kon worden bewaard, maar anderzijds ook wat onvermijdelijk verloren ging.

Periode: van 21 september 2024 tot 26 januari 2025
www.dioezesanmuseum-paderborn.de
 

Glückauf - Film ab! Bioscoop- en filmgeschiedenis van het Ruhrgebied. 100 jaar film in het Ruhrgebied, Ruhr Museum op het werelderfgoed Zollverein in Essen

Met de cultuurhistorische tentoonstelling “Glückauf - Film ab!“ belicht het Ruhr Museum de rol die de bioscoop in het Ruhrgebied in de wereld van de film opneemt. De tentoonstelling richt zich op meer dan 100 jaar ontwikkelingsgeschiedenis. Bezoekers van het werelderfgoed Zollverein kunnen ontdekken hoe steden als Essen, Gelsenkirchen en Dortmund zich aan deze belangrijke industrie aanpasten.

Al in de jaren twintig ontstonden in de regio grote bioscopen met meer dan 1000 zitjes. Tegen het einde van de jaren vijftig waren er ongeveer 500 bioscopen. Filmfestivals zoals de Dagen van de Internationale Kortfilm in Oberhausen of de Duisburgse Filmweek ontstonden en vestigden zich. Acteurs en actrices zoals Heinz Rühmann en Jürgen von Manger, die uit de regio kwamen, maakten naam tot ver buiten de grenzen.

De tentoonstelling op het 12 meter hoge niveau van het Ruhr Museum laat zien waarom de industrie in de kolenmijnregio zo'n sterke positie kon verwerven. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van de 100e verjaardag van de “Filmstudio Glückauf“ in Essen, een van de oudste bioscopen in Noordrijn-Westfalen.

Periode: van 29 juni 2024 tot 2 maart 2025
www.zollverein.de

  • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau aan de Nederrijn, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
    Max Ernst Museum in Brühl, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
    Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.
  • Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.
    Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
    Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Villa Hügel - tuinhal met de wandtapijtserie Scènes uit de Handelingen van de Apostelen, 1753 tot 1760, © Alfried Krupp von Bohlen und Halbach-Stiftung, Fotograf Peter Gwiazda

Vil­la Hü­gel

lees meer
Der Neubau des Kunstmuseums Bonn stammt von dem Berliner Architekten Axel Schultes. Er wurde 1992 eröffnet, © Kunstmuseum Bonn, Foto: David Ertl

Kunst­mu­se­um Bonn

lees meer
LWL-Museum für Archäologie, Urne von Gevlinghausen, © LWL/D.Menne

LWL-Mu­se­um für Ar­chäo­lo­gie in Her­ne

lees meer
LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

LVR-Rö­mer­mu­se­um in Xan­ten

lees meer
Ansicht auf das Schokoladenmuseum, © Schokoladenmuseum Köln

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

lees meer
Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Ruhr Museum -Ansicht von Außen, © Thomas Willemsen

Ruhr Mu­se­um bij het we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein in Es­sen

lees meer
Das Museum Folkwang in Essen bei Nacht, © Peter Wieler

Mu­se­um Fol­kwang in Es­sen

lees meer
Wallraf-Richartz-Museum, Graphisches Kabinett, © Wallraf-Richartz-Museum

Wall­raf-Ri­chartz-Mu­se­um & Fon­da­ti­on Cor­boud in Keu­len

lees meer
Museum Insel Hombroich: Turm, begehbare Skulptur von Erwin Heerich, © Tomas Riehle/Arturimages

Mu­se­um In­sel Hom­broich in Neuss

lees meer