Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2022


Behrens en Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 30 juni 2022
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Christo en Jeanne-Claude, Kunstpalast in Düsseldorf

Het zijn beelden die de wereld rondgingen: Ontelbare kunstfans flaneren over de Place Charles-de-Gaulle in Parijs. De Arc de Triomphe is in 25.000 vierkante meter herbruikbaar, blauwzilveren kunststofdoek gewikkeld. Het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude plande het project sinds 1962. Het werd pas in de herfst van 2021, na de dood van Christo, gerealiseerd. De omhulling staat symbool voor een gemeenschappelijk levenswerk, waaraan het Kunstpalast Düsseldorf nu eer bewijst. Bezoekers leren in een grote overzichtstentoonstelling alle gerealiseerde en geplande projecten sinds Wrapped Coast van 1968/69 kennen. Talrijke voorwerpen, grote tekeningen, grafische werken, foto’s en ontwerpen zijn tentoongesteld. Er wordt verband gelegd met de avant-garde in Parijs in de jaren 50 die zowel Christo als Jeanne-Clause sterk beïnvloedde.

Periode: van 11 augustus 2022 tot 8 januari 2023
www.kunstpalast.de
 

Expressionisten am Folkwang, Museum Folkwang in Essen

Max Beckmann, Alexej von Jawlensky, Oskar Kokoschka, Franz Marc, Paula Modersohn-Becker en veel meer: Het Museum Folkwang heeft voor zijn tweede jubileumtentoonstelling naar aanleiding van zijn honderdjarig bestaan, 120 werken van uitzonderlijke expressionisten onder een dak verzameld. Aan de hand van schilderijen, grafische kunst en sculpturen komt de hele geschiedenis van deze revolutionaire kunstrichting met haar vrije vormen, de ontbinding van perspectief en het gebruik van kleur aan bod. Het verhaal gaat vanaf het prille begin in Duitsland via de inbeslagname van kunstwerken tijdens het nationaalsocialistische regime tot aan de gevierde tentoonstellingen na 1945. Gasten kunnen zelf de verbanden leggen tussen werk, gebeurtenissen en het Museum Folkwang. De geschiedenis van het huis is onlosmakelijk met het expressionisme verbonden.

Periode: van 20 augustus 2022 tot 8 januari 2023
www.museum-folkwang.de
 

Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Zero, optische kunst, minimale en conceptkunst overstijgen het visuele. Zij nemen het publiek mee, sensibiliseren de ruimtewaarneming, verkleinen op speelse of subversieve manier de afstand tot het werk en zetten aan tot communicatie. Dat maakt de tentoonstelling („Zero, Pop und Minimal: Die 1960er und 1970er Jahre“)  („Zero, Pop en Minimaal: De jaren 60 en 70“) in het Wuppertalse Von der Heydt-Museum duidelijk. Ze richt de blik daarbij op een tijdperk van revolte, toen kunstenaars politiseerden, met hun werken provocante uitspraken deden en nieuwe kunststromingen in het leven riepen. Het museum van Wuppertal was op dit moment een centrum voor al dit nieuwe. Nu worden delen van diens omvangrijke verzameling en de museumgeschiedenis in de historische context gespiegeld.

Periode: van 10 april 2022 tot juli 2023
Passend reisaanbod: Zero, Pop und Minimal
www.von-der-heydt-museum.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Linda McCartney, Ludwiggalerie kasteel Oberhausen in Oberhausen

Als fotografe stond Linda McCartney als geen ander zo dicht bij de grote sterren uit de muziek van de jaren zestig. Haar beelden kenmerken tot op vandaag het visuele geheugen van een tijd, waarin maatschappelijke dwang werd verbannen en morele etiketten werden overwonnen. De in 1998 gestorven echtgenote van Beatles bassist Paul McCartney zette op bekwame wijze Janis Joplin en Jimi Hendrix, Nico en Brian Jones, The Doors en The Who, Aretha Franklin en Bob Dylan in scène – natuurlijk en met een grote dynamiek. Haar foto’s kunnen bezoekers nu in de Ludwiggalerie van kasteel Oberhausen bekijken en het verloop van haar buitengewone carrière in het midden van de rock ‘n roll-scène volgen. De show is de laatste halte in een autonome tentoonstellingsruimte rond vormgeving van platencovers. Daaronder zijn o.m. Pink Floydds „The Dark Side of the Moon“ en Andy Warhols „Sticky Fingers“ voor de Rolling Stones.

Periode: van 15 mei 2022 tot 11 september 2022
www.ludwiggalerie.de/en
 

Romes stromende grenzen, vijf plaatsen in het Rheinland

De Niedergermanische Limes maakt sinds 27 juli 2021 deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De meer dan 400 kilometer lange riviergrens die met het toenmalige verloop van de Rijn overeenstemt, deelde vanaf de 15e eeuw v. Christus gedurende meer dan 450 jaar de Romeinse provincie Nedergermanië van het vrije Germanië. Nu brengt een vijfdelige tentoonstelling, jonge en oude geschiedenisfans dichter bij haar betekenis voor de ontwikkeling van stedelijke centra in het Rijnland. Vanaf september tonen en archeologische parken in Detmold, Xanten, Bonn, Haltern am See en Keulen waar in NRW zich militaire en burgerlijke centra bevonden; waar werd geëxploreerd, gebouwd, verhandeld en gevochten. Talloze nieuwe vondsten, onderzoeksresultaten en reconstructies van Romeinse gebouwen en objecten doen de Romeinse tijd heropleven.

Periode: van september 2021 tot oktober 2022
www.roemer.nrw
 

Vorhang auf! Marionetten, Burg Altena en Deutsches Drahtmuseum in Altena

Wie de tentoonstelling „Vorhang auf! Marionetten“ op Burg Altena en in het Deutsches Drahtmuseum verkent, ontmoet talrijke helden uit zijn jeugd. Originele personages van de Augsburgse poppenkast, zoals Jim Knopf, Lukas of Urmel begroeten de gasten vriendelijk vanuit hun glazen vitrines. Daarnaast zijn er ook onthullende draaiboeken, coulissen en rekwisieten uit bekende verfilmingen en opvoeringen van Duitse theatergezelschappen, zoals de het marionettentheater Mummenschanz uit Lüdenscheid. Bekende poppenmakers, zoals Till de Kock worden voorgesteld. Tot de hoogtepunten van de tentoonstelling tellen een historische poppenwerkbank uit hout en een reispodium uit stof. De Märkische Kreis stelt deze op Burg Altena op voor het tienjarig jubileum van de poppentheaterdagen.

Periode: van 31 oktober 2021 tot 6 november 2022
www.maerkischer-kreis.de
 

Cats – Eiszeitliche Jäger, Neanderthal Museum in Mettmann

In de bijzondere tentoonstelling Cats – Eiszeitliche Jäger („Cats – Jagers uit de IJstijd“ ) komen gasten alles te weten over katten – van hun ontmoetingen met mensen in de Oude IJstijd tot wilde soorten vandaag. Het skelet van een Europese sabeltandkat getuigt van de elegantie waarmee het roofdier zich 300.000 jaar geleden bewoog. De grote tanden zijn zowel beangstigend als ontzagwekkend. Belevenisstations laten de geschiedenis in al zijn zinnen opnieuw tot leven komen. Belangrijke vondsten, beenderen en foto’s geven inzicht in het onderzoek. Reizigers in de tijd ervaren waarom de sabeltandkat geen sabeltanddier is en hoe het menselijk gezichtsvermogen zich an het gezichtsvermogen van katten onderscheidt.

Periode: van 14 mei 2022 tot 6 november 2022
​​​​www.neanderthal.de

  • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
  • Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
    Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
    Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

lees meer
In dem Museum Kunstsammlung NRW, © Düsseldorf Marketing & Tourismus GmbH

Kunst­samm­lung NRW in Düs­sel­dorf

lees meer
Niederrheinisches Freilichtmuseum Dorenburg Wohnhaus, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
Wallraf-Richartz-Museum, Graphisches Kabinett, © Wallraf-Richartz-Museum

Wall­raf-Ri­chartz-Mu­se­um & Fon­da­ti­on Cor­boud in Keu­len

lees meer
Die Ausstellung im Neanderthal Museum erklärt den Lebensalltag der Urmenschen, © Neanderthal Museum / M.Pietrek

Ne­an­der­thal Mu­se­um in Mett­mann

lees meer
Das Centre Charlemagne von Außen, © Peter Hinschläger / Aachen

Ka­rel de Gro­te en de Rou­te Char­le­mag­ne in Aken

lees meer
Deutsches Bergbau-Museum, Strecke im Anschauungsbergwerk, © Deutsches Bergbau-Museum/Helena Grebe

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

lees meer
Ruhr Museum Essen, Zeche Zollverein Panorama, © Tourismus NRW e.V.

Ruhr Mu­se­um bij het we­rel­derf­goed Zol­l­ve­rein in Es­sen

lees meer
LWL-Museum für Naturkunde, Riesenammonit, © LWL/Oblonczyk

LWL-Mu­se­um für Na­tur­kun­de in Mün­ster

lees meer
LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

LVR-Rö­mer­mu­se­um in Xan­ten

lees meer