Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2022


Behrens en Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Wij verzoeken je voor een bezoek van de locatie op de websites van de respectievelijke huizen en organisatoren te kijken, om te zien of er wijzigingen zijn in de data en openingstijden. Hier vind je meestal ook informatie over de geldende gedragsregels, toegang en de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Andreas Gursky, Museum Küppersmühle in Duisburg

Andreas Gursky telt tot ‘s werelds meest succesvolle hedendaagse fotografen. Hij staat bekend voor zijn extreme grootformaten, streng gestructureerde beeldcompositie en typische kleurweergave. Het Museum Küppersmühle stelt nu 60 werken tentoon van de gerenommeerde Düsseldorfse kunstenaar die altijd de verscheidenheid in de eenheid zoekt en de kijker een subjectieve blik op de wereldfenomenen wil aanreiken. In deze overzichtstentoonstelling kunnen bezoekers zich verheugen om landschappen, architectuur of mensen vanuit een nieuw perspectief te zien – het kleine in het grote zoeken. De tentoonstelling is een brede inleiding in de beeldkosmos van Gursky.

Periode: van 9 september 2021 tot 30 januari 2022
www.museum-kueppersmuehle.de/
 

De gedeelde Picasso. De kunstenaar en zijn beeld in de BRD en DDR, Ludwigmuseum in Köln

Pablo Picasso was in de naoorlogse tijd een boegbeeld en projectiefiguur voor twee systemen in Duitsland. In de DDR (Duitse Democratische Republiek) vereerden kunstfans hem niet alleen wegens zijn werk, maar herkenden in hem ook de communisten en pacifisten. In de BRD (Bondsrepubliek Duitsland) gold dit uitzonderlijke talent als een enigmatisch, apolitiek genie dat zich in geen enkele schuif liet steken. Maar hoe kwam het tot deze heel verschillende waarneming van een en dezelfde man? Op deze vraag geeft het Ludwigmuseum met zijn nieuwe tentoonstelling “De gedeelde Picasso” een antwoord. Bezoekers kunnen een historische analyse volgen die ook verbindingen met de actuele politiek legt.

Duur: 25 september 2021 tot 30 januari 2022
www.museum-ludwig.de
 

Ontdekt! Schildertechnieken van Martini tot Monet, Wallraf-Richartz-Museum in Keulen

De kunstproductie bewaart al eeuwenlang talrijke geheimen die reiken van de bijzondere schilder- en tekentechnieken van grote meesters tot het gebruik van bepaalde materialen en stoffen. Het Wallraf-Richartz-Museum doorgrondt deze mysteries in de tentoonstelling „Ontdekt!“ en onthult de geheime truukjes van Martini, Cranach, Rubens, Rembrandt, Friedrich, Manet, Monet en co. Het huis stelt de onderzoeksresultaten van meer dan 20 jaar studie voor. De modernste technologie, röntgenstralen, infrarood en stereomicroscopen werden in de loop van deze periode gebruikt om schilderlagen te doorlichten en licht in de duisternis te scheppen.

Duur: van 8 oktober 2021 tot 13 februari 2022
www.wallraf.museum
 

AR-biënnale, NRW-forum in Düsseldorf

De eerste AR-biënnale van het NRW-forum is een digitaal sculptuurpark dat kunstfans met de smartphone of het tablet in de hand kunnen doorwandelen: In het Ehrenhof en de Hofgarten verschijnen grote, bewegende beelden op het scherm die stralen in bonte kleuren. Onderschriften, zoals „Is this real?“ nemen met een druk op de knop vorm aan. Speelfiguren toveren met een veeg enkele velden op de grond. In totaal 20 internationale kunstenaars nemen aan deze interactieve openluchttentoonstelling deel die gebruikt maakt van de versmelting van de analoge en digitale werelden. Het event zou in de toekomst elke twee jaar moeten plaatsvinden en de nieuwste innovaties in de wereld van de Augmented Reality voorstellen.

Duur: van 1 augustus 2021 tot 20 februari 2022
Passende reisaanbieding: AR-biënnale
www.nrw-forum.de
 

Gouden tijden. De verzameling Nederlandse kunst en haar geschiedenis, Von der Heydtmuseum in Wuppertal

Op het einde van de 16e en bij het begin van de 17e eeuw brak in de Nederlanden de Gouden Eeuw aan. In een periode van enorme productiviteit creëerden kunstenaars van verschillende stromingen talrijke bekende culturele schatten die de eeuwen zouden overleven. Veel van deze schatten hebben het door de opbouw van privéverzamelingen naar Wuppertal gemaakt, enkele zijn uiteindelijk in het bestand van het Von der Heydt-Museum opgenomen. Precies deze werken wil het huis nu vanaf 28 februari in een grote overzichtstentoonstelling voorstellen en hun geschiedenis kunsthistorisch verwerken. Liefhebbers van de schilderkunst en grafiek kunnen zich op de expo over onder andere werken van Aelbert Cuyp, Jan van Goyen, Joos de Momper, Nicolaes Berchem, Cornelius Dusart en Rembrandt van Rijn verheugen.

Duur: 28 februari 2021 tot 27 februari 2022
www.von-der-heydt-museum.de
 

Renoir, Monet, Gauguin. „Bilder einer fließenden Welt“, Musum Folkwang in Essen

Het Museum Folkwang brengt in 2022 internationale meesterwerken van het impressionisme in een overzichtstentoonstelling samen: de beroemde compositie „Twee meisjes in een boot“ van Claude Monet en „De haven van Saint Tropez“ van Paul Signac ontmoeten in Essen Pierre-Augste Renoirs „Lise met parasol“ en Paul Gauguins „Meisje met een waaier“. De tentoonstelling „Bilder einer fließenden Welt“ verduidelijkt aan de hand van ongeveer 120 exposanten hoe een stijlrichting zich zo kon ontwikkelen dat met haar een nieuwe kunststroming aanbrak. Daarvoor treedt het eigen bestand van Museum Folkwang in dialoog met werken uit het National Museum of Western Art in Tokio. Deze worden voor het eerst sinds de jaren vijftig in groot formaat in Europa tentoongesteld.

Duur: van 6 februari 2022 tot 15 mei 2022
www.museum-folkwang.de
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 30 juni 2022
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Christo en Jeanne-Claude, Kunstpalast in Düsseldorf

Het zijn beelden die de wereld rondgingen: Ontelbare kunstfans flaneren over de Place Charles-de-Gaulle in Parijs. De Arc de Triomphe is in 25.000 vierkante meter herbruikbaar, blauwzilveren kunststofdoek gewikkeld. Het kunstenaarsechtpaar Christo en Jeanne-Claude plande het project sinds 1962. Het werd pas in de herfst van 2021, na de dood van Christo, gerealiseerd. De omhulling staat symbool voor een gemeenschappelijk levenswerk, waaraan het Kunstpalast Düsseldorf nu eer bewijst. Bezoekers leren in een grote overzichtstentoonstelling alle gerealiseerde en geplande projecten sinds Wrapped Coast van 1968/69 kennen. Talrijke voorwerpen, grote tekeningen, grafische werken, foto’s en ontwerpen zijn tentoongesteld. Er wordt verband gelegd met de avant-garde in Parijs in de jaren 50 die zowel Christo als Jeanne-Clause sterk beïnvloedde.

Periode: van 11 augustus 2022 tot 8 januari 2023
www.kunstpalast.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Methode Rainer Werner Fassbinder. Een retrospectieve, Bundeskunsthalle in Bonn

De naam Rainer Werner Fassbinder (1945-82) staat synoniem voor de meest succesvolle jaren in de Duitse filmgeschiedenis na de Tweede Wereldoorlog. De regisseur, draaiboekauteur en acteur is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Nieuwe Duitse Film. Enkele van zijn producties, zoals  “Lili Marleen”, “Die Ehe der Maria Braun” en “Berlin Alexanderplatz” zijn vandaag nog steeds wereldberoemd omdat ze de actualiteit van een tijdperk onverbloemd samenvatten en becommentariëren. Reden genoeg voor de Bundeskunsthalle om aan dit veelzijdig talent een eigen tentoonstelling te wijden die Fassbinders controversieel besproken werk in de spiegel van zijn tijd weergeeft. Deze show maakt het de bezoekers mogelijk nader bij de toenmalige levensrealiteit te komen.

Duur: 21 mei 2021 tot 6 maart 2022
www.bundeskunsthalle.de
 

Mumien. Geheimen van het leven, Neanderthal Museum in Mettmann

De tentoonstelling „Mumien“ in het Neanderthal Museums brengt gasten dichter bij de verhalen van menselijke begrafenisrituelen en doodsrituelen. Een met lijnwaden bedekt, bijna volledig geconserveerd gezicht getuigt van de hoogontwikkelde medische technieken van een cultuur. Een verstrengeld lichaam vertelt over de maatschappelijke klasse van een lang geleden gestorven edelman. De tentoonstelling biedt inzichten in mummieonderzoek dat zich ook met dierlijke exemplaren bezighoudt. Uitstekend in dit opzicht is de mummie van een zes tot acht maanden oud mammoetkalf „Dima“, waarvan een waarheidsgetrouwe replica van het geconserveerde lijk wordt getoond. Het in 1977 gevonden dier bleef ongeveer 35.000 jaar geleden in de Siberische modder steken en stierf.

Periode: van 20 november 2021 tot 1 mei 2022
Passende reisaanbieding: Mumien. Geheimen van het leven
https://www.neanderthal.del
 

Romes stromende grenzen, vijf plaatsen in het Rheinland

De Niedergermanische Limes maakt sinds 27 juli 2021 deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De meer dan 400 kilometer lange riviergrens die met het toenmalige verloop van de Rijn overeenstemt, deelde vanaf de 15e eeuw v. Christus gedurende meer dan 450 jaar de Romeinse provincie Nedergermanië van het vrije Germanië. Nu brengt een vijfdelige tentoonstelling, jonge en oude geschiedenisfans dichter bij haar betekenis voor de ontwikkeling van stedelijke centra in het Rijnland. Vanaf september tonen en archeologische parken in Detmold, Xanten, Bonn, Haltern am See en Keulen waar in NRW zich militaire en burgerlijke centra bevonden; waar werd geëxploreerd, gebouwd, verhandeld en gevochten. Talloze nieuwe vondsten, onderzoeksresultaten en reconstructies van Romeinse gebouwen en objecten doen de Romeinse tijd heropleven.

Periode: van september 2021 tot oktober 2022
www.roemer.nrw
 

Vorhang auf! Marionetten, Burg Altena en Deutsches Drahtmuseum in Altena

Wie de tentoonstelling „Vorhang auf! Marionetten“ op Burg Altena en in het Deutsches Drahtmuseum verkent, ontmoet talrijke helden uit zijn jeugd. Originele personages van de Augsburgse poppenkast, zoals Jim Knopf, Lukas of Urmel begroeten de gasten vriendelijk vanuit hun glazen vitrines. Daarnaast zijn er ook onthullende draaiboeken, coulissen en rekwisieten uit bekende verfilmingen en opvoeringen van Duitse theatergezelschappen, zoals de het marionettentheater Mummenschanz uit Lüdenscheid. Bekende poppenmakers, zoals Till de Kock worden voorgesteld. Tot de hoogtepunten van de tentoonstelling tellen een historische poppenwerkbank uit hout en een reispodium uit stof. De Märkische Kreis stelt deze op Burg Altena op voor het tienjarig jubileum van de poppentheaterdagen.

Periode: van 31 oktober 2021 tot 6 november 2022
www.maerkischer-kreis.de

  • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
    Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
  • Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
    Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
    Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius