©
Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2020


Behrens, Beet­ho­ven und Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Wij verzoeken je voor een bezoek van de locatie op de websites van de respectievelijke huizen en organisatoren te kijken, om te zien of er wijzigingen zijn in de data en openingstijden. Hier vind je meestal ook informatie over de geldende gedragsregels, toegang en de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

©
Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Caspar David Friedrich en de Düsseldorfer romantici, Kunstpalast in Düsseldorf

Landschapsschilderkunst uit Saksen ontmoet de Düsseldorfer Schilderschool. Het Kunstpalast brengt met deze tentoonstelling voor het eerst een verbinding tussen deze twee werelden tot stand. Foto's van de beroemdste Duitse kunstenaar uit de Romantiek, Caspar David Friedrich, en zijn schildervrienden uit Dresden gaan in dialoog met werken van Carl Friedrich Lessing, Andreas Achenbach en Johann Wilhelm Schirmer. Aan de hand van meer dan 120 expositievoorwerpen verduidelijkt de tentoonstelling de veranderende smaak van de Romantiek tot en met de aanvang van het Realisme in de 19e eeuw.

Data: 15 oktober 2020 tot en met 7 maart 2021
www.kunstpalast.de
 

Thomas Ruff, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

De belangrijkste vertegenwoordiger van de hedendaagse fotografie in Duitsland nodigt uit tot een ontdekking van de fotografische wereld. Thomas Ruff neemt bezoekers in zijn nieuwe tentoonstelling mee op reis door 170 jaar fotografiegeschiedenis. De kunstenaar die eigenlijk bekend staat om zijn frontale portretten van ernstig kijkende mensen, zet in gebouw K20 van Kunstsammlung NRW series in groot formaat van verschillende afkomst tegenover elkaar. Daaronder vallen onder meer atelieropnames uit de 19e eeuw, persfoto's uit de naoorlogse periode en propagandafoto's uit de Volksrepubliek China.

Data: 12 september 2020 tot en met 7 februari 2021
www.kunstsammlung.de
 

Andy Warhol Now, Museum Ludwig in Keulen

Zijn werk heeft de grenzen van schilderkunst, sculptuur, film en muziek opnieuw gedefinieerd. De tentoonstelling "Andy Warhol Now" zet tot nu toe onderbelichte aspecten in het licht, onder meer Warhols migratie-achtergrond als zoon van Russische immigranten in Pittsburgh en zijn verwerking van religieuze motieven; bovendien het leven ver weg van de heteroseksuele normen, die hij veelvuldig verwerkte en als essentiële factor van een gevarieerde samenleving postuleerde. Museum Ludwig toont meer dan 100 werken van de wereldberoemde ster uit de Pop-Art-beweging die zijn kritische instelling verduidelijken, waaronder ook de bekende Elvis-Presley-serie en een elektrische stoel in diverse kleuren.

Data: 12 december 2020 tot 18 april 2021
www.museum-ludwig.de
 

Beuys en de Sjamanen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau

De wereld van de Sjamanen door kunstenaarsogen zien en dichter bij spirituele ideeën over kunst komen: het kan vanaf mei in Schloss Moyland. Het gebouw met de grootste hoeveelheid Beuys-werken ter wereld toont in een nieuwe tentoonstelling de relatie van de schilder, beeldhouwer en activist tot religieuze media. De tentoonstelling heeft de Euraziatische zone in het vizier en toont in het 100e geboortejaar van Joseph Beuys aan de hand van uitgekozen werken, de ideeën van de polariserende man met hoed over spiritualiteit, transformatie en totaliteit.

Data: 2 mei 2021 tot en met 29 augustus 2021
De tentoonstelling is onderdeel van het programma voor het Beuys-jubileum in 2021.
www.moyland.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

©
Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Ludwig leeft! Beethoven in de pop, rock'n'popmuseum Gronau in Gronau 

Welke sporen Beethoven in de moderne popcultuur tot op heden heeft achtergelaten, vormt het centrale onderwerp van deze tentoonstelling. De op drie etages lopende multimediale tentoonstelling laat zien, waar Beethoven nog altijd terug te vinden is, onder andere in de reclame, als belmelodie voor mobiele telefoons of in liedjes van de Beatles, de Toten Hosen, van Helge Schneider of Judith Holofernes. Ook in films als A Clockwork Orange of in comics zoals Peanuts is het buitengewone muzikale talent te vinden.

Data: 21 maart 2021 tot 3 oktober 2021
www.rock-popmuseum.de

 

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
©

Haus der Ge­schich­te in Bonn

Deutsches Bergbau-Museum, Strecke im Anschauungsbergwerk, © Deutsches Bergbau-Museum/Helena Grebe
©

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

Kunstsammlung NRW, Dauerausstellung Tomás Saraceno : In Orbit im K21, © Kunstsammlung NRW/Studio Tomas Saraceno
©

Kunst­samm­lung NRW in Düs­sel­dorf

Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln
©

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

Das Museum Ludwig bei Nacht von Außen, © Rheinisches Bildarchiv Köln
©

Mu­se­um Lud­wig in Keu­len