©
Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2020


Behrens, Beet­ho­ven und Ba­rok

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

Wij verzoeken je voor een bezoek van de locatie op de websites van de respectievelijke huizen en organisatoren te kijken, om te zien of er wijzigingen zijn in de data en openingstijden. Hier vind je meestal ook informatie over de geldende gedragsregels, toegang en de hygiënische voorzorgsmaatregelen.

©
Diözesanmuseum Paderborn, Blick in die Ausstellung mit Peter Paul Rubens, Selbstbildnis, um 1625/30, Siegen, Siegerlandmuseum, © Diözesanmuseum Paderborn/Besim Mazhiqi

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Peter Paul Rubens en de barok in het Noorden, Diezösanmuseum in Paderborn 

Het Diözesanmuseum Paderborn toont in de grote speciale tentoonstelling hoe de innovatieve werken een beeldideeën van Rubens in de 17e eeuw de schilderskunst en beeldhouwerij revolutioneerden. Uitgaande van de omvangrijke barokke nieuwe inrichting van de Dom van Paderborn documenteert de tentoonstelling met schilderijen, sculpturen, grafieken van Rubens en andere Vlaamse meesters uit zijn tijd het verspreidings- en succesverhaal van de Vlaamse barok. 3D-reconstructies, animaties en multimedia-stations stellen het verleden hierbij bijzonder aanschouwelijk weer. 

Data: 25 juli 2020 tot 25 oktober 2020
www.dioezesanmuseum-paderborn.de
 

Dichtbij de schilderingen van Michelangelo, Klooster Dalheim in Lichtenau

Bijzondere stukken op een heel bijzondere plek: De bijbelse scènes van Michelangelo, die de Sixtijnse kapel in Rome versieren, zijn gedurende drie maanden te zien in de kerk van het voormalige klooster Dalheim in Lichtenau bij Paderborn. Tot de hoogwaardige reproducties van de plafond- en wandschilderingen uit Vaticaanstad behoren bijvoorbeeld het scheppingsverhaal met de beroemde fresco 'De schepping van Adam' of de compositie van "Het laatste oordeel". De tentoonstelling nodigt uit, de grote schilderingen, die in de Sixtijnse kapel op een hoogte van 21 meter te zien zijn, vanaf een tot op heden ongekende nabijheid te ontdekken.

Data: 4 april 2020 tot 22 november 2020
www.kloster-dalheim.de
 

Keith Haring, Museum Folkwang in Essen

Het Museum Folkwang toont voor het eerst een omvangrijke tentoonstelling met stukken van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die zijn kunst in de context van de thema's van de jaren '80 schiep: de AIDS-crisis, de Koude Oorlog, racisme, de invloed van het kapitalisme en de vernietiging van het milieu. Meer dan 85 stukken, waaronder grote schilderijen en tekeningen, affiches, fotografieën en video's, tonen een breed spectrum van zijn oeuvre.

Data: 21 augustus 2020 tot 29 november 2020
www.museum-folkwang.de
 

Sean Scully, Skulpturenpark Waldfrieden in Wuppertal

De massieve monumentale sculpturen van Sean Scully zetten zich op indrukwekkende wijze af van de natuurlijke omgeving van het Skulpturenpark Waldfrieden. Als hoge, gestapelde torens verheffen de kunstwerken van de abstracte schilder en beeldhouwer zich middenin de natuur. Sommige kunstwerken zijn extra gecreëerd voor de nieuwe tentoonstelling, die de vriendschap tussen de in Ierland geboren kunstenaar en de oprichter van het park, Tony Cragg, eert. Dit omvat bij de start reeds de voor Scully typische schilderijen met verticale en horizontale strepen. De kunstenaar zorgt in de loop van de tentoonstellingsperiode voor nog meer kunstwerken. De tentoonstelling ontwikkelt zich tot een doorlopend proces.

Data: 11 juni 2020 tot 3 januari 2021
skulpturenpark-waldfrieden.de
 

Otfried Preußler: Figurenschöpfer und Geschichtenerzähler, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

Wie kent ze niet, de fantasievolle figuren uit de spannende verhalen van Otfried Preußler? De kleine heks, Krabat of de rover Hosseklos komen tijdens het lezen nog altijd tot leven. De Ludwiggalerie Schloss Oberhausen stelt nu het onmiskenbare uiterlijk van de personages centraal tijdens een tentoonstelling. Tekenaars en illustratoren zoals Franz Josef Tripp hebben deze gedurende de jaren ook vormgegeven. Bovendien kunnen bezoekers zich verheugen op tentoonstellingen rondom de neologismen van Preußler. Ook de mediale aanpassingen van de bekende boeken worden behandeld.

Data: 13 september 2020 tot 10 januari 2021
www.ludwiggalerie.de
 

Empört Euch! Kunst in tijden van woede, Kunstpalast Düsseldorf

Onbegrip, woede en toorn zijn de drijvende krachten die in de 60 betekenisvolle werken van de tentoonstelling "Empört euch!" tot uitdrukking komen. Ze zijn een reactie op huidige, politieke uitdagingen en misstanden. Internationale kunstenaars zoals Monica Bonvicini, Peggy Buth en Harry Hachmeister nemen met installaties, foto's, video's, schilderijen, tekeningen en sculpturen een duidelijke positie in. De tentoonstelling in het Kunstpalast geeft in deze context een overzicht van meningen en posities, maar biedt geen oplossingen aan. Zo kunnen bezoekers hun eigen denkwijze onder de loep nemen of aanscherpen.

Data: 29 oktober 2020 tot en met 10 januari 2021
www.kunstpalast.de
 

Hito Steyerl, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Hito Steyerl is één van de meest invloedrijke spelers binnen de internationale kunstwereld en heeft een duidelijk stempel op de nieuwe opvattingen over documentaires gedrukt. De experimentele en maatschappijkritische filmmaakster staat erom bekend met uiteenlopende presentatievormen te werken en de rol van kunst altijd aan de kaak te stellen. Vanaf september wijdt de Kunstsammlung NRW samen met het Centre Pompidou in Parijs een grote overzichtstentoonstelling aan dit uitzonderlijke talent. K21 in Düsseldorf wordt de locatie waar haar huidige werken worden tentoongesteld, die zich op genuanceerde wijze met het toenemende kapitalisme binnen de culturele sector bezighouden.

Data: 26 september 2020 tot 10 januari 2021
www.kunstsammlung.de
 

Caspar David Friedrich en de Düsseldorfer romantici, Kunstpalast in Düsseldorf

Landschapsschilderkunst uit Saksen ontmoet de Düsseldorfer Schilderschool. Het Kunstpalast brengt met deze tentoonstelling voor het eerst een verbinding tussen deze twee werelden tot stand. Foto's van de beroemdste Duitse kunstenaar uit de Romantiek, Caspar David Friedrich, en zijn schildervrienden uit Dresden gaan in dialoog met werken van Carl Friedrich Lessing, Andreas Achenbach en Johann Wilhelm Schirmer. Aan de hand van meer dan 120 expositievoorwerpen verduidelijkt de tentoonstelling de veranderende smaak van de Romantiek tot en met de aanvang van het Realisme in de 19e eeuw.

Data: 15 oktober 2020 tot en met 7 februari 2021
www.kunstpalast.de
 

Thomas Ruff, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

De belangrijkste vertegenwoordiger van de hedendaagse fotografie in Duitsland nodigt uit tot een ontdekking van de fotografische wereld. Thomas Ruff neemt bezoekers in zijn nieuwe tentoonstelling mee op reis door 170 jaar fotografiegeschiedenis. De kunstenaar die eigenlijk bekend staat om zijn frontale portretten van ernstig kijkende mensen, zet in gebouw K20 van Kunstsammlung NRW series in groot formaat van verschillende afkomst tegenover elkaar. Daaronder vallen onder meer atelieropnames uit de 19e eeuw, persfoto's uit de naoorlogse periode en propagandafoto's uit de Volksrepubliek China.

Data: 12 september 2020 tot en met 7 februari 2021
www.kunstsammlung.de
 

Andy Warhol Now, Museum Ludwig in Keulen

Zijn werk heeft de grenzen van schilderkunst, sculptuur, film en muziek opnieuw gedefinieerd. De tentoonstelling "Andy Warhol Now" zet tot nu toe onderbelichte aspecten in het licht, onder meer Warhols migratie-achtergrond als zoon van Russische immigranten in Pittsburgh en zijn verwerking van religieuze motieven; bovendien het leven ver weg van de heteroseksuele normen, die hij veelvuldig verwerkte en als essentiële factor van een gevarieerde samenleving postuleerde. Museum Ludwig toont meer dan 100 werken van de wereldberoemde ster uit de Pop-Art-beweging die zijn kritische instelling verduidelijken, waaronder ook de bekende Elvis-Presley-serie en een elektrische stoel in diverse kleuren.

Data: 12 december 2020 tot 18 april 2021
www.museum-ludwig.de
 

Beuys en de Sjamanen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau

De wereld van de Sjamanen door kunstenaarsogen zien en dichter bij spirituele ideeën over kunst komen: het kan vanaf mei in Schloss Moyland. Het gebouw met de grootste hoeveelheid Beuys-werken ter wereld toont in een nieuwe tentoonstelling de relatie van de schilder, beeldhouwer en activist tot religieuze media. De tentoonstelling heeft de Euraziatische zone in het vizier en toont in het 100e geboortejaar van Joseph Beuys aan de hand van uitgekozen werken, de ideeën van de polariserende man met hoed over spiritualiteit, transformatie en totaliteit.

Data: 2 mei 2021 tot en met 29 augustus 2021
De tentoonstelling is onderdeel van het programma voor het Beuys-jubileum in 2021.
www.moyland.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

©
Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


De geschiedenis van de pest, LWL-Museum für Archäologie in Herne

Overal ter wereld eiste de epidemie miljoenen slachtoffers, maar het is geen verschrikking van het verleden - ze bestaat nog altijd. De speciale tentoonstelling 'Pest!' presenteert aan de hand van ongeveer 300 archeologische en cultuurhistorische stukken de geschiedenis van de ziekte en zijn gevolgen. Elf themagebieden behandelen de archeogenetiek tot en met de moderne waarneming van de epidemie. 

Data: 20 september 2019 tot 15 november 2020
www.pest-ausstellung.lwl.org
 

Ludwig leeft! Beethoven in de pop, rock'n'popmuseum Gronau in Gronau 

Welke sporen Beethoven in de moderne popcultuur tot op heden heeft achtergelaten, vormt het centrale onderwerp van deze tentoonstelling. De op drie etages lopende multimediale tentoonstelling laat zien, waar Beethoven nog altijd terug te vinden is, onder andere in de reclame, als belmelodie voor mobiele telefoons of in liedjes van de Beatles, de Toten Hosen, van Helge Schneider of Judith Holofernes. Ook in films als A Clockwork Orange of in comics zoals Peanuts is het buitengewone muzikale talent te vinden.

Data: 21 maart 2021 tot 3 oktober 2021
www.rock-popmuseum.de

 

 • ©
  Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  ©
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius
Swipe, um mehr zu erfahren...

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

Besuch im Hof, © ourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Seig Ahrweiler
©

Beet­ho­ven-Haus Bonn

Bundeskunsthalle Bonn Ansicht © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn, © Peter Oszvald Kunst- und Ausstellungshalle der Bundesrepublik Deutschland, Bonn
©

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

Schokoladenbrunnen, © Schokoladenmuseum Köln
©

Cho­co­la­de­mu­se­um Keu­len

Deutsches Bergbau-Museum, Außenansicht in der Dämmerung, © Deutsches Bergbau Museum/Karlheinz Jardner
©

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

Aussenansicht Deutsches Fußballmuseum Dortmund - direkt am Hauptbahnhof, © Deutsches Fußballmuseum Dortmund
©

Deut­s­ches Fuß­ball­mu­se­um Dort­mund

Deutsches Sport & Olympia Museum, Innenansicht, Zeitstrahl mit wichtigen Ereignissen, © Deutsches Sport & Olympia Museum
©

Deut­s­ches Sport & Olym­pia Mu­se­um in Keu­len

Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker
©

Haus der Ge­schich­te in Bonn

Ansicht auf das Kolumba Museum in Köln, © Kolumba Köln, Helene-Binet
©

Ko­lum­ba Mu­se­um in Keu­len