©
Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2020


Behrens, Beet­ho­ven und Ba­rok

De musea in NRW bieden een grote selectie van spannende tentoonstellingen met heel verschillende focus.

©
Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Mœbius, Max Ernst Museum in Brühl

Hij wordt gezien als een van de beste comic-tekenaars van de 20e eeuw; en vooral als meest invloedrijkste. Het Max Ernst Museum Brühl des LVR stelt de in 2012 gestorven Fransman Mœbius, die eigenlijk Jean Giraud heette, de tot nu toe omvangrijkste tentoonstelling in Duitsland tentoon. Rond 450 kunstwerken tonen in de tentoonstelling het grote talent van de tekenaar en scenarist, die zijn stof vooral in de sferen van de dromen en de science fiction vond en daarmee onder andere regisseurs zoals George Lucas, Ridley Scott en Hayao Miyazaki inspireerde.

Data: 15 september 2019 tot 29 maart 2020
www.maxernstmuseum.lvr.de
 

Angelika Kauffmann: Kunstenares, powervrouw, influencer, Kunstpalast in Düsseldorf

De stukken van de meest beroemde kunstenares van de voorlichting en sensibiliteit staat centraal in een tentoonstelling in het Kunstpalast in Düsseldorf. Rond 100 schilderijen, tekeningen en sculpturen van de powervrouw worden tentoon gesteld in het Museum in samenwerking met de Royal Academy of Arts in Londen. Ze geven een kijkje in het werk van de in Zwitserland geboren kunstenares, die in heel Europa roem verwierf en al vroeg bekend werd met portretten en historische schilderijen. Kauffmann heeft de kunst en mode in haar tijd duurzaam beïnvloed. Ze wist als geen andere roem te vergaren in een door mannen gedomineerde wereld.

Data: 30 januari 2020 tot 24 mei 2020
www.kunstpalast.de
 

Peter Lindbergh: Untold Stories, Kunstpalast in Düsseldorf

Op de foto's van Peter Lindbergh staat de mens met al zijn facetten centraal. Soms met een trotse en verheven blik, die de waarnemer in zijn ban houdt, soms een in scène gesteld lichaam. Nu toont het Kunstpalast Düsseldorf 140 werken van de in 2018 gestorven modefotograaf, die voor de meest gerenommeerde modetijdschriften wereldwijd werkte.. Lindbergh, die opgroeide in Duisburg, heeft de stukken voor de tentoonstelling nog zelf uitgezocht. Ze geven een kijkje in zijn fotografische werken, dat terug gaat tot in het begin van de jaren '80. Een groot deel van de kunstwerken werd tot op heden nog nooit openbaar tentoon gesteld.

Data: 5 februari 2020 tot 1 juni 2020
www.kunstpalast.de
 

Picasso, Kunstsammlung NRW K20 in Düsseldorf

Schilderijen, sculpturen, tekeningen en tijddocumenten uit de jaren 1939 tot 1945 vertellen in deze tentoonstelling over de persoon Pablo Picasso en de tegenstrijdigheid van het alledaagse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

In zijn werk reageerde de kunstenaar op de bedreigingen van de tijd, op de dood en vernietiging. Het onderwerp oorlog staat echter niet centraal, veel meer ontstonden stillevens, portretten of naaktschilderijen, vaak ook met motieven uit zijn privé-omgeving.

Data: 15 februari 2020 tot 14 juni 2020
www.kunstsammlung.de
 

Dichtbij de schilderingen van Michelangelo, Klooster Dalheim in Lichtenau

Bijzondere stukken op een heel bijzondere plek: De bijbelse scènes van Michelangelo, die de Sixtijnse kapel in Rome versieren, zijn gedurende drie maanden te zien in de kerk van het voormalige klooster Dalheim in Lichtenau bij Paderborn. Tot de hoogwaardige reproducties van de plafond- en wandschilderingen uit Vaticaanstad behoren bijvoorbeeld het scheppingsverhaal met de beroemde fresco 'De schepping van Adam' of de compositie van "Het laatste oordeel". De tentoonstelling nodigt uit, de grote schilderingen, die in de Sixtijnse kapel op een hoogte van 21 meter te zien zijn, vanaf een tot op heden ongekende nabijheid te ontdekken.

Data: 4 april 2020 tot 5 juli 2020
www.kloster-dalheim.de
 

Keith Haring, Museum Folkwang in Essen

Het Museum Folkwang toont voor het eerst een omvangrijke tentoonstelling met stukken van de Amerikaanse kunstenaar Keith Haring, die zijn kunst in de context van de thema's van de jaren '80 schiep: de AIDS-crisis, de Koude Oorlog, racisme, de invloed van het kapitalisme en de vernietiging van het milieu. Meer dan 85 stukken, waaronder grote schilderijen en tekeningen, affiches, fotografieën en video's, tonen een breed spectrum van zijn oeuvre.

Data: 29 mei 2020 tot 20 september 2020
www.museum-folkwang.de
 

Otfried Preußler: Figurenschöpfer und Geschichtenerzähler, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

Wie kent ze niet, de fantasievolle figuren uit de spannende verhalen van Otfried Preußler? De kleine heks, Krabat of de rover Hosseklos komen tijdens het lezen nog altijd tot leven. De Ludwiggalerie Schloss Oberhausen stelt nu het onmiskenbare uiterlijk van de personages centraal tijdens een tentoonstelling. Tekenaars en illustratoren zoals Franz Josef Tripp hebben deze gedurende de jaren ook vormgegeven. Bovendien kunnen bezoekers zich verheugen op tentoonstellingen rondom de neologismen van Preußler. Ook de mediale aanpassingen van de bekende boeken worden behandeld.

Data: 13 september 2020 tot 10 januari 2021
www.ludwiggalerie.de
 

Peter Paul Rubens en de barok in het Noorden, Diezosanmuseum in Paderborn 

Het Diözesanmuseum Paderborn toont in de grote speciale tentoonstelling hoe de innovatieve werken een beeldideeën van Rubens in de 17e eeuw de schilderskunst en beeldhouwerij revolutioneerden. Uitgaande van de omvangrijke barokke nieuwe inrichting van de Dom van Paderborn documenteert de tentoonstelling met schilderijen, sculpturen, grafieken van Rubens en andere Vlaamse meesters uit zijn tijd het verspreidings- en succesverhaal van de Vlaamse barok. 3D-reconstructies, animaties en multimedia-stations stellen het verleden hierbij bijzonder aanschouwelijk weer. 

Data: 29 mei 2020 tot 25 oktober 2020
www.dioezesanmuseum-paderborn.de
 

Andy Warhol, Museum Ludwig in Keulen

Warhols werk heeft de grenzen van schilderskunst, sculptuur, film en muziek nieuw gedefinieerd. De tentoonstelling Andy Warhol zet tot nu toe onderbelichte aspecten in het licht, zo Warhols migratie-achtergrond als zoon van Russische immigranten in Pittsburgh en zijn verwerking van religieuze motieven; bovendien het leven ver weg van de heteroseksuele normen, die hij veelvuldig verwerkte en als essentiële factor van een gevarieerde samenleving postuleerde.

Data: 10 oktober 2020 tot 21 februari 2021 
www.museum-ludwig.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden
www.kunstsammlung.de

©
Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Beethoven. Welt.Bürger.Musik (wereld.burger.muziek), Bundeskunsthalle in Bonn 

Ter gelegenheid van de 250e Verjaardag van de wereldberoemde componist kijkt deze centrale jubileumtentoonstelling in de Bundeskunsthalle terug op het leven, het werk en de uitwerking van Beethoven. Rond 250 unieke, deels nog nooit getoonde leenstukken uit Duitse en internationale verzamelingen bieden een veel facetten tonend beeld van de kunstenaar en mensen. Tot de highlights behoren originele documenten evenals historische muziekinstrumenten, die van essentieel belang waren voor de composities van Beethoven. Een bijzondere tentoonstellingsbelevenis belooft een speciale stoel uit Canada, die klank in trillingen omzet: Met zijn hulp kunnen bezoekers met hun lichaam de muziek voelen, zonder hem te horen. 

Data: 17 december 2019 tot 26 april 2020
www.bundeskunsthalle.de
 

Survivors. Faces of Life after the Holocaust, Welterbe Zollverein in Essen

Gezichten vertellen verhalen over het leven. Ook verhalen over angst en verschrikkingen, geloof en hoop drukken hun stempel op de gezichten. Dat laat de tentoonstelling 'Survivors. Faces of Life after the Holocaust' zien. De gerenommeerde fotograaf Martin Schoeller heeft 75 overlevenden van de Holocaust geportretteerd. De opnames zijn nu te zien in de menginstallatie van de Kokerei Zollverein. De tentoonstelling wordt ter gelegenheid van de 75e herdenkingsdag van de bevrijding van het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in samenwerking met de Holocaust-gedenkplaats Yad Vashem in Jeruzalem en diens Duitse vriendenkring evenals de Stiftung für Kunst und Kultur Bonn en het Ruhr Museum georganiseerd.

Data: 22 januari 2020 tot 26 april 2020
www.zollverein.de
 

De geschiedenis van de pest, LWL-Museum für Archäologie in Herne

Overal ter wereld eiste de epidemie miljoenen slachtoffers, maar het is geen verschrikking van het verleden - ze bestaat nog altijd. De speciale tentoonstelling 'Pest!' presenteert aan de hand van ongeveer 300 archeologische en cultuurhistorische stukken de geschiedenis van de ziekte en zijn gevolgen. Elf themagebieden behandelen de archeogenetiek tot en met de moderne waarneming van de epidemie. 

Data: 20 september 2019 tot 10 mei 2020
www.pest-ausstellung.lwl.org
 

Ludwig leeft! Beethoven in de pop, rock'n'popmuseum Gronau in Gronau 

Welke sporen Beethoven in de moderne popcultuur tot op heden heeft achtergelaten, vormt het centrale onderwerp van deze tentoonstelling. De op drie etages lopende multimediale tentoonstelling laat zien, waar Beethoven nog altijd terug te vinden is, onder andere in de reclame, als belmelodie voor mobiele telefoons of in liedjes van de Beatles, de Toten Hosen, van Helge Schneider of Judith Holofernes. Ook in films als A Clockwork Orange of in comics zoals Peanuts is het buitengewone muzikale talent te vinden.

Data: 17 mei 2020 tot 25 oktober 2020
www.rock-popmuseum.de

 • ©
  Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau am Niederrhein, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Max Ernst Museum in Brühl, Außenansicht, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Marta Herford in Herford, Außenansicht von oben, © Tourismus NRW e.V.
 • ©
  Kloster Dalheim in Lichtenau, Außenansicht, Innenhof, © Tourismus NRW e.V.
  ©
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  ©
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius
Swipe, um mehr zu erfahren...