Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.

Top-Ten­toon­stel­lin­gen 2023 / 2024


Pi­cas­so, Prui­sen en Pom­pe­ji

De musea in Noordrijn-Westfalen bieden een grote keuze aan spannende tentoonstellingen met verschillende speerpunten. Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen zich verheugen op kunstwerken van gerenommeerde schilders, beeldhouwers, fotografen of auteurs. Instellingen tonen museumstukken van vermaarde musici. Ook historische gebeurtenissen of maatschappelijke fenomenen spelen een rol. Hierna zie je een chronologisch overzicht van de top-tentoonstellingen, die dit jaar worden aangeboden. Ze zijn ingedeeld in de gebieden 'kunst, design, architectuur' en 'muziek, wetenschap, maatschappij'.

De categorie "Picasso Jubilieumjaar 2023" neemt een bijzondere positie in. Hier kan men de voorstellingen ontdekken die aan de Spaanse schilder zijn gewijd ter gelegenheid van zijn 50e sterfdag in Noordrijn-Westfalen.

Picassoplatz in het Pablo Picasso Kunstmuseum Münster, © Presseamt Stadt Münster, Bernhart Fischer

Pi­cas­so Ju­bi­li­eum­jaar 2023


Pablo Picasso – Max Beckmann, Mens, Mythe, Wereld, Von der Heydt-Museum in Wuppertal

Pablo Picasso en Max Beckmann. Twee sleutelfiguren van het modernisme. Twee benaderingen die de grenzen van de representatieve schilderkunst verkennen. Veel wederzijdse beïnvloedingspunten: de ene zocht krachtige abstractie in zijn werk, de andere een eigentijdse vorm om de figuratieve schilderkunst te vervolmaken. Het Von der Heydt Museum in Wuppertal plaatst de twee grootheden nu naast elkaar. Voor het eerst in de geschiedenis van de tentoonstelling wordt een vergelijking gemaakt van centrale werken die houdingen en opvattingen weerspiegelen. Deze artistieke confrontatie wordt samen met het Sprengel Museum Hannover gerealiseerd en maakt deel uit van het Picasso Jubileumjaar 2023.

Data: van 17 september 2023 tot 7 januari 2024
www.von-der-heydt-museum.de
 

Met penseel, veer en paardenkam – Picasso's experimenten met prentkunst, Kunstmuseum Pablo Picasso in Münster

Picasso‘s prenten worden gekenmerkt door het technisch meesterschap en de inventiviteit van de Spaanse kunstenaar. De studiotentoonstelling in het Kunstmuseum Pablo Picasso toont in drie zalen lithografieën, aquatinten en linosnedes uit de eigen collectie van het museum. De tentoonstelling beslaat de periode van zijn eerste ets op 18-jarige leeftijd tot zijn late werk.

Picasso gebruikte de prentkunst om tijdens het werkproces zogenaamde staatsieprenten te maken. In de regel ging hij niet met een afgewerkt picturaal idee aan het werk, maar concretiseerde hij het pas tijdens het creatieve proces. Met het oog op zijn procesmatig picturaal denken, boden prenttechnieken hem een bijzonder goed kader voor zijn werk.

Data: van 30 september 2023 tot 21 januari 2024
www.kunstmuseum-picasso-muenster.de
 

Picasso Suite 156, Museum Ludwig in Köln

Het zijn 155 etsen uit de jaren 1968 tot 1972 die de laatste nalatenschap van Pablo Picasso vertegenwoordigen. In Suite 156 reflecteert de Spaanse schilder op zijn eigen werk, waarbij hij verwijst naar kunstenaars die hem beïnvloed hebben. De cyclus van prenten behandelt thema's als het onvermogen van de ouderdom, het vrouwelijke geslacht, het bordeel en de voyeur. Vandaag geldt het als exemplarisch voor het late grafische werk van deze veelzijdige kunstenaar. Tien weken voor de dood van Pablo Picasso, in januari 1973, toonde Louise Leiris Suite 156 in haar Parijse galerie. 50 jaar later stelt het Museum Ludwig de cyclus in het jubileumjaar opnieuw tentoon.

Data: van 28 oktober 2023 tot 4 februari 2024
www.museum-ludwig.de
 

Museum Folkwang, Neubau Foyerr, © Giorgio Pastore

Kunst, de­sign, ar­chi­tec­tuur


Chagall, Matisse, Miró. Made in Paris, Museum Folkwang in Essen

Een van hen was een "schilder-dichter" van het representatieve expressionisme, de ander wordt beschouwd als een pionier van het fauvisme. De derde veranderde van stijl en werd beïnvloed door het dadaïsme en het surrealisme: hoe verschillend hun ontwikkelingen in de 20e eeuw ook waren, Marc Chagall, Henri Matisse en Joan Miró hebben gemeen dat zij in Parijs een creatieve fase van originele grafische werken doormaakten. De vertegenwoordigers van het Franse klassieke modernisme produceerden kunstenaarsboeken en portfolio's om een groter publiek aan te spreken dan de verspreiding van hun schilderijen. Het Museum Folkwang presenteert hun belangrijkste werken in een grote overzichtstentoonstelling waarin ook enkele van de beroemdste drukkerijen worden voorgesteld.

Data: van 1 september 2023 tot 1 januari 2024
www.museum-folkwang.de/nl
 

Fantastische reis met Jim Knopf, Bastian en Momo, Ludwiggalerie Schloss Oberhausen

De Ludwiggalerie Schloss Oberhausen voert met de voorstelling "Fantastische reis" terug naar de kindertijd: herinneringen aan de geluksdraak Fuchur, het meisje Momo en de geheime toverrat Beëlzebub Irrwitzer komen tot leven als het oog over de vele illustraties en tekeningen van de personages van Michael Ende glijdt. Jong en oud zullen leren wie Jim Knopf, Lukas en Emma hun onmiskenbare uiterlijk heeft gegeven of wie de typische initialen van Het Oneindige Verhaal heeft bedacht. De tentoonstelling gaat over tekenstijlen, technieken en beeldtalen, maar ook over de boeken en hun verhalen.

Data: van 24 september 2023 tot 14 januari 2024
www.ludwiggalerie.de
 

Beyond Fame. De kunst van de sterren, NRW-Forum Düsseldorf

Peter Doherty is wereldberoemd als rockster en frontman van de band Babyshambles. Michael Stich ging de geschiedenis in als succesvol tennisspeler en Olympisch kampioen. Anton Hofreiter is bij velen bekend als politicus en lid van de Duitse Bondsdag. Maar wat hebben deze drie publieke figuren gemeen? Ze maken kunst! Het NRW-Forum presenteert nu hun werken en die van andere gerespecteerde sterren in de tentoonstelling “Beyond Fame“. De tentoonstellingen geven inzicht in de biografieën van de groten. Gasten kunnen foto's, schilderijen, collages, installaties en teksten bekijken.

Data: van 11 augustus 2023 tot 21 januari 2024
Passend reisarrangement: Beyond Fame
www.nrw-forum.de/en
 

Dood en de duivel. Gefascineerd door horror, Kunstpalast in Düsseldorf

De kunst- en cultuurgeschiedenis wordt evenzeer gekenmerkt door dood en verschrikking als door leven en schoonheid. De tentoonstelling "Gefascineerd door horror" in het Kunstpalast Düsseldorf maakt dit duidelijk aan de hand van 120 werken die gaan over horror, terreur, verval en het morbide in de kunst. Het spectrum varieert daarbij van klassieke schilder- en beeldhouwkunst tot uitgebreide installaties. Fantastische demonen uit de Renaissance, sombere landschappen uit de Romantiek en griezelfiguren uit de 20e eeuw zijn slechts enkele van de thema's die de gasten hier tegenkomen.

Periode: van 14 september 2023 tot 21 januari 2024
www.kunstpalast.de
 

Apropos visonair, Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK)

Het Museum für Angewandte Kunst Köln (MAKK) zet de fotograaf Horst H. Baumann in de schijnwerpers. Het presenteert 350 werken van de beroemde fotograaf, die tussen 1955 en 1965 een van de meest productieve, creatieve en moedige talenten was binnen de jonge Duitse fotoscene van die tijd.
Er zijn foto's te zien van de Nürburgring autorace, portretten van internationale muziek- en filmsterren en reportagefoto's voor populaire tijdschriften. Horst H. Baumann werkte onder andere voor Stern en Kristall. Hij legde met zijn camera beroemdheden als Juliette Gréco, Ursula Andress en Jane Fonda vast. Zijn hele leven lang beschouwde Baumann zichzelf als een “lichtkunstenaar“ in de overkoepelende zin van het woord, als een creatieveling die schrijft met licht en verschillende technieken gebruikt.

Data: van 26 augustus 2023 tot 28 januari 2024
www.makk.de
 

Füsun Onur. Retrospectieve, Museum Ludwig in Köln

Met de tentoonstelling “Füsun Onur. Retrospectieve“ presenteert het Museum Ludwig het oeuvre van een kunstenaar waarvan de betekenis nog niet in zijn volle omvang is begrepen. Onur, geboren in 1938 in Istanbul en daar woonachtig, creëerde sculpturen in een abstracte, constructieve en minimalistische vormentaal, gekoppeld aan humor. Ze is beroemd in haar geboorteland Turkije, maar was tot nu toe minder bekend buiten de grenzen van haar land. 
Gasten kunnen nu in Keulen kennismaken met de werken van de experte in kunstinstallaties, die vooral worden gekenmerkt door haar band met Istanbul. Onur geeft steeds opnieuw esthetische vorm aan de ervaring van het leven aan het water. De 94 tentoonstellingsstukken, waarvan sommige de ruimte vullen, nodigen bezoekers uit om hun eigen verbeelding de ruimte te geven.

Data: van 16 september 2023 tot 28 januari 2024
www.museum-ludwig.de/en
 

Sarah Morris. All Systems Fail, Haus Lange en Haus Esters in Krefeld

Toeristen met een interesse in cultuur die al voorbij de 180 vierkante meter grote muurschildering “Hornet“ in K20 van de Kunstsammlung NRW in de deelstaathoofdstad Düsseldorf zijn gewandeld, zouden al bekend moeten zijn met de naam Sarah Morris. De Amerikaanse kunstenares maakt geometrische schilderijen met heldere kleuren en unieke perspectieven. Haar belangstelling voor netwerken, typologieën, globalisering, de stad en architectuur is groot, wat haar rasterschilderijen, grafiek en muurschilderingen ook in Krefeld tot uitdrukking brengen. Hier kunnen gasten nu in de Mies-van-der-Rohe-villa's Haus Lange en Haus Esters de werken van de kunstenares bewonderen. Hoezeer de tentoongestelde werken door het stadsleven zijn beïnvloed, kan men zelf beoordelen als men de internationale uitleningen en de speciaal voor de locatie ontwikkelde werken bekijkt.

Periode: van 15 oktober 2023 tot 10 maart 2024
Passende reisaanbieding: Van Bauhäuser naar de kunstschatten aan de Silbersee
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Nudes. Radicaal naakt, LWL-Museum für Kunst und Kultur in Münster

Het naakte lichaam is kwetsbaar. Het toont de mens zonder jas, zonder bescherming en omhulsel. Geen wonder dat kunstenaars zich altijd aan dit motief hebben gewijd en het naakt in tekeningen, schilderijen, grafiek, beeldhouwwerk en fotografie vastlegden. Het Kunstmuseum LWL in Münster presenteert nu in een tentoonstelling enkele van de belangrijkste werken uit de 19e, 20e en 21e eeuw in themagroepen. Gasten kunnen zowel het historische naakt als privé en moderne afbeeldingen van het naakt ontdekken. Surrealistische werelden ontmoeten het politiek beladene of het kwetsbare. Edvard Munch, August Macke, Pablo Picasso en Francis Bacon zijn slechts enkele van de belangrijke spelers die vertegenwoordigd zijn in "Nudes. Radicaal naakt" met hun werken.

Data: van 10 november 2023 tot 14 april 2024
www.lwl-museum-kunst-kultur.de
 

Dromen van een verzamelaar. Stermomenten van de Nederlandse barokkunst, Wallraf-Richartz-Museum in Köln

De Nederlandse kunsthemel is groot. Vooral in de 17e eeuw schitterden haar sterren helderder dan ooit. Namen als Jan Brueghel de Oude, Jacob van Ruisdael, Willem Kalf en Gerrit Dou prijken met hun schilderijen en tekeningen aan het firmament. Het Wallraf-Richartz-Museum plaatst de ontstane opstellingen nu in perspectief. Het presenteert kostbare stillevens met bloemen, keramiek en kaarslicht, idyllische landschappen en humoristische genreschilderijen. Sinds het begin van de jaren zeventig verzamelt een anonieme verzamelaar deze "stermomenten" met groot vakmanschap en passie. Gasten van het museum kunnen zijn passie ervaren. 

Periode: van 26 mei 2023 tot 21 april 2024
www.wallraf.museum
 

De grote verleiding. Karl Ernst Osthaus en het begin van de consumptiecultuur, Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld

Karl Ernst Osthaus was een van de belangrijkste Duitse kunstverzamelaars en mecenassen. Hij promootte, kocht en presenteerde kunst gedurende zijn hele leven. Tot zijn verdiensten behoren de oprichting van het Folkwang Museum in 1902 in Hagen, en ook daar de oprichting van het Duitse Museum voor Kunst in Handel en Nijverheid in 1909, dat met zijn hulp uitgroeide tot het beslissende forum voor modern design. Na Osthaus' dood in 1921 werd de museumcollectie uiteindelijk eigendom van het Kaiser Wilhelm Museum in Krefeld. De tentoonstelling “De grote verleiding“ verwijst nu naar de betekenis van de omvangrijke verzameling die tegenwoordig de kern vormt van de Krefeldse museumcollectie inzake toegepaste kunst.
Periode: van 24 november 2023 tot 21 april 2024

Passende reisaanbieding: Van Bauhäuser naar kunstschatten aan de Silbersee
www.kunstmuseenkrefeld.de
 

Aufbruch in die Moderne, Kunstmuseum Bonn

Kunst kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Ze houdt verband met discours, voorstellingen en gebeurtenissen. Ze communiceert op veel niveaus en produceert resultaten. Dat maakt de tentoonstelling „Aufbruch in die Moderne“ van het Kunstmuseum Bonn aan de hand van schilderijen en grafisch werk uit haar verzameling van de Klassieke Moderne Tijd duidelijk. De tentoonstelling bindt werken van August Macke en de Rijnlandse expressionisten in een breder historisch kader in. Ze knoopt verbindingen aan met vertellenswaardige episoden die zich rond het begin van de 20e eeuw afspeelden. Gasten kunnen meer leren over een voortdurend era dat grote veranderingen op alle niveaus van het menselijk leven klaar houdt.

Periode: van 27 juni 2021 tot 27 juni 2024
www.kunstmuseum-bonn.de/en
 

Parijs 1874: Revolutie in de kunst, Wallraf-Richartz-Museum

Aanvankelijk afgewezen, later wereldwijd gevierd: De impressionisten ontketenden een revolutie in de kunst met hun eerste eigen tentoonstelling in 1874, toen zij braken met de gebruikelijke Salon-tentoonstelling van de Parijse Academie. Met het idee van vrijheid in hun bagage exposeerden kunstenaars als Degas, Morisot, Monet, Renoir en Sisley van 15 april tot 15 mei werken onder de naam “Société Anonyme des Artistes Peintres, Sculpteurs, Graveurs etc.“, die niet gebonden waren aan enig politiek doel. Dat veranderde alles. Het Wallraf-Richartz-Museum & Fondation Corboud in Keulen traceert deze omwenteling in de Franse schilderkunst nu in een eigen tentoonstelling, waarin stijlen, genres en motieven worden gepresenteerd.

Periode: van 15 maart 2024 tot 28 juli 2024
www.wallraf.museum
 

Leonardo da Vinci – uomo universale, Visiodrom in de Gaskessel Wuppertal

Ongelooflijke machines, fantastische studies, gedenkwaardige tekeningen en schilderijen: dat is het werk van Leonardo da Vinci, die in Italië ook wel “uomo universale“ (universele mens) werd genoemd. De Visiodrom in de Gaskessel Wuppertal wijdt zijn eigen tentoonstelling aan dit genie en presenteert een meeslepende multimedia-ervaring voor het hele gezin. 29 krachtige laserprojectoren projecteren da Vinci's belangrijkste uitvindingen en werken op het scherm in een 360-graden show: waaronder natuurlijk de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Modellen en schetsen uit de showroom laten zien hoe de meester te werk ging. Gasten kunnen digitale rondleidingen volgen en zelfs enkele machines in actie ontdekken via augmented reality op de skywalk van de Gaskessel in Wuppertal.

Data: vanaf 23 augustus 2023 tot zomer 2024
www.visiodrom.de/en
 

Hilma af Klint en Wassily Kandinsky. Dromen van de toekomst, K20 van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen

Kleuren, vormen, lijnen en contrasten vormen een prachtige compositie. Hun samenspel hoeft niet te verwijzen naar reële objecten, maar kan op zichzelf staan: Met dit idee braken Hilma af Klint en Wassily Kandinsky aan het begin van de 20e eeuw met de gevestigde basisprincipes van de westerse schilderkunst. Vandaag worden de Zweed en de Rus beschouwd als de leidende sterren van de westerse abstractie. Reden genoeg voor de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen om aan beide grootheden een aparte tentoonstelling in de K20 te wijden, met schilderijen, aquarellen, tekeningen en aantekeningen.

Periode: van 16 maart 2024 tot 11 augustus 2024
www.kunstsammlung.de
 

Peter Behrens - kunst en techniek, LVR-Industriemuseum Peter-Behrens Bau in Oberhausen

De nieuw ontwikkelde vaste tentoonstelling over de architect en designer Peter Behrens presenteert volgens originele ontwerpen ontwikkelde architectuurmodellen maar ook actuele en historische foto's van zijn bouwwerken - beginnend bij zijn vroege woonhuis in Darmstadt tot en met de tabakfabriek in Linz. Het LVR-Industriemuseum in Oberhausen is trouwens een door Behrens zelf ontworpen gebouw.
www.industriemuseum.lvr.de
 

Tomás Saraceno - in orbit, Kunstsammlung NRW in Düsseldorf

Het is een andere soort kunstgenot, die bezoekers onder de gigantische koepel van het K21 Ständehaus van de Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen beleven. De ruimte-installatie in orbit van de kunstenaar Tomás Saraceno mag u betreden, hier mag u zich in een omvangrijke netstructuur op in totaal 2.500 vierkante meter op drie niveaus tussen een half dozijn 'sferen', luchtgevulde kogels van tot wel 8,50 meter doorsnee vrij bewegen. Het net veert door de stappen, hoog boven de Piazza van het museum en daarmee ook de andere klauteraars; een communicatieve belevenis. Hoe de beweging in de netconstructie werkt, toont ook de door Saraceno vormgegeven kunstenaarsruimte in het K21. Hier beweegt u zich als een echte spin in uw eigen net.

Data: de installatie maakt deel uit van de vaste tentoonstelling van het K21, is echter af en toe gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden. Vanwege de Covid-19 pandemie is het kunstwerk momenteel niet toegankelijk voor het publiek. Meer informatie vinden bezoekers op de website van de Kunstsammlung NRW.
www.kunstsammlung.de

Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.

Mu­ziek, we­ten­schap en maat­schap­pij


Honingbijen in het bos. Terug naar de toekomst, Neanderthal Museum in Mettmann

Ingo Arndt is een ster onder de natuurfotografen. Zijn foto's verschijnen in tijdschriften als National Geographic, GEO, Stern of BBC Wildlife. Hij reisde naar alle continenten om de complexe ecologische relaties van het dierenrijk zichtbaar te maken door middel van losse beelden en reeksen. Een van zijn meest memorabele reeksen is een reeks foto's van wilde honingbijen, die nu te zien is in het Neanderthal Museum. De indrukwekkende foto's tonen de kleine insecten in hun natuurlijke omgeving. Het museum breidt de show uit met exposities over de bij als gebruiksdier, was- en honingleverancier. Het behandelt onderwerpen van de steentijd tot de huidige trend van stedelijke bijenteelt.

Periode: van 20 mei 2023 tot 5 november 2023
www.neanderthal.de
 

Worldbuilding, Julia Stoschek-collectie in Düsseldorf

Sinds 2007 is de Julia Stoschek-collectie een vaste waarde in het culturele landschap van Düsseldorf. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan organiseert de collectie, die een van 's werelds grootste privécollecties van op tijd gebaseerde kunst is, nu een jubileumtentoonstelling over videospelletjes en kunst in het digitale tijdperk. De titel van de tentoonstelling “Worldbuilding” is het programma: de tentoongestelde stukken nemen de gasten mee naar verschillende parallelle werelden. Ze weerspiegelen de esthetiek achter digitale games en stellen hun oorsprong in vraag. Zowel gepassioneerde gamers als kunstliefhebbers en geïnteresseerden in technologie kunnen er alles ontdekken, van eenkanaalsvideowerk tot interactieve omgevingen, om zich bezig te houden met het massafenomeen “gaming”. Natuurlijk mogen virtual-reality-toepassingen en AI-ondersteunde projecten niet ontbreken in de moderne enscenering.

Datum: 5 juni 2022 tot 10 december 2023
www.jsc.art
 

150 jaar Villa Hügel, Villa Hügel in Essen

In 2023 vieren Villa Hügel en het aangrenzende Hügelpark hun 150-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan vat de Krupp-Stichting de bewogen geschiedenis van het huis samen in een jubileumprogramma dat zowel verleden, heden als toekomst belicht. Museumbezoekers kunnen met een augmented reality app een reis door de tijd maken naar het voormalige woonhuis van de familie Krupp. Bijzondere zalen, waarvan sommige uitvoerig zijn gerestaureerd, zijn voor het eerst vrij toegankelijk voor het publiek. Films, lezingen en panelgesprekken laten de bezoekers ook kennismaken met de geschiedenis van het landgoed, dat in totaal 269 kamers en 28 hectare groen in het zuiden van Essen omvat. Ze tonen ook de vooruitzichten voor het landgoed in de komende jaren.

Afspraak: 2023
www.villahuegel.de
 

Mythe en moderniteit. Voetbal in het Ruhrgebiet, 12-meterniveau van het Ruhr Museums op het Cultureel Werelderfgoed Zollverein

Het kolendistrict is een voetbalstreek, hier is de sport een manier van leven. De derby's tussen de traditionele clubs zijn vaste data. Veel wedstrijden blijven in het geheugen gegrift, zoals nu meer dan 450 foto's in het Ruhr Museum bewijzen. In de tentoonstelling “Mythe en moderniteit“ presenteert het museum zelden of nooit eerder vertoonde foto's uit het eigen archief. Het Europees kampioenschap voetbal 2024 vormt een passende aanleiding. Gasten kunnen in de stemming komen voor het grote evenement door te kijken naar het heden en verleden van een voetbalreligie. Beelden van bekende fotografen, gerenommeerde fotobureaus en uit de archieven van steden en clubs zijn opgenomen.

Periode: van 8 mei 2023 tot 4 februari 2024
www.ruhrmuseum.de
 

Anything goes. Postmodernisme, 1967 – 1992, Bundekunsthalle in Bonn.

Is het postmodernisme voorbij – of zitten we er middenin? Dat is de vraag die de tentoonstelling “Anything goes“ in de Bundeskunsthalle met haar gasten probeert te beantwoorden. De tentoonstelling houdt het heden een lachspiegel voor en haalt conflicten en culturele fenomenen uit het verleden en het heden naar boven om ze in een hedendaags discours te plaatsen. Bezoekers kunnen meer te weten komen over het begin van de informatiemaatschappij, het uiteenvallen van de financiële markten, de opkomst van verschillende subculturen en het ontstaan van nieuwe culturele plekken. De grootste tentoonstelling in deze context is de Bundeskunsthalle zelf. De kleinere tentoongestelde objecten zijn objecten uit design, architectuur, film, filosofie, kunst en literatuur.

Data: van 29 september 2023 tot 28 januari 2024
www.bundeskunsthalle.de
 

Immanuel Kant en de geest van de Verlichting, Bundeskunsthalle in Bonn

De categorische imperatief als fundamenteel beginsel van moreel handelen en de voorwaarden voor de mogelijkheid van kennis: Immanuel Kant heeft als filosoof van de Verlichting een heel tijdperk van onderzoek in de geesteswetenschappen vorm gegeven. Hij opende deuren voor debatten die tot ver in onze tijd reiken. Kort voor de 300e verjaardag van zijn geboorte in april 2024 organiseert de Bundeskunsthalle nu een omvangrijke tentoonstelling die zowel zijn baanbrekende bijdragen behandelt als de historische persoon presenteert. Gemakkelijk toegankelijke bemiddelingsvormen zullen alle gasten in staat stellen zich onder te dompelen in de complexe overwegingen van ethiek, emancipatie, epistemologie en internationaal recht. Drie VR-stations creëren virtuele werelden, zoals de weergave van de barokke stad Königsberg, waar Kant 73 jaar van zijn leven doorbracht.

Periode: van 24 november 2023 tot 10 maart 2024
www.bundeskunsthalle.de
 

D.I.S.C.O - Cool - Chic - Crazy, rock´n´popmuseum Gronau

De portier verleent toegang. Pulserende muziek bereikt het oor. De garderobe is gevuld met disco-outfits. Een rij vormt zich voor de dj-set. De vloer schudt. En de dansvloer schittert in een zee van lichtjes... Gasten die zich willen onderdompelen in het nachtleven van de jaren zeventig zijn vanaf augustus in het rock'n'popmuseum Gronau op de juiste plaats. Hier staat de tentoonstelling “D.I.S.C.O“ als interactieve beleveniszone garant voor nostalgische momenten. Posters, opnames, films en foto's nemen je mee naar een tijd van dansavonden, wereldhits en clubcultuur. Het voorprogramma omvat lokale muzieksessies en revival parties.

Periode: van 18 augustus 2023 tot zomer 2024
www.rock-popmuseum.de
 

Modern Times, LWL-museum voor Archeologie en Cultuur in Herne

De tentoonstelling “Modern times“ van het LWL Museum voor Archeologie en Cultuur presenteert gasten een kleurrijke potpourri van buitengewone voorwerpen uit de afgelopen 200 jaar menselijke geschiedenis. Archeologen hebben ze over de hele wereld opgegraven en hun verhalen zijn uniek: soms is het een bliklipje van het festivalterrein van Woodstock in 1969 dat de aandacht trekt in de show. Soms ontdekken bezoekers een videospelcassette van het slechtste spel ter wereld, die werd teruggevonden in de Amerikaanse staat New Mexico.

De tentoonstellingen zijn onderverdeeld in zes categorieën: Innovatie, Vernieling, Sentiment, Doel, Bijzonder en Herinnering. Amateuronderzoekers kunnen een rondleiding volgen om te begrijpen welke geheimen er schuilgaan achter de ongeveer 100 tentoongestelde vondsten. “Gasten zullen ook objecten herontdekken die ze persoonlijk kennen en waarmee ze al in contact zijn gekomen,“ legt museumdirecteur dr. Doreen Mölders uit. Het draait allemaal om interpretatie in de context van de tijd, zegt ze.

De speciale tentoonstelling geeft ook een overzicht van de methoden en uitdagingen die de moderne archeologie biedt voor planning en opgravingen, voor de evaluatie van vondsten en bevindingen en voor de archivering ervan.

Periode: van 8 september 2023 tot 18 augustus 2024
www.sonderausstellung-herne.lwl.org
 

BioInspiratie, DASA Arbeitswelt in Dortmund

Technische innovaties zijn vaak geïnspireerd door de natuur. Dit wordt duidelijk aangetoond door uitvindingen zoals het klittenband, schokbestendige autocarrosserieën en robotarmen. De tentoonstelling “BioInspiratie“ laat nu op levendige wijze zien wat de mens de afgelopen eeuwen heeft overgenomen van ongeveer 3,8 miljard jaar evolutionaire geschiedenis. 
De tentoonstelling laat zien welke oplossingen uit de natuur kunnen worden toegepast op objecten om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Bionica heeft bijvoorbeeld veel potentieel om energie efficiënter te gebruiken en zich aan klimatologische veranderingen aan te passen.

Data: van 21 oktober 2023 tot 25 augustus 2024
www.dasa-dortmund.de
 

Planeet oceaan, Gasometer Oberhausen

De oceanen zijn prachtig. De tentoonstelling “Planeet oceaan“ in de Gasometer in Oberhausen maakt dit duidelijk met behulp van grootformaat foto's en films, een speciaal ingerichte geluidsruimte en de meeslepende installatie “Die Welle“. In het luchtruim van de Gasometer wordt op grote schermen een levende oceaanwereld gecreëerd waarin verschillende levensvormen ronddartelen. Vanaf hun zitplaats kunnen gasten scholen vissen door het water zien drijven of zeereuzen op ware grootte zien.
Op de benedenverdieping zijn beelden te zien van een harlekijnoctopus die vrolijk door een lagune danst, een blauwe haai die jaagt of een Grote Rafelvis die zich camoufleert. De sound-kamer slaagt erin gasten zintuigelijk verder te laten duiken. Hier knalt, knispert, kraakt en klopt het wanneer duizenden kleine schaaldieren, levende koraalriffen of een school kabeljauwen hun dagelijkse gang gaan. Het thema zeebescherming komt ook aan bod in verschillende tentoonstellingsstukken. Een interactieve wereldbol als geografisch informatienetwerk visualiseert de huidige onderzoeksresultaten.

Data: van 15 maart 2024 tot 30 december 2024
www.gasometer.de/nl
 

De erfenis van de oudheid, Diözesanmuseum Paderborn

Waarden, culturele technieken en wetenschappelijke kennis zijn door de millennia heen blijven bestaan. Ze gaan van de oudheid via de middeleeuwen naar het heden. Maar hoe werken traditie en overdracht eigenlijk? Het Diözesanmuseum Paderborn buigt zich in zijn volgende grote tentoonstelling over deze vraag. Aan de hand van voorbeelden uit de architectuur, literatuur, schilderkunst, kunstnijverheid en astronomie wordt geanalyseerd hoe wij kennis overdragen. Gasten leren enerzijds welk erfgoed kon worden bewaard, maar anderzijds ook wat onvermijdelijk verloren ging.

Periode: herfst 2024 tot januari 2025
www.dioezesanmuseum-paderborn.de

 • Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau aan de Nederrijn, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Max Ernst Museum in Brühl, buitenaanzicht, © Tourismus NRW e.V.
  Marta Herford in Herford, buitenaanzicht van bovenaf, © Tourismus NRW e.V.
 • Klooster Dalheim in Lichtenau, buitenaanzicht, binnenplaats, © Tourismus NRW e.V.
  Blick auf die Bundeskunsthalle Bonn, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn,Rhein-Sieg,Ahrweiler
  Gasometer Oberhausen in der Dämmerung, © Ruhr Tourismus GmbH Jochen Schlutius

Ont­dek hier meer mu­sea in NRW

LWL-Museum für Archäologie, Urne von Gevlinghausen, © LWL/D.Menne

LWL-Mu­se­um für Ar­chäo­lo­gie in Her­ne

lees meer
Galerie im Kunstmuseum Pablo Picasso Münster, © Joachim Busch

Kunst­mu­se­um Pa­blo Pi­cas­so in Mün­ster

lees meer
Aussenansicht Deutsches Fußballmuseum Dortmund - direkt am Hauptbahnhof, © Deutsches Fußballmuseum Dortmund

Deut­s­ches Fuß­ball­mu­se­um Dort­mund

lees meer
De Julia Stoschek Collectie is zowel een kunstarchief als een ruimte voor sociale reflectie, © Foto: Simon Vogel, Köln

Ju­lia Sto­schek Col­lec­ti­on

lees meer
Kunstpalast Düsseldorf, Außenansicht, © Anne Orthen

Kunst­pa­last in Düs­sel­dorf

lees meer
Eingang zur Ausstellung, © Stiftung Haus der Geschichte, Axel Thünker

Haus der Ge­schich­te in Bonn

lees meer
Die Bundeskunsthalle in der ehemaligen Bundeshauptstadt Bonn ist eine Plattform für besucherstarke Wechselausstellungen von internationaler Bedeutung, © Tourismus & Congress GmbH Region Bonn Rhein-Sieg Ahrweiler

Bun­des­kunst­hal­le in Bonn

lees meer
Mairitt im Freilichtmuseum, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
Deutsches Bergbau-Museum, Außenansicht in der Dämmerung, © Deutsches Bergbau Museum/Karlheinz Jardner

Deut­s­ches Berg­bau-Mu­se­um in Bochum

lees meer
Zeiss Planetarium Bochum, Innenansicht mit Projektor und Kulisse, © Stadt Bochum Presse und Informationsamt Planetarium

Zeiss Pla­ne­ta­ri­um in Bochum

lees meer