Dwergen en tovenaars vermengen zich met de gasten van de Tolkien-dagen, © Stefan Claaßen

Tol­kien­da­gen in Gel­dern

Mid­den-aar­de aan de Nie­der­r­hein

De Tol­kien­da­gen in Gel­dern zijn Eu­ro­pa's groot­ste fan­bij­een­komst rond J.R.R. Tol­kiens wer­ken, zo­als "Lord of the Rings" of "De Hob­bit". Be­zoe­kers kun­nen daar meer over de in­vloed van de be­roem­de au­teur en het li­ve-rol­len­spel le­ren.

Het Reisgenootschap van de Ring tijdens hun avonturen begeleiden, rond het kampvuur met Frodo Balings en Sam Gewissies [JB1] een Lembas-brood eten of toch liever met de ridders van Rohan het veld intrekken: Dat alles is tijdens de Tolkiendagen in Geldern mogelijk. Midden-aarde komt eenmaal per jaar tot leven aan de Niederrhein wanneer meer dan 8000 fantasyfans naar Europa's grootste J.R.R. Tolkien-bijeenkomst komen. Tijdens het weekend na Pinksteren vormt de gemeente Pont de ideale omgeving om in het bekende fantasy-universum af te dalen.

Op de wijde terreinen van de Sport- en Ontmoetingscentrum Pont slaan de groepen dan hun tenten op. Zij spelen dwergen, elven, hobbits, Uruk Hai of Nazgûl en geven de bezoekers een impressie van een spannende boekenwereld. Gasten voelen zich bijna zoals in het Auenland wanneer ze tussen bomen, velden en markstalletjes bekende figuren uit de romans ontmoeten - Gandalf en Gollum inbegrepen.

Wie meer over het live-rollenspel, cosplay of het kampleven wil te weten komen, heeft bijna overal daartoe de mogelijkheid: Ambachtslui tonen in workshops hoe originele kostuums worden gemaakt. Brouwmeesters houden de hoge kunst van het bierbrouwen in de traditie van de dwergen in ere. Auteurs gaan tijdens lezingen op inbeeldingsreis en bands nodigen met hun middeleeuwse melodieën uit om te dansen. Tolkiens invloed wordt tijdens lezingen gespiegeld die steeds verbindingen maken met actuele thema's.

Tot de hoogtepunten van het evenement behoren bovendien een openluchtbioscoop, valkeniershows en paardrijdsessies. Ze wordt sinds 2009 gratis door de Deutsche Tolkien Gesellschaft (DTG) georganiseerd.

Periode: van 24 tot 26 mei 2024
​​www.tolkientag.de

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Talloze fans van Middle-earth komen vermomd naar de Tolkientage, © Stefan Claaßen
De groepen acteurs slaan hun kamp op op het festivalterrein, © Stefan Claaßen
De kostuums van de artiesten en fans zijn tot in de puntjes uitgewerkt. Dat bewijzen deze renners ook, © Andreas Krupa
De Ringgeesten, beter bekend als Nazgûl uit het Lord of the Rings-universum, zwerven rond op het terrein van Tolkientage, © Ulrich Hacke

Zin in meer ont­dek­kin­gen?

Laat je in­spi­rie­ren...

Mairitt im Freilichtmuseum, © Niederrheinisches Freilichtmuseum

Nie­der­r­hei­nis­ches Frei­licht­mu­se­um Do­ren­burg in Gre­frath

lees meer
De Zeche Hannover (Kolenmijn) in Bochum viert de ExtraSchicht., © RuhrTourismus / Kreklau

Events in Noor­drijn-West­fa­len

lees meer
Diersfordter Wald, © Tourismus NRW e.V.

Nie­der­r­hein

lees meer