Wisent World Bad Berleburg , © Tourismus NRW e.V.

Wi­sent we­reld Witt­gen­stein


Uniek in Eu­ro­pa: wi­sen­ten be­vol­ken weer de bos­sen rond­om de Rot­haar­s­teig

In het Wittgensteiner Land loopt sinds 2013 een voor West-Europa uniek natuurproject: sindsdien leven rondom de Rothaarsteig weer wisenten in de vrije natuur. Tot in de vroege Middeleeuwen was de Europese bizon, zoals de wisent ook wel wordt genoemd, thuis in onze bossen, maar werd vervolgens verjaagd door de mensen. Tegenwoordig is het echter de mens die zich er voor inzet, het krachtig uitziende rund opnieuw in de inheemse natuur te vestigen.

Na een voorbereidings- en planningstijd van 10 jaar werd in april 2013 een acht dieren tellende wisentenkudde uitgezet in de bossen rondom Wittgenstein. De wisenten mogen zich hier onbelemmerd bewegen, in de bossen grazen en zich uitbreiden totdat ze een kudde van 20 tot 25 dieren vormen. En daadwerkelijk hebben in de afgelopen jaren al enkele echte Wittgensteiner kalfjes het levenslicht mogen aanschouwen. Wandelaars hebben in de Wisentenwereld de voor Europa unieke kans, op hun wandelingen door de Wittgensteiner bossen toevallig de Wisent-kudde te zien. De vredige dieren laten zich gelukkig niet zo snel afleiden door toevallig voorbij lopende tweebeners, voor zover de menselijke gast voorzichtig dichterbij komt en genoeg afstand houdt.

Ontmoeting tussen mens en wisent in de wisent wildernis

Om ervoor te zorgen dat de bezoeker van de wisent wereld Wittgenstein niet per sé urenlang hoeft te zoeken, om een blik op de wisent te kunnen werpen, werd bovendien nog de wisent wildernis in Bad Berleburg opgezet. Hier heeft een tweede kudde wisenten een nieuwe habitat gevonden op 20 hectare omheind gebied. Op dit omheind terrein is het makkelijker voor de bezoeker, de wisent te observeren. Er staat weliswaar een hek om het terrein waarin de wisenten hier leven, voor de bezoekers ontstaat desalniettemin de illusie, midden tussen de wisenten te zijn. Want de wisent wildernis is geen traditionele dierentuin maar biedt de mogelijkheid, de dieren in een zo natuurlijk mogelijke omgeving te laten zien en hun veel plaats en plekken te bieden, waar ze zich terug kunnen trekken. Dat lukt helemaal met het gevarieerde landschap waarin rotsen, een beek, valleien, dal en bos zich afwisselen. De bezoekers hebben bij het doorkruisen van dit landschap steeds weer de fantastische mogelijkheid, de wisenten te observeren. Een drie kilometer lang pad loopt bijvoorbeeld door een tunnel in de vorm van een dassenburcht of door een beek, waar kijkgaten een blik op de zachte giganten mogelijk maken, zonder hen te storen.

In de wisent wildernis bij de Rothaarsteig zijn unieke ontmoetingen met deze heel bijzondere dieren mogelijk. De wisent is het grootste landzoogdier in Europa en trok al lang geleden door de Europese bossen. Krijttekening in grotten, afkomstig uit de steentijd, die meer dan 30.000 jaar geleden werden gemaakt, tonen reeds de karakteristieke vorm van de wisent met zijn borstelige vacht en de markante vacht. De gigantische dieren worden tot wel drie meter lang en tot wel twee meter hoog en het mannetje kan tot wel een ton wegen. In de wisent wildernis hoeven bezoekers zich echter dankzij het veilige hek niet bang te zijn voor de gigantische runderen en zelfs in het vrije gebied van de wisent wereld is een ontmoeting meestal ongevaarlijk: Wisenten zijn net zoals de fokkoeien gemoedelijke herkauwers, die zich van loof, jonge takken, wortels, schors, gras of veldvruchten voeden en indringers meestal gewoon al wachtend in de gaten houden. De bezoekers kunnen meer te weten komen over de geschiedenis en het gedrag van de wisenten in de Wisenten belevenistentoonstelling, waar je gratis naar toe kunt.
www.wisent-welt.de

  • Wisent in de Wisent Wereld Wittgenstein , © Leo Thomas
    Overzichtskaart van de Wisent Wildnis, © Eva-Nadine Wunderlich
    Wilde zwijnen en bizons in het wild, © Tourismus NRW e.V.
  • Voorste perspectief Tunnel met uitzicht, © Tourismus NRW e.V.
    Wisent Wildnis op de Rothaarsteig, © Tourismus NRW e.V.
    De bizons in het wildreservaat zijn een geliefd fotomotief, © Leo Thomas