Chocolademuseum Keulen
Köln
In het Keulse museum kun je niet alleen de geschiedenis beleven, maar ook lekkernijen van de populaire zoetigheid proberen. Bij de drie meter hoge fontein stroomt voortdurend 200 kilogram chocolade waarvan mag worden geproefd. Bij de 'pralinecursussen' kent de fantasie geen grenzen.
Er is nauwelijks iemand te vinden, die niet van chocolade houdt; de liefde voor zoetigheid is verankerd in onze genen. Het is dus geen wonder, dat de culturele geschiedenis van chocolade ca. 3.000 jaar oud is. Het chocolademuseum in Keulen wijdt zich aan de zoete zonde en legt zijn bezoekers de gehele geschiedenis van de chocolade uit; te beginnen bij het “Godengerecht” van de Azteken tot en met het moderne industriële product.
Maar de “wereldreis van de cacao“ voert de bezoekers ook langs talrijke digitale en interactieve stations. Dialoogopties en moderne technologische hoogtepunten zoals een interactieve multi-touch tafel of een gigantische LED-wereldbol geven op een levendige en onderhoudende manier informatie over de verschillende onderwerpen – van de oogst van de cacaobonen over de wereldwijde toeleveringsketens en productie tot het schap in de landelijke supermarkt en het genot van het zoete goud. Het huis, dat sinds 2019 klimaatneutraal is, gaat ook in op kritische aspecten van de lange productie- en toeleveringsketens, waaronder onderwerpen als grondstoffenverbruik, CO2-uitstoot, maar ook vragen over eerlijke arbeidsomstandigheden in de teeltlanden.
Chocoladefontein en vers geproduceerde Nappos
Tot de hoogtepunten van de tentoonstelling behoort een toegankelijk tropisch huis met cacaoboom en tropisch klimaat. In een glazen chocoladefabriek wordt met de productie van kleine chocoladerepen, de ambachtelijke productie van holle figuren en de productie van pralines getoond hoe de chocoladeproducten industrieel, maar ook heel individueel ambachtelijk worden geproduceerd. En zodat de bezoekers chocolade in het Keulse chocolademuseum met alle zintuigen kunnen beleven, kan er tussendoor ook steeds weer iets geproefd worden: Door een druk op de knop overhandigt een kleine robot vers geproduceerde Nappos direct van de productieband aan de gasten en bij de drie meter hoge chocoladefontein, die de vorm heeft van een gouden cacaoboon, stroomt voortdurend 200 kilogram lekkere chocolade die geproefd mag worden.
Chocolade met Craft bier, wijn en whiskey
Tijdens rondleidingen die namen dragen als '100% chocolade' of 'Van ruwe cacao tot praline' kunnen bezoekers nog meer ervaren over de wereld van de chocolade - en er kan ook lekker worden geproefd. En tijdens de 'chocoladecursussen' of 'pralinecursussen' kent de fantasie bij de eigen creaties van zoete heerlijkheden geen grenzen. Originele combinaties van chocolade met Craft bier, wijn of whiskey zorgen tijdens de proeverijen voor heel bijzondere smaakbelevenissen.
Maître Chocolatier
De Maître Chocolatier van het chocolademuseum is Aiga Müller - zij is chocolade-expert met passie, kent de beste chocoladerecepten en houdt ervan, eigen creaties te vervaardigen... Hier kun je lezen, welke chocolade zij het liefst eet en waarom ze zich bijzonder verheugd op de eerste markt van de chocolatier in Keulen. Dan tonen van 14 tot 18 november 2018 ongeveer 70 internationale maîtres hun ambacht in het Chocolademuseum in Keulen en verrassen de bezoekers met buitengewone creaties. Want dit jaar viert het chocolademuseum zijn 25e verjaardag.