LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

LVR-Rö­mer­mu­se­um in Xan­ten

Xan­ten

Op­gra­vin­gen ge­tui­gen van het le­ven van de Ro­mein­se bur­gers en le­gi­oe­nen. In ori­gi­neel na­ge­bouw­de ge­bou­wen wordt de ge­schie­de­nis voor ie­der­een be­reik­baar. Be­zoe­kers kun­nen zich op han­dels­we­gen, be­lang­rij­ke mi­li­tai­re ba­ses en ste­den van het im­pe­ri­a­le rijk in de re­gio in­for­me­ren.

De wandeling door het LVR-Römermuseum in Xanten is alsof je door een tot leven gekomen geschiedenisboek bladert. Romeinse burgers zoals Titus of Marcus staan in een witte tuniek voor je, als je de vitrines met waardevolle keramische schotels en documenten bewondert. Legionairen marcheren in formatie, als je blik over de oude uitrusting en wapens dwaalt. Met een voorraad kunnen ze dan ook gelijk op weg. Dit ligt in het museum klaar zodat je het zelf kunt testen.

De zijden van de educatieve inrichting zijn gevuld met indrukwekkende verhalen uit de historische gebeurtenissen, die aan hand van vondsten worden verteld. Met behulp van interactieve stations laat het museum zien hoe het was, ambachtsman, afgezant of soldaat te zijn. Origineel nagebouwde gebouwen onderstrepen de indruk. Borden en audio-bestanden maken duidelijk dat de Romeinen een cultureel hoog ontwikkeld volk waren. Ze hebben in Noordrijn-Westfalen op belangrijke locaties steden en kampen gebouwd.

Het Römermuseum in Xanten is sinds 2008 ingebed in een archeologisch park, dat met stadswallen, een haventempel en een indrukwekkend amfitheater weet te overtuigen. Het museum aan de Siegfriedstraße 39 is gebouwd op de muren van de Basilica Thermarum. Dit was de ontvangsthal van het stadbad van de havenstad Colonia Ulpia Traiana - een van de grootste nederzettingen langs de Rijn.

De vaste tentoonstelling biedt meer dan 2.500 stukken op 2.000 vierkante meter. De gasten worden meegenomen naar Caesar tot en met de tijd van de Franken. De tijdreizigers mogen zich verheugen op de resten van een Romeins schip, wandschilderingen of een geschut.

Wie meer interesse heeft in de ontwikkeling van een militaire nederzetting, die is in het LWL-Römermuseum in Haltern aan het juiste adres. Hier lag de route van de Romeinen in de strijd tegen de Germanen rondom Arminius. Hier was de 19e legioen gestationeerd, dat zijn ondergang vond tijdens de slag om Varus.

Aan de Weseler Straße 100 werden de belangrijkste vondsten uit oude Romeinse nederzettingen langs de Lippe verzameld. Op 1.000 vierkante meter zijn rond 1.200 stukken getuigen uit het leven van de legionairen langs een belangrijke transportroute.

Vanaf eind maart tot eind oktober worden de gasten bovendien uitgenodigd, de Romeinse bouwplaats Aliso te bewonderen. Het team heeft op de originele locatie delen van graven, muren en de toren van een Romeinse nederzetting gebouwd met aarde en hout.

Kaart van NRW

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Außenansicht bei Tag, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Erhelltes Museum, Außenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Kräutergarten, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Sandfenster, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Römerschiff, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Statuen und Büsten, © Axel Thuenker DGPh
LVR-Römermuseum in Xanten, Innenansicht bei Nacht, © Axel Thuenker DGPh

Meer informatie

Nu ontdekken!

Contact

LVR-Römermuseum Xanten
Siegfriedstraße 39
46509 Xanten

Heenreis

per Google Maps

Openingstijden

Maandag 09:00 - 18:00 uur
Dinsdag 09:00 - 18:00 uur
Woensdag 09:00 - 18:00 uur
Donderdag 09:00 - 18:00 uur
Vrijdag 09:00 - 18:00 uur
Zaterdag 09:00 - 18:00 uur
Zondag 09:00 - 18:00 uur
Vakantie 09:00 - 18:00 uur

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »LVR-Römermuseum Xanten«


Jouw contactgegevens

Ik heb kennis genomen van de gegevensbeschermingsverklaring van Tourismus NRW e.V. en ga ermee akkoord dat de door mij verstrekte gegevens elektronisch worden verzameld en opgeslagen om contact met mij op te kunnen nemen.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.