©
Natursteig Sieg -  uitzicht van top, © RadRegionRheinland e.V.

Na­tur­steig Sieg

Een­za­me na­tuur en heer­lij­ke uit­zich­ten

Ge­heim­zin­ni­ge we­gen bren­gen de wan­de­laars op de Na­tur­steig Sieg naar burch­ten en kloos­ters, door idyl­li­sche dor­pen en steeds weer te­rug naar de Sieg.

Wie op zoek is naar stilte en ontspanning, is bij de Natursteig Sieg in de Rhein-Sieg regio ten oosten van Bonn aan het juiste adres

Afgelegen van de levendige toeristenroutes loopt de route van bijna 200 kilometer van Siegburg via Windeck tot aan Mudersbach (Sieg) door de eenzame natuur en zorgt met zijn mooie uitzichten voor enthousiasme en een afwisselende route. Daarvandaan de route werd door de Deutscher Wanderverband onderscheiden met het certificaat “Qualitätsweg Wanderbares Deutschland”.

Voor een groot deel van de route loopt de Natursteig Sieg over bestaande, veelvoudig historische routes, die voor de opening deels compleet vrijgemaakt moesten worden, omdat ze zo lang niet meer in gebruik waren geweest. Ook tegenwoordig nog wordt de route niet gekenmerkt door brede wandelwegen, maar door smalle paden, die steeds weer bergaf naar de Sieg en bergop naar de aangrenzende hogergelegen bossen slingeren. Langs de route wachten steeds weer burchten en kloosters, oude kerken en idyllische dorpen op de wandelaars. Bijna aan het begin van de route ligt bijvoorbeeld de Middeleeuwse stad Blankenberg, diens complete centrum met burcht en vakwerkhuizen in 1992 werd opgenomen in de monumentenbescherming. Niet ver van de burcht heeft men vanaf de Stachelberg een mooi uitzicht op de Siegschleife.

De resten van de Ringwall in het Staatsforst Neunkirchen-Seelscheid konden tot de dag van vandaag niet worden verklaard. De precieze functie is net zo min duidelijk als het tijdstip van de bouw. Wetenschappers gaan er echter vanuit, dat het complex de bevolking ooit als “Fliehburg” (vluchtburcht) heeft gediend, om zich in geval van oorlog terug te kunnen trekken. Voor mensen die geïnteresseerd zijn in geschiedenis, is een bezoekje aan het Besucherbergwerk Grube Silberhardt in Windeck een echte aanrader. Deze mijn herinnert aan de lange traditie van zilver- en ijzerertsginning. Wie zich echter liever helemaal op het wandelen wil storten en daarbij een uitdaging niet uit de weg gaat, maakt de juiste keuze met de etappe tussen Herchen en Schladern. Hier komen uithoudingsvermogen en een stevige stand van pas. Want men moet hier niet alleen de duidelijke hoogteverschillen verwerken; de paden lopen ook nog eens over stok en steen. De fantastische uitzichten op de Sieg en Burg Windeck belonen echter al de moeite dubbel en dwars.

Om beter te kunnen plannen en voor een maximaal wandelplezier te zorgen, is de Natursteig Sieg verdeeld in 14 etappes, die elk tussen elf en twintig kilometer lang zijn. Zo zijn de afzonderlijke routes ook geschikt voor een wandeling van een halve of hele dag. De zeer goede bereikbaarheid met openbaar vervoer is nog een bijzonderheid van het wandelpad.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
200.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
453
Hoogtemeters omhoog
6.400
Hoogtemeters omlaag
6.200
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Natursteig Sieg -  uitzicht van top, © RadRegionRheinland e.V.
Viele Wege führen durch den Wald, © RadRegionRheinland e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Naturregion Sieg«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in de re­gio Bonn & Rhein-Sieg

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW