©
Roman Canal Wandelpad - Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin

Rö­mer­ka­nal-Wan­der­weg

In de voet­spo­ren van de Ro­mei­nen van de Ei­fel tot Keu­len

Som­mi­ge de­len van het wan­del­pad zijn niet be­gaan­baar na de storm in ju­li 2021. Ooit zor­gen de Ro­mei­nen via dit tra­ject voor vers Ei­fel-wa­ter in Keu­len, van­daag de dag zijn toe­ris­ten en wan­de­laars on­der de in­druk van de an­tie­ke re­lic­ten langs de Rö­mer­ka­nal-Wan­der­weg.

De Römerkanal-Wanderweg volgt historische wegen: Ongeveer 80 na Chr. stichtten Romeinse bouwkundigen een waterleiding van Nettersheim tot aan het toenmalige Colonia Claudia Ara Agrippinensium - het huidige Keulen - en brachten zodoende hoogwaardig drinkwater uit de Eifel naar de stad.  Met een trajectlengte van ongeveer 95 kilometer behoorde het kanaal tot de langste waterleidingen in het Romeinse rijk en behoorde hij tot de meest belangrijke Romeinse bouwwerken ten noorden van de Alpen.

Relicten van dit antiek bouwwerk kan men vandaag de dag nog altijd bekijken. De 116 kilometer lange Römerkanal-Wanderweg gaat langs deze relicten. Op zeven etappes van de Eifel via de Rhein-Erft-Kreis tot naar Keulen biedt de route op meer dan 70 punten een kijkje in de grandioze technische prestaties van de Romeinen. De weg doorkruist hierbij beide landschappelijk interessante natuurparken Nordeifel en Rheinland. Niet alleen geschiedenis- en techniekgeïnteresseerden komen hier aan hun trekken, ook voor de natuurliefhebber is er genoeg te zien.

De route kan gemakkelijk in zeven etappes met lengtes tussen 13 en 22 kilometer worden gewandeld. Naast de Romeinse relicten zorgen ook tal van bezienswaardigheden langs de weg voor afwisseling; zoals de barokke Wasserburg Kendenich in Hürth, de ruïne van de Rheinbacher Burg, diens “Hexenturm” (heksentoren) ten tijde van de heksenvervolging vermoedelijk als gevangenis werd gebruikt, maar ook de Burg Lüftelberg in Meckenheim met de indrukwekkende baroktuin.

Een perfecte route, ook voor treinreizigers en fietsers

Speciaal opgeleide gidsen bieden toeren op de Römerkanal-Wanderweg aan. Men kan de route echter ook zonder problemen op eigen houtje wandelen. Ongeveer 50 informatieborden langs de weg maken u attent op Romeinse relicten en zorgen er zodoende voor, dat men ook zonder gids iets over het oude Romeinse kanaal te weten komt.

Door de parallelle verloop van verschillende treintrajecten kan men de route ook goed met openbaar vervoer bereiken. En wie wil, kan ook zijn fiets meenemen, want de Römerkanal-Route kan men ook met de fiets bedwingen - in vier etappes met een lengte van elk tussen 23 en 40 kilometer.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
116.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
518
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Der Weg führt die Wanderer durch den Wald, © Nordeifel Tourismus GmbH
Roman Canal Wandelpad - Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin
Das Aquädukt Mechernich, © Natalie Glatter, Wandermagazin

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Nordeifel Tourismus GmbH«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in de Ei­fel

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW