Römerkanal-Wanderweg
In de voetsporen van de Romeinen van de Eifel tot Keulen
Ooit zorgen de Romeinen via dit traject voor vers Eifel-water in Keulen, vandaag de dag zijn toeristen en wandelaars onder de indruk van de antieke relicten langs de Römerkanal-Wanderweg.
De Römerkanal-Wanderweg volgt historische wegen: Ongeveer 80 na Chr. stichtten Romeinse bouwkundigen een waterleiding van Nettersheim tot aan het toenmalige Colonia Claudia Ara Agrippinensium - het huidige Keulen - en brachten zodoende hoogwaardig drinkwater uit de Eifel naar de stad. Met een trajectlengte van ongeveer 95 kilometer behoorde het kanaal tot de langste waterleidingen in het Romeinse rijk en behoorde hij tot de meest belangrijke Romeinse bouwwerken ten noorden van de Alpen.
Relicten van dit antiek bouwwerk kan men vandaag de dag nog altijd bekijken. De 116 kilometer lange Römerkanal-Wanderweg gaat langs deze relicten. Op zeven etappes van de Eifel via de Rhein-Erft-Kreis tot naar Keulen biedt de route op meer dan 70 punten een kijkje in de grandioze technische prestaties van de Romeinen. De weg doorkruist hierbij beide landschappelijk interessante natuurparken Nordeifel en Rheinland. Niet alleen geschiedenis- en techniekgeïnteresseerden komen hier aan hun trekken, ook voor de natuurliefhebber is er genoeg te zien.
De route kan gemakkelijk in zeven etappes met lengtes tussen 13 en 22 kilometer worden gewandeld. Naast de Romeinse relicten zorgen ook tal van bezienswaardigheden langs de weg voor afwisseling; zoals de barokke Wasserburg Kendenich in Hürth, de ruïne van de Rheinbacher Burg, diens “Hexenturm” (heksentoren) ten tijde van de heksenvervolging vermoedelijk als gevangenis werd gebruikt, maar ook de Burg Lüftelberg in Meckenheim met de indrukwekkende baroktuin.