©
een blik op canyon, © Rudolf Schubert

Teu­to­schlei­fen

Uit­stap­jes bij de Her­man­ns­weg

Dor­pen met vak­werk­hui­zen en ru­we rot­sen, stei­le hel­lin­gen en fan­tas­ti­sche uit­zich­ten - een wan­de­ling op de Teu­to­schlei­fen bij de Her­man­ns­weg wordt al­les be­hal­ve saai.

Dichte bossen en kleine paden, spannende rotsformaties en mooie uitzichten - wie op de Teutoschleifen onderweg is door het Tecklenburger Land, mag zich verheugen op een indrukwekkende natuurbelevenis. En terwijl de tochten door een relatief klein gebied lopen, bieden ze niet alleen qua landschap, maar ook bij de moeilijkheidsgraad voor ieder wat wils.

De routes slingeren zich rondom de interregionale Hermannsweg, die goed geschikt zijn voor uitstapjes van een halve of een hele dag[LB1] . Reeds na de opening in de zomer van 2014 heeft het Deutsche Wanderinstitut het wandelpad de titel Premiumweg verleend.

Iedere Teutoschleife heeft zijn eigen charme

Liefhebbers van vakwerkhuizen zullen zich vast en zeker op hun gemak voelen op het Tecklenburger Bergpfad. Hij start in het vakwerkplaatsje Tecklenburg en gaat van daaruit in de stilte van het Teutoburgerwoud. Het Waldlehrpfad, waar een paar van de meest zeldzame boomsoorten ter wereld staan, is één van de bijzonderheden van deze route. Maar ook vanwege de heerlijke uitzichten is een wandeling op de elf kilometer lange route de moeite waard.

Terwijl op het Tecklenburger Bergpfad 315 hoogtemeters moeten worden beklommen, is het op de Waldauenweg een stuk gemoedelijker. Hier zijn het slechts 98 hoogtemeters - maar desalniettemin biedt deze Teutoschleife een mooi uitzicht op het Münsterland. Met 256 treden van de “Himmelsleiter” (hemelse trap) komt men uiteindelijk op het uitkijkpunt. Verder weet de zes kilometer lange route te bekoren met reusachtige rotsen en mooie bospaden, die door de heerlijke gemengde bossen van de Teutokamm lopen. Bovendien kan men onderweg heel gemoedelijk de vele schepen op het Dortmund-Ems-kanaal bekijken.

Bizarre rotsformaties

Een smal pad loopt door de Dörenther Klippen, een indrukwekkend rotslandschap, dat met zijn omringende bossen onder de natuurbescherming valt. Hoogtepunt van de uitzichtrijke, negen kilometer lange toer is naast de Königstein (koningssteen) het uit in sagen voorkomende “Hockende Weib” (hurkende wijf), dat ongeveer 40 meter hoog is en een fantastische blik over het hele Münsterland biedt. De ruwe rotsformaties en heerlijke gemengde bossen worden afgewisseld door pittoreske heuvellandschappen en een fruit-leerpad.

Lengte: 9,3 km/405 hoogtemeters

Een route waar wat meer voor nodig is, is de Holperdorper, die start bij het idyllische dorpje Lienen en over de vrolijke gekleurde weiden en de uitgespreide bossen loopt. Hij onderscheidt zich door de bijzondere natuurlijkheid en biedt met zijn forellenmeertjes, kleine beken en mooie boerderijen pure landidylle. Aan het einde van de 13 kilometer lange rond lopende weg is het zeer verlokkend het Barfußpark (blote voeten park) in Lienen te bezoeken, waar men nog eens met alle zintuigen van de natuur kan genieten.

Canyon-Blick op turquoise-blauw water

De ster en naamgever van de Canyon-Blick is de “Lengericher Canyon”. Een indrukwekkende steengroeve, die gevuld is met turquoise-blauw water en een plekje biedt voor vele dieren- en plantensoorten. Wie van het uitzicht wil genieten, krijgt echter eerst een zware beklimming voor zijn kiezen. Maar dat is zeer zeker de moeite waard - niet alleen vanwege het fantastisch mooie uitzicht op de canyon. Als het goed weer is kan men zelfs de torens van de dom in Osnabrück herkennen.  Als het zicht niet zo goed is, kan men nog altijd de alpaca's zien, waar u op uw weg aan voorbij komt.

Op de “Bevergerner Pättgen” komen techneuten aan hun trekken. De start van de toer is namelijk de 100 jaar oude sluis, die ook vandaag de dag nog werkt. Maar ook de romantische dorpskern van Bergern is een echt highlight op deze route.

Heiliges Meer

Vanaf het Mittellandkanal tot aan het natuurreservaat Heiliges Meer kan men genieten van een fantastische mix uit water, bos, veen, weiden en heidelandschappen. De Erdfall-meren, en dan vooral het Heilige Meer, verlenen deze toer zijn unieke karakter. Het ontstaan van deze meren ligt in de zoutafzettingen in de aarde, die zijn uitgewassen door het grondwater en vervolgens inzakten. Het hierdoor ontstane meerlandschap omgeven door ongerepte natuur is niet alleen een paradijs voor de watervlo, zonnedauw en libelle maar ook voor wandelaars.

Lengte: 9 km/70 hoogtemeters

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
6.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
-
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
-

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Rast mit schöner Aussicht, © Rudi Schubert
een blik op canyon, © Rudolf Schubert
Die Teutoschleifen sind mit Wegweisern gut ausgeschildert, © Tecklenburger Land Tourismus e.V.
Tolle Aussicht auf das Naturschutzgebiet Heiliges Meer, © Tourist Info Hopsten
Die schöne Brücke am Bevergerner Pättken, © Fotograf Rudi Schubert
Ein entspannender Waldspaziergang tut der Seele gut!, © Dörenther KliFotograf Torben Conrad
Spazierengehen im Holperdorper Tal, © Lienen Fotograf Rudi Schubert
Tecklenburger Bergpfad, © Tecklenburger Land Tourismus e.V.

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Tecklenburger Land Tourismus e.V.«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in het Teu­to­bur­ger­woud

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW