©
Vennbahn 125 Reichensteiner Viadukt©vennbahn.eu, © vennbahn.eu

Ven­n­bahn

Op ou­de trein­tra­jec­ten door drie lan­den

In vroe­ge­re tij­den werd op het trein­tra­ject tus­sen Aken en Luxem­burg ko­len en ij­zer­erts ge­trans­por­teerd. Te­gen­woor­dig kun­nen fiet­sers hier rus­tig en meest­al zon­der hel­lin­gen de buurt ver­ken­nen.

De Vennbahn loopt van Aken via Monschau naar België en Luxemburg en behoort met zijn 125 kilometer tot de langste treintraject-fietsroutes binnen Europa. De route gaat meer dan tien keer over de grens tussen de drie landen.

In de 19de eeuw werd de Vennbahn gebruikt voor het transport van kolen en ijzererts op het spoor van Aken naar Luxemburg en vice versa. Vandaag de dag kunnen fietsers gebruik maken van het buiten bedrijf gestelde en tot fietspad veranderde treintraject om de langs de route liggende steden, dorpen en bezienswaardigheden te bekijken.

Niet alleen Aken met zijn Unesco-werelderfgoed, de Dom van Aken, is een bezoekje waard, maar ook de lakenweverstad Monschau, het Belgische St. Vith met zijn Heimatmuseum of Burg Reuland dicht in de buurt is een bezoek waard. Het gevarieerde landschap langs de route is net zo interessant: De fietsroute komt voorbij heggen, veen- en heidelandschappen, door grote bossen en idyllische rivierdalen.

Om de fietsroute nog interessanter te maken, hebben de makers ervan iets bijzonders bedacht: de Vennbahn-Stories. Zij vertellen de fietsers onderweg verhalen van het begin van de koffiesmokkel, van de beukenhagen maar ook over de betekenis van de Vennbahn als verkeersverbinding tot in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw.

De Vennbahn biedt sportief geambieerde fietsers maar ook de ontspannen fietsers en families plezier en afwisseling. In twee tot drie dagelijkse etappes kan deze route makkelijk worden volbracht. Men hoeft slechts in het begin van de route een paar hellingen te beklimmen. Vervolgens wordt het weer gemoedelijker.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
125.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
560
Hoogtemeters omhoog
780
Hoogtemeters omlaag
523
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
licht
  • Rondtocht
  • Geschikt voor families
  • Geschikt voor rolstoelgebruikers

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Vennbahn Cycle Route de hagen verleden, © Dominik Ketz
Die Vennbahn führt durch ursprüngliche Heidelandschaften, © Tourismusagentur Ostbelgien, Dominik Ketz
Beeindruckende Buchenhecken liegen am Wegesrand der Vennbahn, © Dominik Ketz
Die Vennbahn, ein Bahntrassenradweg, führt auch übers Reichensteiner Viadukt, © vennbahn.eu

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »EWIV-Eifel Ardennen Marketing«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Velden met een * zijn verplicht.

Ont­dek meer fiets­pa­den