©
Wildnistrail Header korrigiert Gemeinsame Pause am Bach © Voigtländer, © Voigtländer

Wild­nistrail

Avon­tuur­lijk door het Na­ti­o­nal­park Ei­fel

De Wild­nistrail brengt wan­de­laars op een tra­ject van 85 ki­lo­me­ter door de on­ge­rep­te na­tuur van het Na­ti­o­nal­park Ei­fel.

De Wildnistrail doet dat wat zijn naam belooft: De ongeveer 86 kilometer lange route tussen Monschau en Hürtgenwald-Zerkall loopt één keer dwars door het enige nationaal park van Noordrijn-Westfalen, het Nationalpark Eifel. Daar, waar de natuur zich weer langzaam mag uitbreiden zoals eeuwen geleden het geval was, kunnen wandelaars op deels uitdagende trajecten door diverse landschappen en natuurlijke leefomgevingen van het nationaalpark verheugen.

Van makkelijk tot inspannend

Op de Wildnistrail kunt u zowel ééndaagse alsook meerdaagse tochten maken. Hij is verdeeld over vier etappes, die qua moeilijkheidsgraad variëren van makkelijk tot inspannend. De langste adem heeft u nodig bij de etappe tussen Monschau-Höfen en Simmerath-Einruhr. Met 24,5 kilometer is het echter niet het langste gedeelte. Wandelaars moeten hier ook ettelijke hoogtemeters afleggen, totdat ze bij het doel zijn aangekomen. Maar daarvoor wordt men onderweg al beloond met romantische dalen met weiden, die in de lente veranderen in een gele zee van wilde narcissen en in de zomer met de heerlijke geur van wilde kruiden lokken. Voor de start is een rondje door de vroegere lakenweverstad Monschau ook de moeite waard. De stad wekt indruk bij de bezoekers met zijn historische vakwerkhuisjes en mooie beken.

Op de etappe tussen Einruhr en Gemünd zijn het vooral de uitzichten op de open Dreiborner hoogvlakte en de meerlandschappen die indruk wekken. De voormalige NS-Ordensburg Vogelsang is ook een bezoekje waard. Hier werden de Nationaalsocialisten tot 1944 opgeleid, maar vandaag de dag is het een modern belevenis- en informatiecentrum. Als u geïnteresseerd bent in de geschiedenis, kunt u deelnemen aan een rondleiding onder leiding van een gecertificeerde referent.

De derde etappe van Gemünd naar Heimbach komt onder andere voorbij aan het Kloster Mariawald, dat het enige Trappistenklooster voor mannen in Duitsland is. Eenmaal aangekomen bij het doel, is ook een ommetje naar de Jugendstil-elektriciteitscentrale de moeite waard.  De voormalig grootste waterkrachtcentrale met spaarbekken in Europa biedt in de centrale een kijkje op de historische machines en de meerdere etages tellende hoogspanningsisntallaties. Maar u kunt er ook deelnemen aan een rondleiding of naar een concert luisteren.

De etappe van Heimbach naar Hürtgenwald-Zerkall is tenslotte de eenvoudigste en met 18 kilometer ook nog de kortste etappe van de Wildnistrail. Hier loopt u door het Hetzinger bos met zijn dikke eiken en door het mooie Schliebachtal. U hoeft zich trouwens geen zorgen te maken dat u verdwaalt: De gehele route is gemarkeerd met het gestyleerde symbool van een wilde kat.

Kaart van NRW

Overzicht van de tocht

Info, gegevens & verloop van de tocht

Lengte van de route in km
85.0
Duur in dagen
-
Loop-/fietsduur in uren
-

Hoogste punt in meter
625
Hoogtemeters omhoog
-
Hoogtemeters omlaag
-
Tour Level
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld

Impressies & video's

Jouw inspiratie: jouw NRW in prenten

Im Nationalpark Eifel gibt es Wildkatzen, die durch die Wälder pirschen, © H.Grabe
Kühle Bäche laden zu Pausen ein, © Voigtländer
Wandelaars op de wildernis trail, © G.Priske
Auf Rangertouren lernen Wanderer viel Wissenswertes über die Natur in der Eifel, © NationalparkEifel

Meer informatie

Nu ontdekken!

Je hebt een aanvraag

Neem graag direct contact op met »Nationalpark Eifel/Nationalparkforstamt Eifel«


Vraag nu af

Jouw contactgegevens

De gegevens worden niet opgeslagen. Gedetailleerde informatie is te vinden in de Privacy Statement.

Veiligheidsvraag *

Velden met een * zijn verplicht.

Wan­de­lar­ran­ge­men­ten in de Ei­fel

Laat je in­spi­re­ren

Al­le wan­del­pa­den in NRW