Het uitzicht op de Rijn in de avond is adembenemend., © Düsseldorf Tourismus GmbH, Andreas Jung

Düs­sel­dorf – blik op de we­reld


Cul­tuur­me­tro­pool en cen­trum van de Rijn­land­se le­vens­vreug­de

Veelzijdig, galant en open voor de wereld: Düsseldorf is de stad van de grote kunst, de aantrekkelijke winkelmogelijkheden en culinair genieten. Musea, zoals het Kunstpaleis of de kunstcollectie NRW zijn over de landsgrenzen heen bekend en wachten op je met tentoonstellingen van topkwaliteit. De rond een kilometer lange Königsallee is het mekka van de modeliefhebber. Wie nog niet door het drukke historische centrum heeft gewandeld en de Rijnoever in zijn volle glorie bewonderd, moet beslist op ontdekkingstocht door de hoofdstad gaan.

De Kö Bogen in Düsseldorf., © Düsseldorf Tourismus GmbH, U. Otte

Groen win­kel­pa­ra­dijs


30 000 haag­beuk­ha­gen sie­ren de ge­vel

Hier wachten op elke hoek bijzondere ervaringen: al tussen het station en de mediahaven die schittert met zijn architectonische meesterwerken, zijn er verschillende “wow”-momenten. Gezinnen laten zich in het Düsseldorfse marionettentheater door ensceneringen van bekende verhalen uit de wereldliteratuur betoveren, terwijl gasten in het NRW-forum de werken van sterfotografen bewonderen. De Duitse Opera aan de Rijn en de Tonhalle begeesteren met muziek, terwijl in de Düsseldorfse schouwburg stukken van wereldklasse op de bühne worden gebracht. Recht tegenover de locatie is er sinds kort een nieuwe architectonische trekpleister, de Kö-Bogen 2: 30 000 haagbeukhagen sieren de gevel van het trapeziumvormige hoofdgebouw. Het moet wat betreft pracht en prestige niet onderdoen aan het futuristische shoppingcenter Kö-Bogen 1.

De Wehrhahn-lijn toont de diepgewortelde liefde voor kunst in Düsseldorf., © Jörg Hempel

De ar­tis­tie­ke Wehr­hahn­li­nie


Hoe een sta­ti­on plots een ruim­te­schip wordt

De treinen van de zogenaamde Wehrhahnlinie halen reizigers op weg naar de winkel- en cultuurhotspots al meteen op kunstzinnige wijze af. Bekende ontwerpers hebben zes stations tussen het centrum en Bilk voorzien van muurschilderijen, ruimtelijke en videokunst. Aan de halte Benrather Straße staan  de voorbijgangers bijvoorbeeld in een kunstruimteschip met spiegelreflecties, monitorwanden en lichtspelen. Aan de Pempelforter Straße volgen passagiers wit gekleurde banden op een zwarte ondergrond om de volgende foto voor het familiealbum of Instagram-profiel te maken.

Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Stads­deel Flin­gern


Een tren­dy buurt toont zijn mooi­ste kant­jes

Indrukwekkende straatkunst heeft beslist een thuis in Flingern. Het stadsdeel trekt aan met een jonge, creatieve scene die zich in veel sectoren manifesteert. Aan de Kiefernstraße sieren grote wandschilderijen de huismuren. Originele winkeltjes bieden kunsthandwerk, zoals juwelen of accessoires aan. In designcafés komt u even op adem van deze belevenisvolle stratentrip, dan nog best met een koel drankje of een stukje taart. Café Hüftgold, café Nebenan of “Oma Erika” – rond de Ackerstraße heeft elk lokaal zijn eigen charme.

Groep Voor een brouwerij in het historische centrum van Düsseldorf., © Johannes Höhn, Tourismus NRW e.V.

Oud­ste markt­plaats van de stad


In­ko­pen en fijn­proe­ven aan meer dan 60 stands

Genieten en creatief zijn worden in Düsseldorf echter op vele plaatsen met een hoofdletter geschreven: de Lorettostraße in Unterbilk is inmiddels een verankeringspunt voor originele winkeltjes en kleine lokaliteiten met individuele touch. De Carlsplatz die ten zuiden van het historisch centrum ligt, is de oudste, nog gebruikte marktplaats van de stad. Hier wordt aan meer dan 60 bont gekleurde marktstandjes en de food-truck druk handel gedreven. 

Niet ver daarvandaan ligt de “langste toog ter wereld” – met ongeveer 260 cafés en bars. Vijf van de zes Düsseldorfse huisbrouwerijen bevinden zich in de oude binnenstad – en nodigen uit om hun bieren persoonlijk te proeven. Het amberkleurige bier van hoge gisting wordt hier geproduceerd volgens de oude brouwmethode uit de 19e eeuw. De liefde voor traditie sluit moderne invloeden echter niet uit: In de Kürzer brouwerij, de jongste huisbrouwerij in de oude binnenstad van Düsseldorf, wordt traditie op een zeer eigentijdse manier gecultiveerd, met gerechten zoals pulled pork pita of veganistische groenteburgers en veel transparantie.  De brouwketels staan bijvoorbeeld in het café, zodat men het brouwproces zelf kan bekijken. Het voltooide Altbier wordt vervolgens getapt uit een glazen vat op de toog.

Het stamhuis van de oudste brouwerij van Düsseldorf, de Schumacher brouwerij, ligt buiten het historische stadscentrum, direct naast het treinstation. Tijdens een rondleiding door de brouwerij leggen ervaren brouwers uit waar het Altbier zijn donkere kleur vandaan haalt en hoe het aan zijn naam komt.

Little Tokyo in Düsseldorf, © Johannes Höhn

Litt­le Tokyo


Au­then­tiek Ja­pan­se keu­ken

Wie tijdens een citytrip in de Japanse cultuur en keuken wil duiken, moet eens in “Little Tokyo” rond de Immermannstraße rondkijken. Hier kunnen culinaire genieters in restaurants, zoals Takumi of Naniwa gevulde dumplings, warme noedelsoep of vers bereide sushi proeven. In elk geval moeten de bezoekers tijd hebben. Voor de huizen vormen zich vaak lange rijen terwijl het eten zowel bij zakenlui, lokale inwoners of mensen op doorreis populair is.

Medienhafen Düsseldorf met beroemde gebouwen van Gehry., © Tourismus NRW e.V.

Op 170 me­ter hoog­te


Een pa­no­ra­misch uit­zicht van­af de Rijn­to­ren

Het beste uitzicht over de hoofdstad krijgen bezoekers tenslotte vanaf de Rijntoren. Op 170 meter hoogte zweeft het oog over blauw water, glazen huisgevels, groene parken en bevaren straten. Bij een lekkernij in het Rijntorenrestaurant “Qomo” kunnen gasten hun belevenissen de revue laten passeren. Vooral op grote evenementen, zoals de Japandag, Rijn in vlammen of de Rijnkermis krijg je van het draaiend uitzichtplatform een uniek beeld over de stad. Dan wordt duidelijk dat in Düsseldorf die Rijnlandse levensvreugde altijd van de partij is.

Nog meer ste­den­trips in NRW?

Oude stad Münster , © @een_wasbeer-c-@een_wasbeer XD X3

Mün­ster

lees meer
Het Luisenviertel in Wuppertal, © Malte Reiter

Wup­per­tal

lees meer
De bovenstad in Siegen, © Universitätsstadt Siegen

Sie­gen

lees meer
Essen Kettwig, © Johannes Höhn

Es­sen

lees meer
Uitzicht op Bielefeld, © Johannes Höhn

Bie­le­feld

lees meer
Street Art van de kunstenaars Majabrothers, Ben Mathis en de Föns Crew in Kiefernstrass in Düsseldorf., © Johannes Höhn

Düs­sel­dorf

lees meer
Winterberg in de herfstmist, © Ferienwelt Winterberg

Win­ter­berg

lees meer
Panorama van Keulen met kathedraal, Rijn en Rijn schepen, © Johannes Höhn

Keu­len

lees meer
Museum Ostwall Dortmunder U, © Frank Vinken | dwb

Dort­mund

lees meer
Oude stad Mönchengladbach, © Andreas Lousberg

Mön­chen­g­lad­bach

lees meer