Zoom Erlebniswelt, Californische zeeleeuw, © ZOOM Erlebniswelt

Die­ren­tui­nen en die­ren­par­ken


Bees­tig goe­de er­va­rin­gen

In Noordrijn-Westfalen bevinden zich meer dierentuinen dan in enige andere deelstaat. Het is dus geen wonder dat het niet gemakkelijk is te kiezen. Elke dierentuin en elk dierenpark heeft zijn eigen bijzondere hoogtepunten: Er zijn kleurrijke vlinderhuizen, safaritochten naar wilde dieren op de savanne of een aquarium met een glazen tunnel van 360 graden met een blik in een onderwaterwereld die gegarandeerd betovert. Of men nu een klassieke zooganger is, een liefhebber van kinderboerderijen of van de zee - hier vindt men gegarandeerd de juiste plek voor een  heel eigen beestig goede ervaring.

Zoo Duisburg ringstaartmaki familie, © Zoo Duisburg, M. Appel

Die­ren­tui­nen


Die­ren­rei­zen rond de we­reld

Dikhuiden in de dierentuin van Keulen
De dierentuin in de Domstadt is de op twee na oudste dierentuin van Duitsland en met 500 diersoorten uit alle werelddelen en oceanen ook een van de grootste. Een bijzonder kenmerk van de dierentuin van Keulen is het olifantenpark – het grootste en modernste ten noorden van de Alpen met tien Aziatische olifantenbewoners. En in de Hippodom, een replica van een Afrikaans rivierlandschap, kunnen zoobezoekers ook nijlpaarden en Nijlkrokodillen onder water bewonderen.
www.koelnerzoo.de

Kijken hoe de koala's slapen in Duisburg
Als eerste dierentuin in Europa durft de zoo in Duisburg al sinds het midden van de jaren negentig iets heel bijzonders te doen: Hier kunnen zoobezoekers pluizige koala's zien eten – als de slaperige buideldieren geen dutje doen. Wie liever iets actievers doet, moet een bezoek brengen aan het dolfinarium. Hier voeren tuimelaardolfijnen hun kunstjes op in dolfijnenshows.

Leuk weetje: De zoo van Duisburg wordt door de snelweg A3 in tweeën gedeeld, die door een brede brug met elkaar worden verbonden.
www.zoo-duisburg.de

Zwevend in de zoo Wuppertal
Een bezoek aan de Groene Zoo Wuppertal is alleen al vanwege de reis uniek: Het is de enige dierentuin in Duitsland met een kabeltreinverbinding. Een van de hoogtepunten van de dierentuin is het pinguïnverblijf, dat een van de grootste en modernste in zijn soort is in Europa. De 15 meter lange acrylglazen tunnel onder het wateroppervlak zorgt hier voor een bijzondere ervaring, waarbij de bezoekers van de dierentuin de zwem- en duikkunsten van de dieren vanuit een ongewoon perspectief kunnen observeren.
www.zoo-wuppertal.de

Beleef Zuid-Amerika in de dierentuin van Dortmund
De Dortmundse zoo herbergt meer dan 230 diersoorten tegen een groene achtergrond. De verblijven en dierenverblijven zijn ondergebracht in een historisch park met oude bomen. De dierentuin herbergt vooral Zuid-Amerikaanse diersoorten zoals reuzenmiereneters, tamanduas, reuzenotters en oogverblindende amazonebewoners. In belevenisstations kunnen kinderen testen of ze verder kunnen springen dan een kangoeroe of net zo behendig kunnen klimmen als een brilbeer.
www.dortmund.de/zoo

Zoom Erlebniswelt nijlpaard, © ZOOM Erlebniswelt

In de Zoom beleveniswereld Gelsenkirchen door Alaska, Afrika en Azië
Ga voor een dag op wereldreis! In Gelsenkichen geven de themawerelden Alaska, Afrika en Azië inzicht in de vegetatiezones van de verschillende continenten en wordt kennis gemaakt met de diersoorten die er leven. Een bijzondere attractie in de wereld van Alaska is de Beringstraat, een negen meter lange glazen tunnel door het waterbekken waar bezoekers heel dicht bij de nieuwsgierige zeeleeuwen kunnen komen. De zoobezoekers kunnen de themawereld Afrika vanaf het water verkennen in bootjes, en in het themagebied Azië ravotten orang-oetans door de grote Aziëhal.
www.zoom-erlebniswelt.de

Droge voeten door de all-weather dierentuin van Münster
In Münster kunnen bezoekers dankzij overdekte "all-weather paden" zelfs bij regen op droge voeten veel van de gebouwen van de dierentuin bereiken. In de all-weather dierentuin zijn ongeveer 300 diersoorten gehuisvest op een oppervlakte van ongeveer 30 hectare. In de zomer kunnen de gasten van de dierentuin zelfs pinguïns tegenkomen die hun dagelijkse fitnessprogramma uitvoeren op de bezoekerspaden. Andere hoogtepunten zijn: apenhuis, berenhuis en aquarium.
www.allwetterzoo.de

Zoo Krefeld: voor vogelvrienden en vlinderfans
De dierentuin van Krefeld maakt indruk met een tropisch vogelhuis. Gevederde dieren uit drie verschillende continenten leven hier in een tropisch, vochtig klimaat en verrukken met hun oogverblindende kleuren en exotische vormen. In de vlinderjungle kunnen dierentuingasten zich laten betoveren door wel 200 verschillende vlinders.
www.zookrefeld.de

Vrij rondvliegende ooievaars en vrij rondlopende aapjes in de Naturzoo Rheine
Bijna vrij levende berberapen ontmoeten de bezoekers van Naturzoo Rheine in het Münsterland. In het eerste apenbos van Duitsland kunnen mensen en makaken elkaar letterlijk in de ogen kijken. Bezoekers kunnen de dieren ook van dichtbij bekijken in andere tentoongestelde habitats, zoals het ooievaarsreservaat, waar meer dan 60 vrij vliegende witte ooievaars wonen, of in de moerasvolière, waar reigers, ibissen en lepelaars voedsel zoeken tussen moerasplanten.
www.naturzoo.de

Midden in het dierpark Hamm
Dieren van dichtbij bekijken – dat kan niet alleen op de kinderboerderij in het dierenpark Hamm, maar ook in verschillende voor het publiek toegankelijke verblijven. Zo kunnen bijvoorbeeld de albino kangoeroes of de alpaca's van dichtbij worden geobserveerd. Een andere bijzonderheid zijn de Borneo gibbons, de Madagaskar fossa's, katachtige roofdieren, en de tayra's, die tot de familie der marterachtigen behoren en in bijna geen enkele andere dierentuin in Duitsland te vinden zijn.
www.tierpark-hamm.de

Sealife haai, © Sealife

Aqua, Ter­ra & Co.


Die­ren­tui­nen met bees­ti­ge hoog­te­pun­ten

Onderwaterwerelden in Oberhausen

Van de grote zeeschildpad tot de kleine nakomelingen van de zwartpuntrifhaai: In NRW biedt het Sea Life Aquarium in Oberhausen spannende inzichten in de onderwaterwerelden. Hier zwemmen in totaal meer dan 5.000 zeedieren in de tanks. In een onderwaterkoepel zwemmen zwartpuntrifhaaien, kathaaien, roggen en andere zeedieren naast en boven de bezoekers. De themawereld "Schildpaddenavontuur" presenteert schildpaddensoorten en hun respectievelijke habitats.

Het hoogtepunt van Sea Life Königswinter is het enige 360-graden glazen tunnelaquarium in Duitsland. In totaal leven hier meer dan 2.000 dieren uit de hele wereld.
www.visitsealife.com

Haaien en krokodillen in de Düsseldorfse Aquazoo
Zoals de naam al doet vermoeden, speelt water een grote rol in de Aquazoo in Düsseldorf. Anders dan in andere dierentuinen, leven de meeste dieren hier in of bij het water. Het thema "evolutie" vormt de rode draad: Tijdens een rondgang door 25 verschillende thematische zalen volgt de bezoeker de geschiedenis van de levende wezens vanaf hun ontstaan in het water, hun expansie in de zee, de verovering van de zoete wateren tot de kolonisatie van alle habitats op het land. Meer dan 500 verschillende diersoorten kunnen worden geobserveerd in de aquaria, terraria en grote installaties.
www.duesseldorf.de/aquazoo

Op safaritocht in het safariland Stukenbrock
Zin in een safaritocht in het midden van NRW? Met de eigen auto, een safaribus of een Safariland-busje rijdt men off-road door het savannegebied, waar meer dan 600 dieren leven, zoals witte leeuwen, luipaarden en giraffen. En als een dagtocht niet genoeg voor u is, kan men overnachten in een van de lodges en flamingo's, tijgers & co. welterusten wensen. Inclusief Afrika-gevoel.
www.safariland-stukenbrock.de

Warmbloedig ontmoet koudbloedig in Terra Zoo Rheinberg
De Terra Zoo in Rheinberg aan de Niederrhein toont alleen reptielen, amfibieën en enkele ongewervelde dieren zoals vogelspinnen. In totaal leven er ruim 400 dieren van ongeveer 100 verschillende soorten in de gebouwen van de dierentuin. Bezoekers van de dierentuin mogen over de schouders van de verzorgers meekijken terwijl zij hun werk doen en kunnen ook veel leren over inheemse reptielen tijdens dagelijkse rondleidingen of in de dierentuinschool.
www.terrazoo.de

Fossielen verwonderen in het Bochumer Tierpark
De dierentuin met fossilium geeft boeiende inzichten in de evolutie: Overeenkomsten en verschillen tussen nu nog levende dieren en hun uitgestorven voorouders worden duidelijk. In het themagebied Noordzee kunnen bezoekers zeer levendige zeehonden en Humboldtpinguïns door het zeewater zien ravotten.
www.tierpark-bochum.de

Vrije vluchthallen in het apen- en vogelpark Eckenhagen
In het apen- en vogelpark Eckenhagen leven berberapen, kleine doodshoofdaapjes, papegaaien, fazanten en flamingo's. En dat is nog maar een kleine selectie: Op het terrein van het park in het Bergisches Land leven in totaal 180 diersoorten – en een aantal van hen kan worden gevoerd en geaaid in de kinderboerderij en in de in totaal zeven inloop-vrijevluchthallen.
www.affen-und-vogelpark.de

Roofvogel in het roofvogelstation Hellenthal in de Eifel, © Johannes Höhn

Wild­par­ken


Op be­zoek bij in­heem­se die­ren

Wolf, lynx, bizon & co. in het wildpark Olderdissen in Bielefeld
Het Heimat-dierenpark Olderdissen is gespecialiseerd in de instandhouding van inheemse diersoorten. Op het 15 hectare grote terrein kunnen bezoekers bizons, tarpans, wolven, lynxen, wilde katten, oehoes en raven zien. Het roofvogelstation van het park vangt ook gewonde vogels op, zoals buizerds en uilen, om ze later weer in het wild vrij te laten. Een bijzondere attractie is het onlangs gerenoveerde berenverblijf. Dierenliefhebbers zijn trouwens dag en nacht welkom in Bielefeld: Het Heimat-dierenpark Olderdissen is open tot 22 uur.
www.heimat-tierpark-olderdissen.de

Verken de lokale wildernis in het wildbos Vosswinkel in Arnsberg
Oehoes, vossen, moeflons, wilde zwijnen en marters zwerven hier door de bossen, waar bezoekers meestal vrij doorheen kunnen dwalen. Of het nu het ontwaken van de natuur is in de lente of de bronst van de herten in de herfst – het wildbos heeft in elk seizoen zijn eigen bijzondere charme.
www.nrw-tourismus.de/wildwald-vosswinkel

Roofvogelstation en wildreservaat Hellenthal
In het hart van de Eifel ligt een van de oudste en grootste roofvogelreservaten in zijn soort in Midden-Europa. Hoe goed kunnen uilen horen? Hoe snel vliegen valken? En hoe hoog cirkelen adelaars? Tijdens de dagelijkse vogelshows komen de gasten veel te weten over deze indrukwekkende dieren. Het roofvogelstation is ingebed in een wildpark in de open lucht, waar wilde dieren zoals edelherten, wilde zwijnen, steenmarters en lynxen leven – en de wilde kat, het heraldische dier van het nabijgelegen Nationalpark Eifel, is ook een van de bewoners.
www.greifvogelstation-hellenthal.de

  • Twee varkensaapjes in de Zoo Zoom Erlebniswelt in Gelsenkirchen, © ZOOM Erlebniswelt
    Zoom Erlebniswelt neushoorns, © ZOOM Erlebniswelt
    Wildlife-Zoo im Safariland Stukenbrock, © Safariland Stukenbrock
  • Zeeleven, jongen voor aquarium, © Sealife
    Tierpark Bochum dwergotter, © Sarah Täpperwien
    Fossilium Tierpark Bochum, © TPBO Fossilium

Op naar de vol­gen­de ge­zins­uit­stap

Hier gaat het naar veel meer ge­va­ri­eer­de reis­be­stem­min­gen en tips voor leu­ke dag­trips.

lees meer