Kasalla op het podium bij Jeck im Sunnesching in Keulen , © Julian Huke Photography

Het he­le jaar car­na­val


Clow­nes­ke clown­stre­ken, nar­ren­mu­sea en veel mu­ziek

In NRW is Aswoensdag zeker niet het einde van het verhaal. Ook al neemt het straatcarnaval dan een pauze, niemand hoeft het lang zonder de Rijnlandse vrolijkheid te stellen: Het speciale gevoel van vreugde en gemeenschap kan op verschillende manieren worden opgewekt, met typische narrenhapjes, Keulse carnavalshits, een bezoek aan een carnavalsmuseum of op een narrenfestival in de zomer.

Blick auf die Bühne mit Konfettiregen bei Jeck im Sunnesching in Köln, © digitalfotografie-fischer.de

Con­fet­ti­re­gen in de zo­mer­zon


Tip 1

In Keulen en Bonn wordt carnaval niet alleen in de winter gevierd, maar ook in de zomer: het festival "Jeck im Sunnesching" nodigt uit voor een zomers verkleedfeest. Op 7 september is er live muziek met "kölsche Tön" en confettibommen in het Keulse Jugendpark. Maar er zal ook gezongen, gezwaaid en gedanst worden in cafés, bars en biertuinen.  In de Rheinaue van Bonn is het motto op 31 augustus: "Jeck im Sunnesching".

Narrenmühle in Viersen-Dülken, © signunddesign.com

Nar­ren­mu­sea


Tip 2

In de Narrenmühle in Viersen-Dülken aan de Niederrhein kan men traditie en gebruiken op verschillende niveaus bewonderen: aan de ene kant kan men carnavalscuriosa en de elf geheimen van de Viersener Narrenakademie in een tentoonstelling ontdekken, die een van de oudste nog bestaande carnavalsverenigingen in Duitsland is. Anderzijds herinnert de historische molentechniek aan het leven van de molenaar van de Bockwindmühle, die in 1906 werd gesloten. Er zijn rondleidingen van mei tot september op zondag van 11 tot 12 uur en op afspraak. 

In het Huis van Carnaval, waar ook het carnavalscomité van Düsseldorf is gevestigd, is een permanente tentoonstelling te zien van medailles, zangboeken, foto's en carnavalsbladen uit het verleden en van kleding die de prins en Venetia, zoals de carnavalsprinses in Düsseldorf heet, hebben gedragen.
www.die-narrenmuehle.de | www.helau.cc

Karnevalsumzug Aachen, © aachen tourist service e.v., A. Steindl

On­ze Play­list: car­na­val


Tip 3

Wat is het belangrijkste aan carnaval? De muziek. En men kan ze altijd en overal hard zetten, meezingen en uit volle borst dansen. We hebben een persoonlijke carnavalsplaylist met onze favoriete Keulse klassiekers samengesteld. Waaronder: Cat Ballou, Miljö, Kasalla, Querbeat en natuurlijk Bläck Fööss en Brings.

Rheinische Muzen, © Tourismus NRW e.V., Miss Gliss

Clow­nes­ke clown­stre­ken: Rijn­land­se Mu­zen


Tip 4

Ze zijn zo heerlijk hapklaar, heerlijk zoet en horen gewoon bij het carnavalsseizoen: De Rijnlandse Muzen. In ons videorecept laten we zien hoe men de balletjes gemakkelijk zelf kan maken. En dan zwaaien, zingen en eten we.

Meer kor­te tips voor kor­te trips

Klik hier!

Gevels Merowingerstraße, Keulen, © Johannes Höhn

Be­min­de stra­ten

lees meer
Gezicht op het trappenhuis van het Küppersmühle Museum, Duisburg, © Tourismus NRW e.V.

Coo­le trap­pen

lees meer
Uitzicht vanaf de Sparrenburg op Bielefeld, © Bielefeld Marketing, Franziska Beckmann

Wan­de­len met (groot-)stads­flair

lees meer
Sterren in de Eifel, © Harald Bardenhagen

Ster­ren en vreem­de pla­ne­ten

lees meer