©
Monschau, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Historische stads- en dorpskernen in Noordrijn-Westfalen


Pittoreske vakwerkhuizen, gezellige steegjes en historische bezienswaardigheden

In de historische stads- en dorpskernen in Noordrijn-Westfalen kunnen bezoekers een kijkje in het verleden nemen en in originele cafés of op romantische pleinen de bijzondere charme van deze plekken beleven; deze liggen meestal niet in de centra en normale toeristenstraten. Bij ons vind je een selectie aan historische stadskernen in Noordrijn-Westfalen. Wie nog meer vakwerk wil zien, kan nog meer stads- en dorpskernen ontdekken: www.historische-ortskerne-nrw.de

  • ©
    Bedburg Alt-Kaster, © Rhein-Erft Tourismus e.V.
  • ©
    Monschau im Winter, © MonschauTouristik GmbH
©
Bergneustadt, © Sabine Hütten / Naturarena Bergisches Land GmbH

Bergneustadt


Tip 1

In het historische centrum van Bergneustadt in het Bergisches Land staat de „Losemund”-bron. Zijn naam heeft hij te danken aan twee kletskousen waarvan wordt gezegd, dat ze hun mond niet konden houden. Hun beelden sieren de bron.

> Meer informatie over het vakwerkstadje vind je hier: www.stadt-bergneustadt.de

©
Alter Flecken Freudenberg, © Tourismus NRW e.V.

Freudenberg


Tip 2

Temidden van bossen en uitgestrekte weides in de regio Siegen-Wittgenstein liggen zwart-witte vakwerkhuisjes dicht bij elkaar en vormen de „Alten Flecken” (oude plek) – zo noemen de inwoners van Freudenberg hun historisch oude stadscentrum, dat ook zeer populair is als fotospot.

> Ontdek de stad die boordevol vakwerk-impressies zit: www.freudenberg-wirkt.de

Soest


Tip 3

Het historische centrum van Soest in het Sauerland weet te bekoren met mooie vakwerkhuisjes en romantische steegjes. Terrasjes, cafés en bars nodigen uit, even heerlijk te ontspannen. In maart vindt het Soester Kneipenfestival (caféfestival) plaats, dat inmiddels ook ver buiten de stadsgrenzen bekendheid heeft verworven en in november zijn „Billige Jakobs” en „Bullenauge” te vinden op de Soester Allerheiligenkirmes, de grootste kermis in een oud stadscentrum in heel Europa.

©
Monschau, © Oliver Franke / Tourismus NRW e.V.

Monschau


Tip 4

Typisch voor het stadje in het rotsachtige dal bij de Roer in de Eifel zijn de torenhoge beukenhagen, die de inwoners generaties geleden ter bescherming van huizen hebben aangelegd. Wie wil, kan na een stadswandeling nog een wandeling door de rustige natuur van het hoogveengebied Hohes Venn maken of de culinaire genotten in de historische Senfmühle (mosterdmolen) beleven.

> Meer informatie rondom het stadje in de Eifel vind je via: www.monschau.de

Bad Münstereifel


Tip 5

In het Middeleeuwse Eifeldorpje slingert de Erft voorbij aan vakwerkhuisjes en een gerestaureerde stadswal. Vanwege de gelijkenis met de kleine stad Rothenburg ob der Tauber in Beieren, wordt het Kneipp-kuuroord ook wel „Rheinisches Rothenburg” genoemd.

> Hier vind je nog meer informatie over het Kneipp-kuuroord in de Eifel: www.gesund.nrw-tourismus.de

Bad Salzuflen


Tip 6

60.000 liter zoutoplossing zoeken iedere dag hun weg over de gradeerwerken in het hartje van de stad en zorgen voor een frisse zeelucht. Als één van de meest bekende kuuroorden in Duitsland ligt Bad Salzuflen midden in het natuurpark Teutoburgerwoud.

> Meer tips uit de regio Teutoburgerwoud
> Meer informatie over het kuuroord Bad Salzuflen vind je via www.nrw-gesund.info

©
Marktplaats Lemgo, © Lemgo Marketing

Lemgo


Tip 7

De flair van de Renaissance en de idylle van het Lipperland kenmerken het historische centrum van Lemgo in het Teutoburgerwoud. Een belangrijk monument van stedelijke architectuur is het „Hexenbürgermeisterhaus” - de naam is terug te voeren op de burgemeester Hermann Cothmann, die in de 17e eeuw actief heeft meegewerkt aan de heksenprocessen. En ook het stadhuis van Lemgo staat bekend als een tijdperk overschrijdend bouwkundig monument met een bijzonder belang.

> Meer informatie over Lemgo vind je hier: www.lemgo-marketing.de

©
Kerstmarkt Hattingen, © Sandra Glomb / Hattingen Marketing

Hattingen


Tip 8

Aan de zuidelijke over van de Ruhr in het Ruhrgebied ligt Hattingen met zijn liefdevol gerestaureerd historisch centrum. Rondom de St. Georgskerk staan de oudste huizen: de „Wachzin”-huizen en het in 1576 gebouwde „alte Rathaus” (oude gemeentehuis). Wie naast vakwerk ook nog de industriële cultuur in Hattingen wil bewonderen, moet een uitstapje maken naar het LWL-Industriemuseum, de Henrichshütte, .

> Hier vind je aanvullende informatie over Hattingen: www.hattingen.de

©
Slot Rheda, © Fürstlich zu Bentheim Tecklenburgische Kanzlei

Rheda-Wiedenbrück


Tip 9

Met zijn oorspronkelijke gastronomie en de vele gerestaureerde huisjes heeft Rheda-Wiedenbrück in het Teutoburgerwoud zijn historische charme behouden. Bezoekers kunnen het historische centrum van Wiedenbrück ook digitaal met een app op hun smartphone of tablet ontdekken. Bijzonder aan te bevelen is bovendien een uitstapje naar het waterkasteel Rheda.

> Meer over Rheda-Wiedenbrück vind je hier: www.rheda-wiedenbrueck.de

©
Krefeld-Linn, © Stadt Krefeld Presse und Kommunikation

Krefeld-Linn


Tip 10

In de schaduw van het kasteel Linn beleven de bezoekers in de kleine steegjes van het historische stadscentrum van Linn langs de Niederrhein oorspronkelijke gastvrijheid. Ieder jaar tijdens het pinksterweekeinde kunnen bezoekers op de „Flachsmarkt”, de grootste ambachtelijke markt in Duitsland, op reis gaan naar de Middeleeuwen.

> Hier vind je nog meer informatie over het historische stadscentrum Linn: www.krefeld-linn.de

©
Bedburg Alt-Kaster, © Rhein-Erft Tourismus e.V.

Bedburg Alt-Kaster


Tip 11

Tussen Aken en Keulen in de Rhein-Erft-Kreis gelegen kennen vele gasten Bedburg en zijn historische centrum Alt-Kaster ook als de „Kasteelstad langs de Erft“. De ieder jaar weer georganiseerde Kerstmarkt is bijzonder beschouwelijk. De bewoners van het stadje openen huis en erf om handgemaakte producten aan te bieden.

> Ontdek hier de romantische wijk Alt-Kaster: www.alt-kaster.de

©
Warburg, © H. Roesel / Hansestadt Warburg

Warburg


Tip 12

Aan de voet van het natuurpark Eggegebergte, omringd door bossen, ligt de pittoreske Hanzestad Warburg. Vanuit het oude centrum kunnen bezoekers een uitstapje naar de kasteelruïne op de nabij gelegen Desenberg maken.

> Nog meer informatie over Warburg vind je hier: www.warburg-touristik.de

©
Xanten, © Niederrhein Tourismus GmbH

Xanten


Tip 13

In de oudheid was Xanten aan de Niederrhein een van de belangrijkste metropolen van de Germaanse provincie van Rome. In het LVR-Römermuseum staan nabootsingen van een amfitheater en haventempel, van woonwijken, thermen en stadswallen uit de tijd van de Romeinen. En ook het centrum van Xanten is een bezoekje waard.

> Kom meer te weten over Xanten, de stad van de Romeinen: www.xanten.de

©
Essen-Kettwig, © Hannah Piecha / Tourismus NRW e.V.

Essen-Kettwig


Tip 14

Direct langs de Ruhr ligt de gemeente Kettwig. Het is vooral in de zomer een populair excursiedoel voor wandelaars en fietsers in het Ruhrgebied. Het oude centrum is ideaal om een pauze in te lassen en met een ijs te genieten van de romantische flair van de vakwerkhuisjes.

> Hier vind je meer informatie over Essen-Kettwig: www.rheinruhronline.de

Düsseldorf-Kaiswerswerth


Tip 15

Het pittoreske centrum van Kaiserswerth met zijn barokke huizen uit de 17e en 18e eeuw is een populair excursiedoel, ook voor de mensen uit Düsseldorf zelf. Direct langs de Rijn ligt de ruïne van de keizerpalts van Friedrich Barbarossa. Hier kun je in één van de talrijke cafés en terrasjes genieten.

> Hier vind je meer informatie over Kaiserswerth: www.duesseldorf-tourismus.de

©
Solingen-Gräfrath, © Kristine Loew

Solingen-Gräfrath


Tip 16

Een uitstapje naar Gräfrath is als een reis naar het verleden: het historische centrum met zijn gerestaureerde vakwerkhuizen, een idyllische markt en een indrukwekkende kloosterkerk hebben het typisch Bergische zwart-wit-groene uiterlijk.

> Hier vind je meer informatie over het historische centrum: www.die-bergischen-drei.de

©
Telgte, © Münsterland e.V.

Telgte


Tip 17

Ieder jaar bezoeken ca. honderdduizend bedevaartgangers de ongeveer 1200 jaar oude bedevaartsstad Telgte langs de Ems in het Münsterland. In het Middeleeuwse oude centrum vind je zowel traditionele Westfaalse gastronomen alsook kleine speciaalzaken. De bedevaartsstad werd literair vereeuwigd door het verhaal „Das Treffen in Telgte” (de ontmoeting in Telgte) van Günter Grass.

©
Burg Steinfurt, © Münsterland e.V.

Steinfurt-Burgsteinfurt


Tip 18

Naast het historische stadscentrum van Steinfurt is een uitstapje naar Bagno, één van de mooiste parken van het Münsterlandes ook de moeite waard. In de zogenaamde „Lustgarten” kunnen bezoekers een reis naar de 18e eeuw maken. Er kunnen historische plekken, regionale bouwstenen, monumenten en moderne sculpturen worden ontdekt.

> Nog meer informatie over Steinfurt vind je hier: www.steinfurt-touristik.de

©
Warendorf, © Münsterland e.V.

Warendorf


Tip 19

De stad van het paard behoort tot de mooiste steden in het Münsterland. Historische koopmanshuizen uit diverse tijdperken sieren de markt, Middeleeuwse straten en steegjes slingeren door het centrum.

> Hier vind je nog meer informatie over de paardenhoofdstad van Duitsland: www.muensterland-tourismus.de

©
Alt-Windeck, © Tourismus Windecker Ländchen e.V.

Windeck


Tip 20

De wijk Alt-Windeck met zijn vele vakwerkhuisjes werd reeds meermaals uitgeroepen tot het mooiste dorp in de Rhein-Sieg-Kreis. Bovendien is Windeck omringd met kastelen, de oude kasteelruïne Windeck heeft haar naam geleend aan de gemeente en geldt bovendien als herkenningsteken van de stad.

> Hier vind je nog meer informatie over het museumdorp Alt-Windeck: www.heimatmuseum-windeck.de

Historische stads- en dorpskernen


Laat je inspireren!