Essen Kettwig, © Johannes Höhn

His­to­ri­sche stads- en dorps­ker­nen in Noor­drijn-West­fa­len


Pit­to­res­ke vak­werk­hui­zen, ge­zel­li­ge steeg­jes en his­to­ri­sche be­ziens­waar­dig­he­den

In de historische stads- en dorpskernen in Noordrijn-Westfalen kunnen bezoekers een kijkje in het verleden nemen en in originele cafés of op romantische pleinen de bijzondere charme van deze plekken beleven; deze liggen meestal niet in de centra en normale toeristenstraten. Bij ons vind je een selectie aan historische stadskernen in Noordrijn-Westfalen. Wie nog meer vakwerk wil zien, kan nog meer stads- en dorpskernen ontdekken: www.historische-ortskerne-nrw.de

Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

Bergneustadt

In het historische centrum van Bergneustadt in het Bergisches Land staat de „Losemund”-bron. Zijn naam heeft hij te danken aan twee kletskousen waarvan wordt gezegd, dat ze hun mond niet konden houden. Hun beelden sieren de bron.
www.dasbergische/altstadt-bergneustadt.de

Freudenberg

Temidden van bossen en uitgestrekte weides in de regio Siegen-Wittgenstein liggen zwart-witte vakwerkhuisjes dicht bij elkaar en vormen de „Alten Flecken” (oude plek) – zo noemen de inwoners van Freudenberg hun historisch oude stadscentrum, dat ook zeer populair is als fotospot.
www.siegen-wittgenstein.de/alter-flecken

Soest

Het historische centrum van Soest in het Sauerland weet te bekoren met mooie vakwerkhuisjes en romantische steegjes. Terrasjes, cafés en bars nodigen uit, even heerlijk te ontspannen. In maart vindt het Soester Kneipenfestival (caféfestival) plaats, dat inmiddels ook ver buiten de stadsgrenzen bekendheid heeft verworven en in november zijn „Billige Jakobs” en „Bullenauge” te vinden op de Soester Allerheiligenkirmes, de grootste kermis in een oud stadscentrum in heel Europa.
www.soest.de

Monschau

Typisch voor het stadje in het rotsachtige dal bij de Roer in de Eifel zijn de torenhoge beukenhagen, die de inwoners generaties geleden ter bescherming van huizen hebben aangelegd. Wie wil, kan na een stadswandeling nog een wandeling door de rustige natuur van het hoogveengebied Hohes Venn maken of de culinaire genotten in de historische Senfmühle (mosterdmolen) beleven.
www.monschau.de

Bad Münstereifel

In het Middeleeuwse Eifeldorpje slingert de Erft voorbij aan vakwerkhuisjes en een gerestaureerde stadswal. Vanwege de gelijkenis met de kleine stad Rothenburg ob der Tauber in Beieren, wordt het Kneipp-kuuroord ook wel „Rheinisches Rothenburg” genoemd.

Bad Salzuflen

60.000 liter zoutoplossing zoeken iedere dag hun weg over de gradeerwerken in het hartje van de stad en zorgen voor een frisse zeelucht. Als één van de meest bekende kuuroorden in Duitsland ligt Bad Salzuflen midden in het natuurpark Teutoburgerwoud.

Lemgo

De flair van de Renaissance en de idylle van het Lipperland kenmerken het historische centrum van Lemgo in het Teutoburgerwoud. Een belangrijk monument van stedelijke architectuur is het „Hexenbürgermeisterhaus” - de naam is terug te voeren op de burgemeester Hermann Cothmann, die in de 17e eeuw actief heeft meegewerkt aan de heksenprocessen. En ook het stadhuis van Lemgo staat bekend als een tijdperk overschrijdend bouwkundig monument met een bijzonder belang.
www.lemgo-marketing.de

Hattingen

Aan de zuidelijke over van de Ruhr in het Ruhrgebied ligt Hattingen met zijn liefdevol gerestaureerd historisch centrum. Rondom de St. Georgskerk staan de oudste huizen: de „Wachzin”-huizen en het in 1576 gebouwde „alte Rathaus” (oude gemeentehuis). Wie naast vakwerk ook nog de industriële cultuur in Hattingen wil bewonderen, moet een uitstapje maken naar het LWL-Industriemuseum, de Henrichshütte, .
www.hattingen.de

Rheda-Wiedenbrück

Met zijn oorspronkelijke gastronomie en de vele gerestaureerde huisjes heeft Rheda-Wiedenbrück in het Teutoburgerwoud zijn historische charme behouden. Bezoekers kunnen het historische centrum van Wiedenbrück ook digitaal met een app op hun smartphone of tablet ontdekken. Bijzonder aan te bevelen is bovendien een uitstapje naar het waterkasteel Rheda.
www.rheda-wiedenbrueck.de

Krefeld-Linn

In de schaduw van het kasteel Linn beleven de bezoekers in de kleine steegjes van het historische stadscentrum van Linn langs de Niederrhein oorspronkelijke gastvrijheid. Ieder jaar tijdens het pinksterweekeinde kunnen bezoekers op de „Flachsmarkt”, de grootste ambachtelijke markt in Duitsland, op reis gaan naar de Middeleeuwen.
www.krefeld.de

Essen-Kettwig, © Tourismus NRW e.V., Hannah Förster

Bedburg Alt-Kaster

Tussen Aken en Keulen in de Rhein-Erft-Kreis gelegen kennen vele gasten Bedburg en zijn historische centrum Alt-Kaster ook als de „Kasteelstad langs de Erft“. De ieder jaar weer georganiseerde Kerstmarkt is bijzonder beschouwelijk. De bewoners van het stadje openen huis en erf om handgemaakte producten aan te bieden.
www.alt-kaster.de

Warburg

Aan de voet van het natuurpark Eggegebergte, omringd door bossen, ligt de pittoreske Hanzestad Warburg. Vanuit het oude centrum kunnen bezoekers een uitstapje naar de kasteelruïne op de nabij gelegen Desenberg maken.
www.warburg-touristik.de

Xanten

In de oudheid was Xanten aan de Niederrhein een van de belangrijkste metropolen van de Germaanse provincie van Rome. In het LVR-Römermuseum staan nabootsingen van een amfitheater en haventempel, van woonwijken, thermen en stadswallen uit de tijd van de Romeinen. En ook het centrum van Xanten is een bezoekje waard.
www.xanten.de

Essen-Kettwig

Direct langs de Ruhr ligt de gemeente Kettwig. Het is vooral in de zomer een populair excursiedoel voor wandelaars en fietsers in het Ruhrgebied. Het oude centrum is ideaal om een pauze in te lassen en met een ijs te genieten van de romantische flair van de vakwerkhuisjes.
www.rheinruhronline.de

Düsseldorf-Kaiserswerth

Het pittoreske centrum van Kaiserswerth met zijn barokke huizen uit de 17e en 18e eeuw is een populair excursiedoel, ook voor de mensen uit Düsseldorf zelf. Direct langs de Rijn ligt de ruïne van de keizerpalts van Friedrich Barbarossa. Hier kun je in één van de talrijke cafés en terrasjes genieten.
www.duesseldorf-tourismus.de

Solingen-Gräfrath

Een uitstapje naar Gräfrath is als een reis naar het verleden: het historische centrum met zijn gerestaureerde vakwerkhuizen, een idyllische markt en een indrukwekkende kloosterkerk hebben het typisch Bergische zwart-wit-groene uiterlijk.
www.die-bergischen-drei.de

Telgte

Ieder jaar bezoeken ca. honderdduizend bedevaartgangers de ongeveer 1200 jaar oude bedevaartsstad Telgte langs de Ems in het Münsterland. In het Middeleeuwse oude centrum vind je zowel traditionele Westfaalse gastronomen alsook kleine speciaalzaken. De bedevaartsstad werd literair vereeuwigd door het verhaal „Das Treffen in Telgte” (de ontmoeting in Telgte) van Günter Grass.
www.telgte.de

Steinfurt-Burgsteinfurt

Naast het historische stadscentrum van Steinfurt is een uitstapje naar Bagno, één van de mooiste parken van het Münsterlandes ook de moeite waard. In de zogenaamde „Lustgarten” kunnen bezoekers een reis naar de 18e eeuw maken. Er kunnen historische plekken, regionale bouwstenen, monumenten en moderne sculpturen worden ontdekt.
www.steinfurt-touristik.de

Warendorf

De stad van het paard behoort tot de mooiste steden in het Münsterland. Historische koopmanshuizen uit diverse tijdperken sieren de markt, Middeleeuwse straten en steegjes slingeren door het centrum.
www.muensterland-tourismus.de

Windeck

De wijk Alt-Windeck met zijn vele vakwerkhuisjes werd reeds meermaals uitgeroepen tot het mooiste dorp in de Rhein-Sieg-Kreis. Bovendien is Windeck omringd met kastelen, de oude kasteelruïne Windeck heeft haar naam geleend aan de gemeente en geldt bovendien als herkenningsteken van de stad.
www.heimatmuseum-windeck.de

 

Wie nog meer vakwerk wil zien, kan nog meer stads- en dorpskernen ontdekken: www.historische-ortskerne-nrw.de

  • Krefeld-Linn, © Stadt Krefeld Presse und Kommunikation
    Marktplaats Lemgo, © Lemgo Marketing
    Alter Flecken Freudenberg in Siegen-Wittgenstein., © Tourismus NRW e.V.
  • Bedburg Alt-Kaster, © Rhein-Erft Tourismus e.V.
    Warburg, © H. Roesel / Hansestadt Warburg
    Historischer Ortskern Hattingen Weihnachtsmarkt, © Sandra Glomb / Hattingen Marketing

Laat je in­spi­re­ren!

Balkhauser Kotten , © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche mo­lens en huis­jes

lees meer
Oude vlek, Freudenberg in Siegen-Wittgenstein, © Tourismus NRW e.V.

His­to­ri­sche Ste­den-Rou­te

lees meer
Blick aus dem Audienzsaal Schloss Augustusburg, © André Menne, Peter Wieler

UNES­CO-we­rel­derf­goed

lees meer